Антипіратська ініціатива «Чисте небо» підбила підсумки року

Антипіратська ініціатива «Чисте небо» підбила підсумки року

11 Січня 2021
2825
11 Січня 2021
17:08

Антипіратська ініціатива «Чисте небо» підбила підсумки року

2825
І визначила пріоритети на 2021 рік.
Антипіратська ініціатива «Чисте небо» підбила підсумки року
Антипіратська ініціатива «Чисте небо» підбила підсумки року

Антипіратська Ініціатива «Чисте небо» підбила підсумки 2020. Про результати боротьби з піратством та захисту контенту розказала пресслужба ініціативи.

Серед ключових подій ініціатива вважає кодування каналів медіагруп на супутнику. Канали стали доступні через платні програмні послуги DTH-провайдерів Viasat і XtraTV. «Це було одним з ключових кроків до підвищення безпеки контенту в телеіндустрії, який дозволив істотно знизити кількість випадків кардшарінга, а також скоротити можливості для піратів й наблизити галузь до більш розвиненої європейської моделі», - наголошує ініціатива.

Окрім цього у 2020 році «Чисте небо» продовжувало слідувати своїй стратегії, ключовим моментом якої є підхід follow the money, а також активна співпраця з державними та правоохоронними органами. Були висунуті пропозиції про зміни в законодавстві, зокрема, заборонити рекламу на піратських ресурсах — як один із способів протидії фінансуванню піратства.

Як повідомляє ініціатива, у цьому році в рамках роботи сервісу blacklists.org.ua рекламний контент українських компаній був виявлений на 1342 піратських сайтах. У той же час, ряд відомих рекламодавців, як, наприклад, «АЛЛО», «Ельдорадо», «Укрпошта», ModnaKasta, Ria.com та інших, перестали розміщувати рекламу на нелегальних ресурсах.

Окрім цього, у 2020 винесено перший вирок за частиною 3 статті 176 Кримінального кодексу України (порушення авторського права і суміжних прав), а також відкрито перше в Україні кримінальне провадження щодо фінансування піратства. В цілому, за останні три роки виявлено 9519 порушників права інтелектуальної власності, з них 8700 — в інтернеті.

У червні Ініціатива «Чисте небо» створила єдиний центр моніторингу, який відстежує і блокує ресурси з краденим аудіовізуальним контентом за усіма напрямками. За півроку вдалося заблокувати: 7 нелегальних програм з 117 всього перевірених в GooglePlay, AppStore і SmartTV; 7 плейлистів, що нелегально ретранслюють канали учасників «Чистого неба», з 189 перевірених; 167 з 511 оголошень на Olx про встановлення піратського ПЗ. Також зафіксовано 58 правопорушень з боку OTT-сервісів, в результаті яких подано 16 скарг у VISA&Mastercard і 2 скарги до Асоціації ЕМА. Виявлено 275 ISP-провайдерів, які причетні до правопорушень, 16 з них отримали статус «пірат» і будуть переслідуватися законом.

У 2020 році до Ініціативи приєдналося кілька нових гравців медіаринку. На початку року асоційованим членом став Індустріальний телевізійний комітет та до кінця року, після того, як «Чисте небо» оголосила про розширення членства, ще кілька компаній приєдналися до спільної боротьби з крадіжкою контенту: рекламна мережа Recreativ, провайдер Volia і ОТТ-сервіс Omega TV.

Також, у цьому році стався вихід на міжнародний рівень у сфері захисту інтелектуальної власності. Україна приєдналася до проекту Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) — всесвітньої захищеної онлайн-платформи зі списком і досьє сайтів-порушників авторських прав WIPO ALERT Database. Нелегальні ресурси, які українські правовласники подають на український сервіс blacklists.org.ua, тепер можна буде розміщувати і там.

Ініціатива подала топ-25 піратських сервісів в Notorious Markets List, який формується Торговим представництвом США, з перспективою їх внесення у «Список 301» в майбутньому.

Також, для посилення підтримки правовласників, у грудні Ініціатива «Чисте небо» запустила гарячу лінію «Проти піратства», і тепер українські та іноземні правовласники можуть отримати безкоштовну консультацію щодо механізмів захисту своїх прав на об'єкти інтелектуальної власності в Україні.

«Захист інтелектуальної власності важливий не тільки для розвитку кожного окремого її власника, а й для розвитку галузі в цілому — саме тому ми закликаємо до об'єднання всіх її учасників. Попереду на нас чекає ще величезна робота, і ми розуміємо, що крапку в боротьбі з піратством ми поставимо не скоро. Проте, головний крок вже зроблено — вибір активно впливати на В2В-сегмент, поступово скорочуючи можливості для прояву піратства як такого», - каже В'ячеслав Мієнко, керівник Ініціативи «Чисте небо».

Микола Фаєнгольд, заступник керівника Ініціативи «Чисте небо», вважає, що найближчим часом необхідно сконцентруватися на створенні законодавчих умов захисту авторського права, за яких правовласник зможе реагувати на факт піратства протягом декількох хвилин/годин

 Серед ключових завдань на 2021 рік: робота в законодавчій сфері (в першу чергу, ініціювання окремої статті ККУ про фінансування піратства й посилення відповідальності за порушення авторських і суміжних прав), створення міжвідомчої групи для боротьби з піратством, реалізація алгоритму взаємодії з Мінекономіки для подачі нелегальних ресурсів у WIPO ALERT Database, вдосконалення інституту державних інспекторів з інтелектуальної власності тощо.

Нагадаємо, учасники антипіратської ініціативи «Чисте небо» мають намір ініціювати зміни в закон «Про рекламу» для введення заборони на розміщення реклами на ресурсах з нелегальним контентом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2825
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду