Рік Зеленського, Доббі й Саакашвілі. Моніторинг теленовин 20–26 квітня 2020 року

Рік Зеленського, Доббі й Саакашвілі. Моніторинг теленовин 20–26 квітня 2020 року

1 Травня 2020
2329

Рік Зеленського, Доббі й Саакашвілі. Моніторинг теленовин 20–26 квітня 2020 року

2329
Ляшка знову нацькували на Геруса, а на каналах «ОПЗЖ» побільшало піару фонду Оксани Марченко. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Рік Зеленського, Доббі й Саакашвілі. Моніторинг теленовин 20–26 квітня 2020 року
Рік Зеленського, Доббі й Саакашвілі. Моніторинг теленовин 20–26 квітня 2020 року

За час карантину українські теленовини настільки очистилися від політики, що перестали розповідати навіть про найважливіші події. Лише половина каналів цього тижня розповідала про спроби повернення Михеїла Саакашвілі в українську політику. Лише на 5-му та «1+1» доклали зусиль, щоби пояснити своїм глядачам, що відбувалося зі звільненнями керівників митної та фіскальної служби. І лише половина каналів згадала про річницю обрання Володимира Зеленського на посаду президента. Можливо, вони підбиватимуть підсумки 20 травня, коли він присягнув.

Рік Зеленського

Про річницю другого туру виборів, під час якого більшість голосів виборці віддали за Володимира Зеленського, у праймових випусках 21 квітня згадала лише половина з каналів, які досліджує «Детектор медіа». На ICTV та «UA: Першому» матеріали подавали успіхи та невдачі Зеленського за рік. А на «Україні» та 5 каналі сюжети вийшли геть протилежні за настроями. На ICTV вийшла півторахвилинна начитка з посиланням на висновки неназваних експертів. В узагальненій стислій формі згадали і здобутки: «Позбавлення народних депутатів недоторканності, покращення інвестиційного клімату України та збереження Євроатлантичного курсу, перезапуск нормандського формату і обмін полоненими». Ключовими мінусами назвали кадрову політику та неякісні закони «турборежиму». А на завершення цих підсумків нагадали фрагмент переможної промови Зеленського річної давнини, де він дякував за довіру і обіцяв: «Ніколи не підведу вас всіх».

На «UA: Першому» дали ретроспективу обіцянок Зеленського та порівняли їх із реальною політикою. Першими аналізували обіцянки свіжих облич та антикорупційні зміни. Тут нагадали скандал із «плівками Єрмака», додали коментар юриста Миколи Хавронюка про відсутність вагомих антикорупційних змін у законодавстві. Далі нагадали про виконання обіцянок про повернення полонених і три серії обмінів, що відбулися. А також експерт-економіст Тарас Козак проаналізував, наскільки Зеленському вдалося підвищити доходи українців, щоби плата за комуналку не була такою кусючою.

На «Україні» коментарі політкоментаторів Володимира Фесенка та Андрія Золотарьова, економіста Олега Устенка використовували як підтвердження позитивних досягнень Зеленського. Серед досягнень авторка Наталія Заморська відзначила повернення полонених, «вдалося президенту і перезапустити переговори у нормандському форматі», «тверду державницьку позицію» щодо «антиколомойського» закону, «проривну» земельну реформу. А кадровий калейдоскоп, який в інших матеріалах віднесли до мінусів, тут назвали сильною стороною: «Швидка заміна чиновників, які проштрафились, демонструє, політичної волі на відміну від досвіду президенту не бракує». Жодного критичного коментаря в сюжеті не було.

На 5 каналі вже не вперше наголошують, що Зеленський не мав політичного досвіду до обрання президентом. Про це нагадали 1 квітня й тепер, починаючи сюжет так: «Зі сцени — в політику… У квітні 2019 року 73 % українців, які прийшли на дільниці, віддали свій голос Володимиру Зеленському — коміку та шоумену без політичного досвіду». Згадали в сюжеті й досягнення на посаді: звільнення частини заручників, скасування недоторканності та запровадження ринку землі. Але зосереджувалися переважно на негативних деталях. Щодо дня виборів нагадали конфуз із порушенням таємниці голосування. Щодо невиконаних обіцянок передусім згадали відсутність помітних зрушень у боротьбі з корупцією. А також показали зниження рейтингу довіри до Зеленського, про який свідчать соціологічні опитування. Хоча поступова втрата рейтингу була типовою і для попередників Зеленського.

Але про президента не забули, як могло здатися. Вже наступного дня з його коментарями більшість каналів поширила радісну новину про запуск ID-карток у додатку «Дія». В більшості цих повідомлень коментував цю подію лише Володимир Зеленський. Як оцінюють самі користувачі зручність додатку «Дія», поцікавився лише «UA: Перший».

Тим не менше, помітним досягненням Зеленського в теленовинах є cуттєве зменшення паркетного піару. Якщо у 2017-му та 2018 роках піар президента в новинах сягав понад 200 випадків за рік, то за рік президентства Зеленського позитивних новин без вагомого приводу про нього було менше 50. Більше про зміни в теленовинах за часів Зеленського читайте тут.

Протягом минулого тижня найбільше в новинах піарили благодійність Ріната Ахметова та політиків із «Опозиційної платформи — За життя». Окремим блоком є піар Віктора Медведчука під ширмою фонду його дружини Оксани Марченко. У меценатах фонду всього четверо людей: Медведчук, його дружина, партійний соратник і формальний власник «112 каналу», NewsOne та ZIKа Тарас Козак та гендиректор «112» Єгор Бенкендорф. У сюжетах на «Інтері» та «112» розповідали про допомогу від фонду в боротьбі з поширенням коронавірусу. В кожному такому сюжеті був Віктор Медведчук.

Нове пришестя Саакашвілі та зміни в уряді

Найбільш активно висвітлювали тему ймовірного повернення Михеїла Саакашвілі в українську політику на 5 каналі — чотирма сюжетами за тиждень. По два-три матеріали цій темі присвятили на «UA: Першому» та «1+1», по одному сюжету — на «Україні» та «Інтері». ICTV, СТБ та «112» це питання взагалі не висвітлювали.

У більшості повідомлень про запрошення Саакашвілі до уряду говорили з посиланням на самого політика. На 5 каналі це уточнили неконкретно: «У парламентській монобільшості кажуть, що зараз кандидатуру Саакашвілі активно обговорюють у фракції. Володимир Зеленський тим часом вважає, що в екс-президента Грузії є потенціал». Усі новини супроводжувалися політичним бекґраундом Саакашвілі. Зокрема нагадували, що Саакашвілі вдячний Зеленському за повернення йому українського громадянства. На 5 каналі завершили сюжет інтригою про нову зустріч Авакова й Саакашвілі, які в минулому конфліктували.

24 квітня 5 канал та «1+1» повернулися до теми розгляду кандидатури Саакашвілі. На 5 каналі народна депутатка від «Євросолідарності» Ірина Геращенко дорікала команді Зеленського обіцянками «нових облич», що не в’яжеться з поверненням Саакашвілі в політику. А Петро Порошенко казав, що не буде вдаватися до особистих оцінок. Адже п’ятому президенту дорікали, що він називав Саакашвілі своїм другом, а потім позбавив його громадянства. На «1+1» сюжет побудували на думці, що Саакашвілі не зміг переконати частину «Слуг народу» у своїй корисності для уряду.

Наприкінці тижня сталася ще одна важлива політична подія — звільнення з посади керівників митної та фіскальної служби Максима Нефьодова та Сергія Верланова. І знову в цій темі найактивнішими були 5 канал та «1+1». Інші канали повідомили лише факт звільнення, а на цих двох каналах підготували сюжети з розбором ситуації. На 5-му зосередилися на протистоянні всередині влади, натякнувши, що звільнені посадовці програли війну з «тіньовиками». На «1+1» відобразили ситуацію більш збалансовано: і дали висловитися міністру фінансів, який нарікав на невиконання завдань, і позицію самого Нефьодова, який назвав звільнення політичним і написав: пишається тим, що жоден із його заступників не погодився «виконувати завдання». Загалом змістовний та повний матеріал починався кумедною деталлю — свій допис про звільнення сам Нефьодов проілюстрував фото у футболці «Доббі вільний».

Найменше політичних новин було на СТБ. Тут практично не висвітлювали планів парламенту, а з найгучніших політичних подій лише коротко повідомили про звільнення в уряді. Активнішими, ніж зазвичай, цього тижня були представники «Голосу». Зокрема це пов’язано з обговоренням у парламенті закону про банки та корупційним скандалом у МОЗ. Менш активними, ніж у попередні періоди, були представники «Опозиційної платформи — за життя», але сумарно вони все одно тримають другу сходинку за популярністю. Здебільшого завдяки лояльним згадкам на «Інтері» та «112».

Карантинні хроніки

Надзвичайні події цього тижня були найпопулярнішою темою для новин не так через карантин і поширення коронавірусу, як через пожежі на Київщині та Житомирщирні. Це відобразилося і на географії повідомлень, оскільки ці регіони вийшли у топ після столиці. Також наростили свою присутність у новинах ті регіони, в яких міста закривали на повний карантин: Почаїв на Тернопільщині та Подільськ на Одещині. Про Крим у хроніках карантину згадували лише на «UA: Першому» і лише з уточненням, що даних із півострова у зведеннях Міністерства охорони здоров’я немає.

Попри велику кількість надзвичайних подій, лідирували в новинах соціальні теми. Найбільше — все одно дотичні до коронавірусу проблеми: історії одужання, дотримання карантину, обмеження на поминальні дні. Також цього тижня актуалізувалися проблеми із зарплатами медиків та забезпечення їх усім необхідним захистом.

Питання карантину використовувалося і як «інформаційна зброя». На каналі «Україна» розповіли про «порушника карантину» народного депутата від «Слуги народу» Андрія Геруса: «Увечері депутат від "Слуги народу", який запустив в Україну російську електрику вийшов на стадіон, аби побігати. Це зафіксував Микола Слободян і виклав відео та фото у соцмережі». Далі ведуча озвучила, що Герус нібито бігав на стадіоні Університету імені Шевченка, куди навіть до карантину був обмежений доступ. Пояснити це Герусу не дали, натомість дали реакцію Олега Ляшка, в якого «пробіжка Геруса викликала обурення». А в коментарі Ляшко сильно перебільшує і примудряється в одному реченні зібрати цілу купу закидів: «Андрій Герус, який запустив в Україну російську електрику, бігає на закритому віп-стадіоні, хоча всім іншим простим смертним українцям заборонили займатися спортом навіть на вулиці». До речі, фраза «Герус, який запустив в Україну російську електрику» в цьому матеріалі на каналі Ахметова прозвучала двічі за хвилину. Раніше канал Ріната Ахметова, незадоволеного ініціативами Геруса, захоплено й детально висвітлював його конфлікт із тим самим Олегом Ляшком.

Тим часом на «Україні» та ICTV розбиралися з фейками про Covid-19. На «Україні» присвятили сюжет впливу технології 5G на здоров’я та її зв’язку з коронавірусом (точніше, відсутності зв’язку). На ICTV розповіли про коронавірусні фейки. Серед прикладів: колишній політик та «гетьман України» Юрій Кармазін розповідає, що коронавірус придумали, аби поставити 5G-станції та стежити за людьми; медійник Дмитро Гордон називає коронавірус «задумкою фармацевтів»; президент Білорусі Олександр Лукашенко каже, що якщо вірусів не видно, то їх немає. Завершили матеріал інформацією про те, що дві сотні поширювачів коронавірусних фейків викрила Служба безпеки України — щоправда, не уточнили, чи загрожує покарання людям, процитованим у матеріалі (якщо не Лукашенку, то бодай Кармазіну чи Гордону).

20 квітня після Великодньої неділі всі канали, крім «Інтера» та «112», повідомили про кримінальні провадження через порушення карантину в церквах Московського патріархату, зокрема Почаївській та Святогірській лаврах. На «112», схоже, настільки не хотіли розповідати у праймі про справді важливі новини, що дві хвилини присвятили сюжету про торгівлю марихуаною в умовах карантину в Каліфорнії, та ще 40 секунд — новині про корову, яка гуляла дахами.

Не відокремлені від фактів оцінки є найвирізнішим порушенням стандартів у новинах, проте цей показник покращився порівняно з попереднім тижнем.

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2329
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду