Про що говорили в етері спільного телемарафону 29 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 29 квітня

30 Квітня 2022
1199

Про що говорили в етері спільного телемарафону 29 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1199
Ухвалення ленд-лізу, можливість вилучити заморожені російські активи та Перша світова кібервійна.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 29 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 29 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «1+1», «Рада», ICTV/СТБ, Суспільне, «Україна 24».

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, Олексія Арестовича і Сергія Лещенка; патріотичні ролики та антиросійські спецрепортажі.

«Інтер».  Ведучі — Олексій Фадєєв і Олександр Просяник. У новинах опівночі продовжили показувати свідчення мешканців Луганської області про обстріл лікарні у Лисичанську, обстріли у Рубіжному та інших містах. Про поширення наступу Росії на інші країни, зокрема Придністров’я, кореспондентка «Інтера» у Лондоні говорила із тамтешніми фахівцями. Вони вважають, що Росія навряд зможе потикатись у інші країні, бо зазнала серйозних втрат в Україні. Аналітик Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Джастін Бронк сказав, що Росія наближається до ліміту сил мирного часу.

Говорили про виступ гурту Kalush Orchestra на цьогорічному «Євробаченні». Музиканти готуються до аполітичного виступу, бо на цьому наполягають організаториконкурсу. Соліст гурту Олег Псюк матиме зустрічі з журналістами у Турині, під час яких планує говорити зокрема й про війну в Україні.

«1+1». У студії працювали Святослав Гринчук, Євген Плінський і Наталя Островська. У новинному блоці розповіли про ракетний удар по Києву, візит генсека ООН Антоніу Гутерреша, надання Україні важкого озброєння, життя на звільнених територіях, приїзд до України колишнього віцепрезидента російського «Газпромбанку» Ігоря Волобуєва.

Далі у нічному етері показали токшоу «Нічна варта», під час якого Євген Плінський, Наталя Островська, Євген Куксін і Стас Ясинський говорили з гостями студії.

Із радником міського голови Маріуполя Петром Андрющенком говорили про ситуацію у місті, посилення обстрілів і життя цивільних. Він розповів, як окупанти знищили маріупольську пекарню, що її українська влада запустила на початку окупації, а також про про відсутність у місті ліків і лікарів.

Із редакторкою видання «Свої.City» Гаяне Авакян обговорили можливість нині виїхати з Маріуполя. Вона розповіла, що зараз українських громадян окупанти не випускають навіть у бік Росії, оскільки фільтраційні табори перевантажені. Але ті, хто вирвався до Росії, можуть вибратись до Естонії, а вже звідти повернутись до України.

Експерт із кібербезпеки Микита Книш говорив у студії про роботу кібервійськ із пошуку й ідентифікації російських військових, проведення інформаційних операцій і Першу світову кібервійну, злами роутерів на території Росії тощо.

Далі в етері повторили випуск нічного токшоу.

«Рада». Ведучі — Антон Страшко, Назар Довгий, Катерина Павлова, Олеся Ніцевич і Максим Зборовський. У новинних блоках показали розтрощену школу у селі Кухарі, сюжет про план Єрмака-Макфола щодо санкцій проти Росії, про неспроможність росіян організувати референдум у Херсонській області. Ведучі студії говорили про обстріл у Києві, де російські ракети влучили у житловий будинок та стратегічний об’єкт. Світлана Водолага,  речниця рятувальників у Київській області, повідомила, що всі постраждалі у стані середньої тяжкості (про загибель Віри Гирич тоді ще не знали). Речниця звернула увагу на те, що мешканці і гості Києва розслабились і часто не реагують на сигнали повітряної тривоги.

У прямому етері знову був заступник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

Олександр Мусієнко, військовий експерт, посилаючись на колег, сказав, що  до застосування зброї масового ураження росіяни нібито не готуються, а посилення обстрілів Києва під час візиту генсека ООН у столицю України — це вияв зневаги до такого штибу інституцій.

Андрій Небитов, начальник Головного управління Нацполіції Київської області, розповів про небезпеку мін.

Під час прямої трансляції міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що за місяць зафіксували понад 400 кібератак на український бізнес та держструктури.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський дав розлоге інтерв’ю журналістам телеканалу «Рада» про розслідування звірств росіян на Київщині, розмінування звільнених територій тощо.

Міністерство інфраструктури регулярно розповідає, як через «Дію» зареєструвати інформацію щодо пошкодження майна внаслідок вторгнення Росії. Про ці та інші теми, які стосуються відновлення життєдіяльності України, ведучі говорили із Мстиславом Баніком.

ICTV/СТБ. В етері працювали Олена Фроляк, Вадим Карп’як та Орест Дрималовський. У новинах повідомляли про обстріли українських міст, відновлення ленд-лізу для України, поїздку українців на «Євробачення», візит Антоніу Гутерреша до Києва, дефіцит палива тощо.

З міністром юстиції Денисом Малюською говорили про роботу системи правосуддя, а також про можливість конфіскувати заморожені російські активи на закордонних рахунках.

Історик Євген Синиця розповів про походження російської держави. Наголосив, що антинорманська теорія появи Росії є утопічною і повністю політично зумовленою, оскільки історія й літописи свідчать, що руська державність виникла завдяки скандинавам.

З нардепом від «Слуги народу» Дмитром Наталухою у студії говорили про роботу на міжнародній арені і рішення Парламентської асамблеї Ради Європи. Зокрема нардеп наголосив, що проти Росії має бути створений міжнародний трибунал, а українське МЗС простежить, як Рада Європи втілить його у життя.

Із психологинею і ведучою ICTV Юлією Зорій мали розмову про організацію житла для біженців. Вона також розповіла, що відчуття провини є в усіх, навіть у тих, хто на лінії фронту, тому від нього треба відмовлятись й просто робити те, що вмієш краще за все.

Суспільне‎. Ведучі — В’ячеслав Афутін, Євгеній Агарков і Анатолій Єрема. У новинах повідомляли про обстріл у Києві, фільтраційний табір для мешканців Маріуполя тощо.

На зв’язку зі студією був Євген Єнін, заступник міністра внутрішніх справ, який розповів про впровадження в Одесі тривалої комендантської години. Вона, зокрема, пов’язана із річницею подій 2 травня у 2014 році.

В ефірі був голова вченої ради «Острозької академії» Петро Кралюк.

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський розповів ведучим про атаки росіян на пошту, зміну логістики. Він анонсував нову марку «Корабель всьо».

Політичний аналітик Валентин Гладких пояснив, як змінилися наративи щодо 8-9 травня. Українці та європейці говорять у ці дні про втрати, руйнування, страждання і жахи війни, а росіяни погрожуть: «можем повторити!».

Радниця міністра енергетики Олена Зеркаль розповіла про відмову європейців від російського газу та ймовірність ембарго. Європі непросто, каже вона, замістити 40% потрібного їй газу.

Міністерка економіки України Юлія Свириденко, чий виступ дали у записі, сказала, що поточний дефіцит пального пов’язаний зі знищенням нафтобаз. Впродовж наступних семи днів дефіцит подолають. Вона підтвердила, що варто очікувати незначного подорожчання пального. Геннадій Рябцев, керівник центру «Психея», висловився щодо ситуації із пальним у прямому ефірі. Він дивується, чому держава реагує на кризу, що виникла, а не запобігає дефіциту.

На зв’язку зі студією був Ігор Терехов, керівник Військової адміністрації Харкова. Він повідомив про прибирання міста, розмінування і знешкодження снарядів, які не розірвались, а також про плани відбудови Харкова.

Євгенія Кравчук, народна депутатка від «Слуги народу», під час прямого включення розповіла про дипломатичні кроки, над якими працюють парламентарі.

«Україна 24»‎. Ведучі — Ольга Грицик, Людмила Добровольська, Максим Сікора, Марія Скиба та Олег Панюта. У новинному блоці були сюжети про ситуацію у Маріуполі, обстріл Фастова. Робили включення з представниками місцевих адміністрацій й регіональними кореспондентами, які розповідали про ситуацію у регіонах.

Із заступником голови ради Нацбанку Василем Фурманом у студії говорили про роботу банківської системи під час війни, роботу банків на територіях, де йдуть бойові дії, та курс гривні. Він зауважив, що НБУ поступово зніматиме обмеження на валютному ринку.

Із радником міністра внутрішніх справ Антоном Геращенком обговорили ситуацію із обороною Маріуполя. Спираючись на повідомлення власних джерел, Геращенко розповів, що Путін дуже злий через неможливість захопити Донецьку і Луганську області. Гість ефіру також повідомив про скерування Валерія Герасимова до командного пункту в Ізюмі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1199
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду