Уряд бачить своїм пріоритетом боротьбу з піратством та урегулювання виплати роялті

Уряд бачить своїм пріоритетом боротьбу з піратством та урегулювання виплати роялті

25 Березня 2021
1010
25 Березня 2021
10:43

Уряд бачить своїм пріоритетом боротьбу з піратством та урегулювання виплати роялті

1010
Міжнародний альянс з інтелектуальної власності продовжує надавати невтішні висновки щодо захисту прав інтелектуальної власності в Україні.
Уряд бачить своїм пріоритетом боротьбу з піратством та урегулювання виплати роялті
Уряд бачить своїм пріоритетом боротьбу з піратством та урегулювання виплати роялті

Питання захисту прав інтелектуальної власності — у топ-пріоритеті уряду. Про це сказав заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України Олександр Романішин під час обговорення на сесії «‎Піратство та захист авторських прав», повідомляє пресслужба ініціативи «Чисте небо».

За інформацією ініціативи, Міжнародний альянс з інтелектуальної власності продовжує надавати невтішні висновки щодо захисту прав інтелектуальної власності в Україні. На думку керівника «Чистого неба» В’ячеслава Мієнка, це відображає реальний стан речей у країні. Постійна присутність України у «Спеціальному Списку 301» Торговельного представника США, де представлені торговельні партнери цієї країни, «говорить про недостатній рівень захисту прав інтелектуальної власності в Україні».

У рекомендаціях міжнародних експертів зазначається про необхідність збільшення участі державних органів у захисті, зокрема, посилення кримінального переслідування за онлайн-порушення, створення окремого підрозділу із захисту прав інтелектуальної власності в рамках Офісу Генерального прокурора, а також формування спеціалізованої групи експертів з боротьби зі злочинами у цій сфері. Також аудіовізуальна індустрія пропонує ще деякі правки у Кримінальний кодекс, зокрема, прибрати з частини першої Статті 176 матеріальний склад злочину з метою спрощення та пришвидшення розгляду справ. 

«‎Питання інтелектуальної власності є важливим аспектом як для внутрішніх потреб країни, так і в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також діалогу Україна-США. У "Списку 301" ми, поки що, знаходимося у невигідній позиції, і один з пріоритетів України — вихід з даного списку. Напрямки роботи, які передбачаються для цього: боротьба з неліцензійними програмними забезпеченнями, боротьба з піратством, а також виплата роялті», – зазначив Олександр Романішин.

Він додав, що у вересні минулого року між Всесвітньою огранізацією прав інтелектуальною властності (WIPO) і Мінекономіки підписаний меморандум про обмін базами даних щодо піратського контенту.

«‎Ми вважаємо, що це стане поштовхом для того, аби рекламодавці припиняли фінансування сайтів, які розміщують нелегальний контент», –  сказав Романишин. 

Нагадаємо, восени 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства України та Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) підписали меморандум про співпрацю. За його умовами українські правовласники зможуть подавати інформацію про сайти, що порушують авторські права, на всесвітню онлайн-платформу WIPO.

Ілюстрація: «Чисте небо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1010
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду