Теленовини продемонстрували упередженість до Московського патріархату — моніторинг

Теленовини продемонстрували упередженість до Московського патріархату — моніторинг

24 Квітня 2020
2822
24 Квітня 2020
19:50

Теленовини продемонстрували упередженість до Московського патріархату — моніторинг

2822
«Інтер» приховував коронавірусні проблеми цієї церкви, а інші канали наголошували на них.
Теленовини продемонстрували упередженість до Московського патріархату — моніторинг
Теленовини продемонстрували упередженість до Московського патріархату — моніторинг

Кілька центральних телеканалів у новинах упереджено висвітлили спалах захворювання на коронавірусну хворобу в монастирях православної церкви Московського патріархату та дії керівництва цієї церкви перед Великоднем. У глядачів могло скластися враження, що порушники карантинних обмежень — лише священики та віряни МП. Про це йдеться в підсумках моніторингу теленовин 13—19 квітня 2020 року.

Деякі теленовинарі не тільки наголошували на деструктивних діях священиків і вірян Московського патріархату, а й протиставляли їм Православну церкву України та Українську греко-католицьку церкву як взірці відповідальності.

Також у новинах говорили про поширення коронавірусної хвороби серед служителів Києво-Печерської лаври, яка належить Московському патріархату, але мало цікавились тестуванням на коронавірус серед священиків інших конфесій.

Зокрема, 13 квітня в сюжеті СТБ була озвучена статистика зафіксованих порушень, але приклади наводилися лише щодо храмів МП, де дверей не зачиняли, а на службі були люди без масок. На противагу повідомили, що в церкві ПЦУ намалювали розмітку для віруючих, а в храмі УГКЦ літургію транслювали онлайн, а люди спостерігали за обрядом на подвір’ї.

5 канал акцентував на тому, що глава церкви Московського патріархату в Україні Онуфрій повідомив, що богослужіння в храмах не припинятимуть, а тим часом у Лаврі — спалах коронавірусу. Висновок: причиною спалаху є заклики священиків відвідувати службу. Наприкінці матеріалу наведений позитивний приклад від ПЦУ, священики якої закликали вірян залишатися на Великдень вдома.    

«1+1» зібрали сюжет про порушення в храмах Московського патріархату у Дніпрі та у Святогірській лаврі на Донеччині. Додали інформацію про нібито захворювання очільників УПЦ, але без підтвердження. Пізніше у випуску було інтерв’ю-включення з предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм, який закликав вірян долучатися до служби онлайн, берегти себе та своїх близьких. 

Тим часом «Інтер» повідомляв лише про святкування в церкві Московського патріархату. Про Православну церкву України в новинах каналу не згадували взагалі, а греко-католики лише раз потрапили до збірного сюжету про великодні служби в різних регіонах. «Інтер» замовчував більшість новин про розвиток коронавірусного спалаху в монастирях МП, натомість висвітлював поїздку делегації цієї церкви в Ізраїль по благодатний вогонь. Також канал анонсував трансляції служб і мовчав про порушення у Дніпрі чи Святогірську.

Більше про тенденції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2822
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду