Детектор телерейтингів: яке нове українське кіно дивляться на ТБ

Детектор телерейтингів: яке нове українське кіно дивляться на ТБ

1 Липня 2020
4948
1 Липня 2020
12:00

Детектор телерейтингів: яке нове українське кіно дивляться на ТБ

4948
Які рейтинги мали 10 телепрем’єр українських кінофільмів?
Детектор телерейтингів: яке нове українське кіно дивляться на ТБ
Детектор телерейтингів: яке нове українське кіно дивляться на ТБ

У 2019-му та на початку 2020 року ще в докарантинний період у прокат вийшло понад 30 українських фільмів, половина з яких має мільйонні бюджети у доларах. З них усіх лише двом фільмам вдалося взяти касові збори, які перевищили  вкладені у них кошти: «Скажене весілля — 2» та «Свінгери-2». До слова, це фільми з далеко не найвищими бюджетами.

За цей час десять із цих стрічок показали телеканали. Але чи знайшло нове українське кіно аудиторію серед телеглядачів? Про те, які фільми дивилися найкраще, в яких слотах та на яких каналах, читайте у спецпроєкті «Детектор телерейтингів», який робимо в партнерстві з рекламним агентством VizeumUkraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Перша трійка: комедії, молодіжні та різдвяні

Найчастіше телевізійні прем’єри українського кіно показує канал «1+1». Переважно о 21:00–22:00. За жанром це переважно комедії, екранізації історичних романів, патріотичне кіно та сімейно-дитяче («Скажене весілля», «Чорний ворон», «Іловайськ» тощо). Новий канал показує стрічки більш орієнтовані на молодіжну аудиторію («Давай танцюй»), а ТЕТ — казки («Тільки диво»). «UA: Перший» надає ефір для українського артхаузного кіно («Вулкан» Романа Бондарчука). Партнером двох великобюджетних стрічок, що вийшли в прокат минулого року — «Захар Беркут» (кошторис — 113,5 млн грн, sз них держпідтримка — 30 млн, касові збори — 35,3 млн грн) за мотивами повісті Івана Франка та «Ціна правди» (кошторис — 262 млн грн, із них майже 26 млн — підтримка Держкіно, касові збори — 9,6 млн грн) про події Голодомору, — є телеканал «Україна», однак їхні телепрем’єри в ефір ще не вийшли. Швидше за все, канал має намір приурочити їх показ до знакових дат (наприклад, Дня Незалежності чи Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні).

Із тих фільмів, які вже вийшли в телеефір, найрейтинговішою телевізійною прем’єрою очікувано стало «Скажене весілля — 2». «1+1» показав стрічку в суботньому праймі 20 квітня, де вона взяла рейтинг 6,35 %, частку 23,08 % за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+». Приблизно такі ж цифри були і серед глядачів віком 14–49. Для каналу це одна з найуспішніших трансляцій, адже вона перевищила середню частку удвічі. Комедія «Скажене весілля — 2» (кошторис — 15 млн грн, касові збори — 41,2 млн грн) стала одним із переможців 11-го пітчингуДержкіно та отримала від держави 7 млн грн. Виробники — «Прототип продакшн», Film.ua. Продюсери — Юрій Горбунов, Ірина Костюк, Надія Коротушка. Це сиквел комедії «Скажене весілля». За сюжетом стрічки, після того як молодша дочка Василя Середюка вийшла заміж за афрофранцуза, старша донька приводить у дім ще одного неочікуваного зятя.

Якщо «Скажене весілля — 2» може похизуватись високим бокс-офісом, то «Пригоди S Миколая» Семена Горова, яка посіла друге місце в рейтингу симпатій телеглядачів, великих касових зборів не мали (при кошторисі 38 млн грн, збори лише 8,9 млн грн). Хоча виходили у прокат двічі: у грудні 2018 року та в грудні 2019 року. Та й відгуки критиків були здебільшого негативними. Майже одразу після другої хвилі прокату фільм показав «1+1»  — 15 грудня 2019 року. Цифри трансляції перевищили середні показники каналу і взяли рейтинг 4,26 %, частку 13,43 % за комерційною аудиторією. Проєкт фільму став одним із переможців 10-го пітчингуДержкіно, він претендував на 23 млн грн держфінансування (60% бюджету). Виробник — Big Hand Films. Це історія про те, як під час відпочинку в Карпатах напередодні Дня святого Миколая до другокласника Артема приходить злодій у костюмі Миколая.

І третє місце — у ще однієї комедії, яка заробила під час прокату більше, ніж витратила на виробництво. Це «Свінгери-2» (кошторис — 9 млн грн, касові збори — 14,3 млн грн). «1+1» показав стрічку на Новий рік 1 січня 2020 року, її рейтинг 3,58 %, частка 13,08 % за комерційною аудиторією. Як і попередні фільми, вона так само зацікавила і молодшу аудиторію 14–49. Виробники фільму — F Films і Platforma Films. Комедію знято без державної підтримки. За сюжетом, бізнесмен Ігор втрачає чоловічу силу, і його жінка Ілона готова на все, щоби підняти йому потенцію.

Друга трійка +1: екшен, фентезі та патріотичне кіно

Українську стрічку «Давай танцюй» на День незалежності 24 серпня 2019 року показав Новий канал. Трансляція була для нього успішною, а показники вищі за середні: рейтинг 1,71 %, частка 10,54 % за «18–54, 50 тис.+», втім у маленьких містах та за аудиторією 14–49 цифри ще вищі (рейтинг 2,19 %, частка 14,21 %). Фільм вийшов у вечірньому праймі — о 21.00. Екшен подібний до американського «Крок уперед». За сюжетом, зухвалий молодий танцюрист приїжджає до Києва з маленького містечка на Донбасі для участі в танцювальному змаганні, щоб виграти велику суму грошей на лікування брата. Цей фільм підтримки Держкіно не мав. Фінансували його виробництво приватні особи (також частково його профінансував мобільний оператор «Київстар»), і бюджет так і не розголошувався. Його касові збори склали 7 млн грн.

Сімейне фентезі «Фокстер і Макс» у травня 2020 року показав «1+1», і воно взяло цифри на рівні річних середніх каналу. Рейтинг стрічки 2,71 %, частка 9,11 % за комерційною аудиторією. Стрічка знята за державної підтримки, на яку виділено близько 45,5 млн грн, кошторис — 51,5 млн грн, касові збори — 9,1 млн грн. Виробник — Pronto Film. За сюжетом, школяр Макс виявляє, що графіті собаки, яке він намалював знайденим під мостом балончиком, ожило у вигляді пса-наноробота із суперможливостями.

А от фільми «Іловайськ 2014. Батальйон “Донбас”» та «Чорний ворон», які показував «1+1», аж надто успішними для каналу назвати важко. Перший вийшов у жовтні 2019 року, другий — у травні 2020 року, однак обидва мали частку, нижчу за середню річну каналу.

«Іловайськ» вийшов о 22:34 і мав рейтинг 1,46 %, частку 7,88 % за комерційною аудиторією, втім за вибіркою «Вся Україна» його частка таки дотягнула до 10,64 %. Схоже, стрічка значно більше зацікавила мешканців маленьких міст — при цьому як за «18–54», так і за «14–49». Це фільм про бої за Іловайськ під час війни на Донбасі. Кошторис фільму — 33 млн грн (приватні гроші без будь-якої підтримки Держкіно), касові збори — 4 млн грн.

Історичний фільм Тараса Ткаченка «Чорний ворон» — одна з найсвіжіших телепрем’єр. У прокат стрічка вийшла у грудні 2019 року, канал показав її у травні 2020 року. Її рейтинг 2,38 %, частка 7,92 % за комерційною аудиторією. Фільм знятий за мотивами однойменного роману Василя Шкляра, в основу якого покладені історичні документи, зокрема, із розсекречених архівів КДБ. Канал підписав угоду з письменником щодо початку виробництва драми в лютому 2016 року. Фільм став одним із переможців 9-го пітчингу Держкіно (сума держпідтримки — близько 12 млн грн). Виробничий бюджет стрічки — 20 млн грн, касові збори — 4,1 млн грн.

Третя трійка: мюзикл, фентезі та артхаус

Український мюзикл «Гуцулка Ксеня» вийшов у прокат весною минулого року й зібрав схвалення критиків, понад це фільм отримав гран-прі фестивалю в Японії. Втім, у прокаті стрічка не змогла заробити на покриття виробничого бюджету (кошторис фільму — близько 48 млн грн, касові збори — 3,7 млн грн). «1+1» показав телепрем’єру мюзиклу в неділю в пізньому праймі о 22:20. Але цифри «Гуцулка Ксеня» зібрала більш ніж скромні: рейтинг 1,31 %, частка 5,53 % за «18–54, 50 тис.+». Мюзикл знятий за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича. За кілька тижнів до окупації Західної України у Ворохту приїздить американець українського походження Яро, щоб одружитися з українкою. Тільки за цієї умови він успадкує великі статки батька. Виробництво стрічки здійснювала кінокомпанія «Гагарін Медіа» за підтримки Держкіно (24 млн грн).

Дитячий фільм-фентезі «Тільки диво» транслював не «1+1», а молодіжний канал групи ТЕТ. Це ще одна історія, яка трапилась у переддень свята Миколая. Канал показав його цього року на Різдво. Це було через два з половиною тижні після того, як стрічка за відсутності дистрибутора вийшла в обмежений прокат. За комерційною аудиторією рейтинг 0,48 %, частка 1,76 %. За молодшою аудиторією «14–49, 50 тис.+» частка вища — 2 %. Але ці цифри нижчі за середні ТЕТу, який у 2020 році мав частку понад 3 %. «Тільки диво»  — це історія про юнака Северина та його сестру Аніку, які задля порятунку хворого батька долають низку випробувань та потрапляють у вир пригод. Події фільму розгортаються в переддень свята Миколая. Проєкт фільму став одним із переможців десятого пітчингу Держкіно та отримав державну підтримку в розмірі майже 44 млн грн при загальній вартості виробництва фільму 61,5 млн грн.

Й останньою стрічкою огляду є український артхаусний фільм «Вулкан», який наприкінці березня показав «UA: Перший». Світова прем’єра стрічки відбулася 1 липня 2018 року на Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах. Фільм має активне фестивальне життя, здобув гран-прі фестивалів у Марокко, Вірменії, Хорватії, виборов призи в Білорусі та Китаї, має спеціальну відзнаку журі на кінофестивалі в Індії тощо. В український прокат фільм вийшов весною минулого року. Касові збори — 358 тис. грн, при кошторисі 10 млн грн (із них 5 млн грн надало Держкіно). Фільм розповідає про Лукаса, що переживає кризу середнього віку. Через низку обставин він опиняється на півдні України, де поринає в життя провінційного містечка. Канал показав його о 22:00, «Вулкан» взяв рейтинг 0,15 %, частку 0,58% за комерційною аудиторію «18–54, Вся Україна», втім у великих містах частка стрічки була 0,93 %. Попри те, що ця цифра виглядає дуже невисокою, це майже вдвічі вище середньої частки суспільного мовника (у 2020 році середня частка «UA: Першого» становить 0,44 % за «18–54, 50 тис.+» та 0,58 % за «18–54, Вся Україна»).

Дані надані «Детектору медіа» агентством VizeumUkraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій «18+», «18–54», вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше за показниками — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4948
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду