Юрій Плаксюк: «Нацраді треба переходити до проблеми технічного „переозброєння” телерадіопростору, сприяючи запровадженню цифрового та супутникового мовлення»

19 Квітня 2005
1717

Юрій Плаксюк: «Нацраді треба переходити до проблеми технічного „переозброєння” телерадіопростору, сприяючи запровадженню цифрового та супутникового мовлення»

1717
„Детектор медіа” продовжує публікувати відповіді на запитання, які ми підготували для усіх членів новообраної Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. „Детектор медіа” продовжує публікувати відповіді на запитання, які ми підготували для усіх членів новообраної Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, не чекаючи на їхню сьогоднішню прес-конференцію, що зараз відбувається в «Інтерфаксі-Україна».
Юрій Плаксюк: «Нацраді треба переходити до проблеми технічного „переозброєння” телерадіопростору, сприяючи запровадженню цифрового та супутникового мовлення»
Сьогодні на наші запитання відповідає Юрій ПЛАКСЮК, якого Верховна Рада обрала до нинішнього складу Нацради замість Володимира Манжосова. До цього Юрій Плаксюк був членом Нацради кількох скликань, у 200—2003 роках займав посаду відповідального секретаря. Восени 2003 року, разом з Олександром Мартиненком, був звільнений з Нацради указом Президента Леоніда Кучми.

- Пане Юрію, які найголовніші трансформації відбудуться, на вашу думку, в діяльності Нацради після обрання нового складу?

- Нові підходи повинні відображати принциповість, прозорість, неупередженість у всьому і, зокрема, у розподілі телерадіочастот, адже на сьогоднішній день маємо близько 1000 телерадіокомпаній, а чи скаже пересічний глядач чи слухач, що він задоволений якістю ефіру?!. До цих пір немає єдиної концепції телерадіопростору України, тому до структури треба підійти відповідально і незаангажовано. І, найголовніше, підхід повинен бути до усіх однаковий, на підставі закону.

- Які найактуальніші питання, на вашу думку, треба розв’язувати Нацраді нині?

- Найперше потрібно розчистити проблемні завали, впорядкувати ліцензійну і конкурсну, контрольну і моніторингову діяльність. Нацрада має бути коректором у суспільстві, щоб не було пікетів від телерадіокомпаній. Треба переходити до проблеми технічного „переозброєння” телерадіопростору, сприяючи запровадженню цифрового та супутникового мовлення», адже в цьому питанні ми відстаємо від цивілізованих країн і навіть від Росії.

- Як бути з тими помилками, яких припустився колишній склад Нацради різних скликань?

- Зважено і спокійно шукати шляхи перегляду попередніх помилок, і прозоро та об’єктивно їх виправляти за участю тих, кого вони стосуються.

- Який досвід попередніх складів Нацради ,на вашу думку, варто використати?

- Є достатньо багато того, що можна з користю запозичити. Це і робота апарату, і публічність та прозорість, які все-таки були у діяльності попереднього складу Нацради, хоча це і не завжди сприяло нам у роботі при попередній владі. Також уже маємо класифікацію обласних і районних мовників, що входять до структури телерадіомовлення, тобто продовжувати роботу є над чим.

- Що ви можете сказати з приводу створення громадського телебачення? Чи схвалюєте пропозицію створення громадського телебачення на базі державного?

- Тему, я вважаю, забалакали і вже є загроза того, що у суспільстві може зникнути бажання підтримувати цю ідею. А всього лише потрібно внести зміни до існуючого вже закону і прийняти дві постанови: про спосіб впровадження механізму створення громадського телебачення та про Наглядову раду. І замість всіх цих розмов, які вже давно провадяться, треба було піти експериментальним шляхом, створити на базі Львівського чи Дніпропетровського телебачень, чи в Автономній республіці Крим громадське телебачення на базі державного. Головним фактором є не форма власності, а якісне наповнення програм. Громадське телерадіомовлення - це суспільно-корисні програми, не пов’язані з політичним впливом. А поки що ми бачимо дуже багато учасників процесу і дуже мало відповідальних. Громадськість, журналісти, Національна рада з питань ТБ і РМ - всі кивають один на одного…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду