Верховний суд прийняв рішення на користь Megogo у справі щодо порушення авторських прав

Верховний суд прийняв рішення на користь Megogo у справі щодо порушення авторських прав

11 Жовтня 2021
5478
11 Жовтня 2021
13:51

Верховний суд прийняв рішення на користь Megogo у справі щодо порушення авторських прав

5478
Суди відмовили у задоволені скарги організації колективного управління щодо виплати компенсації у понад 223 тисячі гривень.
Верховний суд прийняв рішення на користь Megogo у справі щодо порушення авторських прав
Верховний суд прийняв рішення на користь Megogo у справі щодо порушення авторських прав

Верховний суд відмовився відкрити касаційне провадження за скаргою Громадської спілки «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) в інтересах приватного підприємства «Світова музика» у справі проти ОТТ-платформи Megogo. Про це йдеться у судовому реєстрі.

Таким чином залишилось у силі рішення Господарського суду та Північного апеляційного господарського суду. А ці суди відмовили у задоволенні стягнення компенсації за порушення авторського права у розмірі 223 568,91 грн.

Восени 2020 року КАМП, яка збирає та виплачує роялті за авторські та суміжні права за кабельну ретрансляцію, подала понад 30 позовів до суду на провайдерів з вимогою стягнення компенсації за порушення авторських прав. Серед них і позов до Megogo. Він поданий в інтересах приватного підприємства «Світова музика», яке діє на підставі договору з російською компанією ТОВ «Олл Мьюзік Паблішинг».

У квітні 2021 року Господарський суд відмовив у задоволенні цього позову. Як йдеться в рішенні суду, 21.07.2020 представник КАМПу зафіксував на сайті Megogo ретрансляцію каналу MTV Hits, де використовувались твори, права на які має «Світова музика». Однак, суд відмовив у задоволені позову на тій підставі, що фіксація порушення здійснювалась наприкінці липня 2020 року, а сам договір, згідно якого КАМП отримав в управління ці музичні твори, датований 7 серпня 2020 року.

«Тобто, на момент фіксації порушення авторських прав вищезазначені музичні твори не перебували в управлінні Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав"», – зазначив суд.

КАМП оскаржив це рішення в апеляційній інстанції, і 6 липня 2021 року Північний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду першої інстанції.

А 10 вересня Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою КАМПу через те, що «вона подана на судові рішення, що не підлягають касаційному оскарженню.

У коментарі «Детектор медіа» Павло Калениченко, керівник КАМПу, зазначив, що вважає, що справа не дійшла до касаційної інстанції і не може вважатись прецедентом: «Рішення касаційної інстанції немає».

Також він додав, що КАМП веде переговори з Megogo і сподівається на укладання договору.

«Ми сподіваємось, що нам це вдасться і Megogo дотримуватиметься авторського права. Якщо ні, то звісно будуть інші судові позови. Або від КАМПу, або безпосередньо від правовласників: «Світової музики» або від інших компаній, –  сказав Павло, – Ми переконані, що всі,  хто використовує чуже майно мають за це платити. Інакше можливі позови та компенсації. На сьогоднішній день у нас практика не дуже позитивна. Але прецеденту зараз не має. І ми сподіваємось, що касаційна інстанція прийме рішення, можливо. З інших справ і воно буде законним та справедливим».

За його словами, подати новий позов не є проблемою, оскільки  на сервісі Megogo використовується велика кількість різних творів.

Павло Калениченко сказав, що наразі в судах розглядається три позови від «Світової музики», ще один від іншої компанії.

«Детектор медіа» також звернувся до Megogo з проханням прокоментувати цю справу і стосунки з організацією колективного управління і чекає на коментар.

Нагадаємо, у серпні 2021 року Північний апеляційний господарський суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс-Україна» (юридична особа ПП «Фірма «Лямін») у справі за позовом  приватного підприємства «Світова музика» про стягнення 217 тисяч гривень за порушення авторських прав.

Графіка: Megogo 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5478
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду