Мінекономіки ще не підписало наказ щодо акредитації організацій, які займаються збором авторської винагороди

Мінекономіки ще не підписало наказ щодо акредитації організацій, які займаються збором авторської винагороди

12 Січня 2021
2605
12 Січня 2021
12:25

Мінекономіки ще не підписало наказ щодо акредитації організацій, які займаються збором авторської винагороди

2605
Міністри економіки та культури проведуть зустріч із «усіма зацікавленими сторонами».
Мінекономіки ще не підписало наказ щодо акредитації організацій, які займаються збором авторської винагороди
Мінекономіки ще не підписало наказ щодо акредитації організацій, які займаються збором авторської винагороди

13 січня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства планує провести зустріч щодо розгляду скарг на рішення комісії щодо акредитації організацій колективного управління у сфері публічного сповіщення (роялті за авторські права мають платити телерадіоорганізації) та у сфері публічного виконання (платники роялті — заклади HoReCa/КаБаРе). Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі міністерства.

Участь у зустрічі мають взяти міністр економіки Ігор Петрашко спільно з міністром культури Олександром Ткаченком. А також «усі зацікавлені сторони».

Нагадаємо, 17 грудня Комісія з акредитації організацій колективного управління (ОКУ) підбила підсумки конкурсу і прийняла рішення про акредитацію ОКУ у двох сферах. У сфері публічного сповіщення, де платниками роялті за використання музичних творів є телерадіокомпанії, комісія визначила переможцем нову громадську спілку «Автори та видавці». У сфері публічного виконання, де платниками роялті є заклади HoReCa/КаБаРе, — «Організацію колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП). 

Ще один учасник конкурсу — «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що конкурсна процедура проходила з порушеннями, та готова оскаржувати результати конкурсу в суді.

Також міжнародна спільнота CISAC надіслала лист до міністра економіки, де висловила занепокоєння тим, як були проведені конкурси на акредитацію.

Наразі вже минув 15-денний термін на розгляд скарг.

Втім, як повідомляється на офіційному сайті, міністерство вважає, що засідання комісії «проходили з дотриманням усіх вимог чинного законодавства».

Організації колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам. Тобто, музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП 2020 року домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. А от радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Поки що судової практики в цьому питанні немає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2605
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду