Пане Ілащук, надайте, будь ласка, факти

3 Березня 2010
13296
3 Березня 2010
16:22

Пане Ілащук, надайте, будь ласка, факти

13296
ІТК просить президента НТКУ підтвердити факти хабарництва оператора телевізійного дослідження - компанії «Gfk-Україна», про які він заявив на колегії Держкомтелерадіо
Пане Ілащук, надайте, будь ласка, факти

Як повідомляла ТК, під час колегії Держкомтелерадіо 2 березня Василь Ілащук, президент Національної телекомпанії України, звинуватив телевізійну вимірювальну панель «Gfk-Україна»  в корумпованості. «Ми провели розвідку боєм, знайшли людей, які працюють в GFK, і запитали, в чому полягає проблема. Нам відповіли, хто платить, той і замовляє музику. Нам порадили: або заходьте в нашу сім'ю офіційно - це буде дуже дорого коштувати, або можна ще платити неофіційно, хабарами, тоді ми вас іноді  підтягнемо до 4-5 місця», - дослівно сказав Ілащук.

 

У відповідь на цю публікацію ТК отримала відкритий лист до Василя Ілащука від Катерини Котенко, виконавчого директора Індустріального телевізійного комітету, замовника телевізійних вимірювань.

 

Президенту Національної

Телекомпанії України

Ілащуку В.С.

04119, м. Київ, вул. Мельникова, 42

 

Шановний Василю Степановичу,

 

Індустріальний Телевізійний Комітет (ІТК) стурбований Вашою офіційною заявою, яку Ви зробили під час розширеного засідання колегії Держкомтелерадіо, що відбулася 2 березня 2010 року.

Ви відкрито наголосили на тому, що володієте інформацією стосовно хабарницьких дій комерційних каналів та єдиного оператора телевізійного дослідження - компанії GfK Ukraine.

Звертаємо Вашу увагу, що інформація, яка висловлена офіційно публічною посадовою особою - Президентом НТКУ не може підривати довіру до єдиної ринкової валюти, не оперуючи при цьому достовірними фактами. Тим більше інформація, що викликає в нас як найбільшого індустріального замовника дослідження телевізійної панелі, зацікавленого у якісному прозорому і відкритому дослідженні, занепокоєння.

Звертаємось до Вас, так як однією з основних задач ІТК (подібно до міжнародних цивілізованих медійних ринків) є організація збалансованої (надійної, послідовної і прийнятної для всіх користувачів) системи соціологічних досліджень телевізійної аудиторії України, де серед іншого ІТК відповідає за:

  • забезпечення відповідності досліджень телевізійної аудиторії міжнародним стандартам якості, сучасним технологічним і методологічним розробкам у цій сфері та актуальним потребам українського телевізійного ринку;

 

  • проведення професійної незалежної експертизи системи телевізійних досліджень;

 

 

  • захист прав ліцензійних користувачів даних системи телевізійних досліджень.

 

Враховуючи вищезазначене, даним листом офіційно звертаємось до Вас як до Президента НТКУ надати нам офіційну відповідь стосовно наявних у вас фактів хабарницьких дій, а також просимо звернутися до правоохоронних органів з проханням відреагувати на наявні у вас факти та притягнути до відповідальності винних осіб. Просимо надати інформацію до 15 березня 2010 року.

 

У випадку не отримання від Вас офіційних листів з підтвердженими фактами вищезазначених дій, пропонуємо вважати дану інформацію такою, що не відповідає дійсності. Наші подальші дії будуть залежати від Вашої відповіді.

 

Сподіваємось на розуміння та взаємодопомогу,

 

Чекаємо відповіді за адресою: м. Київ, 01033, а/с 33 Індустріальний Телевізійний Комітет, тел. 044 353 13 98, факс: 044 379 14 88.

 

З повагою,

Катерина Котенко, виконавчий директор Індустріального Телевізійного Комітету

 

 

 

Довідка про панель телевізійних досліджень:

 

Основна мета панелі телевізійних досліджень GfK Ukraine - це створення та надання стандартизованої валюти на телевізійному ринку України.

 

Клієнтами ТБ-панелі є телеканали, сейлз-хаузи, рекламні агенції та рекламодавці. Дані дослідження телевізійної аудиторії, які отримуються в результаті роботи ТБ-панелі, є важливим інструментом для оцінки ефективності програмування ТБ-каналів, аналізу аудиторії програм та рекламних повідомлень.

 

Протягом 2002-2007 років GfK Ukraine вимірювала телевізійну аудиторію в містах України з населенням більше 50 тис. мешканців (загалом 95 міст). З початку 2008 року GfK Ukraine досліджує телевізійну аудиторію по всій Україні: у великих та малих містах, а також селах. Всього це 17 млн. домогосподарств, які мають телевізори, чи 44 млн. телеглядачів. Учасниками ТБ-панелі є 2,5 тис. домогосподарств чи 6,3 тис. глядачів у віці від 4 років, які мешкають в 356 населених пунктах по всій Україні.

 

Дослідження ТБ-аудиторії відбувається за допомогою вимірювального пристрою Telecontrol VIII, який зокрема дозволяє вимірювати цифрове телебачення.

 

Довідка про ІТК:

 

Індустріальний Телевізійний Комітет - це професійне галузеве об'єднання провідних телеканалів, медійних агенцій та рекламодавців, що представляє інтереси телевізійної галузі України та дбає про захист своїх членів.

 

ІТК об'єднує найбільші загальнонаціональні телеканали країни: Інтер, 1+1, Новий, ICTV, СТБ, канал «Україна», ТЕТ НТН, М1, М2, ТОНІС, К1. Разом це більше 72% національної глядацької уваги. Також членами асоціації є рекламні агенції Publicis Groupe Media, MediaDirection, ADV Group та FCB MA, а також телевізійні рекламодавці: українські представництва Coca-Cola, Unilever та Procter&Gamble в Україні.

 

Основною метою ІТК є сприяння розвитку телевізійної галузі в Україні. Ключовими стратегіями розвитку ІТК є дослідження телевізійної аудиторії, розвиток телевізійної галузі та саморегулювання індустрії.

 

P.S. Після того, як ТК надрукувала відкритий лист ІТК до Василя Ілащука, ми отримали аналогічне звернення до президента НТКУ від компанії  «Gfk-Україна». Зокрема в тексті наголошується, що подібні публічні висловлювання поважного посадовця можуть негативно вплинути на ділову репутацію компанії, і як наслідок - завдати їй матеріальних збитків. Тому компанія так само, як і ІТК, вимагає від пана Ілащука підтвердити свою заяву фактами, з якими має намір звернутися до правоохоронних органів. Повністю текст листа читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Котенко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13296
Теги:
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
злюка
5177 дн. тому
GfK выжила в свое время с телерынка Социс Гелоб, который обвинила в необъективоности, а теперь идет проторенной дорожкой в конгломерате с ИТК. То, что рейтинги давно покупаются секрет Полишинеля. Это настолько очевидно, что в рекламных кругах даже не обсуждается. Особенно то, что при меньшем охвате и примерно одинаковом качестве продукта Пинчуки обгоняют Плюсы.
micka
5179 дн. тому
нічогеньке собі "щось" за 2-3 млн. дол.)) будь-який дибіл може "освоїти" 2-3 млн. дол на проведення дослідження, для цього не треба мати назву гфк. а те, що ітк всупереч законодавчому обмеженню монополії у 35% створив для ринку штучного монополіста зі 100% часткою, то це ще питання і до Антимонопольного комітету, і до суду. дехто ще може віддати ті 2-3 млн. (хоча б на хабарі нашим достойним суддям), аби не сісти куди не слід.
Georg_Letoslov
5179 дн. тому
Чому ми дискутуемо про В.Ілащука. Невже тема яку підняв В.Ілащук заборонена? Однак можливо тема обгрунтованості досліджень справді заборонена, позаяк ця тема піднята в момент коли вже зрозуміло що посадовця переобиратимуть, і втрачати нічого. Недостовірність дослідження телевізійної аудиторії України очевидна для кожного телевізійника. Тема справді бездоказова, в умовах дослідження комерційною структурою, відсутності конкуренції, та зосередження дослідження та засобу перевірки дослідження в одних руках. Що до мого особистого ставлення до достовірності дослідження, то на моє глибоке переконання, ми маємо справу не з дослідженням а з технічно мотивованим інструментом призначання рейтингу. Скільки разів ми спостерігали ляпи, коли в день профілактики того чи іншого каналу спостерігали той чи інший рейтинг. Нам це пояснювали технічною помилкою, і вибачались. Ми дуже чемні, ми вибачаємо. Але чи справді ми визнаємо компанію GfK Ukraine інструментом дослідження? Чи ми всеж таки кажемо нехай буде щось, це краще ніж нічого? Однак чи краще?!
вікторія
5181 дн. тому
Мабуть,перед тим, як піти з посади, Вася вирішив ще й покарати НТКУ парой-тройкой мільйонів долярів, які доведеться сплачувати тепер за судовими позовами. Чого це його у виступі понесло у "серйозні матерії", в яких він мало розбирається. Мабуть вирішив "блэснуть умом" наостанок. Краще б розповів колегії анекдота, які він завше робить.
Рекламист
5182 дн. тому
Ничего не могу сказать по поводу Илащука - УТ не смотрю, лично - не знакома. Но, вот эта фраза, по моему говорит о многом. Цитата: "Всього це 17 млн. домогосподарств, які мають телевізори, чи 44 млн. телеглядачів. Учасниками ТБ-панелі є 2,5 тис. домогосподарств чи 6,3 тис. глядачів у віці від 4 років" О какой объективности исследований можно говорить, когда выборка составляет чуть больше 0,01%. При тех же соц. исследованиях выборка значительно выше. А по поводу коррумпированности - накрутить 2500 пипл метров вообще проблем не составляет. Вот 25000 накрутить было бы дороже
Володдир
5182 дн. тому
Для Володимира 2. А вас nt; не запитували, так щл точно: сидіть і не п..... А оце Ваше про 2-3 млн. дол про "панель" означає одне: об"єктивність рейтингів до одного місця. Головне повернути гроші. Тобто продатися... Спасибі, ви підтвердили мій здогад.
Поціновувач
5183 дн. тому
Пора Ілащука відправляти слідом за Тимошенко, скільки можна терпіти та слухати цього самозакоханого Нарциса?...
ДимОК
5183 дн. тому
Мне кажется, на УТ-1 нужно реформы проводить, а не трескотнёй пустословной заниматься. Я рад, что бабушки в деревнях смотрят этот канал. Безумно счастлив за них. Однако подобные ІТК исследовательские службы работают не для выпячивания позиций телеканалов. Телевидение - это бизнес, где главное - реклама. Есть реклама - есть деньги. Поэтому и используются в качестве измерений города 50 тыс.+. А что взять с деревенских жителей? Самую малость. Вот для них УТ-1 и работает, рекламируя средства от жуков-навозников, лекарственные препараты, спасающие от потенции и т.п. Если рыба тухнет с головы, нужно прибегать к решительным мерам, а не обвинять тех, к кому же сам бежишь с подачкой. Это всё
2 Володимир
5183 дн. тому
А кто вы, собственно, такой, чтобы отвечать вам в комментариях? Вам не нравятся измерения - не пользуйтесь ими, создайте свою панель, выложите 2-3 миллиона долларов в год, докажите, что ваша панель лучше - потом посмотрим, что про нее скажет Илащук, и как вы будете защищать свою честь. А пока - "сидіть і не п****"
Володимир
5183 дн. тому
А-у! Пані Катерина Котенко. Так Ви надасте відповіть і факти на мої запитання? Якось не гарно вимагати від Ілащука те, на що самі не здатні. Чи я помиляюся?..
Володимир
5183 дн. тому
Давайте не про Ілащука чи УТ-1,а про те що ми і як вимірюємо."Учасниками ТБ-панелі є 2,5 тис. домогосподарств чи 6,3 тис. глядачів у віці від 4 років, які мешкають в 356 населених пунктах по всій Україні. " Так, все ж таки пані Котенко - у яких містах (чисельність, географія), у яких селах (чисельність, географія) учасники Вашої "панелі"? Будь ласка, відповідь. УТ-1 покриває 99% території України, а "Інтер" - 70%. А решта каналів - ще менше.Чи Ваші "піпл-метри" стоять у тих районах, де мовить лише УТ-1? І що, там в УТ-1 теж 0,8? Як Ви корелюєте територію покриття сигналу різних каналів з розміщенням "піпл-метрів" і з кінцевим результатом? Колись мені сказали Ваші колеги чесно: наша "панель" для рекламодавців. Покупна можливість більша у міського населення, от там і стоять"піпл-метри", через те й ставимо їх у містах, де не менше 50 тис. "Проктор" знає у якого каналу там вищий рейтинг і туди дає рекламу. Так Ви працюєте на рекламістів чи на об"єктивність? Так у яких селах у вас стоять "піпл-метри" і скільки їх? Чекаю на відповідь. Дякую
михасьо
5183 дн. тому
п.Ілащук напевно перепутав Колегію Держтелерадіо з директоратом НТКУ , де він дозволяє собі говорити все, що йому заманеться, та давати "оцінку" державним вождям: і без перебору. А інфо про GFK застаріла що-найменше, на один рік. Він так часто про ці "хабарі" повторює, що вже сам в це і повірив. Пора вже відповідати за все сказане і Ілащуку та йому подібним.
//
5183 дн. тому
УТ-1 рискует вылететь из панели. Как по мне, это было бы абсолютно логичным шагом со стороны ИТК.
micka
5184 дн. тому
правда лишь в том, что не смотря на громогласные лживые заявления в эфире айситиви, что экзит-пол гфк был самым точным, точность гфк даже на такой большой выборке как 20.000 респондентов на экзит-поле (а не 6,3 тис. зрителей в телепанеле) было лишь второй и то после кого-кого: случайной даже не исследовательской компании, а социологической службы Савика Шустера))) сами виноваты - взлелеяли себе монополиста и цёмаете его в попку без конца!
micka
5184 дн. тому
ITK, как "найбільший індустріальний замовник дослідження телевізійної панелі" мог бы обзавестись нормальным адресом, а не абонементским ящиком, на который, как известно, невозможно послать ни письма с уведомлением о вручении, ни любого письма с помощью курьерской службы.
KOBLIA
5184 дн. тому
Ілащук - це самозакохане ТРІПЛО!!! Полоще своїм язиком як хоче, напрво і наліво, бо на щось більше окрім "тріпати" не здатний. Видно повірив, що він і справді командир першої кнопки, та народився у кріслі "презика" УТ-1. Пора вже пакувати валізи та пробивати ліве вушко, а може і праве також ... CENSORED
факт
5184 дн. тому
Чтой-то мне напоминает не совсем нормальные указы предпоследнего президента.Илащук идет протореной дорогой?
to за Справедливость.
5184 дн. тому
Если никто не смотрит Первый Национальный, то кто тогда имеет право обвинять его в убожестве?Иначе все смахивает на то,как обвиняли Солженицына:не читал,но осуждаю.
за Справедливость!
5184 дн. тому
ну о глубокой "честности" GFK ярким свидетельством выступают лидирующие рейтинги канала "Интер", который, правда, у кого ни спроси - никто давно не смотрит. Я, конечно, не хочу сказать, что кто-то смотрит и такое убожество, как Первый Национальный. Тем не менее интересен в этой связи конфликт и разборки с обвинениями в адрес GFK со стороны группы каналов Пинчука и "Украины", имевший место года 2 назад, когда звучали обвинения в подтасовке цифр и фактов и их откровенной нестыковке. Конфликит, затем, резко сошел на нет, сразу же как каналы Пинчука и "Украина" резко (по данным GFK), чуть ли не за один месяц улучшили свои показатели в рейтинговой таблице, ничего не изменив в наполнении своих каналов и в качестве производства программ. Так что Илищук - не новичок в обвинениях, но связался он не с теми, с кем сможет тягаться. Ожидать его победы в борьбе с юридическо-гэбистской мафией, имеющей отношение к учредительству ИТК и GFK - смешно!
dandy
5184 дн. тому
видимо лащ решил что зря деребанил, зря столовую построил, зря пол штата пенсионеров содержит и чернобыльцев. думает, дай-ка я что-нить такое эдакое выдам, чтоб больше никто не узнал почему же по-настоящему у нтку рейтинг ниже плинтуса... а лащ знает - "потому что взяточники кругом, больше не могу так работать. и потому, хлопнув дверью в карандаше, покорнейше, ухожу"
Вуаля!
5184 дн. тому
Интересно, что думал Илащук, когда во всеуслышанье обвинил ГФК в корумпированности? Прочитав вчерашнюю заметку на Телекритике со словами Илащука, сразу понял, что реакции Гфк или ИТК долго ждать не прийдется. Ну вот, теперь иска Илащуку не избежать. Это он, очевидно, на закате своей каденции на Первом Национальном (понятно, что в ближайшее время у ВФЯ дойдут руки до смены ставленика главы державы на канале) решил со скандальчиком уйти - чтобы его как-то запомнили.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду