Диджитал-маркетинг-2021: онлайн-репутація, martech і трошки TikTok. Медіапідсумки 23–29 листопада 2020 року

Диджитал-маркетинг-2021: онлайн-репутація, martech і трошки TikTok. Медіапідсумки 23–29 листопада 2020 року

30 Листопада 2020
4305
30 Листопада 2020
16:30

Диджитал-маркетинг-2021: онлайн-репутація, martech і трошки TikTok. Медіапідсумки 23–29 листопада 2020 року

4305
У 2021 році маркетологи в Україні більше використовуватимуть диджитал-інструменти. І розвиваються вони завжди швидше, ніж їх можна відрегулювати, про що досі мріють окремі українські політики та класичні телевізійні лобісти.
Диджитал-маркетинг-2021: онлайн-репутація, martech і трошки TikTok. Медіапідсумки 23–29 листопада 2020 року
Диджитал-маркетинг-2021: онлайн-репутація, martech і трошки TikTok. Медіапідсумки 23–29 листопада 2020 року

Комунікаційна група dentsu Ukraine провела опитування серед представників маркетингових департаментів про те, як розвиватиметься бізнес після 2020 року. Зокрема, воно показало, що 70 % опитаних компаній уже збільшили бюджет на диджитал-комунікації, а 92 % опитаних стверджують, що збираються наростити частку диджиталу в медіаміксі на 2021 рік.

Також половина опитаних планує збільшувати інвестиції в martech. Наразі найпопулярнішими є martech-рішення, пов’язані з управлінням даними, пошуковою рекламою та соціальними медіа. Водночас у найближчому майбутньому передбачається, що рекламодавці будуть експериментувати з інструментами аналітики: дашбордами і візуалізацією даних, прогнозуванням і моделюванням. За словами респондентів, для впровадження martech перш за все необхідно перерозподілити інвестиції та накопичити необхідну експертизу.

У принципі, така ситуація повторюється з року в рік восени: телевізійні сейлз-хауси голосно говорять про медіаінфляцію, рекламні групи — про зростання попиту на диджитал. Але цей рік багато в чому особливий. Чи не вперше розвитком диджиталу, його ринкової інфраструктури по-справжньому зацікавилися медіагрупи — точніше, ті з них, хто незадоволений своїми позиціями в новій конфігурації продажів телереклами. До справжніх новин і сенсацій ще дуже далеко, але вітер, імовірно, може подути з-поза меж Індустріального телевізійного комітету у вигляді співпраці цих медіагруп, рекламних холдингів і рекламодавців.

Ще один цікавий момент в опитуванні dentsu Ukraine стосується інструментів та підходів до диджитал-комунікацій. Так, 42 % опитаних маркетологів із тією чи іншою частотою вже проводять дослідження репутації в онлайн-каналах, а 35 % збираються розпочати аналізувати її в найближчому майбутньому.

Задля підвищення довіри бренди передусім планують створювати додаткову цінність для аудиторії за допомогою контенту (48 %) та залучати інфлюенсерів (27 %). Найпопулярнішими соціальними платформами в комунікації зі споживачами є Facebook, Instagram та YouTube, наступного року очікуватиметься зростання інтересу до Telegram і TikTok.

Щоби зрозуміти, якою може бути TikTok-реальність, погляньмо на російський ринок, де протягом карантину стався TikTok-бум. Це тільки при поверховому погляді на цю мережу здається, що вона може бути корисною хіба що для музикантів, бо допомагає робити вірусними мелодії, використовуючи їх у коротких малозмістовних відео. Російська TikTok-індустрія виглядає винахідливо: рекламні агентства та різного роду продюсери орендують під Москвою будинки, звозять туди тіктокерів, які там живуть і знімають відео. Тіктокери — школярі та студенти — кидають навчання заради нечуваних для себе заробітків на рекламних контрактах. До них приїжджають топові зірки шоу-бізнесу, в них беруть інтерв’ю. Вони молоді, веселі, креативні, поза політикою. Щоправда, інколи у своїх інтерв’ю вони розповідають, що рекламували поправки до Конституції, навіть не розуміючи, що ті консервують режим Володимира Путіна. А ще в цих будинках є тіктокери з України: в Україні перші TikTok-будинки уже теж почали з’являтися, але на нашому ринку інфлюенс-маркетингу поки недостатньо грошей, щоби це стало привабливим бізнесом.

Безперечно, dentsu Ukraine права і диджитал в Україні зростатиме. І розвивається він завжди швидше, ніж його можна відрегулювати, про що досі мріють окремі українські політики та класичні телевізійні лобісти. А от про що варто було би подбати, так це про те, щоби якомога більше всього залишалося в Україні: і рекламних грошей, і паблішерів, і контент-мейкерів, навіть (або особливо) якщо це просто наші діти.

Ілюстрація: Cronuts.digital

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4305
Читайте також
03.07.2020 10:00
Дарія Булатнікова
для «Детектора медіа»
8 291
17.09.2019 10:30
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
2 450
24.04.2019 15:30
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
3 712
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду