Суд відмовив у скасуванні акредитації організації колективного управління КАМП

Суд відмовив у скасуванні акредитації організації колективного управління КАМП

13 Квітня 2021
1738
13 Квітня 2021
15:44

Суд відмовив у скасуванні акредитації організації колективного управління КАМП

1738
«Місто ТВ Сервіс», який оскаржує акредитацію організації яка збирає роялті за авторські права з провайдерів, планує оскаржувати судове рішення в апеляційній інстанції.
Суд відмовив у скасуванні акредитації організації колективного управління КАМП
Суд відмовив у скасуванні акредитації організації колективного управління КАМП

Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову провайдеру «Місто ТВ Сервіс», який оскаржував акредитацію громадської спілки «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав». Про це йдеться у рішенні суду.

ТОВ «Місто ТВ Сервіс» просило суд визнати протиправним та скасувати рішення Комісії з акредитації організацій колективного управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про акредитацію організації колективного управління громадської спілки «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) у сфері «кабельна ретрансляція» (роялті за авторські права мають сплачувати провайдери). Це сталось після того як у травні КАМП звернулась до провайдера щодо укладення договору про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об'єктів авторського права і суміжних прав.

«Позивач, вважаючи, що він не має можливості захистити свої права в межах господарсько-правового спору щодо укладення договору з третьою особою або стягнення авторської винагороди, оскільки такі майнові спори мають похідний характер від спору з відповідачами щодо належного проведення процедури і акредитації третьої особи та вважаючи рішення відповідачів щодо акредитації Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" протиправними, звернувся з даним позовом до суду», – йдеться у рішенні суду.

Відповідачами у справі є Комісія з акредитації організацій колективного управління при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та саме міністерство. Третьою стороною є організація КАМП.

Позивач вважає, що під час формування комісії з акредитації та прийняття нею оскаржуваного рішення були порушені засади безсторонності, добросовісності та неупередженості. Зокрема, на його думку, міністерство та акредитаційна комісії не врахували відсутність у КАМПу матеріально-технічної та програмної бази для здійснення діяльності організації колективного управління.

На думку суду, рішення про акредитацію КАМПу не порушує інтереси позивача як платника збору.

«Внаслідок відсутності публічно-правових відносин між позивачем і відповідачами, відсутності факту порушеного права позивача у зв'язку із прийняттям оскаржуваних рішень, у позивача не виникає право на захист. Наведене свідчить про відсутність публічно-правового спору між позивачем і відповідачем, – йдеться у рішенні суду, – Суд вважає, що зазначене вище виключає можливості задоволення адміністративного позову поданого Товариством з обмеженою відповідальністю "Місто ТВ Сервіс"».

КАМП вважає, що це судове рішенні підтвердило чинність рішення і наказу про акредитацію організації.

«Таким чином, адміністративний суд черговий раз підтвердив, що право оскаржувати результати акредитаційного конкурсу мають тільки безпосередні учасники цього конкурсу – організації колективного управління, що брали участь у відповідному конкурсі», – повідомляє у своєму релізі компанія.

Натомість, за інформацією Асоціації правовласників та постачальників контенту, «Місто ТВ Сервіс» має намір оскаржувати це рішення у апеляційній інстанції.

Нагадаємо, у березні 2021 року Господарський суд Харківської області відмовив у задоволенні позову КАМПу у спорі з провайдером ТОВ «Побутрадіотехніка-Телекомпанія Орбіта-ТВ» (Харківська обл, м. Первомайський).

У лютому 2021 році провайдер «Консолідована телевізійна мережа» виграв суд у КАМПу. Організація колективного управління вимагала стягнення за порушення авторського права у розмірі 793 604,79 грн.

У лютому 2021 року КАМП виграла суд у провайдера «Пролінк» на суму на 660 тис. грн. за порушення авторських прав.

Навесні 2020 року КАМП разом з індустрією погодили тарифи виплати роялті за кабельну ретрансляцію. У результаті переговорів учасники погодили таку модель: у 2020 році провайдери платять ОКУ 40 копійок за абонента, у 2021 році – 90 копійок, у 2022 році – 1,5 грн, у 2023 році – 2 грн, у 2024 році – 2,5 грн, у 2025 – 3 грн.

Восени 2020 року КАМП подала десятки позовів до суду як щодо укладання договорів, так і щодо стягнення компенсації за порушення авторських прав на користь одного із правовласників у розмірі від 223 тис. до 825 тис. грн.

Менеджмент КАМПу переконаний, що шлях судових позовів є прийнятною тактикою для стимулювання ринку платити винагороду за авторські права. Водночас частина провайдерів та профільних юристів переконана, що така тактика суперечить функціям організацій колективного управління, метою яких є збір та розподіл роялті

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1738
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду