Нацрада закрила цифровий мультиплекс МХ-4

Нацрада закрила цифровий мультиплекс МХ-4

15 Липня 2021
3072
15 Липня 2021
11:34

Нацрада закрила цифровий мультиплекс МХ-4

3072
Для побудови мультиплексу не має ресурсу.
Нацрада закрила цифровий мультиплекс МХ-4
Нацрада закрила цифровий мультиплекс МХ-4

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення скасувала рішення про запуск мультиплеку МХ-4. За це проголосували члени регулятора на засіданні 15 липня.

Таке рішення Нацрада прийняла на основі висновків УДЦР. За словами члена регулятора Олександра Ільяшенка, канали, які у 2007 році були відведені для побудови мультиплексу, вже задіяні в МХ-1-МХ-5, або віддані від створення мобільного зв’язку: «Тому це питання треба закрити, щоб до нього не повертатись».

Нагадаємо, Нацрада визначила ТОВ «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ) провайдером мультиплексу МХ-4 16 січня 2008 року. Це була єдина компанія, яка подала заявку на провайдерство. На той момент директором із розвитку УЦТМ був Олег Черниш, який зараз є заступником голови Нацради. Нині Олег Черниш залишається директором ТОВ «Центральноєвропейські медіа ініціативи» – ця компанія володіє 35% УЦТМ, а одним з її опосередкованих співвласників є син Віктора Балоги.

УЦТМ почала надавати послуги 1 квітня 2009 року, після того, як тричі відкладала термін запуску цифрової мережіЗасновниками УЦТМ, зокрема, були компанії, пов'язані з Едуардом Прутніком і Віктором Балогою. У квітні 2008 року у конкурсі на місця в мультиплексі МХ-4 перемогли 10 компаній, вісім з яких були невідомими на ринку. Улітку 2010 року Нацрада анулювала ліцензії цих восьми компаній, які так і не почали мовлення. У квітні 2011 року Нацрада вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії УЦТМ. Суд анулював ліцензію УЦТМ у жовтні 2013 року.

УЦТМ знову звернулась за отриманням ліцензії. Також подібну заяву надало і ТОВ «Телемережі України».

15 жовтня 2021 року Нацрада вирішила залишити без розгляду заяву  УЦТМ та ТОВ «Телемережі України» про видачу ліцензій провайдера програмної послуги з використанням цифрової багатоканальної телемережі МХ-4 через відсутність ресурсу.

Заяву «Телемереж України» Нацрада розглядала вдруге – за рішенням суду. 7 травня 2015 року Нацрада залишила заяву компанії без розгляду, посилаючись на те, що вона не оголошувала прийому пропозицій від охочих розбудовувати загальнонаціональну цифрову ережу.

Компанія оскаржила це рішення в суді. 2 липня 2015 року Волинський окружний адміністративний суд відмовив їй у задоволенні позову, тож вона подала апеляцію. 1 лютого 2016 року Львівський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу частково, скасував постанову суду першої інстанції, визнав протиправним і скасував рішення Нацради та зобов’язав регулятора повторно розглянути заяву компанії. 25 червня 2020 року Нацрада програла касацію у Верховному суді. Представник «Телемереж України» Петро Семерей заперечив проти такого рішення і сказав, що воно буде невиконанням рішення суду. Він нагадав, що Нацрада свого часу прийняла рішення про створення багатоканальної телемережі МХ-4 (у 2008 році) і виділила під неї певний частотний ресурс. Відтоді ці частоти були віддані для інших мереж, але можна було знайти нові частоти, вважає він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3072
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду