Детектор телерейтингів. «Наш» у топі, СТБ відтягує в «України» глядачів 18+, а «Євробачення» рятує «UA: Перший»

Детектор телерейтингів. «Наш» у топі, СТБ відтягує в «України» глядачів 18+, а «Євробачення» рятує «UA: Перший»

18 Червня 2021
8629
18 Червня 2021
16:00

Детектор телерейтингів. «Наш» у топі, СТБ відтягує в «України» глядачів 18+, а «Євробачення» рятує «UA: Перший»

8629
А також рейтинговий провал «Слов’ян», довгоочікувані показники «України 24» та радянський успіх «Інтера».
Детектор телерейтингів. «Наш» у топі, СТБ відтягує в «України» глядачів 18+, а «Євробачення» рятує «UA: Перший»
Детектор телерейтингів. «Наш» у топі, СТБ відтягує в «України» глядачів 18+, а «Євробачення» рятує «UA: Перший»

У травні свої показники розкрила «Україна 24», «Наш» обійшов Прямий, «1+1» запустив історичну драму «Слов’яни» та новий проєкт Дмитра Комарова, ICTV — серіал «Перший хлопець на селі», Новий — «Аферистів у сітях», а СТБ — прем’єри своїх власних серіалів за «не дуже оригінальними» ідеями.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тисяч). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі, старші за 18 років, по всій Україні). Зростання або зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у березневому огляді порівнюємо з лютим 2021 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тисяч+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні квітня: 17-й тиждень (1–2 травня), 18-й (3–9 травня), 19-й (10–16 травня), 20-й (17–23 травня), 21-й (24–30 травня), 22-й (31 травня).

Дані для аналізу надало рекламне агентство Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використані дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції травня

1854

ICTV все ще найпопулярніший канал за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+». СТБ дихає йому у спину, а частка «України» та «1+1» падає. «Україна» до всього у травні поступилась Новому каналу і знову опинилась на п’ятій позиції. Крім Нового та «Інтера», у травні знизилася частка всіх каналів: весняні свята, відпустки, городи…

 

18+

У боротьбі за старшу аудиторію набирає обертів СТБ, який скоро зможе позмагатись за цю нішу з незмінним лідером — «Україною». Також травень був плідний і для каналу «Інтер», який знову опинився у топтрійці, випередивши ICTV та «1+1».

 

Переважно жіночі аудиторії СТБ та «України» зблизились, як і «Інтер» з «1+1», а «2+2» з ICTV. А от ядра аудиторії ТЕТ і Нового каналу віддалились. Останній цікавіший чоловікам, тоді як ТЕТ дивляться переважно молоді жінки.

Хоча частка ICTV у травні дещо похитнулась, найкращою трансляцією став проєкт каналу — «Дизель-шоу», яке дивились навіть краще за «Холостяка». Дейтинг-шоу СТБ теж у топі, а заразом і «Вікна-новини», які виходили у день трансляції шоу. Не втомлюються українці дивитися «Свати», які стали у травні найкращим серіалом.

 

ICTV

Впродовж місяця показники каналу дедалі знижувались. Лідерську позицію ICTV утримував у першу половину травня, а далі поступився СТБ.

У святкові дні на каналі поменшало випусків новин і програм із публіцистичної лінійки, натомість посилився кінопоказ, і зрештою фільми з циклу «Форсаж» опинились у топі.

У будні напередодні 8 та 9 травня канал змінив свої звичні серіали «Пес» та «Розтин покаже» на чотирисерійний телефільм «Перший хлопець на селі» (21.30) та драму «Винищувачі» (23.35). Перша трансляція наростила частку слоту, а друга не змінила її в порівнянні з попереднім серіалом. Другий експеримент із серіалами буднів у травні був не такий успішний для каналу. Адже канал поставив у будні три фільми: чотирисерійні «Перевірка на міцність» та «Збреши собі», а також художній фільм «Правило бою». Вони знизили частку слоту майже вдвічі у порівнянні з «Псом-4» та «Винищувачами». Тому канал повернув на місце «Пса» о 21.30, а о 22.45 вирішив повторити свій трилер «Схованки».

 

СТБ

СТБ у травні урізноманітнив серіальний слот о 20.15 і покращив його показники, особливо за аудиторією 18+. Замість «Папаньок-3» вийшли короткі телефільми, серед яких новий проєкт Оксани Байрак «Сніг посеред літа», а також ще одна прем’єра — «Мій коханий друг». А найбільше наростив показники слоту шістнадцятисерійний власний серіал виробництва StarLight Production «Все не випадково». За сюжетом він подібний до турецької мелодрами «Уламки щастя», яку свого часу показував «1+1». Стрічка мала високі показники як за 18+, так і за 18–54.

Після неї серіал «Невірна» виробництва Space Production знизив частку слоту. Цей серіал є адаптацією російського: схоже, така адаптація ідей і сюжетів стає трендом в Україні.

Також серед топових трансляцій каналу — фінал «Євробачення», який став одним із найпопулярніших за останні десять років. А найрейтинговішим контентом каналу знову стало реаліті «Холостяк» та випуск «Вікон», який транслювався в один день із шоу.

 

«1+1»

«Плюси» відкрили сезон «Сватів» і, схоже, планують втриматись із ним до кінця літа. Його показники поступово знижувались, але частка перевищувала 10 %. Канал має одну з найсильніших позицій у праймі.

 

Також у травні вийшла прем’єра українсько-словацького серіалу «Слов’яни». Історична драма, переможець пітчингу «патріотичних фільмів» Міністерства культури України у 2018 році, розповідає про життя слов'ян на межі VI-VII століть. Канал його поставив у слот 22.50 замість серіалу «Кухня». Прем’єра знизила показники каналу спершу з 11,3 % до 8,4 % за комерційною аудиторією, а  на другому тижні показу — до 6,6 %. Кінопоказ, який згодом змінив у цьому слоті «Слов’ян», цифри слоту наростив.

А от прем’єра «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим» виявилася вдалою й потрапила у топ. Програма виходить щонеділі. Третю частину топу займають проєкти «Кварталу 95».

 

Новий канал

Показники Нового у травні були найбільш стабільними, як бачимо на графіку. У топі лише кінофільми, які транслювались у вихідні.

У сітці буднів у травні були лише незначні зміни: замість реаліті «Від пацанки до панянки» вийшов проєкт «Аферисти у сітях», який наростив частку слоту. Програма виходить щопонеділка у лінійці о 19.00, а далі — о 21.00  та 23.10 — дві лінійки кінопоказу.

Художні фільми буднів канал повторює у вихідні разом з анімацією та шоу «Орел та решка». До речі, тревел-шоу, яке зазвичай дає каналу високі показники, у другій половині травня розгубило глядачів і мало частку, нижчу за середній показник каналу.

 

«Україна»

«Україна» на п’ятій позиції за підсумками травня і має показники, близькі до Нового каналу. Контент каналу, який довго тримав глядачів, схоже, потребує перезавантаження. Особливо з огляду на посилення позицій СТБ, який змагається за аудиторію «України». У топі переважно програми і фільми, що транслювались у вихідний.

У будні в серіальній лінійці о 21.00 найвищі показники мала стрічка «Чужі гріхи» про нелегку долю домогосподарки Даші, в якої загинув чоловік. Особливо охоче серіал дивилась аудиторія 18+. Однак цей серіал, який розпочався ще  у квітні, закінчився на початку травня. «Теорія зла», яка його змінила, знизила частку слоту, як і «Кришталеві вершини» та «Врятувати Віру». Остання стрічка наростила перегляд на другому тижні показу і потрапила у топ. А найбільш рейтинговою у травні стала мелодрама виробництва Film.ua «Хіба можна мріяти про більше». Це був повтор — прем’єра на каналі відбулась у жовтні 2020 року і також мала високі показники.

«Інтер»

«Інтер» — один із небагатьох, хто у травні наростив свої показники. Особливо вдалим для каналу було програмування 9 травня. Як бачимо з топу, три трансляції цього дня стали найпопулярнішими за місяць: радянська стрічка «У бій йдуть тільки старі», концерт «Перемога одна на всіх» та «Ні кроку назад», яку канал показує щороку 9 травня.

Суттєвих змін у сітці каналу не відбулось. У вихідні, окрім радянського кінопоказу, виходять британські драми й повтори телефільмів українського і російського виробництва.

Інформаційні канали

Головною подією стала поява з 11 травня в панелі каналу «Україна 24». У період з 11 по 31 травня канал був лідером у цій ніші за аудиторією 18+ (вся Україна). Натомість у містах із населенням понад 50 тисяч на першому місці «Наш». До речі, «Наш» уперше потрапив у топдесятку за аудиторією 18+. Після відключення каналів Медведчука це вдавалось лише Прямому каналу.

У порівнянні з квітнем частка Прямого не змінилась, натомість «Наш» наростив аудиторію. Також знизились цифри «Еспресо», а у 5 каналу зросли.

Суспільне

Частка «UA: Першого» у травні зросла до омріяного 1 % — принаймні, за аудиторіями 18+ та 4+. Зростання частки забезпечив показ «Євробачення». Наприклад, фінал пісенного конкурсу взяв частку, в 14 разів вищу за середню «UA: Першого» у травні за комерційною аудиторією. Цьогорічне «Євробачення» було одним із найпопулярніших за останні десять років. Якщо рахувати частку, зібрану двома каналами, які транслювали фінал (СТБ та «UA: Першого»), то вона поступається лише показникам 2016 року, коли в конкурсі перемогла Джамала, та 2018 року, коли Україну представляв Melovin.

Фінал, півфінал та інші програми про «Євробачення» обійшли за цифрами навіть фільми про диких звірів та новини. Також у травні канал показав фінал кубку України з футболу. Показники були порівняно високими для «UA: Першого», хоч і скромні для топової футбольної події, яку також показував платний канал «Медіа Групи Україна» «Футбол 1».

 

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У травні активність рекламодавців зростала, але не так стрімко, як місяць тому. За словами старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року рекламна активність зросла на 26 %, а заповнюваність рекламних блоків — 80 %, що на 33 відсоткові пункти вище за показники минулого року.

На каналах «Преміум ТБ» (StarLightMedia та «1+1 медіа») заповнюваність становить 80 % (у квітні була 83 %), на каналах «Твоє ТБ» («Медіа Групи Україна» та Inter Media Group) — 78 % (у квітні була 81 %).

Серед топрекламодавців «Преміум ТБ» найбільше зростання у порівнянні з минулим роком продемонстрували:

- Nestle and L’Oreal. Як каже Роман, у першу чергу завдяки активності неактивних у 2020-му брендів Felix, Garnier, L’Oreal, Purina One, Vichy, Yves Saint Laurent, «Торчин»;

-  Sanofi. За рахунок неактивних у минулому році Magne-B6, «Аллегра», «Но-Шпа», «Есенцілє», та інтенсифікації підтримки «Фестал» (+107 %) і «Ентерожерміна» (+57 %).

Частка «Твоє ТБ» від усього розпроданого інвентарю, як і минулого місяця, становить 29 %. Скоротив активність P&G, який призупинив рекламу Always, Ariel, Clairol, Discreet, Fairy, Lenor, Mr. Proper, Naturella, Old Spice, Pantene Pro-V, Tide.

А от наростили присутність Coca-Cola та «Фармак». Останній — збільшивши підтримку «Антраль» (+25 %), «Лактіале» (+130 %), «Піколакс» (+23 %), «Фармадол» (+116 %), «Едем» (+43 %) та неактивних у 2020-му «Сонобарбовал», «Квайт».

 

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тисяч+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8629
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
управління популяризації телепрограм та ведучих
1034 дн. тому
Так, завдяки Євробаченню частка вийшла гарна. Точно так і зарплатня на ПЕРШОМУ висока : 1 відсоток в НТКУ тримує 200 000, а 99 відсотків - 7 000 грн.
презумпція оптимізму
1034 дн. тому
Оби поци з першого не продавали Євробачення СТБ, то процент був би значно вищий.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду