Міжнародна федерація журналістів уважає перебіг розслідування справи Гонгадзе скандальним

1 Вересня 2005
757
1 Вересня 2005
16:29

Міжнародна федерація журналістів уважає перебіг розслідування справи Гонгадзе скандальним

757
Міжнародна федерація журналістів уважає перебіг розслідування справи Гонгадзе скандальним
Керівництво Міжнародної федерації журналістів уважає скандальним перебіг розслідування справи Георгія Гонгадзе, редактора інтернет-видання “Українська правда”, який зник п’ять років тому. Про це заявив нині в інтерв’ю для радіо “Свобода” генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт. Кореспондент "Радіо Свобода" запитав пана Вайта, що його не задовольняє в тому, як правоохоронні органи нової влади України розслідують справу Гонгадзе.

Для початку Ейдан Вайт згадав про те, що трьох рядових підозрюваних у вбивстві Гонгадзе затримано, а от колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС генерала міліції Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві журналіста, так і не знайшли:

“На сьогодні ми маємо трьох свідків у справі вбивства Гонгадзе, яких необхідно притягти до відповідальності. З цим усе цілком зрозуміло. Але проблема полягає в тому, що особа, яка безпосередньо винна у вбивстві Гонгадзе - високопосадовий генерал - зникла. І для нас абсолютно зрозуміло, що його попередили про небезпеку і дали можливість утікти.

Наступна проблема полягає в тому, що Генеральний прокурор оголосив, що справа розкрита, замість того, щоб використати всі можливості для розкриття злочину. А це спричинило появу стіни мовчання у цій справі, яка означає надання певного захисту високопосадовим політикам, котрі причетні до справи Гонгадзе.

І для нас тепер цілком зрозуміло, що частина відповідальних за цю справу офіційних представників держави не робить нічого для розслідування справи Гонгадзе, а політичний тиск не дає тим правоохоронцям, хто займається розслідуванням зникнення Гонгадзе, робити свою справу. Виникає досить серйозна ситуація: арештовані маленькі рибки, а великим рибам надали можливість утікти. А це насправді великий скандал!

Тому ми (тобто Міжнародна федерація журналістів та Комісія ООН із прав людини) найближчими днями звернемося до уряду України за детальнішими поясненнями та інформацією щодо ведення слідства в справі про зникнення Гонгадзе. Ми також надамо список тих людей, які, за нашими даними, намагались різними методами блокувати розслідування справи про зникнення Гонгадзе”,
– сказав генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт.

На запитання кореспондента радіо “Свобода”, хто з керівників українського політичного істеблішменту, на думку Міжнародної федерації журналістів, може бути причетним до викрадення і вбивства Гонгадзе, один із представників Федерації, побажавши бути неназваним, вказав на прізвища нинішнього голови Верховної Ради, а свого часу голови Адміністрації Президента України Володимира Литвина і колишнього Президента України Леоніда Кучми. З-поміж осіб, які б могли запобігти трагедії, за припущеннями членів Міжнародної федерації журналістів, міг бути тодішній секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук.

Радіо Свобода

Читайте також:

Держдепартамент США спростовує інформацію про допит Мельниченка 5 вересня

Національна спілка журналістів збирає підписи під колективним листом до Президента

Доповідь Піскуна по справі Гонгадзе отримала схвальні відгуки у Копенгагені

Порошенко заборонив Мельниченку шантажувати Ющенка

Мельниченко зробив офіційну заяву

Отставка Пискуна помешает завершению «дела Гонгадзе»?

Сергій Шолох здивований заявою Піскуна про допит Мельниченка

Американский суд допросил Мельниченко

Ющенко присвоїв Гонгадзе звання Героя України (посмертно)

Дело Гонгадзе зависит от Пискуна

Піскун досі не слухав справжніх записів Мельниченка

Експертиза „плівок Мельниченка” не сприятиме розслідуванню - думка експерта

Шокін: Генпрокуратура не причетна до витіку інформації щодо місця перебування генерала Пукача

Заступник Піскуна не заважав Турчинову ловити Пукача

Виклик Мельниченка до суду перенесено на 24 серпня

Убивці Гонгадзе скоро опиняться на лаві підсудних

Григорий Омельченко: Генпрокуратура умышленно затягивает расследование дела Гонгадзе

Вдова Гонгадзе ждет ответа от Пискуна

Справу про вбивство Георгія Ґонґадзе ще рано передавати до суду, вважає вдова журналіста Мирослава Ґонґадзе
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду