Megogo, «Ланет» і понад 30 провайдерів отримали позови щодо порушення авторських прав від організації колективного управління

Megogo, «Ланет» і понад 30 провайдерів отримали позови щодо порушення авторських прав від організації колективного управління

8 Жовтня 2020
6195
8 Жовтня 2020
13:41

Megogo, «Ланет» і понад 30 провайдерів отримали позови щодо порушення авторських прав від організації колективного управління

6195
Асоціація правовласників і постачальників контенту закидає єдиній акредитованій організації колективного управління (ОКУ) у сфері кабельної ретрансляції, якою є «Коаліція аудівізуальних і музичних прав», дії в інтересах юридичних осіб країни-агресора. КАМП ці звинувачення відкидає.
Megogo, «Ланет» і понад 30 провайдерів отримали позови щодо порушення авторських прав від організації колективного управління
Megogo, «Ланет» і понад 30 провайдерів отримали позови щодо порушення авторських прав від організації колективного управління

Громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП), яка збирає та виплачує роялті за авторські та суміжні права за кабельну ретрансляцію, подала понад 30 позовів до суду на провайдерів з вимогою стягнення компенсації за порушення авторських прав. Ідеться про суми від 223 тис. до 825 тис. грн. Частина цих позовів, згідно з даними судового реєстру, прийнята до розгляду, і щодо них відкриті судові провадження

Серед них – позов про стягнення компенсації за порушення авторського права до провайдера «Мережа Ланет» на суму 792,8 тис. грн, три позови до ОТТ-сервісу Megogo щодо компенсації 223,6 тис. грн, 597,6 тис. грн та 443,2 тис. грн, позов до ТОВ «Фінарт Капітал Інвест» (Divan.TV) про стягнення 752,7 тис. грн.

Також є позови до низки київських і регіональних компаній. Наприклад, до ТОВ «Тенет» (Одеса) про стягнення компенсації на суму 587,6 тис. грн, ТОВ «Українська телекомунікаційна група» та ТОВ «Просто.ТВ» (смт Калинівка, Київська обл.) про стягнення 445,1 тис. грн, ТОВ «Пролінк» (Київська область) про стягнення 660,5 тис. грн, ТОВ «Консолідована телевізійна мережа» (Київ) про стягнення 793,6 тис. грн.

Павло Калениченко, керівник КАМПу, у коментарі «Детектору медіа» розказав, що позови його ОКУ подає постійно щодо тих компаній, які не мають договорів з акредитованою організацією колективного управління. А КАМП має акредитацію саме у сфері «кабельна ретрансляція». І саме вона єдина має збирати роялті з провайдерів, а далі розподіляти винагороду між авторами.

«Якщо кабельний провайдер транслює на будь-якому своєму каналі музичний твір, чи відеокліп, чи фільм, то він це не може робити без дозволу правовласника або без договору з акредитованою організацією. Якщо він це робить, то порушує права і має заплатити компенсацію. А ця компенсація може бути досить високою», - сказав пан Калениченко.

За його словами, позов до «Ланету» КАМП буде відкликати, оскільки з компанією вже укладено договір. Також договори укладені й з іншими великими провайдерами (наприклад, «Воля» та «Тріолан»). А от з Megogo угоду не укладено. «Детектор медіа» звернувся по коментар до компанії, щоб дізнатись її позицію, та чекає на відповідь.

Загалом наразі КАМП має понад 50 договорів з провайдерами. А на українському ринку працює 340-400 провайдерів.

Після перших судових позовів на підставі інформації позовних заяв Асоціація правовласників і постачальників контенту випустила пресреліз, у якому назвала КАМП організацією, яка діє в інтересах юридичних осіб країни-агресора.

«Стало відомо, що єдина акредитована в Україні у сфері "кабельна ретрансляція об'єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення щодо їхніх власних програм (передач)" представляє у вітчизняних судах інтереси стосовно музичних творів ПП "Світова музика". Зі свого боку, посередник ПП "Світова музика" доводить, що він є суб'єктом авторського права, оскільки, починаючи з 01.02.2020, має права на території України на певні музичні твори, що містить виключне майнове право на їх використання способом публічного сповіщення, повторного публічного сповіщення і будь-якої іншої ретрансляції, на підставі укладеного договору з юридичною особою за законодавством Російської Федерації ООО "Олл Мьюзик Паблишинг" (ТОВ "Олл Мьюзік Паблішинг")», – ідеться у повідомленні АППК.

На думку асоціації, резидент Російської Федерації ООО «Олл Мьюзик Паблишинг» в українських судах постає як ліцензіар і кінцевий вигодоотримувач роялті за використання спірних музичних творів, що були зафіксовані представниками ОКУ під час ретрансляції українських та іноземних телеканалів вітчизняними провайдерами програмної послуги. При цьому голова правління АППК Наталія Клітна вважає, що розгляд судових позовів КАМПу – це позитивний досвід, який має сприяти створенню прозорої і справедливої системи збору, розподілу і виплати винагороди за використання об'єктів авторського права і суміжних прав.

У відповідь Павло Калениченко каже, що КАМП має угоду саме з резидентом України: «ПП "Світова музика" – це українська компанія, яка у свою чергу має угоди з англійськими, американськими та російськими компаніями. У неї сотні договорів. Адже в Україні використовується різний репертуар: не лише український, а й зарубіжний (російський, англійський, американський, будь-який інший). І, відповідно, у місцевих правовласників на музику та інші твори є договори з нерезидентами. Нерезиденти – це переважно американські компанії, зареєстровані у Лондоні, Великій Британії, але частина з них зареєстровані у Москві, Росії. Їх не багато, але вони є й управляють переважно зарубіжним репертуаром, а дехто й російським».

Нагадаємо, навесні 2020 року КАМП разом з індустрією погодили тарифи виплати роялті за кабельну ретрансляцію. У результаті переговорів учасники погодили таку модель: у 2020 році провайдери платять ОКУ 40 копійок за абонента, у 2021 році – 90 копійок, у 2022 році – 1,5 грн, у 2023 році – 2 грн, у 2024 році – 2,5 грн, у 2025 – 3 грн.

Також у цій моделі учасники переговорів передбачили можливі наслідки, пов’язані з пандемією та коронавірусом, і врахували ще одну умову. Якщо економічна ситуація в країні буде погіршуватись і ВВП впаде на 7%, тоді тариф на наступний рік буде зменшений на 25%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6195
Читайте також
06.06.2021 10:00
Наталія Клітна
Оксана Чайковська
для «Детектора медіа»
4 127
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Helga
1288 дн. тому
Мало того, що люди платять за телеканали, так тепер гроші за контент з глядача деруть ще й по другому колу?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду