detector.media
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
09.06.2010 08:59
Природа перемогла телевізор
Природа перемогла телевізор
На минулому тижні рівень телеперегляду впав на 11%, «1+1» знову опустився на 6-те місце. Телеперегляд, 23-й тиждень 2010 року

Минулий тиждень (31 травня - 6 червня) був тихим і спокійним, і навіть політичні ювілеї не порушили цього загального стану. Телевізійні вечори стали сірими й нецікавими, а погода на вулиці була непогана. Як результат, люди залишили продавлені дивани, і рівень телеперегляду впав на 11%.

 

На противагу позаминулому тижню 23-й тиждень року не порадував глядачів набором якісних програм. Результат такого ставлення до нас - падіння частки у більшості топових каналів (за винятком «України»), а також збільшення показників малих та нішевих телеканалів (частка останніх загалом зросла майже на 2%). І, нарешті, канал ТВі отримав понад 1% частки за аудиторію18-54, а за 18+ його частка зросла до 0,9% (декілька тижнів тому ми прогнозували, що даному каналу вже час перетнути рівень 1% і увійти в клуб каналів із часткою понад 1%).

 

Ще одним цікавим фактом минулого тижня стало 6-те місце каналу «1+1» (за його власною аудиторією 18-54). Можливо, сталося це завдяки вдалому підбору серіалів на вихідні дні на каналі «Україна».

 

Подальший тренд розвитку буде визначатися новими серіалами на «1+1», короткими серіалами на «Інтері» та «Україні». Але головним чинником буде погода - до плюс 34 градусів на вихідних.

 

Трохи не забув: у п'ятницю починається Великий футбол. Але наскільки він буде великим і грошовитим для наших каналів, покажуть уже перші матчі. Матчі групового турніру одночасно будуть показувати два канали - Перший національний та ICTV. Хто отримає найбільший рейтинг - поки що невідомо, але, як на мене, коментатори будуть не останнім фактором при трансляції матчів. Загалом же частка менш цікавих поєдинків буде вищою на Першому, а матч Греція - Аргентина, можливо, збере найбільше глядачів на ICTV.

 

Частки телевізійних каналів

 

Повернімося трохи назад - до одного з минулих оглядів, у якому мова була про невеликі канали. Як можна пригадати, йшлося там про наступне: варто констатувати, що забійне програмування на великих каналах відвертає від маленьких каналів увагу глядачів. І на сьогодні зміни можливі тільки у випадку ситуації, якщо програмування на великих каналах стане пісним.

 

Ситуація минулого тижня підтвердила ті припущення. Пісний тиждень обернувся падінням частки великих каналів, а малі змогли забрати трохи собі. Але чи надовго? Наступні періоди покажуть.

 

У цілому частки впали в чотирьох топових каналів із шести (наростити показники змогли лише Новий та «Україна»).

 

Але найцікавіше відбулося у другій десятці каналів. Деякі з них наростили свої показники, деякі втратили*. Так, ТОНІС втратив майже третину своєї частки - можливо, це відповідь людей на зміни у програмуванні; до межі в 1% потроху почав підбиратися «Мега», а його основний конкурент - QTV - десь загубився (або його загубили менеджери холдингу).

 

Далі - вся увага на футбол.

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Героєм минулого тижня став канал «Україна». Завдяки двом серіалам йому вдалося наростити свої показники і посісти 5-те місце серед усіх вітчизняних каналів за молодими аудиторіями (серіали мали назву «Вийшов їжачок з туману....» та «Успіх за будь-яку ціну»). Знову підтверджено, що 4 серії за один день - це майже 100% виграш.

 

«Інтер» продемонстрував непогані показники протягом буднів (по дві серії нового короткометражного серіалу щодня). Натомість на вихідних його показники здулися. Так, погано дивилися мюзикл «Козаки» (Зеленьський - Кіркоров) та «Гуморину». Також у неділю провалився 4-серійний фільм «Синдром Фенікса».

 

«1+1» демонстрував показники на межі можливого - таке враження, що ще трохи, і вони зовсім впадуть. Канал на сьогодні, напевно, єдиний, про націленість (на глядача) якого сказати важко. «Плюси» перебирають різні жанри і намагаються знайти, що заманить глядача. Але в більшості випадків знахідки є невдалими.

 

СТБ впав майже по всіх днях тижня (за виключенням четверга) - підвела погода та зміна програмування в п'ятницю. Тепер перед каналом стоїть завдання не продовжити цього тренду.

 

Новий канал відносно втримав показники: деякі дні були трохи кращими, ніж у попередньому тижні, деякі - гіршими. А в середньому зі знаком плюс.

 

ICTV показав стабільний результат, при тому майже однаковий протягом усього тижня, незалежно від дня. Вочевидь, у загашнику він має доволі непоганий набір фільмів та серіалів, але використовує їх тільки протягом свят або довгих вихідних. Але показники програм будніх днів були досить посередніми.

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Перший тиждень літа-2010 відзначився відсутністю додаткових свят та вихідних, на відміну від майже всього травня. Водночас із початком літнього телесезону в програмуванні більшості топових каналів відбулися відчутні зміни...

 

Телеканал «Інтер» на 23-му тижні поточного року запустив черговий прем'єрний т/с «Родинний дім», до якого приєднався початок показу четвертого сезону т/с «Завжди кажи "завжди"»:

 

 

 

 

Тож перший із них, т/с «Родинний дім», досяг майже таких само високих показників, як і його попередник - т/с «Дихай зі мною», тим самим знову забезпечивши результат телеканалу з понеділка по четвер. Другий із них - т/с «Завжди кажи "завжди" - 4», навпаки, досяг меншої частки, ніж його попередники у слоті 18:15 - 19:00.

 

Щодо решти програм, то, за винятком «Новин» у ранньому праймы, спостерігалося загальне зростання показників (особливо у п'ятничного ток-шоу «Велика політика»).

 

На каналі «1+1» протягом тижня також відбулося досить багато змін. І зокрема - через завершальні покази шоу «Суперзірка» та програми «Міняю жінку» у понеділок-вівторок, що дало змогу каналу наростити частку в ці дні:

 

 

 

 

 

П'ятниця завдяки вдалому вечірньому фільму також видалася вдалою.

 

Натомість середа й четвер продемонстрували зниження показника частки каналу - навіть «фільм про фільм» щодо створення шоу «Суперзірка» набрав досить низьку частку, як і серіал «Справжні лікарі», який було перенесено у слот раннього прайм-тайму у вівторок... Коливання частки інших програм були незначними.

 

Для СТБ минулий тиждень видався ще більш невдалим, ніж попередній, адже, незважаючи на незначні коливання частки протягом понеділка-четверга відносно попередніх показників, стрімке падіння п'ятниці разом із завершенням шоу талантів зробило свою справу. І, як і у випадку з «Плюсами», свій «фільм про фільм» також не допоміг:

 

 

 

 

 

Не допоміг і запуск т/с «Адвокат» на заміну т/с «Я лікую», набравши загалом навіть дещо нижчу частку, ніж попередник.

 

Показники інших програм, окрім «Зіркового життя» та «Вікон», переважно зросли. Хоча, зрештою, це була лише крапля в морі.

 

На Новому тиждень минув досить спокійно - канал укотре виділився з-поміж інших стабільністю свого програмування:

 

 

 

 

Щодо частки ключових програм буднів, то їхні показники коливалися в обидва боки, дозволивши каналу зрости лише в понеділок та п'ятницю.

 

Так, відчутно зросла частка телегри «Інтуїція», забезпечивши п'ятничне зростання - хоча й ненабагато, зважаючи на «вибуття з гри» талант-шоу СТБ. До телегри приєдналися й ключові серіали Нового, окрім найбільш рейтингового з них - т/с «Вороніни». Останній, у свою чергу, зазнав певних втрат, як і інформаційний блок.

 

Головною подією тижня на телеканалі ICTV стала трансляція товариського футбольного матчу між збірними України та Норвегії у середу, яка набрала досить високі показники:

 

 

 

 

Однак загальне зростання частки каналу в середу видалося не надто значним порівняно з високими показниками попереднього тижня... Окрім середи, зростання частки ІСТV відбулося лише в п'ятницю, в першу чергу за рахунок вечірнього показу Comedy club.

 

Решта днів відзначилися зниженням показників, особливо в понеділок. Порівняно зі святковим ефіром попереднього тижня, «Свобода слова» цього понеділка не показала нічого доброго... Частка ж інших програм коливалася в звичних межах.

 

Канал «Україна» протягом минулого тижня також дещо змінив своє програмування, запустивши другий сезон т/с «Глухар» та завершивши показ т/с «Платина-2» - при цьому заміна виявилася вдалою: 

 

 

 

 

 

В цей же час показники більшості інших програм каналу протягом тижня зазнали певних втрат, навіть у лідера ефіру - т/с «Єфросинія». Винятком став п'ятничний вечір - в першу чергу завдяки значним успіхам ток-шоу «Шустер live», а також вдалому концерту перед ним.

 

Решта днів показали досить стабільний рівень частки: лише понеділок відзначився відчутним падінням - щоправда, треба зробити поправку на те, що понеділок попереднього тижня був святковим.  

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY