Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 квітня

28 Квітня 2022
818

Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
818
Санкції проти Росії, ставлення уряду Республіки Ічкерія до росіян і кадирівців, обстріли українських міст і вплив війни на довкілля.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1».

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, Олексія Арестовича і Сергія Лещенка; патріотичні ролики, антиросійські сюжети та сюжети на історичну тематику. Цього дня до традиційних відео додали матеріал-нагадування про аварію на Чорнобильській атомній електростанції у 1986 році.

ICTV/СТБ. У студії працювали Петро Дем’янчук, В’ячеслав Цимбалюк і Яна Брензей. Сергій Миргородський, архітектор скульптурної композиції «Дружба народів», яку демонтували у Києві, сказав, що він радіє цій події.

Богдан Рублюк, член ради директорів конфедерації будівельників України і директор групи компаній Fomalgaut, повідомив, що у квітні будівельний ринок ожив на 10%.

Денис Марчук, заступник голови Аграрної ради, висловив думку, що від українського експорту зерна залежить чимало країн, зокрема Росія. Він припустив, що Росія вивезла на підконтрольну їй територію деякі промислові потужності України.

Журналісти і журналістки каналу підготували сюжети про обстріл і його наслідки у Харкові, про театр в Івано-Франківську, який безкоштовно дає вистави переселенцям. Також були матеріали про поранених мирних мешканців Краматорська та людей, які евакуювались із Бучі.

Транслювали виступи Володимира Зеленського, Сергія Лещенка та інших політиків і посадовців.

Суспільне‎. У студії працювали В’ячеслав Афутін, Анна Чередниченко та Андрій Діхтяренко. Розпочали з новин про втрати росіян, загибель людей у Харкові, зустріч Генсека ООН із Путіним, життя переселенців, наслідки обстрілів українських міст, теракт у Придністров’ї. Показали звернення Володимира Зеленського.

Показали інтерв’ю ведучої із шоуменом і волонтером Сергієм Притулою. Гість розповів про військові закупівлі, пошук необхідного обладнання і збирання коштів на ті ґаджети, які реально необхідні військовим. Головні запити — транспорт, якісний зв’язок, коптери і безпілотники.

З російським публіцистом Віктором Шендеровичем говорили про плани Путіна влаштувати великий парад у Києві. Російський письменник вважає: після того, як армія РФ виявилася неспроможною досягти бажаного, вона почала визначати своїми цілями те, чого змогла досягти.

Прем’єр Республіки Ічкерія в екзилі Ахмед Закаєв розповів, що поразка в Україні завершиться для Росії фатально, а всі керівники країни-агресора рано чи пізно опиняться на лаві підсудних за воєнні злочини.

З істориком Олександром Алфьоровим обговорили перейменування вулиць і ліквідацію російських назв на території України.

Травматолог Петро Ксеник розповів про роботу ірпінської лікарні в окупації, надання допомоги пораненим військовим і цивільним, приховування військових документів від окупантів й про те, що росіяни не вміють надавати першу медичну допомогу.

«Україна 24»‎. ВедучіКостянтин Лінчевський, Марія Скиба і Олег Панюта. У новинах журналістка з Харківщини розповіла про обстріли Дергачівського району та Ізюма. Там окупанти намагаються йти у наступ на Барвінкове неподалік від Лозової.

Показали Володимира Зеленського, який відвідав в «Охматдиті» дітей-сиріт із Маріуполя.

Обговорили із заступницею міністра оборони України Ганною Маляр стратегічну підтримку України, яку висловили міністри сорока держав.  

Мер Краматорська Олександр Гончаренко під час прямого включення сказав, що є 30—35 тисяч людей, які не можуть чи не хочуть виїжджати, тому про всяк випадок влада створює стратегічні запаси води, їжі та ліків. Повідомили, що окупанти продовжують обстрілювати Маріуполь і роздають при цьому свою гуманітарну допомогу.

Журналісти підготували матеріал і про ринок нерухомості: власники житла у різних куточках України підняли ціни на 20—30%.

Міністр екології Руслан Стрілець сказав, що попри бойові дії, українці продовжують висаджувати ліси, сподіваючись на перемогу. Також він повідомив, що за два місяці війни понад 220 тисяч тонн шкідливих речовин викинуто в повітря. Це перевищує кількість викидів, які генерує один із найбільших комбінатів протягом року.

Нардеп Дмитро Лубінець, голова комітету з питань прав людини, сказав, що Україна збирає всі докази воєнних злочинів, які скоїли росіяни. Він розповів про створення у Росії фільтраційних таборів, через які пропускають примусово вивезених  українців.

«Інтер». В етері працювали Лілія Налягака, Олександр Васильченко та Ірина Баглай. У новинах розповідали про обстріли на сході України, авіаційні та артилерійські удари на Луганщині, реакцію світу на російський газовий шантаж тощо.

Співачка Ірина Федишин повідомила про вихід своєї нової пісні та підтримку військових.

Із заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про плани росіян захопити південь України та створити для себе плацдарм для подальшого наступу на інші країни. Вона сказала, що на захоплених територіях росіяни зберігають військову інфраструктуру, щоб нею у подальшому користуватися.

З політичним аналітиком «Слово і Діло» Валентином Гладких говорили про санкції проти Росії. Експерт наголосив, що перемога залежатиме від української армії, її забезпечення і роботи української влади на дипломатичному фронті. Також він сказав, що надалі Росію виключатимуть із міжнародних економічних відносин.

Із головою Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем говорили про те, як росіяни «приватизували» перемогу над нацистськими загарбниками. Дробович вважає, що цього року в Україні можна відзначати 8 і 9 травня під гаслом «Перемогли нацизм, переможемо й рашизм».

Аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд розповів про постачання Україні озброєння. Він зауважив, що не кожна країна може допомагати так, як би того хотілось. Зокрема Німеччина не може допомагати, бо їхня армія у набагато гіршому стані, ніж українська.

«1+1». Ведучі Алла Мазур, Євген Плінський, Наталя Островська, Наталія Мосейчук і Максим Сухенко. Журналісти підготували матеріал про захоплення міськради у Херсоні і мешканців  міста, які вийшли на протест, а по них окупанти кидали світлошумові гранати.

Розповіли історію дітей, поранених у Маріуполі і вивезених на раніше окуповані території Донеччини. Зараз вони в Україні, їх лікують українські медики.

Директорка служби зайнятості України Юлія Жовтяк повідомила про те, що малий бізнес відновлює роботу. Вона сказала, що за програмою підтримки бізнесу працевлаштували понад 550 переселенців, документи подали понад 400 працедавців. На цю програму український уряд виділив два мільйони гривень. Допомогу надаватимуть протягом двох місяців. Зараз зменшилась кількість вакансій, і кожна четверта вакансія — в агросекторі та переробній промисловості. На звільнених територіях потрібні будівельники, водії та енергетики.

Ведучі обговорили ймовірну заборону проросійських партій в Україні. Зокрема, говорили із лідером партії «За майбутнє» Ігорем Палицею, близьким до власника каналу «1+1» Ігоря Коломойського. Палиця  є одним із ініціаторів ідеї відсторонення парламентарів-колабораціоністів від засідань. Політик сказав, що його колеги-депутати вже готуються до виборів.

Говорили також із заступником керівника Офісу президента Сергієм Сибігою про його враження від зустрічі із представниками міністерств оборони держав-партнерок. Всі союзники чітко розуміють: те, що зараз робить Росія, — це атака не лише на Україну, а й на світовий порядок.

З директоркою Amnesty International Ukraine Наталією Покальчук говорили про незаконну депортацію українців до Росії за участі Російської православної церкви.

Підготували матеріал про репресії у Росії, а також про вбивство ворогів і друзів Путіна. Після сюжету до етеру запросили російського опозиціонера Іллю Пономарьова, з яким мали розмову про зміни в оточенні Путіна, які відбулися протягом двох місяців війни.

Запросили до студії журналістів Сергія Лойка та Андрія Цаплієнка. Говорили про необхідність пропаганди під час війни. Гості розповіли, що війна Росії проти України відрізняється від інших, адже Путіна вважають абсолютним злом, й останній раз подібне ставлення було до Гітлера.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
818
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду