Оксана Збітнєва: «Київський медіахолдинг – штучно створений міф»

15 Жовтня 2010
65339
15 Жовтня 2010
09:54

Оксана Збітнєва: «Київський медіахолдинг – штучно створений міф»

65339
Новий керівник управління преси та інформації КМДА коментує долю столичних комунальних медіа та спадщину «молодої команди»
Оксана Збітнєва: «Київський медіахолдинг – штучно створений міф»

На початку серпня перший заступник голови Київської міської державної адміністрації, а фактично - новий міський голова Олександр Попов провів конкурс на заміщення посади керівника управління преси та інформації КМДА. Переможцем конкурсу стала журналіст і редактор із рідного панові Попову Комсомольська Полтавської області Оксана Збітнєва. У перших своїх коментарях вона пообіцяла «відродити традиції» столичних медіа. Зрозуміло, що це певною мірою пов'язано з деконструкцією структури, створеної радником Леоніда Черновецького Казбеком Бектурсуновим та його командою на базі комунальних засобів масової інформації - Київського медіахолдингу. Поки що керівники столичних ЗМІ залишаються на своїх місцях, однак нове керівництво міста планує по-новому реорганізувати та об'єднати їх, а про приватизацію готове говорити лише після того, як занедбані газети, радіостанція й телеканал стануть конкурентоспроможними. Тим часом опозиція вже встигла звинуватити нову владу в «продовженні справи Казбека». Про долю екс-КМХ, зміни в інформаційній політиці мерії та інше ТК запитала в Оксани Збітнєвої.

 

- Пані Оксано, чи прийнято новою командою в мерії рішення щодо подальшої долі так званого Київського медіахолдингу?

- З цього питання було два рішення Київради: одне стосувалося створення Київського медіахолдингу, а другим вносилися зміни в перше рішення щодо відсотків, які мали би залишитися в громади після приватизації КМХ. Також було прийнято рішення про створення ліквідаційних комісій. Фактично з жовтня 2007 року всі керівники столичних комунальних ЗМІ є виконувачами обов'язків. Тепер наші юристи працюють над тим, щоби скасувати ці рішення і припинити діяльність ліквідаційних комісій. Реорганізація комунальних ЗМІ, напевно, неминуча, але це пов'язано не з їхньою діяльністю, а з оптимізацією витрат на існування підприємств. Це рішення планується винести на сесію Київради.

 

Взагалі, КМХ - це штучно створений міф, оскільки жодного документа, який би давав право говорити про його існування, немає.

 

- У КМДА заявляли про реорганізацію комунальних ЗМІ. Чому київська влада вирішила об'єднати теле- і радіоканал, а також три видання в одне?

- Питання про реорганізацію було поставлено на постійно діючій комісії, яка розглядає фінансово-економічну діяльність підприємств комунальної власності. Вивчивши фінансово-економічний стан комунальних підприємств ЗМІ, комісія дійшла висновку, що для того, щоб оптимізувати витрати, структуру і вибудувати правильну, ефективну роботу, слід було б розглянути пропозицію щодо їхньої реорганізації. Комісія пропонує створити два підприємства: одне для друкованих ЗМІ, друге для телерадіокомпанії. Але це питання ще ретельно вивчається. Яким буде рішення, я вам зараз остаточно сказати не можу. Однак концепція об'єднання наразі розглядається як основна.

 

- І це означає, що з трьох видань залишиться одне?

- Це означає, що буде не три, а одне підприємство, яке матиме право видавати всі три газети. У підприємства може бути декілька свідоцтв, ліцензій на різні види діяльності. Це буде підприємство комунальної форми власності, яке матиме право видавати газети «Українська столиця», «Хрещатик», «Вечірній Київ». Об'єднання підприємств дасть можливість правильно вибудувати ефективну управлінську структуру. Додам, що друковані ЗМІ розташовані в одному приміщенні. То чому б не вибудувати таку структуру, яка би обслуговувала фінансово-комерційну діяльність цих видань, а редакційна політика визначатиметься безпосередньо редакторами.

 

- Чи підписано угоди про висвітлення діяльності між комунальними ЗМІ та міською владою?

- Зараз немає таких угод.

 

- Планувалося, що «Вечірній Київ» переїде в приміщення «Хрещатика» на Володимирську тимчасово, а згодом перебереться до нового. Крім того, вони ще мали приміщення на Пушкінській. Тепер вони остаточно залишаються на Володимирській?

- Цим питанням займається головне управління з питань комунальної власності. Я знаю, що площа приміщення на Володимирській дозволяє розмістити три редакції.

 

- Телеканал «Київ» і «Радіо Київ» розміщуються в різних приміщеннях. Вони будуть з'їжджатися?

- З телебаченням ситуація поки що не визначена, оскільки приміщення, в якому зараз розміщено телекомпанію «Київ», уже не належить телекомпанії, воно не в комунальній власності, там є приватний власник. Цей об'єкт готується під будівництво до «Євро-2012». За даними, які маю я, угода про купівлю-продаж або приватизацію цього приміщення передбачала, що інвестиційні надходження, якщо я не помиляюся, у розмірі 10 мільйонів гривень, буде віддано на оренду іншого приміщення і модернізацію обладнання для телерадіокомпанії «Київ». Зараз ми вивчаємо, куди ділися ці кошти.

 

 

 

 

 

- Які результати перевірки КРУ «Української столиці»?

- Поки що в нас немає акту перевірки. Перевірку вже закінчено, але акт нам ще не надіслали.

 

- Чи відбудуться кадрові зміни в керівництві комунальних ЗМІ, зокрема в керівному складі?

- Безумовно, питання зміни менеджерів або керівників комунальних ЗМІ дуже ретельно вивчається, наразі ведеться підбір кандидатур. А оскільки розглядається концепція щодо об'єднання підприємств, немає сенсу зараз говорити про зміну всіх редакторів.

 

- Чи оголошуватиметься конкурс при підборі нових керівників?

- Конкурс буде оголошено обов'язково. Крім того, я маю намір представити депутатському корпусу концепцію розвитку комунальних ЗМІ, ми разом повинні розуміти, куди рухаються ці ЗМІ, адже те, що є на сьогодні, це, чесно кажучи, рух у нікуди, а конкретніше - смерть.

 

- А ви готові до того, що комунальні ЗМІ можуть приватизувати?

- Перш ніж говорити про роздержавлення і приватизацію, треба дати шанс цим ЗМІ, принаймні, поставити їх на ноги. Це власність громади, якщо ми їх віддамо під роздержавлення в такому стані, вони загинуть.

 

- Багато депутатів Київради скаржилися, що комунальні ЗМІ висвітлюють тільки позицію більшості, що їх не допускають до ефіру, не дають висловитися на газетних шпальтах. Ви врахували це в своїй концепції?

- Я маю запропонувати депутатам Київради не тільки концепцію і стратегію розвитку комунальних ЗМІ, але перетворення їх на дискусійні майданчики. Вони мають обслуговувати не владу, а громаду.

 

- Які у вас стосунки з профільною депутатською комісією, вони цікавляться питаннями ЗМІ?

- Цікавляться. Всі депутати Київради, з якими я спілкувалася, казали, що не мали жодної можливості представити свої думки через комунальні ЗМІ.

 

- Коли буде презентовано нову концепцію?

- Думаю, що до нового року. Вона вже готова, але треба розуміти, яке буде фінансування. На сьогодні фінансується лише фонд заробітної плати, а якщо ми говоримо про розвиток комунальних ЗМІ, тут має бути інший підхід у фінансуванні.

 

- Чи зазначено в концепції, яке майбутнє чекає газети «Вечірній Київ», «Хрещатик» і «Українська столиця»?

- Розглядається декілька варіантів, один із яких такий: «Вечірній Київ» виходитиме, як і раніше, чотири рази на тиждень, «Хрещатик» стане тижневиком, на нього буде покладено обов'язок друкувати всю офіційну інформацію. А «Українську столицю» до «Євро-2012» хочемо зробити двомовною (українсько-англійською).

 

- Яке фінансування планується на наступний рік: більше, менше, на цьогорічному рівні?

- Всі три варіанти буде запропоновано депутатам, хоча менше запропонувати дуже важко, ми їх просто не витягнемо.

 

- Чи передбачається скорочення штатів у комунальних ЗМІ?

- Ми скорочення штату вже проводимо. Принаймні, з газети «Хрещатик» уже звільнилися за згодою сторін 25 працівників.

 

- Наскільки я розумію, реорганізація торкнеться не тільки комунальних ЗМІ, а й головного управління взаємодії зі ЗМІ та зв'язків із громадськістю?

- Так, виконувачем обов'язків керівника цього головного управління є Ганна Матіко-Бубнова, мене призначено начальником управління преси та інформації, яке наразі формується. Згідно з наказом про організаційно-правові заходи, буде скорочення, оскільки в головному управлінні за штатом 26 осіб, а в управлінні преси та інформації - 15.

 

- Ваше управління займатиметься питаннями видавництв?

- Ні. Напевно, цей блок питань буде у підпорядкуванні заступника голови КМДА Леоніда Новохатька.

 

- Кабмін розпорядився всій гілці виконавчої влади бути відкритішими й доступнішими для ЗМІ та громадськості. Ця робота в КМДА на дуже низькому рівні. Нам відповідають на один із трьох запитів, зазвичай дуже довго, абсолютно не враховуючи, що новина через місяць уже не новина.

- Ми дуже плідно працюємо з прес-службою КМДА. Створюємо такий порядок взаємовідносин, щоб інформаційна політика і діяльність КМДА була відкрита, доступна, збалансована, щоб один чиновник не суперечив іншому. Ми врахуємо ваші зауваження, щоб прес-служба реагувала на всі журналістські запити.

 

- Скільки в прес-службі працює осіб?

- За штатом - дев'ятеро.

 

- Чи будуть скорочення в прес-службі?

- Нема вже куди скорочувати. Під час роботи «молодої команди» в прес-службі було 18 чоловік, але було не зрозуміло, де вони оформлені.

 

- А прес-служба буде підпорядковуватися управлінню преси та інформації?

- Будемо об'єднувати ці дві структури, адже це логічно. Що ж до управління преси й інформації, то воно займатиметься взаємодією з комунальними ЗМІ та підтримкою веб-порталу. Портал, який належить і КМДА, й Київраді, поки що на столичний мало схожий. Ми намагаємося забезпечити його функціонування, наповнити його якимись новинами. До кінця цього року маємо намір провести тендер на розробку нового. Бо цей за технічним рівнем - просто з минулого століття.

 

- А хто відповідатиме за зв'язки з громадськістю та ЗМІ?

- Відповідальність за зв'язки з громадськістю повністю перейде до функцій управління внутрішньої політики, а зв'язки зі ЗМІ залишаться в нашому управлінні. Крім того, ми робитимемо (і вже робимо) моніторинг.

 

- Чи не збираєтесь ви, вслід за Кабінетом Міністрів, запровадити дрес-код?

- Принаймні, я не чула, що в КМДА запроваджують дрес-код. В управлінні з цим проблем немає, у нас усі працівники розуміють, що вони працюють у державній установі.

 

Фото з архіву Оксани Збітнєвої

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
65339
Читайте також
Коментарі
22
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
incognito
4936 дн. тому
правильно. Зина всю себя вложила, чтоб заработать для попова имидж открытого человека. но он таковым и является. и Зину он никуда не отпустил, несмотря на то, что попытки не только убрать ее с должности пресс-секретаря, но и вообще из ближайшего его окружения, до сих пор продолжаются. не виноват он в этой ситуации. объясняю ИСЧО раз: всю ситуацию курируют ОТТУДОГО - из администрации президента. и все, кто сейчас А. П. Попова окружают - простые пешки, которые выполняют поручения супер-президента и его команды, как и сам А. П.
Otar Dovzhenko
4937 дн. тому
Блін, люди, у вас усе так цікаво :)
vboston
4937 дн. тому
А це шановні завжди так буває, коли прес-секретар розкручує політика. Коли той вже стає таким, як треба, приходять сурйозні дядьки і кажуть: «всє свабодни, тєпєрь ми на вашем патроні дєньги зарабативать будєм». Зіна Куценко наївна – не треба було на халяву дарувати Попову свої контакти з журналістами. Того він і пішов у пресу без переляку, без критики. А сидів же на пороховій діжці в МінЖКГ. Інтересно - він хоч подякував їй за свою розкрутку в столиці? За якихось же три роки нікому не відомий мер того полтавського містечка раптом став майже мером Києва. На такі розкрутки кандидати до корита скажені гроші кидають, А інші ще більші гроші на них заробляють. А я ж Зіну попереджав! То якась Збітнєва і доперла, що на своєму вже знаменитому земляку можна непогані бабки заробляти. Швиденько припхалася в Київ, он як хтось тут написав, що й малих дітей забула. А мені тепер аж цікаво, що з Поповим буде. Рейтинг-то його почав падати – читайте свіжу статистику. Хоча все вже ясно: парашутист територію зачистив – парашутист не потрібен.
incognito
4938 дн. тому
Зиночка - самая замечательная!!!! а эта моль-наташа и збитнева выжили ее с должности пресс-секретаря, но Александр Павлович ее не отпустил. Зина сейчас занимается гуманитарной радой. но для всех журналистов она останется легитимным пресс-секретарем Попова. ваш комент, коллега по Мин ЖКХ, звучит как обвинение нам, но на самом деле, если почитаете, то вы поймете, что никто из нас не признает этих псевдо. и Попов не виноват. всю эту ситуацию курируют и моделируют из администрации президента.
Коллега по МинЖКХ
4938 дн. тому
Уважаемые! Хочу присоединиться к интересной дискуссии. А нашу Зинаиду куда вы девали? Ну, настоящего пресс-секретаря Александра Попова. Она ведь работала с ним с первых дней. Еще когда никому не известный мэр из никому не известного Комсомольска был назначен замминистра в Министерство строительства и ЖКХ. Зинаида тогда ведь уже работала тут у нас в пресс-службе. Как только создали МинЖКХ, а Попова назначили министром, он взял именно ее к себе пресс-секретарем. И когда потом был нардепом, она с ним тоже работала. Вернулся Попов в министерство – и снова с Зинаидой. Даже когда его вдруг назначили заместителем Черновецкого, он позвал Зинаиду с собой в КГГА. О чем это говорит, скажите? Думаю, о профессионализме. Хотя ей и предлагали остаться руководителем пресс-службы у нас. Мы-то видели в новостях нашу Зинаиду рядом с Поповым на всех его пресс-конференциях. А тут разговор о какой-то Наташе и «молеобразном существе» возле Попова. О чем вообще базар?
incognito
4938 дн. тому
именно. сутулое-невзрачное-серое-молеобразное существо. теперь она пресс-секретарь попова. псевдопресс-секретарь. а выбрало ее аналогичное существо збитнева.
Вышел зайчик погулять
4938 дн. тому
Подождите, Наташа - это то сутулое невыразительное существо, которое бегало за пирожками для пресс-службы? Она теперь пресс-секретарь? Маразм крепчал.
incognito
4938 дн. тому
господи, какой бред. у "молодой команды", во-первых, 18 человек работали в целом: это кол-во в штате и вне. а у вас только в штате 9.... во-вторых. пресс-секретари крамаренко и попова (дамы олеся и наташа)... почему никто не говорит, что наташа из мартовских девочек, из все той же "молодой команды", которую вы, оксана, так обсираете. а почему не скажете, что олеся - пресс-сек крамаренко, параллельно ведет сайт черновецкого... а, между прочим, ни попов, ни крамаренко об этом не знают и верят, что они попали к ним по конкурсу. а выбирали этих людей непосредственно вы. и что теперь скажете??? а о сплоченной работе с администрацией президента, согласно которой вы просто категорически пресекаете любые попытки общения прессы с александром павловичем???? подходов прессы к попову не было уже почти два месяца. каждый раз вы, совместно с псевдопресс-секретарем натальей, кормите журналистов завтраками. говорить о вашей с ней компетентности вообще нет смысла. смотришь на вас обеих и думаешь: откуда же вы появились????? СМИ и эти двое - понятие несовместимое.
Виталий
4939 дн. тому
О, это <CENSORED> Збитнева выплыла... Как говорил класик, - езжайте в Комсомольск, и узнаете, кто такая Збитнева. Там о ней никто хорошего слова не скажет. Там оно выдавало городскую газетку с програмкой телевидения, а теперь оно будет реформировать столичные СМИ... Александр Павлович, конечно, у нас отличался добротой, но не до такой же степени, чтоб вручить долю столичек абсолютной профанке. У нее в уме только деньги, деньги. Она даже двух малолетних детей в Комсомольске бросила, чтобы возле Попова пристроиться . Но она и его сожрет. Эх, Александр Палыч...
Gard
4939 дн. тому
А вы видели нового пресс-секретаря Попова? Это же цирк какой-то!!! Эта <CENSORED> возомнила из себя Бог знает что и не умеет совсем себя вести с журналистами! Так и на неприятности несложно нарваться! Надо пани Збитневой обратить на это внимание, раз Попов у нас теперь мэр - то и пресс-секретарь должен быть достойным, а не выскочка непонятно откуда из сомнительными способностями к работе со СМИ!
Анка
4939 дн. тому
Svitlana, я вас умаляю, фраза "з наших податків" - стара й затерта, як ваш досвід роботі з держструктурами ))))
Svitlana
4939 дн. тому
Анка, ви просто свята наївність, що я можу ще сказати. З прес-службами державних структур я працюю 20 років і добре їх знаю. тому не треба робити оцінки, не знаючи людину. Вони отримують зарплату з наших податків і повинні з повагою ставитися до нас, а не футболи по колу. Для прес-служби КМДА журналісти треба тільки для піару їхніх керівників. Всі інші питання заважають їм спокійно жити.
Анка
4939 дн. тому
І ще одне: менше злості - більше користі! Мене саму часто до сказу доводить фраза "пришліть запит", коли в мене матеріал горить, а ле з посмішкою на обличчі я стриманно говорю: зараз пришлю... І знаєте, коли так роблю - все ок! А коли починаю сваритись та вимагати - 5 днів чекаю на відповідь... Бог усе бачить!
Анка
4939 дн. тому
Svitlana, ви, мабуть, ніколи не працювали із прес-службами державних структур. Сама фраза "Вони там сиднем сидять, чаї ганяють, а ти їх "Стимулюй", блін" говорить про ваш високий професіоналізм та людську гідність! Якщо ви так ставитесь до людей, то неважливо де, в КМДА, в Кабміні чи ВР до вас так само будуть ставитись! Це ваш, Svitlana, провінційний комплекс неповноцінності говорить за вас! Треба бути не селюком, а професіоналом - у столиці як не як працюєте
Svitlana
4939 дн. тому
Анка, ви, мабуть, самі з прес-служби? Ключові слова у вашому коменті "все залежить від теми і чиновника". Якщо ви робит одну новину, то можна і 5, і 105 разів дзвонити, а якщо багато, то якось, знаєте, не випадає. Вони там сиднем сидять, чаї ганяють, а ти їх "Стимулюй", блін.
Анка
4939 дн. тому
Не знаю, как частто коллеги с телекритики направляют запросы в пресс-службу КГГА, что им отвечают на один из трех, но я (в виду того, что занимаюсь киевской тематикой) шлю по 3 запроса в день и на каждый получаю ответ. Конечно, иногда не вовремя, но достаточно оперативно - все зависит от темы и чиновника, к которому обращаюсь. Но ниразу еще такого не было, чтоб ответ приходил через месяц! Просто, если журналисту НАДО, то он по 5 раз в день звонит и "стимулирует" мэрию к оперативному ответу )))
Ольга
4939 дн. тому
"- А прес-служба буде підпорядковуватися управлінню преси та інформації? - Будемо об'єднувати ці дві структури, адже це логічно." Отвечу: Управление пресы и информации - это подструктура КГГА, а пресс-служба - это отдел в аппарате КГГА - это структура, а часть аппарата. видимо г-жа Збитнева не понимает еще куда пришла!
fERRE
4939 дн. тому
КАЗБЕК УЖЕ КУПИЛ ЭТУ БАРИШНЮ. ОНА (ПОПОВ) НИКОГДА НЕ ПОМЕНЯЕТ РУКОВОДИТЕЛЯ ТРК "КИЕВ". ПОМЕЩЕНИЕ ВЕЧЕРНИГО КИЕВА УЖЕ УВОРОВАНО. ПОЭТОМУ ВК ОСТАНЕТСЯ НА ВЛАДИМИРСКОЙ ;-)
Эгус Кабулус
4940 дн. тому
2 Лахно А где поддельный Луи Витон?:-)
Лахно
4940 дн. тому
А еще уважаемая телекритика могла бы спросить у интервьюируемой, как это дама в поддельном Луи Витоне совмещает должность госслужащего с бизнес-деятельностью (издает газету в родном комсомольске).Стареет, телекритика. Стареет и глупеет.
Космос
4940 дн. тому
Уважаемая телекритика могла бы спросить у интервьюируемой, как она руководила управлением еще до "победы на конкурсе". И почему кроме нее об этом конкурсе никто не знал.
бггг
4940 дн. тому
Эта CENSORED может только умничать и рассказывать, что "Попов - да это ж Путин, вы понимаете, Путин!"... При этом доуправлялась так, что сайт КГГА поисковые системы считают таковым, который распространяет вредоносное ПО.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду