Детектор телерейтингів: «Україна» чи ICTV?

Детектор телерейтингів: «Україна» чи ICTV?

12 Серпня 2020
5237
12 Серпня 2020
11:00

Детектор телерейтингів: «Україна» чи ICTV?

5237
Кому з каналів найкраще вдається монетизувати повтори у своїй липневій сітці?
Детектор телерейтингів: «Україна» чи ICTV?
Детектор телерейтингів: «Україна» чи ICTV?

У липні канали змагалися за увагу своїх глядачів арсеналом того, хто на що багатий: у бій пішли повтори комедій, гумор, трохи нових мелодрам і навіть важка артилерія у вигляді всього «старого, доброго» радянського. Посткарантинне літо змусило канали триматися на архівній бібліотеці контенту, а сили і прем’єри акумулювати на осінній сезон.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у липневому огляді порівнюємо із червнем 2020 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні липня: 27-й тиждень (1–5 липня), 28-й тиждень (6–12 липня), 29-й тиждень (13–19 липня), 30-й (20–26 липня), 31-й (27–31 липня).

Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції липня

За комерційною аудиторією («18–54, Вся Україна») рокіровок серед найбільших каналів не відбулось. Як і минулого місяця, «Україна» – №1, ICTV – №2, «1+1» – №3. При цьому останній мав найбільше зниження частки серед лідерів. СТБ піднятись у липні не вдалося, Новий випереджає його за комерційною аудиторією, «Інтер» при незначному зниженні частки демонструє стабільність і поки що не дає «2+2» посунути себе в другий ешелон. Повернувся в першу десятку «НЛО TV», який у липні витіснив звідти «ПлюсПлюс» і показав найбільше зростання.

За аудиторією «18+» «2+2» потіснив Новий канал і увійшов у шістку. Розрив між «Україною» та іншими конкурентами не зменшується. Прямий канал залишається в топі, але лише за рахунок маленьких міст і сіл. Адже у великих містах лідерство серед інформаційних каналів утримує ZIK.

За статево-віковими характеристиками «Україна» та СТБ зближуються, «1+1» та «Інтер» теж. А от ТЕТ віддаляється від Нового у бік жіночої аудиторії, а «2+2» від ICTV у бік чоловічої. Ядро ICTV та НТН перетинається максимально близько.

Найкраща трансляція місяця – це «Дизель-шоу». Загалом же топ найрейтинговіших програм на трьох розділили «Україна», ICTV та «1+1». Перший із трійки відповідав за мелодраматичні серіали, другий – за новини та гумор, а «Плюси» – за комедії.

«Україна»

Оскільки липень – сезон повторів, особливо цього року, після важкого періоду карантину, погляньмо на те, як у своїх сітках канали намагаються монетизувати повтори. Найпростіше це робити з вертикальними серіалами (ситкоми, детективи тощо). Однак вдалою політика повторів може бути й з іншими жанрами.

Наприклад, «Україна» свої праймові серіали показує в будні о 21.00, а далі ставить їх у сітку в суботу в слоті 9.00‒17.00. таким чином в один день вікенду встигає показати всі 8 серій. Такі марафони збирають на каналі досить непогану частку, яка перевищує середню. Зачепивши глядачів однією серією, канал тримає на гачку, якщо аудиторії ніде себе діти в суботній день.

У топі з усіх серіалів каналу лише «Сонячний листопад» – це трансляція буднів, решту канал показував у вихідні. Серед праймових серіалів у липні зайшли «Хто ти?», «Сонячний листопад», «Коротке слово ні» та «Чорна кров». Останні дві стрічки знизили частку слоту.

Найкраща трансляція каналу – фільм «Ти тільки вір». Ця чотирисерійна російськомовна мелодрама виробництва Star Media вперше вийшла на каналі в грудні 2019 року. Історія про те, як успішна та нібито щаслива жінка втрачає все після автоаварії, а далі це все набуває завдяки новому коханню.

ICTV

Найкраща трансляція ICTV – «Дизель-шоу», яке вийшло в останній день липня і взяло частку 18,2%. За словами шефредактора проєкту Олексія Бланаря, секрет популярності їхніх програм полягає в більш «живучому» контенті: вони якщо й зачіпають політичні теми, то без згадки персоналій: «Умовно кажучи, позаторішній "Квартал" уже нецікаво дивитися, а нас — цікаво».

Однак кінець місяця був примітний для каналу ще й поверненням у прайм серіалу «Пес». Як бачимо на графіку, саме в останній тиждень місяця показники ICTV суттєво зросли і канал навіть випередив у цей час «Україну». Показники каналу підвищуються щоразу з поверненням «Пса».

Цей серіал – один із тих, який найкраще працює на каналі в повторах. Крім основного праймового слоту о 21.30 буднів, ICTV показує «Пса» ще й удень о 13.45. А також по суботах у слоті 13.20‒16.30.

Також у липні найрейтинговіші новини виходили саме на ICTV. А саме – «Факти тижня» за 19 липня (розстріл гуманітарної місії, відпочинок «слуг народу», підсумок сесії Ради тощо) та «Факти» за 28 липня (антирекорд захворювання на коронавірус, курорти в червоній зоні тощо). Це досить примітно з огляду на конкуренцію з «ТСН» на «1+1». Адже в липні на ICTV були не лише найрейтинговіше гумористичне шоу, а й новини.

«1+1»

«Плюси» продовжують долати літо повторами комедійних серіалів. У праймовий слот замість «Між нами дівчатами» зайшла «Кухня», а слідом за нею «Папік». А вже незабаром у серпні канал поверне в цей слот «Сватів». Серіал став уже традиційним «коником» каналу для кінця літа.

«1+1» також має марафони своїх проєктів у вихідні. Але не в суботу, як «Україна», а в неділю. Так, з 9.25 по 17.35 канал кілька тижнів показував «Світ навиворіт» з Дмитром Комаровим. Згодом у неділю стали виходити марафони повторів серіалу «Папік», а далі й «Сватів».

З випусків «ТСН» найбільше зацікавив глядачів спецвипуск 21 липня, коли відбувалося затримання «луцького терориста».

Проєкти студії «Квартал 95» «Вечірній квартал» та «Ліга сміху» перемістились у кінець топу.

Новий канал

У липні на Новому досить несподівано як на літній сезон вийшла прем’єра 11-го сезону реаліті «Ревізор». Проєкт доповнив праймову лінійку власних програм, він виходить щопонеділка, «Аферисти в сітях – 4» – щовівторка, і «Хто зверху» – у середу та четвер.

Далі, як і раніше, канал транслює зарубіжні художні фільми, які повторюють на вихідні. У пріоритеті глядачів липня – «Скарб Амазонки».

СТБ

Якщо Новий канал запускає прем’єри власних шоу в липні, то СТБ в цьому місяці їх закінчує. Топ найкращих трансляцій місяця очолює фінал другого сезону шоу «МастерШеф. Професіонали». Також канал продовжує показувати новий сезон «Нареченої для тата» та «Хати на тата».

Однак показники СТБ у липні бажають кращого. Зараз крива показників найближча до «Інтера». СТБ чомусь знову вирішив у праймі повторити свою мелодраму «За вітриною», яку вже неодноразово повторював о цій порі. А далі слідом поставив повтори «Акушерки» та «Вибору матері», у результаті показники слоту впали нижче середніх (3,5-4,5%).

Канал упродовж року перебував у своєрідному розпачі, коли його хитало від вдалих серіалів до не дуже вдалих. При цьому майже завжди показники прайму різко падали на повторах. Після орієнтації на серіали канал все ще не може знайти свою нішу й вирізнятися з-поміж конкурентів з їхнім типовим мелодраматичним продуктом.

При цьому глядачі продовжують сприймати СТБ як канал власних шоу та реаліті, про що свідчить і топ липня.

«Інтер»

Топ трансляцій «Інтера», як і сітку каналу, цього місяця урізноманітнив радянський кінопоказ: «Операція «И», «Максим Перепелиця», «Самогонщики», «Пес Барбос та незвичайний крос». Усі ці фільми вийшли в ефір по суботах. У будні найпопулярнішим контентом залишається «Слідство вели з Леонідом Каневським». Цей проєкт виходить у праймі одразу після «Речдоку».

Інформаційні канали

У липні зросла увага до інформаційних каналів. Відповідно, зросла частка в усіх лідерів. Прямий та ZIK продовжують іти поряд, при цьому перший лідирує за вибіркою «Вся Україна», а другий – у містах «50 тис.+». «112 Україна» змістився на четверту позицію і пропустив уперед NewsOne.

Суспільний мовник

Показники «UA: Першого» не зазнали значних змін у липні. Найкраща трансляція каналу – футбольний матч Кубку Україна «Динамо» – «Ворскла», який, утім, узяв частку лише 3,27%. Також на каналі дивились літургії Православної церкви України та Української греко-католицької церкви, новини, фільми про диких тварин і власні проєкти. Серед останніх – не лише «Наші гроші» та «Схеми», а й програма інтерв’ю Мирослави Барчук «Святі та грішні», гостею якої була народна артистка України Наталія Сумська.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

За словами старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, попри скорочення рекламної активності на 3%, з липня рекламний ринок почав відновлюватися. Зросла заповнюваність рекламних блоків до 82%, що на 17 відсоткових пунктів перевищує показники минулого місяця.

За даними Vizeum Ukraine, серед топрекламодавців умовного «Альянсу» холдингів StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» найбільше зростання показали:

- Nestle and L’Oreal: компанія наростила активність брендів Garnier (майже в 15 разів), Maybelline (+148%), Nestle (+345%), «Торчин» (+93%) та відновила підтримку Purina Pro Plan;

- P&G: за рахунок збільшення підтримки Always (+124%), Ariel (+217%), Old Spice, Pampers (+133%), Tide (+138%), а також відновлення активності Discreet та Venus.

А найбільшим скороченням активності відзначилися «Київстар» і Carlsberg Group (в першу чергу через призупинення підтримки брендів Carlsberg та «Львіварня»).

У липні частка сейлз-хаусу групи «1+1» від усього розпроданого інвентарю склала 22%. Лідерство дому продажів за кількістю куплених рейтингів вкотре утримує Reckitt Benckiser & Jacobs (наростивши активність брендів Nurofen (+144%), Vanish (+83%), Veet (+180%).

Інфографіку та ілюстрацію для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше за показниками — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5237
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду