Юрій Плаксюк: «Фактів чорного піару Нацрада не фіксувала»

11 Лютого 2010
83087
11 Лютого 2010
15:20

Юрій Плаксюк: «Фактів чорного піару Нацрада не фіксувала»

83087
Під час чату заступник голови регуляторного органу запевнив читачів ТК, що, попри відсутність кворуму, вона працює. Вона – це Нацрада
Юрій Плаксюк: «Фактів чорного піару Нацрада не фіксувала»

Відбулася чат-конференція із заступником голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, головою робочої групи з питань контролю за дотриманням законодавства про вибори президента Юрієм Плаксюком на тему: «ЗМІ і вибори. Підсумки моніторингів Нацради під час виборчої кампанії».

 

До обговорення пропонувалися питання: які порушення зафіксувала Нацрада під час виборів, чому регуляторний орган відмовився від перевірок на час кампанії, яким телерадіокомпаніям слід чекати перевірок після виборів, як Нацрада збирається долати проблему прихованої політичної реклами й агітації та інші.

 

Не залишила наших читачів байдужим і питання легітимності самої Нацради, яка працює, по суті, без належного кворуму.

 

Пропонуємо вашій увазі повну версію чату.

 

 

- Вітаю усіх, хто не байдужий до національного телерадіопростору і проблем в усі часи і в ці дні особливого соціально-політичного напруження. Радий буду з вами поспілкуватися щиро і відверто про все, що вас цікавить у діяльності Нацради - конституційного органу. А цікавить вас, я гадаю, передовсім участь електронних ЗМІ, ТРО у висвітленні виборів президента України і всієї виборчої кампанії, всього виборчого процесу.

 

 

 

 

 

- Пане Юрію, як довго Нацрада планує компенсувати нестачу кворуму продовженням торішніх засідань? Чи не здаються вам ці дії не лише суперечливими, а з юридичної точки зору ще й абсурдними? Навіть медіаюристи наголошують на тому, що проведення засідання, а тим паче і прийняття рішень за наявності 5 членів є незаконним.

- Нацрада - колегіальний орган, який, маючи в своєму складі 8 членів, завжди розпочинає чергові і планові засідання за наявності кворуму - не менше 6 членів. Все це оформлюється протоколом, фіксується відповідними службами й оприлюднюється, якщо ви маєте факти, що було почато засідання за відсутності кворуму, то надайте. Щодо нових планових засідань, справді виникла проблема через відсутність бажання у трьох членів Нацради погоджувати порядок денний та коло питань. Але ми дискутуємо, ведемо діалог і наголошуємо їм і всім, що зволікання з розглядом термінових заяв ТРО призведе до визнання ліцензій недійсними, а їхньої діяльності - нелегітимною.

 

- Як ви оцінюєте позов каналу НТН? І чи це єдиний позов щодо минулого конкурсу, який надійшов у Нацраду?

- Наскільки мені відомо, такий позов наявний, сьогодні розглядається у суді, існує процедура розгляду, оскарження, апеляції, існує служба судових виконавців, тому це не перші колізії, які переживала Нацрада, принаймні з 1995 року. Якщо суд визнає дії членів Нацради, які прийняли рішення, неправомірними, їх буде відмінено. Але передовсім це мають бути законні підстави і судові ухвали.

 

- Як ви ставитесь до рішення президента щодо звільнення з посади Владислава Лясовського? Наскільки воно, на вашу думку, правомірне?

- Укази президента всі є правомірними, тому що я не експерт, а тим більше не є призначенцем президента України. До речі, щось подібне я пережив у 2003 році, коли у зв'язку з ротацією мене було звільнено з посади Нацради, я не робив з цього трагедії.

 

- Що плануєте робити, коли новий президент звільнить вас з посади члена Нацради?

- Не звільнить, бо він мене не призначав.

 

  

 

 

- Яких змін очікує Нацрада від приходу до влади нового президента України, який, як відомо, знається на літературі та телевізійних шоу?

- Як і все суспільство - конструктивних. Що ж до управління в сфері телерадіомовлення, то ст. 7 закону «Про ТБ і РМ» зазначає, що державну політику щодо телебачення і радіомовлення визначає Верховна Рада, уряд забезпечує її реалізацію, а Нацрада, як єдиний державний орган регулювання діяльності в сфері телерадіомовлення, виконуватиме свої повноваження у визначених актах.

 

- Чи достатньо у Національної ради повноважень, щоби впливати на порушників виборчого процесу? Які важелі впливу на телерадіоорганізації застосовує Національна рада під час передвиборної агітації?

- Щоби впливати, повноважень достатньо, і на додачу - є закон про Нацраду, рекламу, інформацію, в нагоді також був і головний виборчий закон - «Про вибори Президента України». Але оскільки ви вжили слово «впливати», то впливати простіше, ніж вирішувати чи розв'язувати проблему. Важелі - це передовсім профілактична робота, звернення, рекомендації, до початку, та й під час виборчої кампанії. А вже після завершення, то, як кажуть, кожному по заслузі:).

 

- Розкажіть, хто з телекомпаній виявився найбільшим порушником під час виборів і чим йому це загрожує?

- Зазначу відразу, лідерів тут немає і не може бути. Ми примножуємо їх «здобутки», але навіть одне порушення тієї чи іншої законодавчої норми зобов'язує нас реагувати незалежно від того, чи це сталося на початку кампанії, чи 7 лютого, в день завершення голосування. А щодо кількості порушень, то стаття про санкції до таких діянь не передбачає підрахунку порушень. Найбільше зловживали загальнонаціональні ТРО, транслюючи агітаційні політичні матеріали в інформаційних програмах, особливо у випусках новин. Закон про вибори президента категорично забороняє включення до інформаційних програм агітаційних матеріалів або політичної реклами. Тобто суб'єкти виборчого процесу і претенденти, штаби і політичні прихильники не мають законних підстав всі свої політичні заходи представляти в інформаційних програмах. Лише редакційний матеріал, сюжет із лаконічною і класичною формою - що? де? коли? - в авторському закадровому виконанні журналіста без синхронів, мітингів, транспарантів і роздавання швидких допомог і гречки. Це світова європейська практика. Назвати компанії я готовий після отримання від них пояснень, яких ми очікуємо, але це майже всі загальнонаціональні, частково регіональні і обласні ТРО.

 

- Чи каратиме Нацрада компанії за чорний піар?

- А яка різниця між чорним і білим піаром? Піар - він і в Чопі, і Лутугіно на Луганщині - піар. Жанр не визначений телерадіомовним законодавством. А якщо прихований, то сумнівний. Фактів чорного піару Нацрада не фіксувала.

 

- Уважаемый Юрий Александрович, прочитал вашу биографию и проникся огромным уважением к вам. Не каждый выпускник журфака такого добивается в своей профессиональной карьере. У меня к вам два вопроса: какую роль сыграл Афган в вашем продвижении по карьерной лестнице и при чем тут «ковзаняри»?)

- Афган - никакой, это был 1986 год, а «ковзаняри» - это 2005 год, когда группа известных олимпийских чемпионов и чемпионов мира - Бринзей, Кандаков, Шелихова - обратились с просьбой о помощи в создании Союза конькобежцев для защиты их интересов и воспитания молодых украинских чемпионов. Это для заметок и души.

 

- Шановний Юрію Олександровичу! Нацрада неодноразово за ці свої передвиборні моніторинги фіксувала приховану політичну рекламу. Чи будете ви якось піднімати питання регулювання політичної джинси на законодавчому рівні? Чи, може, ви вже знайшли спосіб, як із нею боротися?

- Дякую за запитання. Так, на сьогодні не достатньо конкретизації наших дій щодо свідомих відхилень під час політичних виборчих кампаній. Особливо в оперативному вирішенні проблеми. Джинса може з'являтися в телерадіоефірі будь-якої миті. Наші моніторинги цілодобові, аналіз забирає ще кілька діб, за тим розгляд відповідальними керівниками, потім членами Нацради, і лише тиждень по тому може з'явитися проект рішення. Звісно, за цей час могло з'явитися ще кілька епізодів джинси і на інших телеканалах, на які треба реагувати. Тому законодавство має дозволити Нацраді оперативно реагувати на подібні збочення протягом доби, на підставі офіційно зафіксованих даних моніторингу. До відома скажу, що чинний закон про вибори президента зобов'язує ТРО здійснювати запис усіх програм і зберігати їх до закінчення 30-денного строку з дня оприлюднення результатів виборів. Так що ми після 17 лютого зможемо познайомитися не лише з даними нашого моніторингу, а й із записами ТРО.

 

- Я знаю, що ви цікавитеся сучасною історією, культурою, мистецтвом і літературою, чи читаєте ви сучасних авторів?

- Зараз читаю Павла Загребельного, автор - класик української літератури, а повість - досить сучасний погляд на взаємини сучасників. Повість «Юлія».

 

- Вопрос первый: почему, находясь на такой высокой должности, вы не посещаете спортзал? Ведь китайская мудрость гласит: «Не следя за своим телом, ты не уважаешь окружающих». Вопрос второй: правда ли, что ваши предшественники брали взятки? Вы проводили аудит их работы?

- В отношении спорта - физзарядка каждый день, и круглогодично футбол, теннис, оздоровительный бег. Второе - на подобный вопрос одного из народных депутатов, который владеет солидным региональным медиарынком, я ответил примерно так: «Якщо ви кого-небудь заохочували задля вирішення власних питань, назвіть із трибуни Верховної Ради, в пресі. Якщо ні, то мовчіть». Аудит проводити ми не уповноважені. І повірте, мені, як і більшості нинішніх і колишніх членів Нацради, ніколи не було і не буде соромно дивитися в очі керівникам ТРО, з якими ми співпрацювали.

 

- Останні рішення Національної ради приймаються 5-ма голосами, чи це легітимно?

- Так, рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало 5 членів (закон).

 

- Яка телекомпанія найбільше порушувала законодавство про вибори президента?

- Я відповів на це запитання вище. Зачекайте тиждень. Їх буде не одна...

 

- Деякі члени Нацради саботують засідання і паралізують роботу організації. Чи це законно? Вони ж одержують заробітну плату

- Законно, але небажано, оскільки вони працюють з документами, з'являються на роботі. А якщо три місяці поспіль не будуть брати участь у засіданнях, тоді - відставка за порушення законодавства.

 

 

 

 

- Пане Юрію, кого, на вашу думку, ми побачимо у складі нової президентської четвірки членів Нацради?

- Законом передбачено, що це мають бути професіонали, фахівці в сфері телебачення і радіомовлення, порядні і сумлінні державні службовці, або представники медіаринку. Бажалось би, але вирішувати президенту.

 

- Скажите, Юрий, вам никогда не хотелось послать все это к чёртовой матери?

- Все никогда никто никуда не посылает. Что-то остается с нами навсегда :).

 

- Пане Юрію, як ви ставитесь до рішення Блоку Литвина приєднатися до парламентської коаліції з Партією регіонів?

- А ви таке рішення вже бачили? Я - ні, стежу разом з вами за роботою парламенту.

 

- Чому звільнили представника Нацради у Львівській області Петра Цеголка? Чим він вас не влаштовував?

- Завершився контракт чотирирічний, і не лише у Цеголка, а ще у 18 представників в інших областях. Буде оголошено конкурс, вони, як і всі громадяни, претендуватимуть на зайняття посади.

 

- Чим закінчилась перевірка прокуратури з приводу переоформлення ліцензії «1+1» з новими умовами?

- Останніх півроку такої перевірки не пам'ятаю. Можливо, раніше були якісь запити надати пояснення щодо прийнятих рішень по «Плюсам».

 

- Почему, по вашему мнению, иностранные инвесторы с СМЕ во главе покинули украинский телерынок? Дождемся ль возвращения?

- Кто-то покинул, кто-то пришел. А национальный телеэфир не остановить, он, как Днепр, течет и нас радует :).

 

- Бачу, ви неготові зараз назвати компанії, які найбільше припустилися порушень. А тоді скажіть інше: кому Нацрада призначить перевірки за підсумками моніторингів? Сорока на хвості принесла, що сьогодні вже хотіли їх призначати семи компаніям. Це правда?

- Такий проект рішення існує, це державні телерадіокомпанії, які фінансувалися з виборчого фонду, а також активно реалізовували замовлення суб'єктів виборчого процесу. У списку - НТКУ і НРКУ також.

 

- Як у Нацраді сприйняли (відреагували на) публікацію члена Національної ради Віталія Шевченка, що стала відгуком на дивний перебіг засідання щодо підсумків конкурсу ефірних телечастот (27 січня)?

- Знаю, публікацій було кілька. Але й були його особисті звернення до керівництва Нацради. На них він отримав вичерпну відповідь. Реакції у формі зустрічі, діалогу немає. Хоча було обіцяно після надання йому відповіді взяти участь у засіданнях. 27 січня він був у Нацраді, навіть заходив на засідання, яке було продовжено після оголошеної 16 грудня перерви.

 

 

 

 

- Яке ваше ставлення до постійних приписів Генпрокуратури на адресу Нацради? Чи розглянуто припис Генпрокуратури стосовно проведеного 27 січня конкурсу, яке рішення прийнято? Яке ваше ставлення до ситуації з радіо «Мелодія»?

- Приписи отримали, особисту відповідь щодо підстав для участі у засіданні 27 січня надав. Прикро, що хтось намагається використати правоохоронні органи для отримання того чи іншого бажаного рішення. Відносини з радіо «Мелодія» тривалі, а тому накопичилось багато несумісних заяв і рішень. Продовжену ліцензію не отримано, тому що не сплачено ліцензійного збору. За наявності судового документу щодо видачі ліцензії без будь-яких обтяжень її буде видано.

 

- Чому українське телебачення таке нерадісне, нецікаве та невтішне? Які заходи планує Нацрада цього року задля спонукання телеканалів до вищих стандартів якості та соціальної відповідальності?

- Приказка каже: «На вкус и цвет товарища нет». Я навчився давно обирати і дивитися те, що мені подобається. На Першому - «Знайдемо вихід», на «Плюсах» - «Любіть Україну!», на ТОНІСі - пізнавальні програми, на радіо «Ера» - вдумливі діалоги і коментарі, а солов'їні, ліричні, прекрасні українські мелодії не лінуюсь слухати з опівночі на «Нашому радіо». Ви можете продовжити перелік.

 

- Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 18 березня 2005 року № 2499/ІV призначений на посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

- Так, відповідно призначений. Дякую за нагадування.

 

- Пане Юрію, все-таки по членах Нацради. Закон каже, що член Національної ради обирається на 5 років. Парочка ваших членів уже перебрала цей строк на, відповідно, 2 і 3 роки (я вже мовчу про цікаву зміну терміну повноважень у законі про Нацраду) - тобто вони вже на посаді 7 і 8 років, що є порушенням закону. Чи вважаєте ви цю ситуацію адекватною? Чи сама Нацрада не боїться, що хтось допре оскаржити її рішення?

- Щодо «парочки», то у грудні 2008 року під час голосування парламенту про припинення їхніх повноважень народні депутати не підтримали проекту, таким чином підтвердили їм свою довіру. Хоча, як казав один класик, не намагайтеся змінити законами те, що можна зробити зміною звичаїв.

 

- Перерахуйте, будь ласка, найбільші проблеми, які нині заважають діяльності Нацради.

- Ви вже запитували, я частково відповідав. Проблеми різні: поточні і тривалі. Все залежить від наявності бажання їх вирішувати. У нашому випадку - це воля більшості членів Нацради. А також економічні можливості країни у технічному оснащенні нашого органу.

 

- Пане Юрію, скажіть, будь ласка, чи побачать щасливі телеглядачі України коли-небудь канали «Мандрівник», «Котигорошко» та інших переможців конкурсу Нацради на MX-4?))

- Безумовно. Зі створенням і впровадженням цифрового мовлення, створенням мультиплексів та насиченням зон радіоелектронними засобами - в ефірі ви побачите як нинішніх мовників, так і нових, в тому числі й тих, кого ви назвали, хто на сьогодні переформатував матеріально-технічну базу, творчі засади на цифровий стандарт. Така вимога і державної програми, і Плану розвитку національного телерадіопростору.

 

- Юрію Олександровичу, от ви людина-патріот. А чому не було вашої реакції на те, що «Подробиці тижня» перейшли на російську? На «Інтері» тепер усі новини російськомовні, нормальні людини не можуть там працювати, бо вони не хочуть робити новин російською! Як ви можете зарадити цій ситуації?

- Програмну концепцію прописано в ліцензії, відповідно, там і надано право 50% транслювати програм іноземного виробництва, а також в межах 25% - іншими, окрім української, мовами. Хоча діалог з керівництвом «Інтера» щодо головної інформаційної програми ведемо давно, переконаний, що під час продовження ліцензії це питання буде узгоджено.

 

- Пане Юрію, як ви ставитесь до монополізації телеринку, особливо загальнонаціональних каналів? У нас є майже офшорна група на Кіпрі, якій належить 9 ТРК, є один відомий пан, якому десь там 5 каналів належить, і ще одна компанія, яка має 3 канали... Враховуючи останні зміни, у нас більшість загальнонаціональних ТРО є прибічниками однієї політичної сили. Чи розуміє Нацрада небезпеку цього, і чи збирається щось робити в цьому напрямі?

- До речі, одним із проблемних питань під час розгляду результатів конкурсу 16 грудня стала наша реакція на звернення Антимонопольного комітету щодо недопущення монополізації телевізійного ефіру, оскільки серед претендентів значилися чи діючі загальнонаціональні мовники, чи їхні сателіти, які вже мають не один сегмент частотного ресурсу. Щодо власників та приналежності їх до тієї чи іншої країни, то, згідно із законом, Нацрада лише фіксує дані, які уже державою Україна офіційно визнані.

 

 

 

- Чи є такий телеканал чи видання, де б ви хотіли працювати після того, як закінчиться ваша каденція в Нацраді?

- Із задоволенням попрацював би на близькій мені ТРК ICTV чи радіомовній компанії, яка надає перевагу слову, думці, українській пісні.

 

- А чи пустить вас туди Богуцький? І чи змінили б ви ту програмну концепцію і те сміття, яке дає ICTV?

- Я ж його туди пустив 2000 року, тим більше, що ми одного току крові і могли б плідно співпрацювати:).

 

- Пане Плаксюк, чому ви більше не підтримуєте Шевченка і Куруса, а переметнулися на бік більшості? Ви розчарувалися в Шевченку?

- Я підтримую законодавчі норми і тих членів, які їх дотримуються. Роблю це нині, як і в перші дні головування п. Віталієм Шевченком у Нацраді, коли йому була потрібна моя підтримка.

 

- Що ви думаєте про Оксану Головатенко? Чому це вона не бере участі у засіданнях регуляторного органу?

- Брати чи не брати участь у засіданнях - це її право. Думати про неї, а тим більше за неї якось не доводиться, оскільки це компетенція того органу, який її рекомендував до Нацради.

 

- Як ви прогнозуєте майбутнє Нацради? Кого призначать у президентську четвірку імені Януковича?

- Такий рівень аналізу ще не опрацьовував, знаю про їхні проблеми, але ж вся діяльність наших ТРО наскрізь пройнята проблемами фінансів, кадрів, програмного продукту, та й фахового менеджменту.

 

- За чутками, після того, як вас звільнять з Нацради, ви маєте очолити Національну експертну комісію з захисту моралі. Чи це правда? І коли очікувати такого призначення? Як неправда - то куди ви підете після звільнення з Нацради?

- Додайте, чи маєте ви чутки про звільнення нинішнього голови НЕК? Тоді й поговоримо :).

 

- Як можуть бути покарані телекомпанії, що грубо порушували закон про вибори?

- Попередження - це передусім. Все інше: штраф, звернення до суду про позбавлення ліцензії - переконаний, не матиме перспективи, оскільки законодавство не до кінця встановлює порядок застосування цих санкцій.

 

- Пане Юрію, а хіба ми не мали уже (відповідно до ліцензійних умов) побачити ці канали в ефірі? Ви ж не гірше за мене знаєте, що там немає ані людей, ані обладнання, ані власних апаратних. Може, варто вже визнати, що ліцензії видали потрібним людям, щоби вони їх продали, але криза настала - і все. Чи не варто позбавити ці примари ліцензій?

- На сьогодні вони ще мають законні підстави вважатися дієздатними для початку цифрового мовлення. Нещодавно уряд зобов'язався покрити цифровим сигналом більшість областей України. То давайте зачекаємо дня, коли всі претенденти вийдуть на старт. І побачимо, чи будуть серед них «котигорошки».

 

- Питання не в країні, а в концентрації. І Нацрада, за бажання, має можливість «розкрутити» цю тему, навіть незважаючи на недолугість закону. Вам достатньо скористатися послугами ЄДРПОУ та Державного комітету статистики, які б вам розказали багато цікавого, що коїться на ринку.

- Аналогічна статистика наявна і в Нацраді. Питання, на якому рівні аналізуєте концентрацію: власників, ТРО як юридичних осіб, наглядових органів цих ТРО чи просто назв і брендів телерадіокомпаній.

 

- Якщо наше спілкування вам було корисним, можемо продовжити розмову після остаточного завершення лютневих виборчих баталій. Далі ж вибори до місцевих органів влади... І насамкінець, хочу подякувати від себе особисто тим керівникам ТРО, які ні за які посули, вмовляння чи залякування не відступилися від своїх обов'язків, не порушили закону, не проміняли телерадіоефір компаній на обіцянки. До побачення, всього найкращого!

 

Фото Павла Старостенка

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
83087
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кЕшА
5190 дн. тому
Вопросы нефига не заготовлены. Вопросы перешли с незакрытого заседания за 16 марта 2003 г. которое нацсовет пеполнит еще 141 вопросом и у успешно завершит в ближайшем будущем
Знающий
5191 дн. тому
ку-ку: Вопросы нефига не заготовлены. Всё что я спрашивал - ответили. Спасибо ТК за отмену эксперимента по "зарегистрированным" вопросам. А чтокасается гостя - прикольный дядька. Главное - добрый, эрудированный и принципиальный. Спасибо.
Знающий
5191 дн. тому
ку-ку: Вопросы нефига не заготовлены. Всё что я спрашивал - ответили. Спасибо ТК за отмену эксперимента по "зарегистрированным" вопросам. А чтокасается гостя - прикольный дядька. Главное - добрый, эрудированный и принципиальный. Спасибо.
ку-ку
5192 дн. тому
Всі питання і відповіді завчасно заготовлені. Не цікаво!
Вепря
5192 дн. тому
а казался порядочным человеком
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду