«1+1 media»: «Сподіваємось хоча б частково відновити мовлення каналу “1+1” вже у цьому році»

«1+1 media»: «Сподіваємось хоча б частково відновити мовлення каналу “1+1” вже у цьому році»

22 Серпня 2022
3037
22 Серпня 2022
15:00

«1+1 media»: «Сподіваємось хоча б частково відновити мовлення каналу “1+1” вже у цьому році»

3037
Скільки медіагрупа витрачає щомісяця на свій блок у телемарафоні, як заробляє гроші під час великої війни та яку частину персоналу мусила скоротити.
«1+1 media»: «Сподіваємось хоча б частково відновити мовлення каналу “1+1” вже у цьому році»
«1+1 media»: «Сподіваємось хоча б частково відновити мовлення каналу “1+1” вже у цьому році»

Майже пів року український медіаринок живе в режимі воєнного часу. Для великих телевізійних холдингів це значить насамперед, що їхні канали-флагмани транслюють спільний марафон «Єдині новини», у виробництві якого беруть участь, і не заробляють на рекламі. А можливості інших каналів виробляти і транслювати розважальний і пізнавальний контент обмежені й через брак ресурсів, і через очікування суспільства під час війни. Водночас холдинги намагаються диверсифікувати джерела доходів і оптимізувати витрати. У липні одна з чотирьох великих медіагруп — «Україна» Ріната Ахметова — повністю вийшла з ринку. Офіційно названий привід — закон про олігархів, однак є підстави вважати, що великі фінансові втрати Ріната Ахметова через війну були вагомим чинником, який вплинув на це рішення. 

Як у цій ситуації почуваються медіагрупи, які залишились на ринку? Чим їм довелося жертвувати, аби втриматись на плаву під час війни? Скільки коштує їм виробництво спільного марафону? Як вони заробляють і яка в них ситуація з рекламою? «Детектор медіа» звернувся із запитаннями до великих медіагруп. Першою відповідає пресслужба медіагрупи «1+1 media»

— Чи виникли у вашій медіагрупи фінансові складнощі під час війни? Якщо так, то яким чином ви їх долаєте та плануєте долати в майбутньому?

Через напад Росії фінансові складнощі виникли в Україні фактично в кожного бізнесу. Медіагрупи зараз в умовах, коли практично відсутні традиційні для медіабізнесу доходи — від продажу реклами, спонсорства, внутрішньої дистрибуції контенту тощо. У той же час за рахунок диверсифікації досить стабільно працюють партнерські платформи платного телебачення, розвивається диджитал-напрямок і міжнародна дистрибуція. Через обмеженість бюджетів довелося дещо переформатувати й реорганізувати, переглянути розмір оплати праці, скоротити фахівців, не задіяних у виробничих процесах.

— Чи планують власники медіагрупи надалі утримувати її, чи не скоротили вони інвестиції в роботу медіа?

За результатами 2021 року група «1+1 media» вперше з 2008 року втілила амбітний план стати прибутковою, фактично забезпечивши незалежність від зовнішніх інвестицій. Тому на початку великої війни в нас був достатній запас фінансових ресурсів, аби працювати. За останні два роки з новим менеджментом  групи докорінно змінилася корпоративна культура, і кожен проєкт є бізнес-проєктом, орієнтованим на фінансовий успіх. Саме з таким підходом ми працюємо і у воєнний час. Команда демонструє неймовірну згуртованість та взаємопідтримку і з розумінням ставиться до рішень групи. Звісно, обороти зменшилися в рази, але ми переналаштувались, тому даємо раду викликам. Найскладнішим питанням є джерела фінансування перспективних великих проєктів та модель їхньої монетизації, адже зараз ми майже нічого не виробляємо. Щодо планів власників щось скорочувати: в нас немає такої інформації і ми не розуміємо потреби.

— Чи розглядається можливість, наприклад, закриття деяких каналів зі складу медіагрупи?

— Ні, але й відкривати нічого нового не плануємо.

— Можливо, у власників є плани переформатування чи оптимізації роботи каналів, які би включали в себе скорочення штату? Взагалі, наскільки змінився штат каналів медіарупи з початку великої війни?

— Ми вже провели певну оптимізацію, яка стосувалась закриття деяких проєктів. Із початком великої війни для компанії пріоритетним рішенням було підтримати кожного працівника і створити умови, аби всі були базово забезпечені, мали щомісячний дохід і фінансову подушку. Але через війну чимало проєктів не має перспектив розвитку. Тому у квітні-травні в компанії відбулася реорганізація, в результаті якої частина проєктів / функцій, що не мали перспективи розвитку протягом наступних 6—9 місяців, були закриті. Чисельність персоналу групи зменшилась на 24%. 

— Чи планує ваша медіагрупа далі брати участь у виробництві загальнонаціонального марафону? Як довго?

— «1+1 media» готова максимально підтримувати інформаційний спротив та тримати інформаційний фронт в умовах війни. Тому будемо робити все необхідне з нашого боку для безперебійного мовлення, яке є запорукою інформаційної безпеки держави. 

У той же час ми вважаємо, що слід постійно змінювати й переформатовувати марафон, виходячи з викликів і настроїв суспільства. Крім того, ми дуже хочемо відновити — хоча б частково — мовлення каналу «1+1». Сподіваємося зробити це вже у 2022 році. При цьому команда «ТСН» далі працюватиме над виробництвом марафону «Єдині новини». 

— Скільки коштує участь медіагрупи у марафоні? 

— Вартість виробництва блоку «1+1» у телемарафоні — від 20 до 25 мільйонів гривень щомісяця. Здебільшого це виробничі витрати на створення новин, оплату праці, закупівлю засобів захисту, матеріально-технічне забезпечення новин, оновлення й підтримку інфраструктури, роботу резервних каналів мовлення та центрів обробки даних із резервними копіями.

 — Що зараз відбувається з рекламою у вашій медіагрупі?

— Рекламний ринок відновлюється з травня, ми бачимо повернення рекламодавців і запити на нові спецпроєкти. Попередні рекламні запити на осінь показують, що бізнес починає ворушитися. Вже у вересні з’являться нові гравці, яких не було в ефірі останні пів року. Ми добре розуміємо, що зараз важливо підтримувати український бізнес і запускати бізнес-проєкти, тому наша медіагрупа максимально гнучка в цих питаннях. 

Унаслідок війни ринок телевізійної реклами просяде більше, ніж ВВП країни. Це, на жаль, уже факт, бо під час війни маркетинг відходить на другий план — і це нормально. Ми зараз у ситуації, коли попит не можна стимулювати лише бажанням продавців і ціною.

Водночас «1+1 media» — це не лише лінійні телеканали з монетизацією через рекламу і спонсорство. Якщо до великої війни все трималося саме на рекламі, то зараз ми отримуємо більшу частину доходів від ОТТ-платформи, супутникового оператора, інтернет-майданчиків, які входять до складу групи. Наші доходи дуже диверсифіковані. Грошей стало значно менше, але вони є і їх достатньо для продовження мовлення у скороченому форматі. 

— Чи маєте ви план повернення до довоєнної структури інформаційного мовлення?

— Звісно, і ми всі дуже цього хочемо. Але маємо бути зараз украй гнучкими, аби адаптуватись до змін, які відбуваються постійно. Планів і сценаріїв багато, але перш за все потрібен мир і перемога. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3037
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду