detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
09.05.2023 15:35
5 канал, Прямий та «Еспресо» розказали, чи братимуть участь у конкурсі на МХ-7
5 канал, Прямий та «Еспресо» розказали, чи братимуть участь у конкурсі на МХ-7
Конкурс на входження в державний мультиплекс Концерну РРТ Нацрада планує оголосити після затвердження нормативно-правових актів відповідно до вимог Закону України «Про медіа».

Телеканал «Еспресо» планує спершу вивчити умови конкурсу на місця в державному мультиплексі МХ-7, а вже після цього визначатиметься, чи братиме в ньому участь. Про це в коментарі «Детектору медіа» розказала директорка каналу Катерина Єрмолович.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення планує оголосити конкурс на мовлення в багатоканальній мережі Концерну РРТ МХ-7 після затвердження нормативно-правових актів відповідно до вимог Закону України «Про медіа». Нацрада нагадала, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів  від 11.08.2021 № 826, передбачено побудову державного мультиплексу до вересня 2023 року. «Детектор медіа» запитав у трьох каналів, які влада відключила від цифрового етеру, про те, чи планують вони взяти участь у цьому конкурсі.

«Телеканал "Еспресо" вже має діючу ліцензію на загальнонаціональне мовлення в мережі Т2, проте  вже більше року, як сигнал нашого телеканалу працівники концерту РРТ незаконно вимкнули з етеру, і ніхто не взяв на себе відповідальність за це порушення закону.

Стосовно конкурсу на мовлення в мультиплексі МХ-7, ми вивчатимемо умови конкурсу, аналізуватимемо їх і тоді вже будемо визначатися з бажанням брати в ньому участь.

У будь-якому разі, ситуація, за якої "Еспресо" не може законно мовити на власній частоті, є серйозним викликом свободі слова в Україні, без якої неможливо побудувати розвинуту демократичну країну», — зазначила Катерина Єрмолович.

Шеф-редактор Прямого каналу Віктор Медвідь відповів, що попри те, що канал не має змоги мовити в цифрі, його цифрова загальнонаціональна ліцензія на мовлення залишається чинною та дійсною. «Тому відповідно до умов Закону ми не маємо змоги брати участі в конкурсі», — каже він.

Директор 5 каналу Володимир Мжельський у відповідь на запитання про наміри брати участь у конкурсі на МХ-7 зазначив: «Коли ми поновимо мовлення у Т2 — через суд чи "влада дозволить", у нас буде достатньо ресурсу, щоб повноцінно покривати Україну сигналом 5 каналу». За його словами, розгляд справи досі на етапі попереднього засідання.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення мала розглядати питання про державний мультиплекс МХ-7 Концерну РРТ. Однак цього дня розпочався повномасштабний наступ Росії.

У січні 2022 року Концерн РРТ купив обладнання на 288,89 млн грн і почав його монтаж для запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

Навесні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким, зокрема, ввів у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ-7. Фінансувати проєкт мали завдяки кредитам на 490 млн грн на 5–7 років під державні гарантії. Аргументували потребу в запуску нового мультиплексу безпекою, адже «Зеонбуд» — проєкт приватний, а в умовах війни це ризик.

Однак навесні 2023 року Концерн РРТ повідомив про відновлення намірів запустити МХ-7.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY