Апеляційний суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс» у спорі зі «Світовою музикою» щодо авторських прав

Апеляційний суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс» у спорі зі «Світовою музикою» щодо авторських прав

4 Серпня 2021
2122
4 Серпня 2021
12:05

Апеляційний суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс» у спорі зі «Світовою музикою» щодо авторських прав

2122
ПП «Світова музика» позивалась до радіостанції в інтересах російського представника Sony Music.
Апеляційний суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс» у спорі зі «Світовою музикою» щодо авторських прав
Апеляційний суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс» у спорі зі «Світовою музикою» щодо авторських прав

Північний апеляційний господарський суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс-Україна» (юридична особа ПП «Фірма «Лямін») у справі за позовом  приватного підприємства «Світова музика» про стягнення 217 тисяч гривень за порушення авторських прав. Про це йдеться у постанові суду.

Позивач прагнув стягнути  компенсацію за використання музичних творів (зокрема, «Сrуіn'» у виконанні Aerosmith; «Make Love Like A Man» у виконанні Def Leppard та «Mrs Vandebilt» у виконанні Paul McCartney & Wings) без належного дозволу та без сплати авторської винагороди. Радіостанція-відповідач  переконувала, що у позивача відсутні права на згадані музичні твори.

У квітні 2021 року Господарський суд міста  Києва також прийняв рішення на користь радіостанції та відмовив у задоволенні позовних вимог.

ПП «Світова музика» діє на підставі договору з російською компанією ТОВ «Олл Мьюзік Паблішинг», яке має права на згадані твори. Однак, на думку Північного апеляційного господарського  суду, «Світова музика» не підтвердила наявність прав укладати з правовласником «Олл Мьюзік Паблішинг» договору щодо надання виключних прав на надання дозволів на використання на території України згаданих музичних творів.

В умовах коли акредитація організації колективного управління у сфері публічне сповіщення/авторські права (а саме ця ОКУ має збирати роялті з радіостанцій та телеканалів) не завершена, радіостанції й телеканали змушені самі шукати правовласників, щоби сплатити їм авторську винагороду. Однак суд звернув увагу на те, що «Радіо Рокс-Україна» не володіє інформацією стосовно суб`єктів, яким належать авторські права на твори, що використовуються в ефірі. А пошук правовласників, згідно з профільним законом, має здійснювати саме акредитована організація колективного управляння.

«Єдиною можливістю для відповідача було здійснити самостійний пошук правовласників за допомогою електронної системи адміністрування (реєстрації та обліку)», – переконаний суд.

Однак така система наразі не створена. Згідно з законодавством її мало б створити Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства.

«Таким чином, з початку 2020 року виникла ситуація, коли усі телерадіоорганізації України, в тому числі відповідач, не мають можливості виплатити винагороду у сфері публічного сповіщення музичних творів у зв`язку з тим, що не має інформації про осіб, які володіють правами на ті чи інші музичні твори, – йдеться у рішенні суду, – Дослідивши викладені обставини справи, колегія суддів вважає встановленими обставини щодо відсутності у позивача прав щодо музичних творів, зокрема, "Сrуіn'" у виконанні Aerosmith; "Make Love Like A Man" у виконанні Def Leppard та "Mrs Vandebilt" у виконанні Paul McCartney & Wings, на території України, отже підстави для задоволення позову відсутні».

У коментарі «Детектору медіа» керівник двох акредитованих організацій колективного управління Павло Калениченко, які представляють в судах інтереси «Світової музики», зазначив, що має намір оскаржувати рішення у касаційній інстанції.

Нагадаємо, компанія «Світова музика» позивається на сотні тисяч гривень проти українських радіостанцій. Радіостанції, які транслюють в ефірі музику, мають сплачувати роялті за авторські та суміжні права на твори, фонограми й виконання. Для цього створений інститут організацій колективного управління. За новим законом, Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства мало би провести конкурс і акредитувати організації у сферах авторських та суміжних прав. Наразі офіційну акредитацію має лише громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка опікується роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення і збирає його з радіостанцій. Але торік індустрія так і не домовилася з нею про тарифи.

У сфері авторських прав конкурс пройшов у грудні минулого року. Акредитована організація мала би збирати роялті за авторські права з радіо й телеканалів. Комісія з акредитації при міністерстві обрала нову громадську спілку «Автори та видавці». Однак інша учасниця конкурсу — Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що процедура проходила з порушеннями. З цього приводу організація звернулась у НАБУ.

Міністр економічного розвитку й торгівлі не скасував результати конкурсу, але й не підписав наказу про акредитацію. Тому радіостанції й телеканали змушені самі шукати правовласників, щоби сплатити їм авторську винагороду.

Ілюстрація: логотип радіостанції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2122
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду