«Детектор телерейтингів». У червні «Євро» грало за «Україну»

«Детектор телерейтингів». У червні «Євро» грало за «Україну»

15 Липня 2021
4520
15 Липня 2021
15:00

«Детектор телерейтингів». У червні «Євро» грало за «Україну»

4520
Найкращі показники у футбольних матчів, «Україна 24» увійшла в загальний топ і бореться з каналом «Наш» за лідерство в інформаційному, а Суспільне без «Євробачення» провалилося нижче 1 %.
«Детектор телерейтингів». У червні «Євро» грало за «Україну»
«Детектор телерейтингів». У червні «Євро» грало за «Україну»

Червень минув під знаком футболу та початку літнього програмування, а також зростання активності рекламодавців. ICTV знову перший, «Україна» та «НЛО-ТВ» наростили показники, а СТБ та Новий втратили. «Україна 24» змагається з каналом «Наш» за першість в інформаційній ніші. «Київстар» скоротив рекламну активність, а «Медіа Група Україна» стала інтенсивніше рекламувати Oll.tv.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тисяч). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі, старші за 18 років, по всій Україні). Зростання або зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у березневому огляді порівнюємо з лютим 2021 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тисяч+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні червня: 22-й тиждень (1–6 червня), 23-й (7–13 червня), 24-й (14–20 червня), 25-й (21–27 червня), 26-й (28–30 червня).

Дані для аналізу надало рекламне агентство Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використано дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції червня

18–54

У червні з топшістки за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» найбільше зростання показників мала «Україна». Телеканал потіснив СТБ і впевнено вийшов на третє місце, майже зрівнявши показники з «1+1». Червень був вдалим і для ще одного каналу групи — «НЛО-ТВ»: він наростив частку на 0,28 відсоткового пункту, витіснив із першої «десятки» «Плюсплюс» і посів його місце. Групі «1+1» у перший місяць літа не дуже щастило: трохи знизилися показники «1+1», «2+2» і ТЕТ.

Також зросли показники ICTV, особливо у великих містах, а в Нового та СТБ впали. «Інтер» зберігає відносну стабільність, глядачів дещо втратив лише у містах із населенням понад 50 тисяч.

18+

За аудиторією 18+ зросли цифри в ICTV та «України», СТБ був стабільний, у решти частка впала.

Однак найпомітнішою подією в цій аудиторії стало входження в «десятку» інформаційного каналу «Медіа Групи Україна» — «Україна 24». Канал відкрив свої показники і одразу витіснив із топу «Наш».

Відбулись зміни у червні з аудиторією каналу «Україна», вона стала дещо менш «жіночою». Віддалилась від СТБ і наблизилась до «1+1» та «Інтера». Причина проста: показ «Євро-2020». Зворотні зміни відбулися з Новим каналом, він змістився в бік жінок і ніші, яку наразі займає ТЕТ. Схоже, чоловіча аудиторія каналу знайшла альтернативу на цей місяць. Можливо, саме через футбол.

 

Майже весь топ — за «Україною» та футболом, насамперед завдяки успішному виступу української збірної. Найвищі цифри у матчу Швеція — Україна, який вивів нашу збірну у чвертьфінал. Найрейтинговішими новинами стала програма «Сьогодні» каналу «Україна». Окрім футболу й новин у топі «Дизель шоу», «Свати» та «Діамантова рука».

 

ICTV

Телеканал у червні мав стабільну сітку й особливих змін у програмування не вносив. Перелік топових програм також незмінний. У вечірньому праймі упродовж червня дещо розгубила цифри вертикальна лінійка о 20.20. Натомість стабільним був повтор «Пса» о 21.30. У другій серіальній лінійці показники підвищив «Менталіст», який зайшов замість «Схованок»; також вдалим був показ «Заклятих друзів», а от «Фантом» частку знизив. Усі ці стрічки не є прем’єрами. Добрі цифри приносять каналу «Дизель-шоу» і новини. Також цього місяця в топі «Надзвичайні новини» та «Громадянська оборона».

 

«1+1»

Динаміка показників каналу, як бачимо, рівна — без злетів та падінь. «1+1» не може розлучитися зі «Сватами», як ICTV з «Псом». Та й навіщо? Адже аудиторія каналу звикла щороку впродовж літа невтомно їх дивитись. Окрім вечірнього прайму, «Плюси» повторюють «Сватів» у денних слотах у суботу. Цифри в передпраймі підтягнув старий добрий рецепт: турецький серіал про Роксолану «Величне століття». Спершу стрічка суттєво наростила частку, однак із кожним тижнем ентузіазм аудиторії поволі падає й цифри знижуються.

Однак у червні канал мав і прем’єри: у п’ятничний вечірній прайм вдало зайшов сьомий сезон «Одруження наосліп».

У топ кращих програм (але не на перші позиції) потрапило інтерв’ю президента Володимира Зеленського Наталії Мосейчук.

 

«Україна»

Червень телеканал «Україна» провів із «Євро 2020». Футбольні матчі, особливо за участю української збірної, підтягнули на канал чоловічу аудиторію і принесли високі показники. Після початку чемпіонату канал забрав із прайму серіали і відкрив о 21.45 футбольний слот, який одразу наростив частку, а на 26-му тижні дійшов до частки 26 % (це при тому, що останній серіал у цьому слоті — «Подвійне відзеркалення» — мав 7,9 %. В останній тиждень червня канал вийшов у лідери зі значним відривом від конкурентів. Майже всі найрейтинговіші трансляції — футбол, який потіснив телефільми каналу на кшталт «Поговори з нею» та «Сукні з маргаритками», яким усе ж удалось прорватись у топ.

Найкращим став поєдинок Швеція — Україна, який вивів нашу збірну у чвертьфінал. Він тривав до першої ночі й мав частку майже 40 %. Крім матчів збірної України, добре дивились ігри за участю Франції.

 

СТБ

СТБ в червні, попри те, що зберіг своїх старших глядачів та показники за 18+, за комерційною аудиторією падав. Очолює топ токшоу «Один за всіх». Найпопулярніший серіал — російська адаптація «Невірна», про яку ми згадували в минулому матеріалі. «Обійми брехні» після нього знизили показники слоту. Наростити показники вдалося лише серіалу «Мій чоловік, моя жінка», решта телефільмів слот послабили. Також у середині червня у вертикальну лінійку о 19.00 замість власних проєктів («Детектор брехні», «Таємниці ДНК» та «Один за всіх») зайшов серіал «Слід», який СТБ вже кілька тижнів показує замість «Супермами» о 18.00. Серіал зберіг показники власної лінійки. Детектив є україномовною адаптацією однойменного російського серіалу.

Новий канал

Цифри Нового не піднімались упродовж усього червня. Канал мав найнижчий показник за останні місяці. Він, як завжди, робив ставку на кінопоказ та власне виробництва. Втім у червні з вечірнього прайму забрали шоу «Де логіка?» та Improv live show, залишивши о 19.00 лише «Аферистів у сітях». У перший тиждень після цього цифри слоту не змінились, а далі впали. Серед топових фільмів каналу — «Сутінки», «Агент Єва» та «Червона шапочка».

 

«Інтер»

Показники каналу «Інтер» за червень знизились несуттєво й були стабільними. Канал продовжує міксувати в ефірі показ докудрам, радянського кіно і західного кіно. Наприклад, «Речдок» виходить у будні аж у трьох слотах. Ввечері у п’ятницю, де колись транслювалося політичне токшоу «Мир чи війна», «Інтер» показує фільми про Джеймса Бонда. У ранкових слотах буднів — прем’єрні італійські серіали. А у вихідні разом із проєктам «Удачний проєкт», «Готуємо разом» і тревел-шоу «Інше життя» йде радянське кіно. Цього місяця найрейтинговіший фільм в ефірі каналу — «У бій ідуть тільки старі».

 

Інформаційні канали

«Україна 24» очолила новинний топ за аудиторією «вся Україна», але «Наш» краще дивились у великих містах — тут він лідирує з відривом. Такою ж ситуація була й минулого місяця. Загалом у всіх інформаційних каналів, окрім «Нашого», частка в червні трохи знизилась. Нагадаємо, з 11 травня канал «Україна 24» розкрив свої показники.

 

«UA: Перший»

«Євробачення» залишилось у травні — цифри «UA: Першого» знову впали нижче за 1 % за всіма аудиторіями. За комерційною канал має лише 0,34 %. Окрім новин та документалок про дику природу, глядачі очікують від каналу подієвого контенту, такого як футбол. Уже другий місяць поспіль у топі — футбольні матчі. Цього разу навіть без участі української збірної чи клубів. Дивились у червні документальний «Українці, що змінили світ» та «Пишемо історію», а також куплені серіали.

 

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

Активність рекламодавців продовжує зростати, втім меншими темпами, ніж у травні. За словами старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, у порівнянні з червнем 2020 року рекламна активність зросла на 21 %, а заповнюваність рекламних блоків становить 96 % (99 % на «Преміум ТБ» і 90 % на «Твоє ТБ»), що на 31 відсотковий пункт вище показників минулого року. До речі, заповнюваність у червні найвища за останні три місяці.

Серед топрекламодавців «Преміум ТБ» найбільше зростання у порівнянні з минулим роком продемонстрували «Про-Фарма»» та Sanofi. Перший — завдяки активності неактивних у 2020-му брендів Mercana, «Лесіл», «Метіда», «Неофлорум», «Холоплант-ТАУ», а другий — за рахунок неактивних торік Magne-B6, «Аллегра», «Есенціале». А найбільшим скороченням активності відзначився «Київстар».

Частка «Твоє ТБ» від усього розпроданого інвентарю вже третій місяць поспіль становить 29 %.

P&G призупинив активність Always, Ariel, Clairol, Discreet, Head & Shoulders, Naturella, Old Spice, Pantene Pro-V, Tide. І таким чином продемонстрував найбільше скорочення активності в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Найбільшим зростанням активності відзначилися «Органосин», який збільшив підтримку «Комбіспазм» (+60 %) і неактивного у 2020-му «Пробіз», та «Медіа Група Україна» за рахунок реклами Oll.tv.

 

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тисяч+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4520
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
МАХ
1014 дн. тому
Так ! На фронт послати корреспондента-у них грошей нестача.А як в Канни шоблу послати - будь ласка.
департамент реклами ведучих
1014 дн. тому
Цифри Першого не "знову" впали , а давно впали . Сім років тому в дно Першого постукав Аласанія. Але не плачте . Керівництво крутить дірки в піджаках для нових медалЁв - на підході високоякісний контент з олімпіади в Токіо.Як добре- тобі дають класну картинку , і ти на троні , і корона знову блищить. Та ще Галкін з компанією попхався на Канський фестиваль - чекайте високорейтингових репортажів і передеч з теплого середземномор'я.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду