Перуанські шамани та миротворець-Медведчук. Моніторинг теленовин 23–28 грудня 2019 року

Перуанські шамани та миротворець-Медведчук. Моніторинг теленовин 23–28 грудня 2019 року

3 Січня 2020
2304

Перуанські шамани та миротворець-Медведчук. Моніторинг теленовин 23–28 грудня 2019 року

2304
Новиини з паралельної реальності. Порушення та матеріали з ознаками замовності в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.
Перуанські шамани та миротворець-Медведчук. Моніторинг теленовин 23–28 грудня 2019 року
Перуанські шамани та миротворець-Медведчук. Моніторинг теленовин 23–28 грудня 2019 року

Головними темами тижня були підготовка до звільнення полонених на окупованих територіях Донбасу, а також низка рішень про звільнення підсудних у справах Майдану чи співпраці з бойовиками, яких готували на обмін. У випусках було небагато новин з парламенту, але говорили про рейтинги політичної довіри. Майже нікого з новинарів не зацікавив новий закон про медіа, якому хоч і незбалансовано, але приділили увагу на «Інтері». Також новини доволі збалансовано показували перебіг справи Шеремета, куцо, але висвітлювали газові переговори.

Нові маніпуляції тижня:

  • Вадим Рабинович скаржився на стеження;
  • Віктор Медведчук домовлявся про мирний діалог із російськими парламентарями;
  • канал «Україна» віддав титул позапарламентського найвпливовішого політика року Олегу Ляшку, зманіпулювавши даними соцопитування;
  • «1+1» викрили Нацбанк у… проведенні корпоративу;
  • на «Інтері» звітували про діяльність розслідувачів із сумнівною репутацією «Стоп корупції»;
  • каналами прокотилася низка «пророцтв» на новий рік від астрологів, тарологів та шаманів.

23 грудня, понеділок

Головне. У суді розглядали апеляцію на арешт підозрюваного в організації вбивства Павла Шеремета Андрія Антоненка. Крім власне апеляції до справи додалися нові деталі, в поліції повідомили, що вибухівка, яку нібито ховав удома Антоненко, подібна до тої, котра використовувалася у бомбі, якою вбили Шеремета. Матеріали на кожному з каналів містили позиції як обвинувачення, так і захисту.

Обмін для звільнення полонених анонсувала Валерія Лутковська, яка входить до складу Тристоронньої контактної групи у Мінську. Про це коротко повідомили усі канали. На «1+1» продовжили тему: «Батьки й діти, дружини, брати, сестри полонених кожен сподівається, що цей новий рік вони зможуть відсвяткувати з головним для себе подарунком». У сюжеті йшлося про родину Кіма Дуванова. Розповідати історії сімей українських бранців на «1+1» почали ще минулого тижня. Наприкінці тижня включилися також ICTV та «Україна», наголошуючи в такий спосіб на «людському» вимірі обміну на противагу суперечливим аспектам.

 

Важливі теми. Дипломати в Україні та ЄС засудили відкриття залізничного сполучення через Керченський міст. Про це повідомили лише ICTV, «1+1», «UA: Перший» та СТБ. Щомісяця тема Криму у праймових новинах посідає останнє або передостаннє місце.

Новий керівник Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович провів пресконференцію для журналістів. У новини прайму це потрапило тільки на «1+1» та СТБ, на СТБ з Дробовичем зробили цілий сюжет-знайомство.

Сумнівні. На 5 каналі поширили заяву «Європейської солідарності» з вимогою скликати РНБО та запровадити санкції проти компаній, що нібито напряму постачають газ із Росії для своїх промислових потреб. Що це за компанії — не йдеться, джерелом названі «українські ЗМІ». Немає у повідомленні й реакції уряду на цю інформацію, але Петро Порошенко запевняє: «За його словами, угоди, які підписали з "Газпромом" українські компанії, не комерційні, а винятково політичні, і саме ці домовленості є результатом таємних переговорів у Парижі».

На «Інтері» поширили коментар екснардепа Сергій Капліна, який вимагав «віддати зарезервований у сховищах газ українцям, а гроші, які Україна отримає від виконання Росією рішення арбітражного суду, вкласти у розвиток власного видобутку». Тут ідеться про щонайменше дивний механізм, який пропонує політик у темі, що вимагає експертного обговорення, а не політичного популізму.

На «Україні» сюжет про мільярдні борги уряду перед заводами за відшкодування ПДВ. У сюжеті говорили з позиції бізнесів, а саме компанії власника каналу Ріната Ахметова «Метінвест», а позицію уряду взагалі не врахували.

 

Не обійшлося у випуску без традиційного сюжету про благодійність фонду Ахметова.

Плани обміну полоненими на «Інтері» коментував Юрій Бойко. «Обмін полоненими не все, чого очікують українці до кінця року. На черзі розведення військ і тиша на Донбасі. На цьому наголошує співголова "Опозиційної платформи — За життя" Юрій Бойко. За його словами, діалог на цю тему під час Паризької зустрічі в нормандському форматі - черговий крок до досягнення миру», — озвучила ведуча.

Також у студії каналу «Україна» був мер Києва Віталій Кличко: розповідав про успіхи у ремонті Шулявського мосту і про розвиток столиці загалом.

На «1+1» з посиланням на відео нардепа Олександра Дубинського повідомили про корпоратив у Нацбанку. «Гріх» банкірів побачили у тому, що вечірка у клубному форматі нібито відбувалася в операційній залі НБУ. «ТСН звернулася по коментар до Нацбанку, щоб там розповіли, хто обрав такий формат святкування і чому саме в операційному залі. Проте на початок випуску коментар так і не надійшов», — додала ведуча наприкінці повідомлення.

 

На «1+1» випуск завершили сюжетом про новорічний настрій на курорті «Буковель», інвестором якого є власник каналу Ігор Коломойський. За інформацією LB.ua, саме на «Буковелі» Коломойський відзначав новий 2020 рік та, ймовірно, зустрівся з Зеленським.

24 грудня, вівторок

Головне. Розгляд апеляції на арешт підозрюваної у вбивстві Павла Шеремета Юлії Кузьменко усі канали висвітлювали повно і збалансовано. Тільки на 5 каналі сюжет завершили повідомленням, що частина активістів рушили до Офісу президента, аби вимагати відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Емоційні вигуки захисника Кузьменко Владислава Добоша потрапили у новини «UA: Першого» та «112».

На 5 каналі й наприскіпливіше відстежували, чи звільнятимуть ексберкутівців для обміну: «Зрада скасовується, принаймні поки що. У понеділок ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що колишніх беркутівців, яких звинувачують у вбивствах під час Революції Гідності можуть внести до списків на обмін полоненими. Утім, на черговому судовому засіданні жодному з підозрюваних, які залишаються під вартою, не змінили запобіжний захід». Коротко про це згадали на «1+1» та «112», але джерела інформації використовували проросійські, оскільки в українських офіційних органах тримали «інтригу».

Ціла низка новин про зниження тарифів з’явилися у цей день: Зеленський обіцяв зниження сум у платіжках, низка АЗС на його звернення погодилися знизити ціни на пальне. Ці новини виходили всюди, і ніде не супроводжувалися роз’ясненнями, за рахунок чого вдається знижувати вартість і чи це зумовлено ринковими механізмами, чи штучним стримуванням.

Важливі теми. На «UA: Першому» висвітлювали новини щодо справи Хізб ут-Тахрір — російський суд зменшив терміни покарання для затриманих кримців. Також далі у випуску йшлося про акцію під посольством Росії у Києві, організовану «Крим SOS».

На каналі «Україні» у студії говорили з прем’єром Олексієм Гончаруком про підсумки року і насамперед про те, коли ж нарешті знизяться суми у платіжках.

 

На 5 каналі вийшов сюжет про дискусії щодо змін у церковному календарі, але у ньому врахували тільки позицію ПЦУ: «Православна церква України вбачає ризики у реформі церковного календаря і тому її поки що не здійснюватиме». На «1+1» розповіли про опитування щодо Різдва: «Чверть українців готові святкувати Різдво завтра замість 7 січня. Це дані останнього соціологічного опитування». Хто проводив опитування так і не назвали, хоча вочевидь ідеться про опитування групи «Рейтинг»

Сумнівні. На каналі «Україна» знову дорікали нардепу від «Слуги народу» Андрію Герусу у внесенні правки, що нібито уможливила купівлю російської електроенергії. Як і всі попередні матеріали, цей максимально підігрітий емоціями: «Боротьба з агресором на фронті і співпраця в тилу. Майже 40 мільйонів доларів за останні три місяці Україна виклала за російську та білоруську електроенергію». Сюжет виходив під титром «Кремлівські кіловати».

 

На «Інтері» скаржилися на газові тарифи представники групи Регіональної газової компанії, що належить Дмитрові Фірташу. Після того — коментарі від Сергія Капліна, який вимагав зниження тарифів на газ для населення, хоча у випуску також був сюжет про зменшення тарифів за опалення для населення.

Також на «Інтері» вийшов сюжет-звіт про діяльність ГО «Стоп корупції» за останній рік. З «Інтером» цю організацію пов’язує одразу кілька тем: колишній журналіст  «Інтера» Роман Бочкала очолює організацію, але разом з тим активісти «Стоп корупції» не раз фігурували у сюжетах з ознаками замовності, де треба було критикувати суддів за рішення у господарських справах, або ж коли активісти ставали на одну зі сторін у конфліктах між забудовниками.

На «112» похвалилися результатами ОПЗЖ на виборах в об’єднаних територіальних громадах. З усіх партій крім ОПЗЖ відзначили ще непогані результати «Слуги народу».

На «Україні» звітували про чергову партію автомобілів швидкої допомоги, подарованих фондом Ріната Ахметова.

25 грудня, середа

Головне. Сюжети про святкування Різдва, привітання від Папи Римського з акцентом на побажання для України вийшли у кожному з випусків. Географічні акценти також були зміщені — про святкування говорили переважно або у Києві, або на заході, хоча для розвінчання стереотипів варто було би знайти популяризаторів традиції у центральних чи східних регіонах.

Розбиралися у дилемі, коли ж українцям святкувати Різдво, на «Україні» та «UA: Першому». Пробували розпитати про зміну політик на 5 каналі, але там знову переважали коментарі представників ПЦУ.

 

Важливі теми. Протест під офісом президента з вимогою не звільняти беркутівців, яких судять за вбивства активістів на Майдані висвітлювали на «1+1» та «UA: Першому».

Про позов Юлії Кузьменко до Авакова та каналу «Україна» також повідомили на «1+1». У випуску вийшло ексклюзивне інтерв’ю з іншою обвинуваченою по справі Шеремета — Яною Дугар, яка перебуває під домашнім арештом і сама їхала на черговий допит у Київ.

 

На СТБ влаштували одразу кілька рейдів: гральними залами, щоби перевірити виконання нової заборони на їх діяльність, та ялинковими ринками.

На «Україні» радили, як вибирати піротехніку, і жодного слова не сказали, що у низці міст як на сході, так і на заході країни, зокрема в Києві, її використання забороняють. Не рекомендують її використовувати волонтери та представники ветеранських організацій.

Сумнівні. На «Україні» розповіли: «Олег Ляшко — найвпливовіший позапарламентський політик в Україні. Це показало опитування групи "Рейтинг"». Це як мінімум маніпуляція. Опитування визначило найвпливовішим Володимира Зеленського, якого також можна назвати «позапарламентським політиком», оскільки він формально не працює у Верховній Раді. До того ж такий самий рейтинг, що і у Ляшка, має позапарламентський Анатолій Гриценко. Опитування було оприлюднене 23 грудня, тож на каналі «Україна» воно вийшло неоперативно, що також може свідчити про ознаки замовності. Захисником Ляшка вже не вперше зробили політтехнолога Володимира Цибулька, якого представили просто політологом: «Соціологи підсумували, Ляшко не уникав жодного гострого питання. Тим і здобув дивіденди, а зі зміною виборчої системи, каже політолог Володимир Цибулько, політична сила Олега Ляшка має значні шанси на повернення у парламент після виборів».

 

На «Інтері» повідомляли про урізання бюджетів розвитку громад. У цьому звинуватили уряд, а коментували це лише депутати Одеської облради від ОПЗЖ.

На «112» поширили скаргу нардепа від ОПЗЖ Вадима Рабиновича на стеження: «Вадим Рабинович заявив, що за ним стежить Національне антикорупційне бюро. Народний депутат від "Опозиційної платформи — За життя" пов'язує це зі своєю позицією щодо запуску ринку землі і організацією протестів проти цього». Що саме Рабинович називає стеженням, не пояснили, а наприкінці повідомили, нібито в НАБУ це питання не коментують.

Треш дня. На «Україні» прогнози до 2020 просили дати таролога, нумеролога та астролога. Їхні коментарі поєднали у сюжеті з оцінками економіста і демографа, виставивши в один ряд езотеричні практики, що не мають жодного наукового підтвердження, та коментарі фахівців.

26 грудня, четвер

Головне. У Харкові відстежували фінальне судове засідання у справі про теракт у лютому 2015 року. У сюжетах, які вийшли на ICTV, «Інтері» та «UA: Першому», наголошували, що підсудних, вочевидь, готують на обмін для звільнення полонених з окупованих територій. На кількох каналах також повідомили про звільнення фермера, якого засудили за пособництво бойовикам. На Суспільному повідомили також про звільнення у Маріуполі бойовиків, що брали участь у захопленні райвідділку поліції 9 травня 2014 року. На СТБ ці факти об’єднали в один сюжет, не шкодуючи емоцій: «Сепаратистів і зрадників почали випускати з тюрем по всій країні. Кажуть, їх готують до великого обміну полоненими, про які домовилася Нормандська четвірка. Вони вбивали, виказували наших вояків ворогам і допомагали терористам». Головним питанням сюжету було те, як ставляться до звільнення люди, які постраждали від їхніх дій.

 

Лише на 5 каналі, «1+1» та ICTV говорили про переговори у Відні щодо транзиту газу. На «1+1» цій темі присвятили великий сюжет, де у головній ролі був радник президента Андрій Єрмак, і не залучали до коментування ні експертів, ні представників «Нафтогазу». На ICTV після короткого повідомлення дали сюжет про можливості українських газових сховищ.

Важливі теми. На каналі «Україна» почали випуск із допиту Марусі Звіробій. На 5 каналі про це другий матеріал випуску — після новини про газові переговори. Також на 5 каналі сказали про оприлюднення стенограми розмови обвинуваченої у справі Павла Шеремета Юлії Кузьменко. А потім: «Арсен Аваков особисто не впевнений у провині підозрюваних у вбивстві Шеремета. Принаймні, про це свідчать його заяви про велику кількість роботи у справі і кількість відсутніх заяв про висновки. Це заявив тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор під час брифінгу в генеральній прокуратурі». Точної цитати Тейлора не навели, але слова, з яких на 5-му зробили такий висновок, можна знайти у низці українських медіа. Сама цитата виглядає менш конкретною, ніж її трактування на 5 каналі: «Він не повідомив нас про свої висновки, але він сказав, що попереду "багато роботи". Тому я справді не думаю, що і він сам переконаний». До того ж про те, що це лише припущення, і чиє воно, глядачі дізнаються лише у третьому реченні, тож інформація подана недостатньо точно.

Про результати опитування щодо довіри політикам та інституціям, яке провели «Демократичні ініціативи» та Центр Разумкова, повідомили на кількох каналах. Це приклад того, як у новинах одні й ті самі дані можуть подавати як позитивно, так і негативно. На ICTV головним героєм новини зробили Зеленського: «Володимир Зеленський цього року на перших позиціях рейтингів. За опитуванням Фонду "Демократичні ініціативи" та Центу Разумкова "Політиком року"  46% українців назвали саме нинішнього президента». Також назвали головну подію року, але не говорили про інші події чи політиків. На «112» у головну тезу винесли зменшення довіри до президента. А «UA: Перший» та «1+1» подали дані опитування більш повно і нейтрально. 

 

На «Інтері» також говорили про перспективи ухвалення закону про медіа. Щоправда, коментував його тільки голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, хоча у підводці обіцяли дати оцінки медіаекспертів (у множині). Зареєстрували проєкт закону тільки наприкінці тижня, хоча дискусії довкола нього точилися віддавна. Але крім «Інтера» жоден канал не приділив уваги цій темі.

Сумнівні. Бракувало балансу у сюжетах про парламентські дискусії. Про законопроєкт щодо ринку землі на «Україні» говорили тільки «Слуги народу», а на «Інтері» та «112» — тільки ОПЗЖ (коментував Нестор Шуфрич, який очолює комітет свободи слова).

Також на «Інтері» показали, як нардеп від ОПЗЖ Юрій Бойко роздавав святкові подарунки мешканцям прифронтових територій Луганщини та Донеччини. На каналі «Україна», як і щодня, звітували про доброчинність Ріната Ахметова.

На каналі «Україна» анонсували спецрозслідування про компанію «Міжнародні авіалінії України»: «Які проблеми з авіаперельотами стаються в українських артистів та чи несе хтось відповідальність за скасовані подорожі, не смачну їжу та відверте хамство». Можливо, розслідування й буде неупередженим, але факт, що таку пильну увагу «Україна» вже не вперше приділяє саме зловживанням компаній Ігоря Коломойського.

27 грудня, п’ятниця

Головне. Підходи до верстки випусків розділилися. Одні канали в пріоритет ставили надзвичайну подію — авіакатастрофу в Казахстані, де постраждали зокрема двоє українців. Інші спершу говорили про плани звільнення українських бранців, утримуваних на окупованій території Донеччини та Луганщини. Брак офіційної інформації щодо цього почасти змушував журналістів шукати інші джерела: «За інформацією журналіста Андрія Павловського, Україна передасть 130 людей. А Росія - лише 80 […] Імена зі списків поки невідомі. Влада нічого не коментує», — почали сюжет на ICTV.  Також на ICTV та «Україні» розповідали історії полонених, яких ймовірно готують до звільнення.

 

На 5 каналі розпочали випуск матеріалом про можливе звільнення колишніх беркутівців, яких судять за вбивства на Майдані. На 5 каналі та «1+1» розповіли про звільнення з-під варти у Дніпрі підозрюваних у співпраці з ФСБ Росії для організації диверсій. Нічого ні про гучні справи та підготовку до звільнення важливих підозрюваних, ні про підготовку до звільнення полонених не говорили у випусках «Інтера» та «UA: Першого».

Важливі теми. Володимир Зеленський підписав указ про звільнення голови Держбюро розслідувань Романа Труби та призначив виконувачкою обов’язків голови нардепку від «Слуги народу» Ірину Венедиктову. Більшість каналів про це проінформували, але стисло і коротко. В жодному із повідомлень не було коментарів самого Романа Труби. А от у випуску 5 каналу до повідомлення додали реакцію з заяви «Європейської солідарності»: «У політсилі "Європейська солідарність" заявили, що вимагатимуть від генеральної прокуратури порушити справу щодо так званих плівок Труби — скандальних аудіозаписів, оприлюднених у мережі, на яких імовірно зафіксовано прослуховування у кабінеті екс-очільника ДБР».

На «Україні» вийшло інтерв’ю з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим про результати роботи нового парламенту. Він спершу кокетує і каже, що оцінювати роботу нардепів має не він, а замовник їхньої роботи — український народ. Але врешті назвав більшість ухвалених законопроєктів та постанов «корисними і правильними» і похвалився, що парламент «зламав традицію» приносити бюджет під ялинку. Але це некоректно, оскільки бюджети 2018 і 2019 років, як і бюджет 2020-го, були ухвалені на початку грудня. Ведуча Олена Кот також просила прокоментувати дані соцопитування, за яким більше 40% українців не задоволені роботою парламенту. Тут Разумков назвав причинами кнопкодавство та «події довкола парламенту» та обіцяв змінювати ситуацію на краще.

 

Сумнівні. У випуску на «Інтері» підсумки року в парламенті підбивав лише співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко. І загалом парламентські теми підібрали під заяви цієї політсили.

Про «Міжпарламентський діалог в ім'я миру» за ініціативи голови політради  ОПЗЖ та нардепа Віктора Медведчука розповідали на «Інтері». Хоча, нагадаю, важливу тему у напрямку мирних ініціатив — підготовку до звільнення полонених — на «Інтері» цього дня не висвітлювали. У матеріалі про ініціативу Медведчука йшлося про діалог з парламентарями Росії, зокрема про зустріч зі спікером Держдуми В’ячеславом Володіним. Жодного підтвердження офіційного статусу Медведчука у цих переговорах немає.

Далі на «Інтері»: «Замість ринку землі — земельний схематоз. Так в опозиції охрестили ідею Слуг народу, яка передбачає компенсацію за відмову від права на земельну ділянку». Про яку саме «опозицію» йдеться, не уточнили. На відео можна роздивитися, що демонструють заяву з сайту ОПЗЖ, але ведуча не озвучила назву партії та джерело заяви, не кажучи вже про відсутність позиції прихильників цієї норми.

Ще одна новина в інтересах «ОПЗЖ» на «Інтері» — Вадим Рабинович скаржився на стеження. Дозвіл на прослуховування НАБУ отримало в рамках кримінального провадження; якого саме на «Інтері» не уточнили, але дали заяву політика, який називає це тиском і залякуванням. Коментарів НАБУ також не просили. Двома днями раніше схоже повідомлення поширював «112», де був той самий коментар Рабиновича, що тепер на «Інтері».

На каналі «Україна» звітували про благодійність Ріната Ахметова, розповідали, що «Укртелеком», бенефіціаром якого є Ахметов, зміг стримати зростання тарифів.

На «1+1» нахвалювали атмосферу на курорті «Буковель», інвестором якого є Коломойський. На «Україні» агітували оформлювати передплату на новий канал «Футбол-3», що входить до медіагрупи «Україна», а на «1+1» розповідали про свій проєкт «Люди проти машиин».

Треш дня. «1+1» коротко, а «112» у цілому сюжеті поширили пророцтва перуанських шаманів щодо геополітики. В ТСН не сказали жодного імені шамана чи конкретного посилання на джерело, завершивши повідомлення: «А от Дональда Трампа наступним президентом США не бачать. Певні: в листопаді 2020 його не переоберуть».

 

 «112» поширив інформацію про виплату компенсації від «Газпрому», посилаючись на російські ЗМІ. Хоча цю новину в Україні вже повідомили в «Нафтогазі» та прокоментував президент.

28 грудня, субота

Головне. Володимир Зеленський під час візиту на Івано-Франківщину підтвердив підготовку обміну на 29 грудня. У новинах повідомляли, що деталей офіційні посадовці не розголошують. Тому деякі новинарі шукали альтернативні джерела інформації. На 5 каналі розповіли про матеріал на російському каналі «Россия 1», де показали трьох українців у полоні. Також на 5 каналі та «UA:Першому» з посиланням на так звану уповноважену з прав людини на окупованих територіях Дар’ю Морозову назвали цифри: 87 на 55.

Також у випусках говорили про звільнення ексберкутівців, обвинувачених за вбивства на Майдані, та звільнення засуджених за теракт у Харкові у лютому 2015 року. Тільки на «UA: Першому» висвітлили акцію протесту проти звільнення колишніх беркутівців, що відбулася у Києві під Лук’янівським слідчим ізолятором. Про акцію говорили у короткому повідомленні і включенні з місця подій, відстежуючи розвиток, оскільки акція набирала обертів.

Важливі теми. Лише три канали повідомили про підготовку мирової угоди між Україною та «Газпромом». На ICTV, 5 каналі та «Україні» коротко повідомили, що таке рішення в українському уряді дозволить домовитися з росіянами про транзит газу. Втім жодне з повідомлень не містило ні коментарів, ні пояснень щодо можливих наслідків цього рішення.

У Києві мітингували проти Авакова під Офісом президента. На відео акція виглядає малочисельною, про кількість учасників у матеріалі не сказали. У сюжеті не ідентифіковані учасники. Замість коментарів учасників дали фрагменти виступу активістки лайфом, не вказавши її імені, назви ініціативи чи організації. Тож цей матеріал містить порушення стандартів повноти, достовірності та  балансу думок.

 

Сумнівні. На ICTV цитували блоговий допис Віктора Пінчука, що вийшов у виданні «Дзеркало тижня»: «Україна може претендувати на лідерство в розв’язанні деяких світових проблем, з якими стикаються нині ЄС та НАТО. А ще показати приклад того, як посткомуністична країна робить прорив у сучасність. Про це в блозі для видання "Дзеркало тижня" написав бізнесмен і меценат Віктор Пінчук». Цікаво, що свого власника на ICTV називають не олігархом, а «бізнесменом і меценатом». Це означення є сталим для всіх згадок Пінчука.  

 

На каналі «Україна» розповідали, як компанія їхнього власника Ріната Ахметова ДТЕК інвестує у розвиток громади Бурштина на Франківщині.

У Києві відновили рух по Шулявському мосту, який був закритий на ремонт. Лише з коментарем міського голови Віталія Кличка про це повідомили на ICTV. На 5 каналі та «UA: Першому» повідомили про відкриття коротко та зачепилися за новорічний костюм Кличка. Лише на позитиві зосередилися у сюжеті каналу «Україна», завершивши сюжет: «Машини рушили Шулявським мостом і місто це відчуло. Буквально за п'ятнадцять хвилин на сусідніх вулицях роз'їхалися тягнучки».

На «1+1» міст кілька разів у сюжеті назвали «скандальним», а у сюжеті пояснили, що кошти на його ремонт спершу нібито пішли на купівлю цеху заводу «Арсенал»: «Тендер на 600 мільйонів виграв тодішній власник компанії "Укрбуд", але використав їх на купівлю цеху колишнього заводу "Арсенал". Тож роботи припиняли, бо коштів на них бракувало. Забудовник попросив іще 400 мільйонів, їх виділили з міського бюджету за клопотанням столичного голови». Зв’язок між цими подіями не пояснили. Раніше у ТСН неодноразово давали критику від опонентів Кличка, які закидали йому непрозорі рішення і навіть скаржилися у НАБУ щодо можливих зловживань на реконструкції мосту. У цьому сюжеті по коментарі до НАБУ не зверталися.

 

Підсумки

Протягом тижня новини дуже точково висвітлювали парламентську діяльність, тому й згадок про політичні сили було небагато. Вперше за тривалий час у випусках не було жодної згадки про «Голос», суттєво зменшила активність «Батьківщина».

 

Стабільно лідерами за кількістю піару у новинах лишаються ОПЗЖ на «Інтері» та Рінат Ахметов у різних іпостасях на каналі «Україна». У передостанній тиждень року у новинах побільшало матеріалів з ознаками комерційного замовлення, а не політичного.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду