ІМІ дослідив, як онлайн-медіа висвітлювали «справу Медведчука»

ІМІ дослідив, як онлайн-медіа висвітлювали «справу Медведчука»

1 Червня 2021
1761
1 Червня 2021
15:46

ІМІ дослідив, як онлайн-медіа висвітлювали «справу Медведчука»

1761
«Справа Медведчука» стала резонансною і основною подією одразу кількох днів – 11–13 травня 2021 року.
ІМІ дослідив, як онлайн-медіа висвітлювали «справу Медведчука»
ІМІ дослідив, як онлайн-медіа висвітлювали «справу Медведчука»

Інститут масової інформації дослідив, як тему справи нардепа «ОПЗЖ» Віктора Медведчука висвітлювали в онлайн-медіа України.

До вибірки ввійшли 10 сайтів: п'ять з-поміж топових за переглядами (TSN.ua, «Українська правда», «Цензор», «24 канал», «Обозреватель») і ще п'ять, які в попередніх моніторингах були помічені ІМІ на використанні власниками у своїх політичних цілях («Страна», «Сегодня», «Прямий», «Подробности», 112ua.tv).

Під час дослідження ІМІ виявив ознаки цензури на сайтах 112ua.tv та «Прямий», а також низку маніпуляцій. Зокрема, маніпуляціями відзначився сайти 112ua.tv, «Страна», а сайт «Сегодня» на думку ІМІ відзначився «балансом маніпуляцій». Згідно з дослідженням, маніпулятивний матеріал був виявлений також і на сайті 24tv.ua. 

Загалом, серед політичних маніпуляцій навколо справи Віктора Медведчука і депутата «ОПЗЖ» Тараса Козака можна виділити три основні категорії:

  1. надання кримінальному процесу політичного забарвлення через заяви про політичні репресії головних опозиціонерів країни;
  2. дискредитація доказової бази в справі та умов вручення Медведчуку підозри;
  3. маніпуляції навколо обрання Медведчуку запобіжного заходу.

Докладно про те, як українські медіа висвітлювали «справу Медведчука» читайте в матеріал ІМІ «Цензура та маніпуляції. Справа Медведчука в українській медіасфері» за посиланням.

До дослідження Інституту масової інформації про висвітлення онлайн-медіа справи Медведчука потрапили десять сайтів: segodnya.ua, prm.ua, strana.ua, podrobnosti.ua, obozrevatel.com, 24tv.ua, pravda.com.ua, 112ua.tv, tsn.ua, censor.net на предмет політичних маніпуляцій досліджувалися новини цих сайтів на тему «справа Медведчука», які вийшли 11–13 травня 2021 року.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1761
Читайте також
01.06.2021 14:54
Олексій Братущак, «Інститут масової інформації»
2 866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду