Учасники «Чистого неба» хочуть заборонити рекламу на піратських сайтах

Учасники «Чистого неба» хочуть заборонити рекламу на піратських сайтах

2 Жовтня 2020
2118
2 Жовтня 2020
10:56

Учасники «Чистого неба» хочуть заборонити рекламу на піратських сайтах

2118
Представники рекламних агенцій під час круглого столу висловили небажання співпрацювати з піратськими ресурсами.
Учасники «Чистого неба» хочуть заборонити рекламу на піратських сайтах
Учасники «Чистого неба» хочуть заборонити рекламу на піратських сайтах

Учасники антипіратської ініціативи «Чисте небо» мають намір ініціювати зміни в закон «Про рекламу» для введення заборони на розміщення реклами на ресурсах з нелегальним контентом. Про це йшлося під час круглого столу українського представництва міжнародної асоціації Interactive Advertising Bureau (IAB, Бюро інтерактивної реклами) та «Чистого неба», повідомляє пресслужба ініціативи.

Участь у круглому столі взяли рекламні агенції Amplifi, MGID, Digital Sales House Adpartner, Resolution Media (OMD OM Group), медіагрупа 1+1 media, Getty Images Ukraine та інші. Учасники намагались досягнути домовленостей у питаннях реклами і захисту прав правовласників.

В'ячеслав Мієнко, керівник «Чистого неба», нагадав, що в межах проєкту blacklists.org.ua Українська антипіратська асоціація (УАПА), а також інші правовласники, проводять моніторинг розміщення реклами на сайтах «чорного списку». Таким чином, рекламодавці отримують листи-повідомлення про те, що їхня реклама була розміщена на недобросовісних сайтах. Підставою для відправки рекламодавцям повідомлень є поява їхньої реклами на сайті-порушнику два і більше разів протягом трьох місяців.

Представники рекламних агенцій висловили небажання співпрацювати з піратськими ресурсами. Однак Сергій Денісенкo, гендиректор MGID, і Михайло Іртлач, директор з маркетингу Digital Sales House Adpartner, зауважили, що рекламодавець і сейлзхаус можуть не знати, що на ресурсі розміщено контент нелегально, це виявляється тільки за фактом, після отримання розсилки від blacklists.org.ua.

Юрист компанії Programmatic Media Group заявив, що з точки зору законодавства рекламодавець, розміщуючи рекламу на будь-якому ресурсі, права власника контенту не порушує. Також він зазначив, що на сьогоднішній день закон не дає чітких критеріїв, що означає фінансування піратства.

У результаті обговорення В'ячеслав Мієнко запевнив про готовність «Чистого неба» до діалогу та пропозицій рекламодавців щодо поліпшення сервісу. Завдання ініціативи — інформувати рекламодавців про нелегальні сайти. Що стосується законодавчої норми про фінансування піратства, то, як і будь-яка нова норма, вона повинна бути з часом відпрацьована. Ключове — дотримання принципу follow the money, мета якого — ослаблення фінансування піратів. У цьому контексті пан Мієнко згадав про намір «Чистого неба» ініціювати зміни в закон «Про рекламу», що регулює розміщення реклами на ресурсах з нелегальним контентом.

Вероніка Логвіновська, директор з диджитал-закупівель Amplifi Ukraine, відзначила, що рекламодавцям необхідна єдина методологія відстеження нелегально розміщеного контенту. На її погляд, потрібно працювати і над вдосконаленням сервісу blacklists.org.ua, оскільки є піратські сайти, які не включені в список. Йдеться про захищений правом інтелектуальної власності контент, чиї власники не проводять належний моніторинг.

В'ячеслав Мієнко зазначив, що недавно Всесвітня організація із захисту інтелектуальної власності (ВОІВ) випустила сервіс-аналог blacklists.org.ua — Wipo alert. Це світовий список сайтів, до яких у правовласників є претензії. Україна зробила вже певні кроки в процедурі приєднання до цього сервісу. 23 вересня відбувся завершальний етап — підписання меморандуму між Мінекономіки України, яке є регулятором у сфері захисту інтелектуальної власності, та ВОІВ.

«Тепер у нас є можливість заявляти про порушників уже на міжнародному рівні. Для мене цей факт — підтвердження того, що ми на правильному шляху, а наш сервіс — корисний інструмент», — заявив В’ячеслав Мієнко.

Учасники круглого столу вирішили створити робочу групу при Комітеті стандартів IAB і спільно шукати шляхи розширення технічних можливостей моніторингу, удосконалення його методики, а також виробити ефективний й прийнятний для всіх учасників ринку формат боротьби з крадіжками контенту.

Нагадаємо,  у вересні рекламна мережа Recreativ приєдналася до антипіратської ініціативи «Чисте небо» як асоційований учасник.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2118
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду