Бийся як Ляшко. Огляд маніпуляцій у тижневиках 8–10 листопада 2019 року

Бийся як Ляшко. Огляд маніпуляцій у тижневиках 8–10 листопада 2019 року

18 Листопада 2019
7176
18 Листопада 2019
14:40

Бийся як Ляшко. Огляд маніпуляцій у тижневиках 8–10 листопада 2019 року

7176
…так, щоб тебе показали і «Україна», і «1+1». А потім назвали жертвою політичного терору.
Бийся як Ляшко. Огляд маніпуляцій у тижневиках 8–10 листопада 2019 року
Бийся як Ляшко. Огляд маніпуляцій у тижневиках 8–10 листопада 2019 року

В українській політиці стало так спокійно, що телевізійникам знову став цікавим Олег Ляшко. Хоча до лідера Радикальної партії залишається цілковито байдужим «Інтер» — тут свої герої, які потребують піару. Так, у «Подробицях тижня» кілька разів вигулькнув Юрій Бойко, який прокоментував державний бюджет («буде обдирати людей»), похвалився вимогами «ОПЗЖ» до бюджету, які покращили б народжуваність, якби були виконані. З дивовижною впевненістю, яку міг би собі дозволити фаховий соціолог із результатами опитувань у руках, Юрій Бойко заявив, що за розведення військ виступає більшість людей, а протистоять їм «півтора відсотка» націоналістів. Тому раз більшість — за, то розводити війська треба. Звідки взялися цифри, глядачі так і не почули. Далі у випуску на розведенні пропіарився й соратник Бойка та співвласник «Інтера» Сергій Льовочкін.

Анатолій Анатолійович Джокер

«Пранкер Джокер» — загадкова й демонічна постать, факт існування якої, в принципі, не доведений. Публіці показали скриншоти розмов, які Джокер вів із політиками начебто від імені генерального прокурора Руслана Рябошапки. Та лише один із обманутих депутатів визнав розмову справжньою. Чи всі ці розмови вела одна людина? Якщо вони справді відбувалися, то чи не внесли в них перед публікацією якісь зміни? До публікації причетна «Страна.ua» — видання, яке називає стандарти журналістики «некими». Словом, є всі передумови для того, щоб не поспішати розповідати про «розіграш», публікуючи цитати й імена, й не будувати припущень, заснованих на настільки сумнівних фактах.

Але що роблять тижневики двох українських телеканалів, контрольованих «Опозиційною платформою — За життя»? Звісно ж, хайпують на Джокері!

Ведучий «Подробиць тижня» Олексій Ліхман каже, що пранкеру вдалося обдурити кількох народних депутатів із фракції «Слуга народу», як про підтверджений факт. Називає прізвища Богдана Яременка, Михайла Радуцького та Миколи Тищенка й додає, що Радуцький — єдиний, хто визнав факт розмови. Також Ліхман додає, що жертвами пранкера став «принаймні десяток осіб, серед яких міністр економіки Тимофій Милованов».

І попри те, що підтверджень існування Джокера в «Інтера» катма, «Подробиці тижня» роблять припущення: за цим псевдонімом може стояти «одіозний блогер-утікач, любитель провокацій Анатолій Шарій». Звідки це взялося, які докази, що про це каже Шарій? Про це ні слова. Є й друга версія: Джокер може походити з Росії.

Гість студії «Інтера», експерт з інформаційних технологій Олександр Ольшанський каже, що жартівника можна впізнати, але довести це буде складно. На його думку, для пранку сім-картку Рябошапки клонували або ж зловмисник мав до неї доступ. Але взагалі підробити смс-повідомлення легко — це «можуть навіть школярі». Ольшанський припускає, що пранкер — не випадкова людина, а добре знається на політиці.

Шарія називають і «Деталі тижня» на каналі ZIK. Хоча ведуча Катерина Романюк припускає, що це може бути й не одна людина. В сюжеті Дмитра Будкевича є пояснення: підозра падає на Анатолія Шарія, бо він, мовляв, прорекламував пранкера Джокера. Втім процитований сам Шарій, який причетність до пранків заперечує.

Є й версія, що пранки — удар по радникові президента Андрію Єрмаку, куму Миколи Тищенка, а отже частина «внутрішньої боротьби між різними групами впливу у владі». Наголос зроблено на тому, що в опублікованих розмовах зі «Слугами народу» пранкер намагався витягнути інформацію про «зарплатню в конвертах» — доплати членам фракції.

Характерно, що телевізійники, які зазвичай уникають цитування інших медіа, в цьому випадку ніби з полегшенням конструюють свої сюжети майже повністю з чужого контенту та його переказу. Озвучують невідомо чиї версії та припущення, посилаються на «Страну.ua» та «theБабель» тощо. Це дозволяє і скандальну історію розповісти, і владі дошкулити, і зняти з себе відповідальність. Хоча журналіст ZIK пояснив: пранкер, мовляв, сам обирає, з якими ЗМІ контактувати, й робить це через посередника. Що вдієш, якщо ZIK він не обрав? :)

Бійка тижня

Бійка між екснародним депутатом Олегом Ляшком і чинним народним депутатом Андрієм Герусом, так вдало знята на відео, стала визначною подією для щоденних новин. Тижневики — окрім «Подробиць тижня» на «Інтері» та 5 каналу — також вирішили, що розповісти про напад позапарламентського радикала на головного парламентського енергетика важливо. І хоч як нам подобається шукати в усьому маніпуляції, але цього разу доводиться припустити, що тижневики просто хотіли витиснути з порівняно нудного тижня хоч якийсь скандал.

Наприклад, «Деталі» каналу ZIK назвали цю бійку однією з трьох, які ввійдуть в історію. Дві інші — бійка Миколи Тищенка та Миколи Скорика у Верховній Раді (насправді нічого екстраординарного) та легендарна бійка Андрія Богдана та Івана Баканова, існування якої обоє заперечують. Крім перебільшення, авторам «топтрійки» можна закинути незнання історії.

У сюжеті пояснюють: бійка Ляшка з Герусом привернула стільки уваги, бо її учасники — представники двох олігархів (вочевидь Ахметова й Коломойського). Під час бійки Ляшко звинувачував Геруса в лобіюванні імпорту російської електроенергії, а той Ляшка — в лобіюванні інтересів Ріната Ахметова, які продають електрику задорого. У тому, наскільки ці звинувачення обґрунтовані, «Деталі» вирішили не розбиратися, хоча одну цікаву деталь знайшли: заяву постраждалий Герус не писав.

Не історичною, але «бійкою тижня» назвали цю подію «Факти тижня» ICTV, відзначивши, що відео оприлюднив Ляшко. І пояснив, що напав на Геруса, бо через нього Україна купує в Росії електроенергію, а це «пахне зрадою». Натомість Герус назвав сутичку шоу і провокацією, а Ляшка звинуватив у продажності. Ведучий «Фактів тижня» Сергій Кудімов іронічно запропонував, замість товкти пики, заявити на одне одного — адже на цьому після ухвалення закону про викривачів можна непогано заробити.

Якщо хтось сумнівається в тому, що Ляшко й Герус у цій бійці були «аватарами» Ахметова й Коломойського, то висвітлення в тижневиках каналів, які належать цим олігархам, сумнівів не залишає. «ТСН. Тиждень» напав на Ляшка: мовляв, невідомо з якої причини він опинився у віп-терміналі аеропорту. «Енергоринок не порятований, а ось Ляшко, здається, забув, що Герус депутат, а він уже ні. Правоохоронці порушили кримінальне провадження», — говорить у сюжеті Андрій Орляк. Він наголошує, що «весь цей доказ до суду на свого боса фільмував помічник Ляшка, що дуже схоже на відеозвіт про зроблену Ляшком роботу». «От тільки кому він звітував? Напевне, комусь, хто теж за енергоринок переживає. У мене в голові аж одне прізвище», — фонтанує сарказмом журналіст «1+1».

Хай там для кого знімав відео помічник Ляшка, а в особі ведучого «Сьогодні. Підсумків» на каналі «Україна» він знайшов вдячного глядача. «Мільйони переглядів, сотні тисяч коментарів» і резонанс, який, за оцінкою Олега Панюти, був більшим, ніж у політичних новин тижня. Ведучий пояснив, що Ляшко напав на Геруса через те, що внаслідок його «правки» Україна почала купувати електрику в Росії.

Далі «Україна» вдалася до піар-фокусу, який так часто використовувала під час останніх виборів: на захист Ляшка виступив політкоментатор Володимир Цибулько. На його думку, накинувшись на Геруса, Ляшко «висловив позицію багатьох громадян, які протестують проти купівлі електроенергії в країни-агресора». Володимирові Цибульку не раз доводилося тлумачити значущість і роль Ляшка в українській політиці, тож він точно знає, яку дію лідера Радикальної партії можна вважати його власною, а яку — народною. Хоча масових протестів проти імпорту російської електрики ми не пригадуємо. «Атаку» на Ляшка (мається на увазі, скоріш за все, порушення кримінального провадження) Цибулько називає політичним терором (!) і показовим покаранням (!!) з метою охолодити запал опозиції (!!!).

Дали висловитися й самому Ляшкові. Він пообіцяв, що його не залякати (хто саме залякує, так і не ясно). Окремо процитували його фейсбук-допис про те, що імпорт електроенергії з Росії може бути зупинений: за інформацією Ляшка, політичне рішення вже прийняте, хоча не зрозуміло, як його реалізують. А поки що він продовжить боротись. (А канал «Україна», певно ж, пильно стежитиме за цією боротьбою і транслюватиме її в ефірі.)

Цікаво, що «Україна», розповідаючи про свого улюбленця та його героїчну оборону енергоринку у віп-терміналі, навіть «намагалася зв’язатись із генпрокурором» і отримала відмову. А точніше — скерування до київської обласної прокуратури, яка веде цю справу. Шкода, що «Україна» не пояснила, що не так із кримінальним провадженням — чи мали правоохоронці, отримавши повідомлення про напад на народного депутата, відмовити в порушенні провадження суто із солідарності з Олегом Ляшком?

Стандарти й істерики

Непорозуміння з дорученням президента «розробити вимоги і стандарти новин», яке «Детектор медіа» докладно аналізував, припало якраз на останній день підготовки тижневиків. І хоча в неділю Володимир Бородянський уже пояснив, що стандартизувати новини влада не планує, дещиця обурення та «зради» все ж потрапила до випусків підсумкових програм.

Ведуча програми «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі Анна Мірошниченко обурилася тим, що стандарти розписуватимуть урядовці й чиновники, хоча й додала пояснення Бородянського.

А ось Олег Панюта із «Сьогодні. Підсумків» засумнівався вже у щирості Бородянського: якщо це термінологічне непорозуміння, то чому воно досі не усунене, а указ на офіційному сайті президента залишився незмінним?

Але найбільше галасу було на ZIKу: «Деталі» вийшли в суботу, коли пояснень іще не було, хоча ніщо не заважало творцям програми звернутися до Володимира Бородянського чи Офісу президента й отримати коментарі. Але каналові Медведчука цікавіше слухати тих, хто говорить про цензуру, тиск і залякування — «наступ на свободу слова», коротше кажучи.

«У Національній спілці журналістів таке рішення розкритикували. Залякування криміналом чи податковими перевірками — це не те, чого чекають від влади журналісти та медіа», — йдеться в підводці Катерини Романюк у «Деталях». Вона цитує, щоправда, не офіційну заяву Національної спілки журналістів, а фейсбук-сторінку її очільника Сергія Томіленка. Цитує також «Опозиційну платформу — За життя»: «Загроза перетворення України на інформаційний концтабір». Партія власника каналу ZIK називає указ Зеленського неконституційним, бо, мовляв, він передбачає запровадження цензури. Інших оцінок та думок, а також пояснення, в чому саме полягає цензура, у програмі не було. Натомість було нагадування про «організовані атаки політичної верхівки» на канали Медведчука «попри обурення міжнародної спільноти» — знов без бекґраунду та інших точок зору.

В окремому сюжеті «Деталі» розповіли про низку злочинів проти журналістів, які залишаються не розкритими. Розпочали зі справи Гонгадзе, розповівши, що засуджений за це вбивство Олексій Пукач подав касацію із проханням скоротити термін ув’язнення з довічного до п’ятнадцяти років. Нагадали і про справу Шеремета — про неї говорив Володимир Зеленський під час відеозвернення за кермом, мовляв, розслідування буде. Повідомили і про затримання подружжя учасників війни на Донбасі, яке пов’язують з убивством Шеремета. Ситуацію «коментують» непрямою мовою адвоката й активіста Масі Найєма: мовляв, слідство поспішає з розкриттям цієї справи, бо від цього залежить кар’єра сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. До чого тут син Авакова, глядачам не пояснюють, як і не дають слова самому сину міністра або міністрові.

Згадали в «Деталях» і про вбивство Олеся Бузини, про яке не раз нагадували під час парламентських слухань про безпеку журналістів. Мовляв, підозрюваних спочатку затримали, а потім відпустили, тим часом як мати вбитого (її коментар є в матеріалі) бореться за те, аби вирок у справі був. У сюжеті Бузину ставлять в один рад із Катериною Гандзюк: мовляв, їх обох «не захистила держава».

Слуханням про безпеку журналістів присвятив матеріал «ТСН. Тиждень» «1+1». «Отруєний невідомою речовиною, згорів прив'язаний до ліжка, знайдений повішеним, помер після жорстокого побиття, застрелений, загинув після падіння зі сходів, викрадений та убитий. Це не просто кримінальна хроніка, а причини смерті українських журналістів», — нагнітає ведуча. Вона згадує вбитих журналістів і вимагає від влади відповідей: хто вбив Шеремета і Гонгадзе.

Втім єдиний виступ під час кількагодинних слухань, що зацікавив «1+1», належав… колишньому керівникові каналу Олександру Ткаченку, який заявив про необхідність створити окремі підрозділи та слідчі групи для розслідування порушень прав журналістів. Хоча там було чимало інших корисних і цікавих речей, зокрема й про медіа, які займаються просуванням та піаром своїх власників і їхніх протеже.

Верстка

«Подробиці тижня» («Інтер»), 8 листопада

  • Розведення Богданівка — Петрівське
  • Десант політиків у Золоте
  • Бюджет-2020
  • Приватизація
  • Порушення ПДР
  • Зеленський на Міжнародному економічному форумі
  • Вибух у Києві
  • Вбивство підлітка у Прилуках
  • Розслідування Майдану
  • Пранкер Джокер
  • Трамп
  • Брекзит
  • Проблеми з початком опалювального сезону
  • Отруєння хімією
  • Інтерв'ю Зеленського «Теслі»
  • Соратник Бойка відремонтував спортзал

«Деталі тижня» (ZIK), 9 листопада

  • Поїздка Зеленського на танковий завод
  • Пранкер Джокер
  • Бійка Геруса і Ляшка. Скандали у Верховній Раді
  • Доплати депутатам
  • Доручення уряду про стандарти медіа
  • З'їзд «Слуги народу»
  • Бюджет-2020
  • Вартість доріг
  • Вибух у Києві
  • Розведення військ у Петрівському
  • Псевдомінування
  • Справа Гонгадзе
  • «Рік без Каті»
  • Трамп
  • Падіння Берлінського муру
  • Стрілянина через комунальні борги
  • Аварії на початку опалювального сезону

«Час. Підсумки тижня» (5 канал), 10 листопада

  • Соціологія «Дзеркала тижня»
  • Розведення Богданівка — Петрівське
  • Міжнародний суд
  • Президент у «теслі»
  • Скорочення чиновників
  • Падіння Берлінської стіни
  • Сквер героїв Небесної сотні
  • Перейменування проспекту в Харкові
  • Стандарти новин від Зеленського

«Сьогодні. Підсумки» («Україна»), 10 листопада

  • Розведення в Петрівському
  • Перемога в міжнародному суді ООН
  • Затримання Мазура
  • Указ президента про реформи
  • 200 швидких від Ахметова
  • Бюджет-2020
  • Зростання цін на продукти
  • Лікарі їдуть за кордон
  • Імунітет
  • Володіння зброєю
  • Бійка Геруса і Ляшка
  • Перепис населення
  • Будівельні афери
  • Теплий апокаліпсис

«Факти тижня» (ICTV), 10 листопада

  • Аварії на початку опалювального сезону
  • Затримання есбеушників, що вели приватне прослуховування
  • Касові апарати і ФОП
  • «Північний потік — 2»
  • Трамп
  • «Рік без Каті»
  • Розведення військ
  • Суд у Гаазі
  • Затримання Мазура
  • Випробування українського флоту
  • Пожежа українського літака
  • Затримання Дубневича
  • Діячі, що розчарувалися в політиці
  • Бійка тижня — Ляшко і Герус
  • Закон про викривачів
  • Підготовка авто до зими
  • Берлінський мур
  • Темний бік Місяця

«ТСН. Тиждень» («1+1»), 10 листопада

  • Розведення військ на третій ділянці
  • Річниця падіння берлінського муру
  • Бюджет-2020
  • Парламентські слухання про журналістику
  • Замах у Києві
  • Державна власність
  • З'їзд партії «Слуга народу»
  • Суддівська «закрутка»
  • Застава для Дубневича
  • Бійка Ляшка і Геруса
  • Суд визнав скаргу України
  • «Північний потік — 2»
  • Затримання Мазура
  • Вбивство підлітка у Прилуках
  • Польова кухня в Полтаві
  • Конкурс краси XL
  • Про погоду

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7176
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду