detector.media
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
27.05.2010 13:00
«Мило» керує глядацькими симпатіями
«Мило» керує глядацькими симпатіями
Нові серіали підвищили показники «Інтера» та «України». Телеперегляд, 21-й тиждень 2010 року

Можна було очікувати, що тренд на зменшення часу, проведеного перед телевізором, 17 ‑ 23 травня продовжиться. Але так не сталося - можливо, тому що минулий тиждень не дуже милував нас погодою.

 

Велика кількість нового мила на «Інтері» та «Україні» зберегла на стабільному (+0,8%) рівні загальний телеперегляд і дала змогу цим двом каналам суттєво підвищити свої показники порівняно з попередніми тижнями.

 

Загалом ситуацію на ТБ-просторі останнім часом характеризують дві речі. По-перше, відчутно збільшилася кількість випадків, коли одна, максимум дві програми, «роблять» частки і рейтинги каналів. Цю фішку на українському телебаченні відкрив «1+1» зі своїми праймовими серіалами «Не родись вродливою», «Бідна Настя», «Широка ріка» тощо. Тепер інші канали свідомо чи несвідомо це використовують. Останні приклади - саме «Інтер» та «Україна». Зокрема, «Інтер» протягом понеділка - четверга збільшив показники завдяки чотирьом серіям нового серіалу, потім отримав провал на вихідні, але за результатом усього тижня все ж наростив частку більше ніж на один відсотковий пункт.

 

По-друге, в українських сім'ях не вистачає телевізорів. А тому в деяких випадках або батьки, або діти визначають, що будуть дивитися усі цього вечора. Наявність як мінімум двох телевізорів на сім'ю зробить ситуацію з телепереглядом більш цікавою, а боротьбу за глядача - більш чесною.

 

Частки телевізійних каналів

 

Довгострокові зміни дають результати. Невдачі одних дають змогу виправити або покращити ситуацію іншим.

 

Першу з тих тез довів «Інтер», минулого тижня додавши по 1,5% частки по кожній із основних аудиторій. І ще приблизно декілька тижнів показники каналу будуть високими і стабільними.

 

Другу тезу провели в життя «Плюси» та «Україна». Зокрема, «Україні» завдяки серіальному нон-стопу протягом вихідних удалося довести частку до рівня більше ніж 10% (по аудиторії 18+). У цей же час «1+1» виправив ситуацію й повернув свої показники до позаминулого тижня по всіх трьох аудиторіях. Але що далі? Який тренд нас очікує найближчими тижнями? Незабаром фінал пісенного шоу. А після нього залишиться порожній неприбраний зал...

 

Канали Пінчука провели останній тиждень по-різному. Хтось продовжував згадувати 9 Травня і забув про сьогодення (частка ICTV продовжила невблаганне падіння), Новий після підйому спустився на землю (деталі в іншому розділі). Свято ж прийшло на вулицю каналу СТБ - чорна смуга закінчилася, хоча б на два тижні: ріст частки по всім аудиторіям. У п'ятницю він знову «зробив» своїх конкурентів - як не як фінал «Україна має талант», правда, поки що без переможця. Та що ж буде після «Талантів»?

 

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Героєм минулого тижня став «Інтер». Завдяки новому серіалу протягом понеділка ‑ четверга йому вдалося наростити показники, але інші три дні показали посередній результат.

 

Про «Плюси» дуже важко сказати щось однозначне: денні коливання частки від тижня до тижня не дають змоги щось передбачити наперед. Частка у понеділок, як показують підсумки, напряму залежить від відібраних пар для програми «Міняю жінку».

 

В «України» закінчилися всі нові серіали, які не приносили результату, а старий добрий ментівський «Глухар» підняв його частку і рейтинги.

 

СТБ минулого тижня вдалося майже все - кожний день перевищував показники попереднього тижня року, а фінал шоу талантів дав змогу набрати за п'ятницю навіть більше 20% частки.

 

Новий зміг конкурувати з іншими каналами протягом робочих днів, а потім «здувся»: молодь пішла на вулицю відпочивати. Або, скоріше за все, просто перейшла на інший канал Пінчука - ІCTV, де показували «Піратів». Можливо, це черговий факт того, що дані канали напряму конкурують між собою, а не з іншими, як напевно передбачалося або хотілося.

 

 

 

 

 

Програмінг топ-6 телеканалів: будні дні

 

Загалом 21-й тиждень 2010 року був відзначений перш за все відсутністю додаткових вихідних днів. Відтак, більшість топових вітчизняних телеканалів більш-менш стабілізували свій програмінг...

 

«Інтер» протягом минулого тижня головних успіхів досяг за рахунок нового т/с «Дихай зі мною», показ якого було розпочато ще в попередню неділю. З понеділка він стрімко набрав частку, в середньому за тиждень переваливши за 30% та значно випередивши своїх попередників (слот після 21:30 з пн по чт):

 

 

 

 

 

Щодо інших змін, то їх зазнав лише ефір у проміжку 18:15 ‑ 19:00, куди замість шоу «Пороблено в Україні» (святковий понеділок 20 тижня), знову повернулася програма «Кримінальні справи», причому також досить успішно.

 

Решта програм теж покращили свої показники, проте зростання перегляду каналу відбулося лише з понеділка по четвер (за рахунок серіалу) - і в тому числі через те, що п'ятничне ток-шоу «Велика політика» зазнало відчутних утрат, єдине з усіх ключових програм буднів.

 

 

«1+1» минулого тижня досяг певного зростання своєї частки у будні (окрім вт), особливо в понеділок - за рахунок успіху програми «Міняю жінку», що збільшила частку майже вдвічі і навіть посіла четверту сходинку серед топ-20 телепрограм тижня (за ЦА 18-50):

 

 

 

 

Також значного збільшення частки було досягнуто у слоті п'ятничного вечірнього фільму, завдячуючи показу двох частин фантастичного бойовика «Хижак» (т/ф «Хижак» та т/ф «Хижак-2»), що забезпечило й загальний ріст частки за день. Підвищились показники й більшості інших програм, окрім т/с «Даїшники» (незначне скорочення) та шоу «Суперзірка» (також невелике падіння, проте вже не перший тиждень поспіль).

 

Стосовно змін програмінгу каналу протягом тижня, то вони торкнулися лише пізнього прайм-тайму, де замість програми «З неба на землю» було запущено «Анатомію слави» - з майже таким самим показником, що був у попередника.

 

СТБ. Його частка на 21-му тижні року коливалася від дня до дня, однак п'ятничне шоу талантів підтвердило свій статус лідера серед топових телепрограм вітчизняного ТБ протягом останніх тижнів, забезпечивши зростання й частки каналу в цілому (зокрема, у ту саму п'ятницю, переманивши глядачів з усіх інших топів, окрім «1+1»):

 

 

 

 

 

Загалом же більшість звичних програм каналу зазнали певних утрат частки (окрім «У пошуках істини», «Правил життя» та «Містичних історій»).

 

Натомість заміна «Чужих помилок» у проміжку 20:15 ‑ 21:35 з понеділка по середу на дві програми - «Слідство вели» (пн, вт) та «Російські сенсації» (ср) ‑ видалася успішною.

 

На Новому каналі змін програмної сітки знову не відбулося, однак така стабільність забезпечила зростання частки лише з понеділка по середу, надалі ж було її загальне зниження:

 

 

 

Передусім, упав показник вечірнього п'ятничного ефіру, де телегра «Інтуїція» розгубила своїх прихильників. Можливо, вони надали перевагу шоу талантів на СТБ або бойовику на «1+1».  Окрім цього, зниження частки зазнали й більшість ключових серіалів каналу.

 

Відтак, зростання результатів у перші три дні тижня було забезпечено в першу чергу т/с «Вороніни», що продовжив набирати частку (особливо у слоті раннього прайму), та інформаційного блоку каналу.

 

 

ICTV черговий раз відзначився рясними змінами програмінгу будніх днів, без яких не залишився майже жоден слот:

 

 

 

 

 

І це мало свій безпосередній вплив на перегляд каналу протягом тижня: усі будні були провальними (певного зростання частки вдалося досягти лише у вихідні).

 

Загалом серед прайм-таймових програм буднів незначного зростання досягли лише т/с «Вулиці розбитих ліхтарів. Менти-4» у ранній прайм та «Надзвичайні новини» у слоті після 23:00. Навіть запуск нового т/с «Літєйний» і повернення в ефір після свят ток-шоу «Свобода слова» не дали своїх плодів.

 

Видається, із завершенням святкового програмінгу закінчилося й свято для ICTV в цілому...

 

 

Програмування ТРК «Україна» ‑ також не без змін, що до останнього часу не було притаманним для каналу:

 

 

 

 

Зокрема, у повному обсязі повернулося ток-шоу «Шустер live» (хоча й зазнавши втрат частки), було розпочато показ т/с «Глухар» (із більш успішними показниками відносно своїх попередників). Т/с «Платина-2» було переставлено на більш пізній час - у слот після 21:30 із вівторка по четвер (зі зростанням показників самого серіалу, проте з певною втратою частки у слоті порівняно з попереднім тижнем).

 

Щодо звичних програм, то успіхів досягли лише «Події», до яких певною мірою приєднався т/с «Єфросинія». Решта переважно зазнали втрат.

 

Результатом усіх перестановок та коливань частки ключових програм стала нестабільність перегляду протягом робочих днів, де відчутне зростання показника було досягнуто лише в понеділок (у першу чергу завдяки т/ф «Мумія-2. Повернення»).

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY