Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 травня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 травня

2 Травня 2022
1092

Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 травня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1092
Візит Ненсі Пелосі, паливна криза в Україні та можливе просування на Дніпропетровщину й Кривий Ріг, евакуація людей з «Азовсталі».
Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 травня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 травня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1», «Рада», ICTV/СТБ.

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, Олексія Арестовича і Сергія Лещенка; патріотичні ролики та антиросійські спецрепортажі. Додали відео з розповідями про героїв України та різні роди військ.

Суспільне‎. У студії працювали В’ячеслав Афутін, Євгеній Агарков та Анатолій Єрема. У новинному блоці показували черги на автомобільних заправках у Києві й Харкові,  дітей війни, а також пікапи, передані на передову.

Наслідки ракетного удару росіян із комплексу «Бастіон» по Одещині обговорили із речником місцевої військової адміністрації Сергієм Братчуком. Він сказав, що ворог бив по злітній смузі аеродрому.

Військовий експерт Іван Якубець, колишній командувач аеромобільних військ України, розповів про запаси важкого озброєння у росіян.

Про ситуацію з Придністров’ям говорив Олександр Солонтай,  директор програм Інституту політичної освіти. Він вважає, що українська армія, яка звільнила низку сіл і селищ на територіях від Кривого Рогу до Херсонщини і в інших областях, має сили продовжувати звільнення. Саме тому зараз росіяни активізували дії у Придністров’ї. Так само було раніше із ситуацією на Київщині, Сумщині, Чернігівщині, коли експерти і медіа говорили про ймовірність нападу з Білорусі.

Євген Перебийніс, надзвичайний і повноважний посол України в Чехії, нагадав, що чехи невдовзі головуватимуть у Раді Європейського Союзу, тому вони вже готують пропозиції, які стосуються протидії російського вторгнення в Україну. Чехи, каже Перебийніс, виступають за те, щоб Україні дали статус країни-кандидата у члени ЄС.

В ефірі був білоруський медійник Франак Вячорка, радник лідерки опозиції Білорусі Світлани Тихановської. Вячорка сказав, що Лукашенко теж має понести відповідальність за допомогу Росії у нападі на Україну, а Тихановська передала Америці докази його провини.

«Україна 24»‎. Ведучі — Костянтин Лінчевський, Віталій Прудиус, Юрій Бібік, Олена Цинтила і Микита Міхальов. У новинах розповідали про обмін полоненими, звернення Володимира Зеленського, втрати ворогів у повітрі, перехоплення дзвінків окупантів додому, звернення Міністерства закордонних справ України до Китаю, життя людей у бомбосховищах і візит Анджеліни Джолі. Зробили сюжет про роботу компанії Ріната Ахметова ДТЕК.

Із Валентином Гладких, якого цього разу протитрували як політолога, говорили про шостий пакет санкцій ЄС проти Росії, а також про відмову від російських енергоносіїв. Експерт сказав, що багато хто шукає можливості обходити енергетичне ембарго, та розповів про інформаційні операції росіян проти України.

Політичний оглядач Армен Чібухчан сказав в етері, що Україна може розраховувати майже на все, крім ядерної зброї. Він зауважив, що питання лише в освоєнні нової техніки, а також додав, що візит Блінкена й Остіна до Києва став переломним моментом.

Із депутаткою грузинського парламенту Нонною Мамулашвілі спілкувалися про розділення всього світу на дві частини: одні допомагають Росії, а інші стоять осторонь подій в Україні і не долучаються до допомоги нашій країні. Депутатка додала, що ми бачимо останню фазу розпаду Радянського Союзу.

Завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Їжак спілкувався із ведучими студії про відновлення України, у якому візьмуть участь різні країни, а також про вірогідну мобілізацію в Росії. Експерт зауважив, що у випадку повномасштабної мобілізації росіяни зможуть мобілізувати 500 тисяч осіб, але це лише теоретично.

Традиційно долучили до етеру радника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенка. Цього разу він розповів про загрозу використання ядерної зброї з боку росіян. Гість вважає, що підняти градус вище, ніж погроза ядерного удару, Путін не може, проте світ перестав звертати увагу на подібні російські провокації.

«Інтер». У студії працювали Анастасія Даугуле та Олексій Фадєєв. Розпочали з новин про втрати ворогів, життя переселенців та життя людей в окупації, постачання гуманітарки, полонених окупантів та рівень життя у самій Росії, допомогу біженцям закордоном, а також про удар по сателітах Росії закордоном.

Показали також сюжети про волонтерську допомогу військовим, приїзд у Львів Анджеліни Джолі, успіхи української армії. Повторили вечірнє звернення Володимира Зеленського.

Тут також долучили до етеру радника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенка. Він говорив про бої на території України й можливі напрямки наступу.

Політичний експерт Микола Давидюк у розмові з ведучими констатував, що російська армія вже зазнала провалу в Україні і є неспроможною захопити бодай щось до 9 травня.

Голова женевського осередку Товариства українців у Швейцарії Інна Ахтирська розказала про допомогу переселенцям й організацію навчання.

Директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів у студії про вливання європейських коштів у Росію через придбання енергоносіїв. Щодо паливної кризи в Україні він додав, що її причина — у дефіциті пального і складнощах логістики.

А з російським опозиціонером Іллею Пономарьовим обговорили бажання росіян воювати.

«1+1». Ведучі — Соломія Вітвіцька,  Святослав Гринчук, Наталія Мосейчук і Максим Сухенко. Навели статистику щодо того, скільки техніки ворога знищили українські військові. Говорили про небезпеку відвідування цвинтарів на територіях, де ще не закінчилось розмінування після російських обстрілів.

«1+1» облаштував студію на Чернігівщині. Етер провів Святослав Гринчук. Журналісти розповіли про демонтаж пам’ятників Горькому, Пушкіну, перейменування у різних регіонах країни вулиць, які раніше носили назву Московська.

Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень, під час прямого включення пояснював поточну геополітичну ситуацію, в якій опинилась Росія. Обговорювали зокрема чітку позицію Казахстану, який висловив підтримку Україні.

Військовий психолог Андрій Козінчук в ефірі каналу сказав, що українська нація вже потроху адаптується до війни: люди повертаються на свої робочі місця, відновлюють звичні ритуали. Експерт наголосив на тому, що зараз важливо відбудовувати не лише міста, а й людську психіку.

Одним із гостей ефіру став Антон Дробович, директор Інституту національної пам’яті, який говорив про так звані травневі свята.

«Рада». Етер вели Андрій Сініцин, Тетяна Гончарова, Вадим Герасимович, Назар Довгий і Катерина Павлова. Розповіли про вибухи у Росії, паливну кризу в Україні, посилену комендантську годину в Одесі, візит Ненсі Пелосі до Києва тощо.

Із радником міністра внутрішніх справ Віктором Андрусівим спілкувалися про вірогідність поранення російського генерала Валерія Герасимова у районі Ізюма.

Прессекретар президента України Сергій Никифоров пояснив, що анонсувати візити закордонних гостей в Україну неможливо, оскільки протоколи цього не передбачають. Також він запевнив, що зброя від партнерів до України надходить.

Обговорили евакуацію з Маріуполя, фіксування злочинів, які вчинили росіяни. Журналісти підготували сюжет про те, як на Буковині будують модульні містечка для переселенців.

Одіозний політтехнолог Володимир Петров у контексті розмови про нестачу бензину сказав, що 90% людей піддаються паніці і тому намагаються скуповувати його. Сергій Марченко, міністр фінансів України, закликав бізнес працювати і сплачувати податки. Ті податки, які були зменшені, треба старатись платити. Він також попросив українців за можливості купувати військові облігації.

Із президентом Київської школи економіки Тимофієм Миловановим говорили про скасування мит для українських товарів. На його думку, це приведе до України інвестиції, оскільки багато компаній шукатимуть швидкого виходу на європейські ринки. Експерт додав, що інвестори не чекають на завершення війни й уже починають працювати.

ICTV/СТБ. Ведучий Петро Дем’янчук повідомив головні новини дня, зокрема розповів про евакуацію з «Азовсталі» й візит Ненсі Пелосі до Києва. Із шефкухаркою і суддею телепроєкту «МастерШеф» Ольгою Мартиновською говорили про її волонтерську роботу, приготування їжі для військових у Києві, виїзд до Праги та організацію закордоном ярмарків із продажу українських страв.

Керівниця аналітичного центру кадрового порталу GRC.ua Руслана Березівська розповіла про релокацію українського бізнесу та зміни на ринку праці. Вона зауважила, що наразі в Україні не працює ринок роботодавців, що може призвести до знецінення робочої сили та дефіциту висококваліфікованих фахівців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду