Членство в міжнародній спільноті із захисту авторських прав CISAC отримала лише одна організація колективного управління з України

Членство в міжнародній спільноті із захисту авторських прав CISAC отримала лише одна організація колективного управління з України

2 Червня 2020
4336
2 Червня 2020
10:43

Членство в міжнародній спільноті із захисту авторських прав CISAC отримала лише одна організація колективного управління з України

4336
Жодна акредитована в Україні організація колективного управління (ОКУ) у музичній сфері поки не стала членом CISAC.
Членство в міжнародній спільноті із захисту авторських прав CISAC отримала лише одна організація колективного управління з України
Членство в міжнародній спільноті із захисту авторських прав CISAC отримала лише одна організація колективного управління з України

Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) подовжила членство у Міжнародній конфедерації товариств авторів та композиторів CISAC. Про це «Детектору медіа» повідомив керівник УААСП та вокаліст гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин.

CISAC є головним світовим органом із захисту авторських прав, що об’єднує провідні організації колективного управління з різних країн. На членство в організації цього року подали заявки три українські організації колективного управління - «Українська ліга музичних прав» (ULMR), «Українське товариство музичних та театральних авторів» (USMTA) та «Всеукраїнське агентство авторських прав» (UARA). Остання є акредитованою ОКУ у сфері «право слідування щодо творів образотворчого мистецтва».

29 травня пройшла генеральна асамблея CISAC, на якій УААСП отримала подовження членства  у міжнародній організації.  Нагадаємо, УААСП є членом міжнародного органу із захисту авторських прав з 1 червня 2018 року і має 100 міжнародних угод про співпрацю.

Однак організація колективного управління, яку очолює Валерій Харчишин, не стала постійним членом member, а має статус тимчасового члена рrovisional. Цей статус дається на два роки і може продовжуватись до здобуття постійного членства.

«Аргументами деяких учасників ринку було те, що отримати членство в CISAC - легко і це може зробити будь-яка ОКУ, але ж засідання останньої генасамблеї світового авторської конфедерації CISAC минулої п'ятниці - 29 травня - показало зовсім інше.

ОКУ має відповідати вимогам міжнародної конфедерації CISAC. Колективне управління правами - це дуже складний вид діяльності. Він вимагає знань, досвіду, професійного персоналу, технологічних рішень, автоматизованої системи розподілу, баз даних тощо.  У статусі постійного члена могла б зараз бути ГО УААСП, якби перемогла в конкурсі на акредитацію у сфері публічного сповіщення щодо авторських прав, який, на жаль, зараз заблоковано», - зазначив Валерій Харчишин.

УААСП була однією з ОКУ, яка претендувала на акредитацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства у сфері публічного сповіщення. Однак цей конкурс був заблокований через судові спори. Тому в медійній сфері наразі є лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП), яка збирає та виплачує роялті за авторські та суміжні права у сфері кабельної ретрансляції, та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка опікується роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення. Обидві отримали акредитацію навесні 2019 року.

Нагадаємо, організації колективного управління (ОКУ) – це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам. Тобто, музикантам, письменникам, художникам тощо. Медіасфери торкаються кілька напрямків: кабельна ретрансляція та публічне сповіщення.

Відповідно, телеканали сплачують роялті за авторські права, радіостанції – за авторські та суміжні права (на твори, фонограми, виконання), а провайдери – за авторські та суміжні права під час кабельної ретрансляції каналів, які є в них у пакетах.

15 травня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який набув чинності 22 липня того ж року. Закон регулює діяльність організацій колективного управління. У документі визначається процедура акредитації таких організацій, різні види колективного управління правами та сфери управління. 

Детальніше про реформу авторського права читайте в матеріалі «Детектор медіа» «Реформа авторського права: як авторам отримати свою винагороду, а мовникам і провайдерам – її виплатити?» та в інтерв’ю заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Дмитра Романовича.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4336
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду