detector.media
Євген Бриж
«Детектор медіа»
22.08.2022 15:00
«1+1 media»: «Сподіваємось хоча б частково відновити мовлення каналу “1+1” вже у цьому році»
«1+1 media»: «Сподіваємось хоча б частково відновити мовлення каналу “1+1” вже у цьому році»
Скільки медіагрупа витрачає щомісяця на свій блок у телемарафоні, як заробляє гроші під час великої війни та яку частину персоналу мусила скоротити.

Майже пів року український медіаринок живе в режимі воєнного часу. Для великих телевізійних холдингів це значить насамперед, що їхні канали-флагмани транслюють спільний марафон «Єдині новини», у виробництві якого беруть участь, і не заробляють на рекламі. А можливості інших каналів виробляти і транслювати розважальний і пізнавальний контент обмежені й через брак ресурсів, і через очікування суспільства під час війни. Водночас холдинги намагаються диверсифікувати джерела доходів і оптимізувати витрати. У липні одна з чотирьох великих медіагруп — «Україна» Ріната Ахметова — повністю вийшла з ринку. Офіційно названий привід — закон про олігархів, однак є підстави вважати, що великі фінансові втрати Ріната Ахметова через війну були вагомим чинником, який вплинув на це рішення. 

Як у цій ситуації почуваються медіагрупи, які залишились на ринку? Чим їм довелося жертвувати, аби втриматись на плаву під час війни? Скільки коштує їм виробництво спільного марафону? Як вони заробляють і яка в них ситуація з рекламою? «Детектор медіа» звернувся із запитаннями до великих медіагруп. Першою відповідає пресслужба медіагрупи «1+1 media»

— Чи виникли у вашій медіагрупи фінансові складнощі під час війни? Якщо так, то яким чином ви їх долаєте та плануєте долати в майбутньому?

Через напад Росії фінансові складнощі виникли в Україні фактично в кожного бізнесу. Медіагрупи зараз в умовах, коли практично відсутні традиційні для медіабізнесу доходи — від продажу реклами, спонсорства, внутрішньої дистрибуції контенту тощо. У той же час за рахунок диверсифікації досить стабільно працюють партнерські платформи платного телебачення, розвивається диджитал-напрямок і міжнародна дистрибуція. Через обмеженість бюджетів довелося дещо переформатувати й реорганізувати, переглянути розмір оплати праці, скоротити фахівців, не задіяних у виробничих процесах.

— Чи планують власники медіагрупи надалі утримувати її, чи не скоротили вони інвестиції в роботу медіа?

За результатами 2021 року група «1+1 media» вперше з 2008 року втілила амбітний план стати прибутковою, фактично забезпечивши незалежність від зовнішніх інвестицій. Тому на початку великої війни в нас був достатній запас фінансових ресурсів, аби працювати. За останні два роки з новим менеджментом  групи докорінно змінилася корпоративна культура, і кожен проєкт є бізнес-проєктом, орієнтованим на фінансовий успіх. Саме з таким підходом ми працюємо і у воєнний час. Команда демонструє неймовірну згуртованість та взаємопідтримку і з розумінням ставиться до рішень групи. Звісно, обороти зменшилися в рази, але ми переналаштувались, тому даємо раду викликам. Найскладнішим питанням є джерела фінансування перспективних великих проєктів та модель їхньої монетизації, адже зараз ми майже нічого не виробляємо. Щодо планів власників щось скорочувати: в нас немає такої інформації і ми не розуміємо потреби.

— Чи розглядається можливість, наприклад, закриття деяких каналів зі складу медіагрупи?

— Ні, але й відкривати нічого нового не плануємо.

— Можливо, у власників є плани переформатування чи оптимізації роботи каналів, які би включали в себе скорочення штату? Взагалі, наскільки змінився штат каналів медіарупи з початку великої війни?

— Ми вже провели певну оптимізацію, яка стосувалась закриття деяких проєктів. Із початком великої війни для компанії пріоритетним рішенням було підтримати кожного працівника і створити умови, аби всі були базово забезпечені, мали щомісячний дохід і фінансову подушку. Але через війну чимало проєктів не має перспектив розвитку. Тому у квітні-травні в компанії відбулася реорганізація, в результаті якої частина проєктів / функцій, що не мали перспективи розвитку протягом наступних 6—9 місяців, були закриті. Чисельність персоналу групи зменшилась на 24%. 

— Чи планує ваша медіагрупа далі брати участь у виробництві загальнонаціонального марафону? Як довго?

— «1+1 media» готова максимально підтримувати інформаційний спротив та тримати інформаційний фронт в умовах війни. Тому будемо робити все необхідне з нашого боку для безперебійного мовлення, яке є запорукою інформаційної безпеки держави. 

У той же час ми вважаємо, що слід постійно змінювати й переформатовувати марафон, виходячи з викликів і настроїв суспільства. Крім того, ми дуже хочемо відновити — хоча б частково — мовлення каналу «1+1». Сподіваємося зробити це вже у 2022 році. При цьому команда «ТСН» далі працюватиме над виробництвом марафону «Єдині новини». 

— Скільки коштує участь медіагрупи у марафоні? 

— Вартість виробництва блоку «1+1» у телемарафоні — від 20 до 25 мільйонів гривень щомісяця. Здебільшого це виробничі витрати на створення новин, оплату праці, закупівлю засобів захисту, матеріально-технічне забезпечення новин, оновлення й підтримку інфраструктури, роботу резервних каналів мовлення та центрів обробки даних із резервними копіями.

 — Що зараз відбувається з рекламою у вашій медіагрупі?

— Рекламний ринок відновлюється з травня, ми бачимо повернення рекламодавців і запити на нові спецпроєкти. Попередні рекламні запити на осінь показують, що бізнес починає ворушитися. Вже у вересні з’являться нові гравці, яких не було в ефірі останні пів року. Ми добре розуміємо, що зараз важливо підтримувати український бізнес і запускати бізнес-проєкти, тому наша медіагрупа максимально гнучка в цих питаннях. 

Унаслідок війни ринок телевізійної реклами просяде більше, ніж ВВП країни. Це, на жаль, уже факт, бо під час війни маркетинг відходить на другий план — і це нормально. Ми зараз у ситуації, коли попит не можна стимулювати лише бажанням продавців і ціною.

Водночас «1+1 media» — це не лише лінійні телеканали з монетизацією через рекламу і спонсорство. Якщо до великої війни все трималося саме на рекламі, то зараз ми отримуємо більшу частину доходів від ОТТ-платформи, супутникового оператора, інтернет-майданчиків, які входять до складу групи. Наші доходи дуже диверсифіковані. Грошей стало значно менше, але вони є і їх достатньо для продовження мовлення у скороченому форматі. 

— Чи маєте ви план повернення до довоєнної структури інформаційного мовлення?

— Звісно, і ми всі дуже цього хочемо. Але маємо бути зараз украй гнучкими, аби адаптуватись до змін, які відбуваються постійно. Планів і сценаріїв багато, але перш за все потрібен мир і перемога. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY