Верховний Суд ухвалив рішення на користь «Хіт ФМ» у справі щодо збору авторського роялті

Верховний Суд ухвалив рішення на користь «Хіт ФМ» у справі щодо збору авторського роялті

15 Вересня 2023
1957
15 Вересня 2023
13:17

Верховний Суд ухвалив рішення на користь «Хіт ФМ» у справі щодо збору авторського роялті

1957
Радіостанція оскаржувала чинність угоди, на підставі якої «Світова музика» позивалась до радіостанцій щодо невиплати роялті за авторські та суміжні права на твори.
Верховний Суд ухвалив рішення на користь «Хіт ФМ» у справі щодо збору авторського роялті
Верховний Суд ухвалив рішення на користь «Хіт ФМ» у справі щодо збору авторського роялті

Верховний Суд ухвалив рішення на користь радіостанції «Хіт ФМ» у справі за позовом до приватного підприємства «Світова музика». Про це «Детектору медіа» розповіла представниця радіостанції Ірина Городецька.

Суд визнав недійсною угоду з російським правовласником ТОВ «Олл М’юзик Паблішинг». На підставі цієї угоди «Світова музика» представляла права на музичні твори на території України (зокрема, музичний каталог «Kobalt Music»). Постанова Верховного Суду вже оприлюднена в реєстрі.

«Світова музика» вже кілька років позивається на сотні тисяч гривень проти українських радіостанцій щодо роялті за авторські та суміжні права на твори.  Серед них радіостанції: «Радіо Roks», «Хіт ФМ», «Мелодія FM», радіо «Релакс», «Ретро ФМ», NRJ.

«Хіт ФМ» звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом про визнання недійсною додаткової угоди між приватним підприємством «Світова музика» та російською компанією «ООО "Олл Мьюзик Паблишинг"» (ТОВ «Олл М’юзик Паблішинг»), яка представляє в Україні права Kobalt Music.

Як ідеться в судовому рішенні, «Хіт ФМ» у своєму позові доводило неправомірність укладеної додаткової угоди між «Світовою музикою» та російською компанією, відсутність авторських прав у обох сторін і фактичну неможливість набуття цих прав «Світовою музикою»  в рамках угоди з компанією країни-агресора.  Як наслідок, на думку представників радіостанції, за таких умов компанії не мають права як автор позиватись до радіостанцій щодо отримання компенсації за неправомірне використання музичних творів.

Суд першої інстанції у лютому 2023 року відмовив «Хіт ФМ». Радіостанція оскаржила це рішення, і Північний апеляційний господарський суд прийняв постанову на користь «Хіт ХФ» та визнав недійсною угоду  між ПП «Світова Музика» та російською компанією «Олл М’юзик Паблішинг» щодо передачі майнових прав на об’єкти авторських прав (серед яких і каталог «Kobalt Music»).

На думку апеляційного суду, «Світова музика» не може  розпоряджатись правами на музичні твори на території «України». «ПП "Світова Музика" у своєму відзиві на позовну заяву не спростовує той факт, що Україна не відноситься до країн СНД. Відтак, наявність прав у ТОВ "ОЛЛ М’юзик Паблішинг" майнових авторських прав на музичні твори на території СНД не надає йому прав будь-яким чином розпоряджатися такими правами на території України», — йдеться у постанові суду.

Після цього ПП «Світова музика», посилаючись на порушення апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права, просила суд касаційної інстанції скасувати цю постанову.

Однак Верховний Суд відмовив компанії і залишив у силі апеляційне рішення.

Анастасія Неволіна, представниця «Світової музики», відмовилась коментувати судове рішення, лише зазначила, що договір «Світової музики» з російською компанією «Олл М’юзик Паблішинг» був припинений у 2021 року і з того часу не надходили кошти до російської компанії: «Ми припинили співпрацю, тому що були вилучені права у російської та української компанії. Британський видавник передав їх у інші видавництва».

Нагадаємо, у 2021 році компанія «Світова музика» подала позови на сотні тисяч гривень проти українських радіостанцій. В інтересах цієї ж компанії громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав», яка є акредитованою організацією колективного управління у сфері кабельної ретрансляції (тобто збирає роялті за авторські права з провайдерів), торік подала кілька десятків позовів до провайдерів.

Радіостанції мають сплачувати роялті за авторські та суміжні права на твори, зафіксовані у фонограмах, в рамках Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Для цього створений інститут організацій колективного управління. За новим законом, Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства мало би провести конкурс і акредитувати організації у сферах авторських та суміжних прав. 

У вересні 2022 року завершилась акредитація КАМПу, який збирає роялті з провайдерів, та УМА, яка мала збирати виплати з радіостанцій. Згідно зі змінами в законодавстві, нові конкурси на акредитацію не оголошують і не проводять упродовж воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування.

Однак у законодавстві передбачена тимчасова процедура, за якою навіть в умовах відсутності акредитації телеканали та радіостанції можуть сплачувати авторську винагороду. Згідно з цими нормами, радіостанції та канали можуть сплачувати роялті зареєстрованим ОКУ, які здійснюють добровільне колективне управління.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1957
Читайте також
09.06.2023 15:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 959
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду