За збереження телевізійного заповідника. Чи проти?

7 Жовтня 2009
21673
7 Жовтня 2009
20:34

За збереження телевізійного заповідника. Чи проти?

21673
За збереження телевізійного заповідника. Чи проти?

Якщо ідея реформування обласних державних телекомпаній в єдину мережу з умовною назвою Канал територіальних громад - нікого особливо не здивувала, то реакція Президента Ющенка на ці плани стала світоглядним потрясінням.

 

Реформувати «музей вітчизняного телебачення», яким по суті є система з 26 державних регіональних компаній, було необхідно ще на вчора. Спочатку ідею реформування проголосив Іван Чиж. Прогресивна громадськість тоді цю ідею забракувала - надто одіозною видавалася як сама постать реформатора, так і не вірилося й у благі наміри його реформи.

 

Проте і його наступник на посаді - Едуард Прутнік -  розпочав свою кар'єру із заяви про реформу ОДТРК: надто важким і рудиментарним видається ОДТРК-колгосп кожному новопризначеному голові.  З важкою і непрозорою системою господарювання. Убогим продуктом. Зношеною технікою і роздутими штатами.

 

Олег Наливайко, очоливши комітет, лише реанімував ідеї своїх попередників. Знову заговорили про мережу, реформи, спільний контент і регіональні вікна.

 

Проте на всі ці наміри Президент Ющенко відгукнувся політичними звинуваченнями у наступі на свободу слова: 5 жовтня речник президента Ірина Ваннікова оголосила, що Ющенко звернувся до Генерального прокурора України з проханням забезпечити ретельний моніторинг ситуації навколо проекту Каналу територіальних громад і не допустити порушення законодавства та прав і свобод громадян. А на 7 жовтня було призначено нараду з гучною назвою питань захисту свободи слова та розвитку теле- і радіопростору, де він назвав реформаторську ідею Держтелерадіо «замахом на свободу слова».

 

«Детектор медіа» зараз готує ґрунтовний матеріал щодо змісту проекту КТГ, тих позитивів та негативів, які він може мати для суспільства, держави та вітчизняного ТБ. Сьогодні ж ми даємо першу реакцію на виступ Президента. 

 

Олег Наливайко перший заступник - виконувач обов'язків голови Держкомтелерадіо:

- Мені зрозуміла стурбованість президента щодо того, що голос громади не буде почуто. Завтра у нас буде зустріч з директорами ОДТРК, на якій ми будемо обговорювати,  як досягти балансу. Що стосується інших моментів, то проведення будь-яких реформ, особливо в медіагалузі,  за 10 днів до початку виборчої кампанії майже неможливе, оскільки у всьому вбачають політичний вплив. Я хотів на нараді у Президента  говорити мовою цифр, мовою рейтингів, але на сьогодні все ж аудиторія хоче більше чути політичні питання, хто з ким, хто якого окрасу. Їм важко зрозуміти, що хтось просто хоче робити свою справу. Гадаю, що проблема ще в тому, що всі виокремлюють назву «Канал територіальних громад». Я вважаю, що нам треба буде від неї відійти, тому що всі думають, що ми хочемо створити повноцінний канал, виокремити частоти. Треба забути цю назву і просто створювати систему обміну контентом між обласними ТРК, тому що рейтинг регіональних телекомпаній все одно треба піднімати по-любому, я зобов'язаний це робити. Що робити далі -  ми ще подумаємо, можливо, варто провести додаткові консультації.

 

Лариса Якубенко, генеральний директор Сумської ОДТРК: 

- Ми як представники  державних компаній готові до переходу на суспільне мовлення. Але спочатку потрібно зробити велосипед, а потім на ньому  їхати. Тобто спочатку потрібен закон про суспільне мовлення, де будуть врегульовані всі питання: юридичні, організаційні та технічні аспекти. А потім будемо переходити. А щодо цього проекту, то маленький досвід роботи по створенню суспільного продукту у нас є: ми вже багато місяців виготовляємо новини, і є пряме включення каналів. Але сьогодні потрібно, щоб Держкомтелерадіо та Нацрада врегулювали всі аспекти цього проекту, надали нам дуже чіткі рекомендації та відокремили зону відповідальності. Тоді ми зможемо працювати. Президент  має право робити будь-які заяви. 

 

Але з різкими словами на нашу адресу я не погодилась і ще йому сказала, що покладати на нас відповідальність за це не можна.

 

Андрій Мирошніченко, в.о. голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення

- Я думаю, що неправильно коментувати слова Президента. Він є гарантом Конституції і він висловив чітку позицію, що він вважає, що в даному випадку дії, які здійснюються в непрозорому порядку,  є такими, які можуть призвести до порушення свободи слова. Зі свого боку можу сказати, що я і Віталій Федорович Шевченко, виступаючи на нараді, застерегли всіх учасників цього процесу від дій, які  можуть призвести до порушення законодавства і  ліцензійних умов. І по-друге, ми висловили позицію, що найкращим шляхом  реформування державних телекомпаній  є їх перетворення на канали суспільного мовлення. І, на наш погляд, треба ставити саме таке завдання перед реформуванням цих каналів.

 

Віктор Пасак, генеральний директор КДР ТРК:

- Я вважаю, Президент висловився однозначно, що територіальні громади повинні мати свій канал, необрізаний, необ'єднаний. Він сказав, що як хочете експериментувати, то є Перший національний. Можливо, всіх ввела в оману назва Канал територіальних громад? Мова  насправді йде про спільний продукт місцевих мовників, я думаю, що він може бути. Ні про які «темники», про які говорив Ющенко, мови йти не може. Ми вже давно вийшли з цього. Ніхто вже тут ні перед ким не прогнеться.

 

P.S. від «Детектор медіа»

На наш погляд - погляд сторонніх експертів - з боку Президента Віктора Ющенка та його команди відбувається очевидна політизація питання щодо проекту Каналу територіальних громад. Адже насправді  ця ідея не нова - і наприклад тоді, коли її просував екс-голова Держтелерадіо Едуард Прутнік, член Партії регіонів, президента не хвилювала загроза свободі слова, яку начебто несе цей проект. Між тим у 2007 році  вже була розпочата реалізація цього проекту, який тоді мав назву Перший громадський, на базі саме Київської ДРТРК. В рамках проекту почала виходити годинна програма  «Час  країни».  Потім зняли з посади Прутніка - проект загальмував, а тепер, коли у Держтелерадіо прийшло нове керівництво і зробило спробу його реанімувати - вибухнула «запальна» дискусія. Але, на жаль, не дискусія щодо плюсів та мінусів проекту з точки зору суспільних інтересів... Дискусія точиться суто в політичній площині, з використанням проекту КТГ та гучних слів щодо свободи слова, як приводу для політичного антипіару в бік уряду.

 

Нам здається, що насправді  у Президента Ющенка погані радники. Адже точно не Віктору Андрійовичу робити вигляд, що начебто це тільки уряд винний у тому, що в Україні й досі не реалізована ідея суспільного мовлення, зате, мовляв, тепер уряд хоче  швидко реалізувати ідею КТГ. Так, не можна сказати, що уряд наполегливо працював у  напрямку створення суспільного телебачення в Україні. Але насправді ще у 2005 році велика Коаліція неурядових організацій «Суспільне мовлення» підготувала проект Закону про суспільне мовлення, на розгляд Президента було представлено кілька вельми професійних концепцій щодо відповідного  реформування Першого національного на суспільного мовника, відомі журналісти й телеменеджери були готові почати їхню  реалізацію. Та саме команда Президента тоді поховала всі надії ентузіастів, а фракція «Нашої України» в 2005 році майже у повному складі не підтримала у другому читанні  відповідний законопроект.

 

Водночас  ідея об'єднання обласних ОДТРК єдиною програмною політикою, з повною самостійністю щодо блоку місцевих новин, є ефективною якраз щодо реалізації планів суспільного мовлення! І в цьому полягає головний парадокс такої бурхливої реакції Президента на проект. Адже подібні системи саме як суспільні мовники вже давно  працюють в інших  країнах, це й канал TVP 3 у Польщі, який трансформувався у TVP Info, й канал ARD у Німеччині. Об'єднання обласних мовників з метою демонстрації на загальнонаціональному каналі найкращих регіональних програм - прогресивна й  актуальна  з точки зору проекту «об'єднання країни». Також це дозволяє скоротити бюджетне фінансування обласних ТРК - адже відпаде дублювання виробництва програм на одну й ту ж тематику (наприклад, тих же дитячих чи культурологічних) багатьма мовниками. кількість регіонального телепродукту нарешті матиме шанс перейти в якість.

 

Тобто, плюсів у проекту, подібного до КТГ, багато. Звісно, як у кожній справі, є й мінуси: можливе скорочення штатів на обласних ТРК, можливість централізованого контролю за редакційною політикою місцевих мовників тощо. Але, на наш погляд, саме ці проблеми й треба обговорювати, треба думати, як подолати технічні проблеми, як забезпечити контроль громадськості над програмною політикою єдиного каналу, як створити на ньому прозору систему фінансування й управління... А не політизувати проблему.   

 

Фото Миколи Лазаренка, сайт http://www.president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21673
Читайте також
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гость
5314 дн. тому
"На наш погляд - погляд сторонніх експертів..." - вот-вот: "сторонніх"! Понятия не имеющих ни о финансировании, ни о тематических планах и, судя по всему, даже о концепциях и лицензировании. Молчу уже о Законе о ТВ и РВ. CENSORED Анализ они делали, зарубежный опыт привели. К чему? Вы разобрались в ситуации, прежде чем сравнить, или просто пересчитали деньги, заплаченные за статью? Это, ребята, псевдожурналистика. Еще раз убеждаюсь в непрофессионализме данного издания.
Гість
5316 дн. тому
Краще: "Пасах: Канал територіальних громад потрібен. Гроші працюють"
Гость
5316 дн. тому
Лигачева! Почем изменение Вашей позиции и активная поддержка? Может вывесите баннер "Люди одурачены. Лигачова работает"
Гість
5316 дн. тому
Пасах! Ви плутаєте територіальні громади з кандидатом в Президенти Тимошенко
Гість
5316 дн. тому
Лігачова з Пасахом цього не помітять, проте якщо Президентом стане Тимошенко, то вона вже показала, що буде зі свободою слова - і журналісти мають це розуміти. ЗВичайно, Лігачова візьме свою долю і буде радником, а решта українських журналістів задумаються чи говорити те, що тобі вказують чи відмовитися від професії
Гість
5316 дн. тому
Пані Лігачова вже і красиву історію придумала про те, як гарно мати такий канал. А спершу викривала і критикувала ідею. Скільки Вам перепало за зміну позиції і дезінформацію?
Гість
5316 дн. тому
Пане Пасах! розкажіть скільки занесли щоб отримати контракт на виробництво реклами для БЮТ і видавання її за програми обласних каналів?
Гість
5316 дн. тому
Пані Лігачова! Йдіть працювати в БЮТ - не видавайте агітацію за фахову оцінку
Гість
5316 дн. тому
У проекті передбачене виготовлення щоденного продукту, тобто щодня обласні компанії мають виготовити понад годину якісних програм за умови, що не всі обласні компанії можуть виготовляти програми належної якості. Про цю ситуацію автори проекту не могли не знати і тому все "передбачили" - компанія, близька до пана Пасаха (от тому він такий рішучий в коментарі) буде виробляти потрібний продукт. Який - спитайте у піарників БЮТ
Гість
5316 дн. тому
А де була шановна пані Лігачова коли попередні голови пропонували цей проект? Якщо пам'ятаєте, Партія регіонів поплатилася за подібні ідеї парламентськими кріслами і пішла на вибори, але голосу громадськості, на вираження якого в медіасекторі претендує пані Лігачова тоді не було чутно.
Гість
5316 дн. тому
Пане Пасах! А може розкажете, яка компанія вироблятиме продукт якщо інші цього не зроблять і чи не маєте часом Ви до неї відношення?
Областной
5318 дн. тому
Уважаемые критики системы областных гостелерадиокомпаний! Сколько можно пользоваться готовым штампом о "музее отечественного телевидения"? Ведь даже однояйцевые близнецы имеют массу отличий, а тут 26 РАЗНЫХ телерадиокомпаний. Может быть, сэкономив на никому не нужных совещаниях и т.п. потратиться на не заангажированное, профессиональное, прозрачное социологическое исследование какой-нибудь вызывающей доверие людей организацией? Хватит голословно унижать областные студии. Выйдите на лобное место любого областного центра и спросите у местных, что они смотрят. Как минимум третьими в рейтингах будут местные каналы. И очень даже понятно почему. Потому, что это настоящее, живое национальное телевидение, а не ваши центральные однообразные «евроремонты», которые навязываются нам обществами с чуждой ментальностью, лепятся (опустим идеологические мотивы) по чужим «понятиям», большей частью направленные не на созидание, а на разрушение. Многие страны с удовольствием бы приняли в подарок такую систему телевидения, как ОГТРК. Разрушится она и рухнет существенный костыль в той хлипкой желеобразной оболочке, которая еще как-то, по инерции держит вместе совершенно разные, никак не связанные между собой группы людей, населяющие данную территорию. Вы хотите отобрать у них единственное свое. То, где они могут оттянуться, почувствовать себя какой-то общностью. Ну не будут они смотреть еще один, очередной киевский канал. Потеряв, как центр местной коммуникации, канал своего телевидения, они найдут ему другую замену, а вот вы взамен не получите ничего, кроме еще одного технического средства доставки ваших, как вам кажется, очень нужных аборигенам мыслей. Только этот канал работать не будет. Этих каналов и так уже переизбыток на душу населения. А новое руководство Гостелерадио, к сожалению, очередной политический штаб, а не отраслевое руководство. Иначе занялось хотя бы растаможкой «музейного» телеоборудования, которое архинужно областям. Или разгребанием той архаичной нормативной базы, которая не позволяет госкомпаниям полноценно идти в ногу со временем. Только, здается мне, закулисным режиссером вся эта дезинтеграция спланирована сознательно. И целенаправленно, последовательно воплощается. Медицина, образование, армия, национальная безопасность, уже и милиция опущены. Очередь за нами?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду