«1+1» дослідив технічні можливості для МХ-7 і вважає побудову державного мультиплексу популістським та непродуманим рішенням (ДОПОВНЕНО)

«1+1» дослідив технічні можливості для МХ-7 і вважає побудову державного мультиплексу популістським та непродуманим рішенням (ДОПОВНЕНО)

29 Червня 2021
3238
29 Червня 2021
17:48

«1+1» дослідив технічні можливості для МХ-7 і вважає побудову державного мультиплексу популістським та непродуманим рішенням (ДОПОВНЕНО)

3238
На думку медіагрупи, переваги державний мультиплекс Концерну РРТ в покритті порівняно з мультиплексами «Зеонбуд» не матиме, а прикордонні території взагалі не будуть охоплені.
«1+1» дослідив технічні можливості для МХ-7 і вважає побудову державного мультиплексу популістським та непродуманим рішенням (ДОПОВНЕНО)
«1+1» дослідив технічні можливості для МХ-7 і вважає побудову державного мультиплексу популістським та непродуманим рішенням (ДОПОВНЕНО)

«1+1 медіа» вважає побудову державного мультиплексу Концерну РРТ у метровому діапазоні популістським та непродуманим рішенням. Про це йдеться у заяві компанії.

Технічні інженери медіагрупи провели власне польове дослідження у Краматорську (РТС Краматорськ, цифровий передавач Р=1кВт, 8 ТВК), щоб з’ясувати, наскільки запропоноване технічне рішення відповідає одній з ключових задач створення державного мультиплексу – забезпечення доступу населення до українських телевізійних каналів.

Нагадаємо, наприкінці травня генеральний директор «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук заявив, що його група не збирається йти у МХ-7, адже він будується в метровому діапазоні. Мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому. Тому більшість домогосподарств мають дециметрові антени, які можуть не приймати МХ-7. Натомість чи збереглися старі метрові антени, які використовувалися ще для прийняття аналогового сигналу, невідомо. Тоді ж медіагрупа запланувала експедицію в Донецьку та Луганську області, де в концерну розміщені метрові передавачі.

«Ми протестували в польових умовах, яким чином приймається сигнал метрових та дециметрових цифрових ефірних передавачів (зі схожими технічними характеристиками). У результаті вимірювань з’ясувалося, що прийом сигналу на дециметрові антени можливий лише в ближній зоні роботи передавача – на відстані не більше 17-19 км від телецентру – а це складає приблизно 30% радіусу від загальної розрахункової зони покриття (65 км). В той же час, прийом сигналу на відстані більше, ніж 19 км, на дециметрові антени є неможливим», – повідомляє медіагрупа.

Також, як звертає увагу група, при первинному аналізі потужності передавачів запланованого МХ-7 у порівнянні з чинною мережею «Зеонбуд» виявляється, що в 90% випадків передавачі МХ-7 будуть розташовані на тих самих телевізійних вежах, що й передавачі «Зеонбуд», однак їхня потужність буде меншою.

Тоді як для досягнення максимальної зони покриття від передавача в більшості випадків потрібно буде розташовувати передавальні антени якнайвище на телевізійній вежі, проте ці місця вже зайняті технічними засобами «Зеонбуду».

«Тобто за таких умов переваги державного мультиплексу КРРТ в покритті порівняно з мультиплексами «Зеонбуд» не матимуть, а прикордонні території взагалі не будуть охоплені. Якщо ж в УДЦР все ж візьмуться за перерахунок потужності МХ-7 та змінять модуляцію на 64 QAM для покращення покриття, то підніметься питання міжнародної координації на прикордонних територіях, а це тривалий процес. Тому про строки побудови мультиплексу до кінця року за таких умов не йдеться. В кращому випадку це трапиться до кінця 2022 року, оскільки КРРТ планує придбати передавачі закордоном», – переконана «1+1 медіа».

Також, на думку медіагрупи, створення мультиплексу у метровому діапазоні  ускладнить можливість доступу до  його каналів для глядачів. Адже їм доведеться  купувати додаткове обладнання (метрові антени та суматори), аби приймати сигнал. «А головне — більшість глядачів взагалі не зможе отримати доступ до цих телеканалів, навіть придбавши додаткове обладнання, оскільки площі зони впевненого прийому сигналу метрових та дециметрових передавачів відрізняються в рази», – йдеться у повідомленні «1+1 медіа».

Медіагрупа звертає увагу, що після вимкнення аналогового мовлення у 2018 році, приймальні антени в метровому діапазоні в Україні зняті з виробництва, а закордоном метрові хвилі для трансляції телебачення не використовують, тож виготовляються вони вкрай рідко, що ускладнює процес замовлення. Приблизна вартість таких антен коливається в межах 400-500 грн. Однак до антен, на думку медіагрупи, глядачам доведеться купувати додаткові пристрої – суматори. Оскільки сучасні телевізори та тюнери мають лише один вхід для антени. За прогнозом групи метрова антена + суматор коштуватиме +700/800 грн

«У зв’язку з цим, цілком логічно виникає питання – яку ж ціль переслідує держава: забезпечувати громадян якісним і доступним мовленням, чи розробляти проєкти «для галочки». Ми розуміємо, що можуть бути питання до сертифікації обладнання, яким проводились заміри, до самої методики розрахунків тощо. Але радіус дії передавачів відрізняється у 3 (три) рази, а не на лічені відсотки. Тому, відкидаючи в сторону будь-які маніпуляції, закликаємо відповідальні органи не ухвалювати популістські та непродумані рішення, натомість розробляти дієві плани задля забезпечення національної безпеки та оборони, залучаючи до консультацій та діалогу представників індустрії», – йдеться у повідомленні «1+1 медіа».

У коментарі «Детектору Медіа» Концерн РРТ зазначив, що побудова мультиплексу МХ-7 вирішуватиме ключові проблеми, які існують в Україні сьогодні, а саме:

  • незадовільне покриття території країни, коли віддалені райони країни не мають доступу до українського телебачення і знаходяться в інформаційному полі інших держав;
  • зловживання монопольним становищем на ринку цифрового ефірного мовлення, яке ускладнює телеканалам доступ до мовлення.

Концерн РРТ вважає, що побудова мультиплексу дозволить забезпечити повноцінне покриття цифровим телевізійним мовленням території України і таким чином надасть можливість доступу населення до програм українського телебачення, в тому числі на територіях, що межують з Російською Федерацією та тимчасово окупованими територіями.

Також, на думку концерну, це дозволить позбутися монополізму на ринку послуг ефірного мовлення, який є «загрозою інформаційній безпеці держави та перешкоджає розвитку ринку телебачення».

«Мережа МХ-7 будуватиметься згідно з висновками, отриманими від УДЦР. Перший етап - 158 станцій. Це в кількісному виразі вже більше за існуючі мережі ТОВ «Зеонбуд» (144)», – повідомив Концерн.

Концерн РРТ додав, що коментувати самі «польові дослідження» складно, оскільки там «не приведені технічні характеристики засобів, якими ці дослідження проводилися і немає самих результатів вимірів».

«До вимірів не залучалися ані представники Концерну РРТ, ані УДЦР. До того ж, для об’єктивності виміри мали бути зроблені на трьох об’єктах», – говориться у заяві.

Концерн РРТ вважає, що поява ще одного мультиплексу обумовить появу на ринку розповсюдження реклами нових гравців, і у випадку із учасниками МХ-7, вони матимуть краще покриття, а отже і рейтинги.

«Ми припускаємо, що поява нового мультиплексу може викликати занепокоєння у існуючих телекомпаній. Адже після запуску мережі в експлуатацію буде перехідний період, необхідний для насичення парку приймальних антен, а отже відбудеться деяке падіння все тих же рейтингів. У Польщі, яка нещодавно побудувала МХ-8 у метровому діапазоні такий період тривав декілька місяців», – говориться в заяві.

Нагадаємо, 19 травня президент Володимир  Зеленський підписав указ, який зокрема, вводить у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ–7. Фінансувати проєкт будуть за рахунок кредитів на 490 млн грн на 5-7 років під державні гарантії в рамках забезпечення національної безпеки та оборони. Гроші підуть на побудову мультиплексу від 10 до 12 каналів. Планується, що побудову мультиплексу завершать до кінця 2021 року. Концерн РРТ обіцяє на 30–40 % знизити ціну для ринку за послуги свого майбутнього мультиплексу МХ-7, а також запевняє, що метрові хвилі краще розповсюджуються в міській забудові та дозволяють огинати перепони складного рельєфу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3238
Читайте також
30.05.2021 15:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду