Детектор телерейтингів. «Маска» обійшла «Дизель-шоу» і «Голос країни»

Детектор телерейтингів. «Маска» обійшла «Дизель-шоу» і «Голос країни»

16 Лютого 2021
7318
16 Лютого 2021
11:00

Детектор телерейтингів. «Маска» обійшла «Дизель-шоу» і «Голос країни»

7318
Канали Медведчука востаннє стали лідерами ніші (тільки у великих містах), а на СТБ найкращою трансляцією місяця став серіал «Спіймати Кайдаша».
Детектор телерейтингів. «Маска» обійшла «Дизель-шоу» і «Голос країни»
Детектор телерейтингів. «Маска» обійшла «Дизель-шоу» і «Голос країни»

Січень — особливий місяць для телеперегляду.  Цього року на нього припали не лише різдвяні свята, а й черговий карантин. Українські канали розважали своїх глядачів  кінофільмами та прем’єрами своїх шоу. Тож січень має досить незвичний топ найкращих програм, який очолює трансляція «України». Також у січні змінилась конфігурація продажів реклами, і новий лідер контролює понад 70% від усього розпроданого інвентарю.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тисяч). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі, старші за 18 років по всій Україні). Зростання або зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у листопадовому огляді порівнюємо із жовтнем 2020 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тисяч+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні січня: 1-й тиждень (1–3 січня), 2-й (4–10 січня), 3-й (11–17 січня), 4-й (18–24 січня), 5-й (25–31 січня).

Дані для аналізу надало рекламне агентство Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції січня

Лідер минулого року — канал ICTV — мав найбільше падіння частки за комерційною аудиторією «18‒54, 50 тисяч+» з-поміж топової десятки, але при цьому зберіг беззаперечну першість. Слідом за ним ідуть «1+1» та «Україна».

Новий канал та СТБ взяли майже однакову частку. Також майже зрівнялися показники в «Інтера» та «2+2» за рахунок падіння першого і зростання другого.

Окрім цього у топ потрапив канал К1, який досить давно не був у десятці. Наприклад, у 2020 році останнє місце топу займав дитячий канал групи «1+1» «Плюсплюс».

 

За аудиторією 18+ «Україна» наростила свої показники і впевнено утримує першість. Тоді як ICTV та СТБ в січні втрачали глядачів старшого віку.

 

Відповідно за статево-віковими профайлами «Україна» та СТБ, а також «Інтер» і «1+1» віддалились одне від одного. Хоча за підсумками року ядра аудиторії цих каналів були близькими. Також у січні НТН змістився у бік жіночої аудиторії.

 

Топ найкращих програм очолила прем’єра каналу «Україна» — шоу «Маска». Проєкт випередив навіть «Дизель-шоу», яке найчастіше очолювало топ минулого року. Найпопулярніші новини  та серіал місяця за «1+1», а топовий фільм — за Новим каналом.

ICTV

Упродовж місяця показники ICTV йшли на спад, втім він не поступився конкурентам у жоден із повних тижнів. Найкращий проєкт каналу — «Дизель шоу». І це навіть не  новорічний випуск, а ефір за 22 січня.

У святкові дні  глядачі каналу активно дивились кінопоказ, який є однією з ключових складових сітки мовлення ICTV. У перший тиждень січня кіно увійшло у лінійку «Надзвичайних новин»  (19.25), власних проєктів (20.20), новин о 21.15, а також у серіальну лінійку (21.30), де у грудні минулого року виходив «Пес». Найбільше наростив кіпопоказ у слоті власних проєктів. І саме фільми за перший тиждень січня очолили перші позиції у топі. Найкращим фільмом стала далеко не прем’єра: американська комедія 1987 року Гаррі Маршала «За бортом» — про те, як багатійка  несподівано втрачає пам'ять, а  тесля, який робив шафку на її яхті  вирішує їй помститись і переконує її в тому, що вона його дружина.

Далі у сітку каналу повернулись «Надзвичайні новини», «Громадянська оборона», «Секретний фронт» та «Антизомбі», а у серіальну лінійку зайшов повтор «Нюхача». Кінопоказ лишився лише о 23.10.

 

«1+1»

«Плюси» традиційно мають добрі показники у січні і щороку хизуються тим, що їм вдається «вигравати» першість у новорічну ніч.

Як і ICTV, канал збільшив кількість лінійок кінопоказу у перший тиждень січня,   при цьому зробивши акцент на мультфільмах. У другий тиждень січня канал повернув у предпраймові слоти серіал «Жінка» (17.10), а о 20.20 та 22.30 залишив кіно.

Топ очолила комедія «Шукаю жінку з дитиною» 2014 року від творців «Сватів». Історія про те, як дружина з найкращим другом чоловіка їде на курорт, кажучи йому, що відпочиває з подругою.

Також, як і торік, у топі програм за січень «Льодовиковий період» та «Три горішки для попелюшки». Глядачі мають досить сталі звички, як і канал.

«1+1» знову запустив новий сезон свого вокального шоу «Голос країни» у січні. Проєкт виходить щонеділі о 21.00. Випуск у день прем’єри мав досить високу частку, однак найкращим шоу січня не став: ці лаври дістались «Україні».

«Україна»

Січень для «України» став особливим через запуск шоу «Маска». Канал готувався до нього  з весни минулого року, коли придбав права на   на адаптацію формату The Masked Singer. За ці  права  змагались також СТБ та «1+1». Останній так прагнув зробити проєкт з масками, що коли Fremantle віддала перевагу його конкурентам, придбав досить схожий румунський формат Mysteries in the Spotlight у компанії Antena TV Group. Українська версія шоу має назву «Маскарад», вона стартувала в ефірі 6 жовтня і стала досить скандальною, оскільки спровокувала суперечку між «1+1» та «Україно» зі звинуваченнями у підробці формату. Обидві сторони обіцяли йти до суду. «Україна» навіть  звернулася до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA за оцінкою дій каналу «1+1». Врегулювати спір вдалось лише 25 січня, коли Fremantle, «Україна» та «1+1 медіа» повідомили, що уклали мирову угоду щодо форматів «Маска» та «Маскарад».

 «Маска» стартувала 16 січня і виходить щосуботи о 21.00.  Перший випуск мав рейтинг 5,46% і частку 17,65%. До слова, 4 жовтня 2020 року прем’єра шоу «1+1» «Маскарад» мала трохи нижчі показники: рейтинг 4,75% і частку 17,3% (проєкт виходив на годину раніше о 20.00).

Старт «Маски» — це довгоочікуваний успіх каналу «Україна», який завжди мріяв мати велике, рейтингове, пафосне шоу. А попередні експерименти каналу «Дивовижні люди» чи «Народна зірка» до такої ролі не дотягували.

Динаміка показників каналу «Україна» за січень була сталою. Канал, на відміну від ICTV чи «1+1», не ставив у праймові слоти кінопоказ, а лишив сітку буднів традиційною: з усіма випусками новин, шоу «Говорить Україна» та серіалом «Жіночий лікар-5», який зайшов у слот о 21.00 на початку січня. Левову частину топу традиційно займають короткі серіали, які канал показує у вихідні.

Новий канал

На новорічні свята Новий канал традиційно зробив ставку на кінопоказ. На початку січня у вечірньому праймі вийшли три лінійки фільмів/мультфільмів: о 19.00 замість  власних проєктів, о 21.00 замість серіалу «Перші ластівки» та 23.00. Найвищі показники зібрали якраз трансляції у перший тиждень місяця. Це стрічки «Фантастичні звірі», «Земля тролів» та «Монстри на канікулах». Однак уже за тиждень у першу лінійку повернулось власне шоу каналу «Хто зверху». Це єдиний проєкт, який потрапляє у топи місяця на рівні з кінопоказом і є найуспішнішим шоу власного виробництва Нового каналу.

У вихідні канал окрім кінопоказу активно транслює тревел-шоу «Орел та решка», а за ним у зв`язці йде власне  шоу подорожей «У кого більше».

Новий канал лише два перші тижні січня посідав третє і четверте місце у топі завдяки вдалому програмуванню на новорічні свята, а далі його випередив канал СТБ.

СТБ

Каналу не надто щастило на свята, однак у решту тижнів січня він нарощував показники і зміг випередити Новий з його кінопоказом. У перший тиждень січня  у слот о 20.20, де в останній місяць канал успішно показував телефільми, невдало зайшов серіал «Папаньки».

Однак за тиждень «Папаньки-2» суттєво підтягнули цифри в обох вечірніх серіальних лінійках (о 20.20 та о 22.25). Про це свідчить і топ кращих програм. Надалі канал повернувся до звичного програмування і поставив у згаданих слотах короткі серіали на 4 серії, що дещо знизило цифри основного серіального слоту.

А ще СТБ замість власних проєктів «Хата на тата» та «Супермама» поставив на 18.30серіал «Слід», який наростив частку і також потрапив у топ.

 Найкраща трансляція січня – це хіт СТБ минулого року серіал «Спіймати Кайдаша».

 

«Інтер»

Упродовж січня «Інтер» потроху відновлював свої показники, які впали в останній тиждень минулого року. Усі свої основні праймові слоти канал залишив незмінними: о 18.05 – «Стосується кожного», о 20.00 – «Подробиці», 21.00 – «Речдок», а 22.00 «Слідство вели…». Однак з іншими слотами «Інтер» експериментував як тільки міг.

У ранкових та денних слотах канал показував європейські та американські різдвяні фільми, радянську кінокласику, «Пригоди Паддингтона», нові турецькі мелодрами («Квартира невинних», «Нове життя») тощо. У вечірній прайм п’ятниці замість політичного шоу «Війна та мир», яке припинилось після завершення виборчої кампанії, канал  ставив досить різнорідний продукт: новорічний концерт, телепрем’єру «Джентельменів» Ґая Річі, американські  бойовики та британський серіал «Шерлок». Переважно ці експерименти збирали цифри на рівні середніх або трохи нижчі.

У топі окрім  традиційних «Речдоку» та «Слідство вели» — трансляції вихідних, наприклад,  радянський фільм «Дівчата», телефільми «Несолодка пропозиція» та «Два серця».

Інформаційні канали

Січень став першим і останнім місяцем цього року, коли  перші позиції  у  ніші інформаційних каналів займали Zik, «112 Україна» та NewsOne. При цьому перші два мали найвищі показники  за загальною аудиторією 18+ саме у великих містах. По всій Україні краще дивились  Прямий.

За підсумками лютого зможемо побачити зовсім іншу картину. Адже навіть у перший день після відключення, як уже писав «Детектор медіа», утричі зросли цифри каналу «Наш». Але і Прямому також вдалось наростити аудиторію.

Медіахолдинг Ріната Ахметова досі не розкриває показники свого новинного каналу «Україна 24». Він, скоріш за все, з’явиться у відкритій панелі, коли дорівняється до лідерів, які у січні мали частку на рівні  1,3-1,4% за 18+, вся Україна.

 

Суспільний мовник

«UA: Перший» досить оптимістично розпочав рік зі зростання показників. Так, за загальними аудиторіями 18+ та 4+ каналу вдалось досягнути частки 1%. У середньому за 2020 рік канал мав частку, нижчу за 1%. Але такий позитивний старт каналу дала трансляція біатлону, який щосічня підтягує цифри каналу. Також у січні дивились різдвяну літургію та  фільми про диких звірят.

 

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», у 2021 відбулася зміна конфігурації українського ринку телевізійної реклами. Умовний «альянс» трьох медіагруп StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group, який упродовж семи років, з 2013 року, протистояв групі «1+1 медіа», розпався.  А натомість медіагрупи домовилися  про формат 2 х 2: StarLightMedia  та «1+1 медіа» об’єднались у «Преміум ТБ», а  «Медіа Групи Україна» та Inter Media Group — у «Твоє ТБ». 

«Однак, попри зміни, за суттю мало що змінилося. Ми так само маємо абсолютного лідера, який консолідує понад 70% від усього розпроданого інвентарю (Преміум ТБ)», — каже старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, за його словами,  рекламна активність знизилася на 2%, а заповнюваність рекламних блоків становить 81% (83% на Преміум ТБ і 76% на Твоє ТБ), що на 4  відсоткові пункти вище показників минулого року.

Серед топ-рекламодавців «Преміум ТБ» найбільше зростання показали:

-  Sanofi (в першу чергу завдяки підсиленню підтримки брендів Magne-B6 (+126%), «Фестал» (+47%) та «Ентерожерміна» (+64%)

- «Кусум Хелтхкер» (за рахунок неактивних в 2019 «Аброл», «Діклосейф» та «Клофан»).

А найбільшим скороченням активності відзначився Nestle and L’Oreal. Бренд скоротив підтримку L'Oreal (-82%) і Purina One (-50%) та призупинивши активність Giorgio Armani, Lancome, Lion, «Мівіна», «Mixa», Nescafe 3в1, Nesquik, Yves Saint Laurent і «Торчин».

За словами «Романа, частка «Твоє ТБ» від усього розпроданого інвентарю становить 29%. А це нижче, ніж сподівається група, яка заявляла, що претендує на 33% від усіх рекламних бюджетів на телебаченні. «Лише четверо гравців з топ-15 (за винятком неактивних у 2019 році) демонструють скорочення активності в порівнянні з аналогічним періодом минулого року», — каже Роман Жадько.

Найбільшим скороченням активності відзначився Natur Produkt, який скоротив активність Lacalut (-69%) та призупинив «Феміност Уро» та Dr. Theiss. Найбільше зростання мали P&G та Acino Pharma. Перший бренд збільшив підтримку Always (+130%), Ariel (+60%), Fairy (+69%), Head&Shoulders (+315%), Mr. Proper (+134%), Pampers (+65%), Tide (+370%), Vicks (+44%) та неактивних в 2019 ”erbal Essence, Old Spice і Oral-B. А  Acino Pharma підсилила підтримку «Біфрен» (+300%), «Корвалтаб» (+308%) та неактивних у 2019 «Кальцій Д3 Нікомед» і Vitrum.

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду