Юрій Артеменко: «Чому пан Ілащук веде себе як керівник приватної конторки?»

10 Березня 2010
52157
10 Березня 2010
15:02

Юрій Артеменко: «Чому пан Ілащук веде себе як керівник приватної конторки?»

52157
Про державних мовників, перспективи суспільного мовлення за президентства Януковича, Канал територіальних громад та НЕК – в інтерв’ю з головою громадської ради при Держкомтелерадіо
Юрій Артеменко: «Чому пан Ілащук веде себе як керівник приватної конторки?»

«Детектор медіа» зустрілася з головою громадської ради при Держкомтелерадіо, а в минулому - і народним депутатом, і екс-губернатором Запорізької області, і журналістом Юрієм Артеменком. Під час останньої колегії комітету він вступив у відкриту дискусію з президентом НТКУ Василем Ілащуком, зокрема висловивши сумнів щодо його тез про корумпованість телевізійної панелі, які пізніше викликали бурхливу реакцію і в самої компанії-вимірювальника Gfk Ukraine, і в Індустріального телевізійного комітету, замовника телевимірів.

 

Одразу після колегії «Детектор медіа» звернулася до пана Артеменка з пропозицією про інтерв'ю, щоб обговорити і дискусію, що відбулася на колегії, й інші проблемні питання медіасфери.

 

- Пане Юрію, як ви оцінюєте заяви пана Ілащука під час розширеної колегії Держкомтелерадіо стосовно хабарництва в GFK?

- Напередодні президентських виборів я пропонував розглянути питання про відповідність пана Ілащука займаній посаді. Навіть не за підсумками роботи, а за фактом рішення Конституційного суду про неконституційність його призначення. Але було вирішено відкласти це питання, щоб це не сприймалося як політичне рішення.

 

Я не хочу оцінювати попередників  пана Ілащука (Тараса Стецьківа, Віталія  Докаленка), але все ж, якщо порівнювати, то для мене це фахівці-менеджери, а Ілащук - просто гарний ведучий-диктор. Як на мене, його кандидатура не була найкращою для Першого національного. Тим паче, що й призначення його пройшло кулуарно. Та, зрештою, річ не в дикторстві і не в призначенні, а в тому, що людина перевіряється справами. А краще на НТКУ не стало. І тут керівник має зрозуміти, що не варто перекладати з хворої голови на здорову.

 

І отут якраз до місця історія з GFK: Василь Ілащук замість того, щоб обговорити доповідь Наливайка, вів себе за принципом  -  хто більше всіх кричить: «Ловіть злодія!», сам... Як на мене, це або непрофесіоналізм, або звичайна брехня. Він сказав, що компанія GFK бере хабарі. Чи знає він, що GFK - велика міжнародна соціологічна компанія зі статутом 8 млрд. євро? Яка, по-перше,  дбає  про своє ім'я, а, по-друге, під  час її замірів існує сильний внутрішній контроль між тими ж телеканалами, які беруть в ньому участь? Тому я не витримав, і сказав про це у своєму виступі на колегії.

 

Взагалі, людина з розумом і статусом керівника, не могла говорити публічно багатьох  речей. Наприклад, вихвалятися, що на каналі побудувано ньюз-рум за 30 млн. гривень, в той час, коли найкращі студії (Савіка Шустера або  ICTV) коштують менше. Та й 30 млн. - це ж  трирічний бюджет середньої ОДТРК. То як можна хвалитися ньюз-румом, і в той же час скаржитися на бідність? За такі речі треба не аплодувати, а посилати з перевіркою КРУ. У мене ще багато питань до Першого: і стосовно трансляції футбольних турнірів (чому за менші гроші від них відмовилися комерційні канали, а пан Ілащук  погодився за більші?), і щодо «Євробачення» (де звіт про десятки мільйонів гривень, які надійшли на канал позабюджетно?). Або, приміром,  хто мав робити трансляцію візиту Варфоломея? Звичайно, Перший національний  канал. Але цим чомусь займалася приватна компанія, якій без тендеру були перераховані кошти з Першого національного. Чому пан Ілащук веде себе як керівник приватної конторки, забуваючи, що він працює у державній публічній компанії - маю на увазі недопуск журналістів на прес-конференції, кулуарність вибору співака на те ж «Євробачення» тощо.Таких фактів багато, а ми мовчимо.

 

До того ж у колективі нездоровий клімат. Страйки, конфлікти, вічні суперечки. Повна злиденність при величезній кількості штату (для порівняння на  тому ж  ICTV працює 500 людей, які виробляють власний продукт для цілодобового мовлення каналу. А на НТКУ - понад півтори тисячі людей заповнюють 18,5 годин мовлення).

 

 

 

 

- Як ви вважаєте, чи може Перший національний мати високі рейтинги, чи це апріорі неможливо? Якщо так, то що для цього треба зробити?

- Звичайно, він може мати рейтинг, тому що фінансово його підтримує держава. А це все-таки багатший інвестор, порівняно з Пінчуком, Ахметовим та іншими. Держава, як найбагатший власник може створити найкращі умови для телеканалу. Інша справа, як цим скористатися. Це один варіант.

 

Але є ще один шлях - перехід до суспільного мовлення.

 

Будь-яка справа може бути успішною, якщо є лідер, який може це зробити, і який має ідеї. По-перше, щоб зробити НТКУ кращою, треба змінити керівництво, але легітимно. Щоб керівник був авторитетним, треба, щоб його кандидатуру обговорила і призначила громадська рада каналу. По-друге, треба провести відповідні реформи, як би це боляче не було. Починати треба з фінансів і штату, не боятися непопулярних заходів. Скорочувати штат, одночасно підвищуючи зарплати тим, хто залишається. Бо якщо люди заробляють копійки, а керівник будує перший чи другий будинок, то це тільки погіршує атмосферу в колективі. Також треба провести фінансовий аудит та вибудувати прозору систему стосунків з продакшнами.

 

- Цього року мають переглядати ліцензію «Ери». То чи не варто їм не подовжувати ліцензію на попередніх умовах, щоб Перший отримав цілодобове мовлення?

- Я не хочу, щоб «Ера» стала заручником у цій ситуації. Державі через «Укрчастотнагляд» та Нацраду треба думати, як розвести ці канали по різних частотах. Але НТКУ, безумовно, має отримати цілодобове мовлення.

 

- Ви дуже гостро під час колегії критикували діяльність НЕК. Багато журналістів вважає, що закон «Про захист суспільної моралі», який регламентує діяльність НЕК, треба скасувати. А ви як вважаєте?

- Я також так вважаю, бо мораль не регламентується законом. До того ж процес створення Національної комісії був не прозорим, і вже перші її рішення свідчать про те, що краще скасувати закон про «Про захист суспільної моралі», і тим самим припинити її діяльність.

 

- Ви три місяці тому очолили громадську раду при Держкомтелерадіо. Що встигли зробити? Які плани? Наскільки я пам'ятаю, ви мали зайнятися стратегічними питаннями, а саме роздержавленням ЗМІ...

- Три місяці під час президентських виборів - це занадто малий термін. Але ми встигли дещо зробити. Зокрема ввели до складу ради журналістів, юристів, аналітиків, представників піар-агенцій, інформаційних агенцій та громадських організацій, кількох депутатів від різних фракцій. Ми намітили перші кроки: роздержавлення 2010 року, створення громадських рад при обласних ДТРК. Визначилися з концепцією розвитку телерадіомовлення, напрацювали теми, які будемо цього року розглядати, закріпилися за регіонами. Плануємо обговорювати регуляторну політику Держкомтелерадіо.

 

 

- Як ви вважаєте, чи не забагато в Держкомтелерадіо заступників голови?

- Забагато, звичайно. Теоретично їх достатньо 3-4. Перший заступник - куруватиме телебачення і радіомовлення, другий - друковані ЗМІ, книговидавництво, виставкову діяльність, третій - міжнародну діяльність, зв'язки з громадськими організаціями тощо. Але ви ж знаєте, що дуже часто призначення у нас відбувалися не задля оптимізації, а з точки зору політичної доцільності. Через це створюється штучний конфлікт.

 

Я залишаюсь позаштатним радником Олега Наливайка. Раніше громадська рада майже не збиралася і не працювала. Крім того за фактом майже всі члени ради були підлеглими голови Держкомтелерадіо. Це така собі керована громадськість. На відміну від попередників ми зібрали «незручних» членів ради. Хіба може бути керованою, приміром, Наталя Лигачова, яка також увійшла до нового складу громадської ради? З нею дуже важко, бо вона завжди відстоює свою точку зору. Ті ж Валерій Іванов, Катерина Котенко, Катерина М'ясникова... Вони особистості, вони не можуть бути керованими. У нас, правда, є проблема з представниками духовенства в раді. Є відповідне розпорядження Кабміну, в якому зазначається, що у кожній громадській раді має бути представник духовенства. Я не проти, чому б ні. Але в Україні десятки конфесій, яким чином  вибрати одного представника, щоб не образити інших? Ми запропонували таку формулу: до нашої ради входитиме представник тієї конфесії, яка головує в Раді церков, але вони хочуть всі. А я вважаю, що ввести всіх - це загубити роботу професійної ради. Тому ми наразі шукаємо компроміс.

 

- Що ви думаєте про проект «Канал територіальних громад»?

- Для мене - це суперпроект. Я вважаю, що такий канал треба створювати як теле-, так і радіо. Навіщо, приміром, кожній ОДТРК робити свою дитячу програму і платити за неї кошти, коли можна зробити одну, але якіснішу і прокрутити її по всіх каналах? Крім того, одна справа, коли рекламодавець приходить на одну компанію, а інша, якщо приходить в мережеву. Я вірю в ефективність цього проекту.

 

- Що ви скажете, про хронічне багаторічне не створення суспільного мовлення, хронічне не роздержавлення друкованих ЗМІ?

- Спочатку про друковані ЗМІ. Я думаю, що роздержавлення розпочнеться цього року. Коли я був керівником обласної газети, одним з перших стверджував, що роздержавлення необхідне, бо веде до нормальної конкуренції. На жаль, тоді це розуміли тільки керівники комерційних друкованих ЗМІ. Тепер кількість прихильників значно зросла. Чому? Тому що держава не виділяє достатньо коштів, а жити хочеться. Олег Наливайко хотів розпочати цей процес ще торік, але ми вирішили, що краще це зробити після місцевих виборів. Треба політична воля, треба прийняти закон, а роздержавлення є кому проводити. Ми вже запланували пілотний проект, який доведе ефективність роздержавлення.

 

Щодо суспільного мовлення ситуація дещо інша. Коли Ющенко став президентом, ми сподівалися, що обов'язково буде створено СМ. Але він очевидно вирішив не відпускати державне телерадіомовлення у вільне плавання. Хоча й прийняв в останні дні указ про впровадження СМ. Такі укази, я вважаю, треба ухвалювати на початку каденції, а не в останні дні перебування на посаді. Бо це некоректно стосовно до наступника. Я не думаю, що Янукович відмінить цей указ, але буде прийнята низка інших документів... Розумієте, людина, яка дасть старт в Україні СМ, увійде в історію. І, звичайно, така людина не захоче бути простим виконавцем указу Ющенка.  

 

 

 

 

- Зараз дуже активно обговорюються нові кадрові призначення. На вашу думку, хто може очолити Держкомтелерадіо, Нацраду, НТКУ, НРКУ?

- Не знаю, і ніхто не знає. Це зараз поле для фантастів або для політтехнологів. Як людина, яка має політичний досвід, можу сказати, що є речі, які можна б спрогнозувати, наприклад, призначення Сергія Льовочкіна головою Адміністрації Президента, а є багато посад, на які Віктор Янукович буде призначати або за власною ініціативою, або за підсумками коаліційної домовленості. Але в будь-якому випадку на перелічені вами посади важливо призначити в першу чергу фахівця, а в другу - фахівця, який задовольнятиме політичну коаліцію.

 

- Ви живете в Києві? Чим захоплюєтесь? Чи дивитеся телепрограми?

- Так, ми з дружиною і сином мешкаємо в Києві. Захоплююся спілкуванням з друзями, інтернет-шарінгом та риболовлею.

 

Вдома у мене постійно ввімкнений 5 канал. Люблю на «Інтері»  програму Євгена Кисельова, бо це для мене зовсім інший рівень ведення. Дивлюся різні ток-шоу, нові проекти, наприклад, ті ж самі «Фабрику зірок» або «Україна має талант!». Звичайно, багато часу на перегляд телепрограм у мене немає, але є звичка: о котрій би годині не прийшов додому, я знаходжу час для перегляду новин та нового кінофільму зі своєї колекції.

 

P.S. З огляду на неоднозначність висловлювань героя публікації, ТК готова надати можливість усім бажаючим висловити свої погляди на питання, порушені в інтерв`ю.

 

Фото Павла Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
52157
Читайте також
27.09.2010 10:50
Світлана Остапа
72 043
27.10.2009 11:33
Вячеслав Старейченко и Татьяна Шимко, «Известия в Украине»
29 144
15.10.2009 11:29
Світлана Остапа
23 320
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Герман
5153 дн. тому
Зря вы его обзываете, оскорбляете необоснованно. Я считаю что Юрий очень талантливый, управленец, журналист и организатор. Он доказал это на многих должностях. Взять к примеру газету "Правда Украины", где он внедрил новые методы работы, подачи информации и жизнедеятельности. Сформировал современное мышление и мировозрение у журналистов. И как результат, нынче "Правда Украины", (с легкостью перешагнув через кризис который царил в стране и в журналистике), вышла на новые, европейские рубежи. Прекрасный дизайн газеты, высокие зарплаты, гармония в коллективе, ежедневный тираж - 160 тысяч экземпляров... И все это благодаря Юрию Артеменко.
MIG
5159 дн. тому
Нашли у кого интервью брать... ТК, у вас что, пунктик на ничтожества?!
MIG
5159 дн. тому
Нашли у кого интервью брать... ТК, у вас что, пунктик на ничтожества?!
УТ-1
5160 дн. тому
Услышал разговор, сегодня. в лифте, две милые барышни на телецентре. Одна другую спрашивает об общей знакомой, которая уволилась с НТКУ: "Ну, как там ..... устроилась на работу?" Вторая отвечает: "Ходила на собеседование на СТБ. Но, там такой кошмар - работать надо! Вот, (не запомнил имени), тоже уволился, на СТБ поработал и вернулся. Очень говорит, там тяжело - много работы". Может все таки, господа, дело не всегда в Президентах, но и в народе, который вообще работать отвык, даже за деньги?
Q
5161 дн. тому
да,ребята,вам действитепьно не позавидуешь,такую араву прокормить.А с каждым разом аппетит увеличивается, и окружение диетами явно не страдает.При таких хояевах вы и правда забудете как делать собственный продукт.Так чому ми бідні-бо дурні,...а де дурні не бідні?...на нтку,
НТКУШНИК
5161 дн. тому
ЧЁРНЫЙ СПИСОК НТКУ ОТКРЫВАЕТ 1,Кулик,правда покойный,но именно ему по гроб обязан Каплуненко,2 Сторожук,создатель профсоюза, который есть исключительно в наших расчётках,3 Долганов,обберал тонко,интеллегентно под руководством личного юриста,4 Савенко,точнее его команда,т.к. сам он был человеком творческим и даже слегка наивным.А вот молодая команда набралась опыта по краже нар.денег пока он мечтал о сетлом будущем НТКУ. Теперь это акулы теневого бизнеса -Каленский,в 90-е бритоголовый сутинёр ,по сей день пишет с ошибками,зато руководит музыкалкой.Шевчук,через которого проходит вся реклама и бабло и по сей день.5 Пан Стецкив,со слов автора суперменеджер.Захапать много не вышло,его и Шеву НАРОД погнал,но на карманные расходы от Евровид. досталось.Правда,убегая они забыли свою боевую подругу Анку Бычёк,котороя при них сидела на раздаче пайки за послушание неробам и нездарам.Теперь это великий экономист,нач.план.отдела,стратег по распределению бюджета НТКУ,зав. колбасным отделом-это в прошлой жизни.За все выбрыки, Бычок ,сама давно должна быть колбасой.6-- ДОКОЛЕНКО,гэний ,о "творчестве" которого необходимо писать только большими буквами.До сих пор не закрыто дело в прокуратуре о хищении 38млн.Огрызками с его стола питались многие теперешние директора,кое что иногда бросали народу-чтоб молчал,Юща не нервировал.А когда дело всплыло-думается подавились многие.Воровал ДОК сразмахом,но строго по концепции-творчески и с кайфом,ибо КАЙФ это его привычное состояние,так же как и у мера нашего . И,наконец-то,наш родненький Васятка-7,!!??ПОСЛЕДНИЙ-ЛИ,не считая команду передающую по наследству правила игры в ОПУЩЕННОЕ НТКУ.В этом перечне нет ещё с десятка два воров и их прислужников,крышева врышевавшего Р.Ткаченко,и кормчего Иванеско.НО главное в вопросе-КТО СЛЕДУЮЩИЙ ВОЗГЛАВИТ НТКУ?Честный фраер или промакашка!Источники говорят разное -джокера в колоде нет,
зрячий
5161 дн. тому
Помнится, когда" то славный мальчик АНДРУШКА назвал нас, НТКУшников, дибилами и нездарамы.Не обижайтесь коллеги. но временами вы действительно мыслете слишком узколобоКто вам мешает потребовать от руководства выполнения устава,колдоговора,где всё чётко ДОЖНО БЫТЬ ПРОПИСАНО,и самое главное СОГЛАСОВАНО спрофсоюзами.К сожалению, труссость,подлабузничество,продажность всего среднеруководящего звена АЙСБЕРГА ,директоров и кучки прфотбросов,типа Шеринкина,много лет уже занимаются узаконенной прституцией.И самое смешное в том,что весь этот аморал многие годы происходит при любом,даже сомом ЧЕСТНОМ,пришедшем с грандиозными планама менеджере,телевизионщике со стажем!!!!!!Не кровати надо менять,а отношение ко всему что с нами эти отбросы и без кроватей делают,причём в самом извращённом виде!Задумайтесь хоть рАЗ СКОЛЬКО НАС НА САМОМ ДЕЛЕ ЖИВЬЁМ,откуда берутся ДУБЛЁРЫ,почему люди с сомнительными дипломами,без стажа и опыта руководителя получают законную прописку????? МАЛЕНЬКИЙ,жалкий на вид,как бы даже не мужского пола,паразит(язык не поворачевается назвать человеком!),выполняет всю эту грязную работу.Эра ЛЫСЕНКОВЩИВЫ,будет длиться до тех пор пока каждый из нас не вспомнит,что есть коллектив,что статус Национального у нас по закону отнять не могут,а значит законы трудового кодекса дают право нам ЗАСТАВИТЬ любого диссантника считаться с мнением народа НТКУ,и помнить своё место.НАРОД не будте тупым быдлом!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Дзен
5161 дн. тому
Артеменко - пустышка и балаболка. А еще - интрижки и склоки - его персональный конек... Авантюрист и не состоявшийся политик, не состоявшийся губернатор и слабый журналист. Ему бы фонтаны в колхозах строить.. :)
lenna
5161 дн. тому
Lenna1 насчёт не пригласили,приглашают и в кафе тоже)
lenna
5161 дн. тому
я проституткам и ворам не завидую))
lenna 1
5161 дн. тому
А lenna завистливая. Видать её в кафе не пригласили. Говорят самая дорогая секретарша в НТКУ CENSORED. Ее в кафе не водят зато несколько раз в Женеву за деньги НТКУ отправляли. Никто доселя не знает, какой коефициент полезного действия от поездок вицеков во главе с Илащуком неоднократно в Египет, Америку, Канаду, Китай, Польшу, Францию, Белорусь и другие заморские страны. О Крыме нечего вспоминать. Руководство НТКУ там прописано.
lenna
5162 дн. тому
там є ще одне CENSORED: каленский,тоже їздить на мерседесах, харлеях.В кафе ходить в телецентре с проститутками-серетаркамия, им же ещё платить надо.
Messing
5162 дн. тому
А директор ТО музыкальных программ НТКУ Загороднюк Елена за 2,5 года купила две иномарки, для себя и вторую в этом году подарила дочери. Это из государственной "скромной" ставки? А может из откатов, когда участники рождественских программ на первом национальном платили наличными в "один карман"?
О.К.
5162 дн. тому
"Особенно тронула фраза про то, что наше государство богатый инвестор))))" - найздоровіший бугай видається хирлявим, а то й помирає, з такою клькістю глистів та інших паразитів.
ntku
5162 дн. тому
Не виробляє "півтори тисячі людей 18,5 годин ефіру". Купу програм виробляють приватні продакшн, той же Каплуненко зі своїм ESG, а оформлюють та звітують як за державні, тобто з двох джерел тирять - і з держбюджету, і відкати від приватників. І Вася Ілащук - тамада колгоспного бухгалтера, тут не виняток. Докаленко, наприклад, ще почав з того, що на два роки наперед за один день закупив фільми, й досі не вироблені! Супер-менеджер,годі й казати! Якби хоч одного керівника НТКУ після перевірки КРУ посадили за грати, іншим було б страшно так красти. А так - напакувався, поцарював - і ходи собі здоровий. Так що не ліжка в тому борделі треба міняти!
злюка
5162 дн. тому
Интересно, через сколько времени обломается пан Артеменко, после назначения на НТКУ? Особенно при сокращении штата и перераспределении зарплат? Нужно быть или дураком или романтиком, чтоб верить, что можно что-то изменить. Особенно тронула фраза про то, что наше государство богатый инвестор))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду