Усі канали Film.ua закодувалися на супутнику

Усі канали Film.ua закодувалися на супутнику

11 Березня 2020
6216
11 Березня 2020
17:22

Усі канали Film.ua закодувалися на супутнику

6216
Українських каналів, які транслюються у відкритому доступі на супутнику, поменшало. Група компаній Film.ua поступово закодувала сигнал усіх своїх шести мовників: FilmUADrama, Bolt, 36,6 TV, «Кус-кус», Epoque і «Дача». Останні два – з 10 березня. Про це «Детектору медіа» розповів операційний директор напрямку PayTV групи Film.ua Наріман Гусейнов.
Усі канали Film.ua закодувалися на супутнику
Усі канали Film.ua закодувалися на супутнику

Першочергово компанія закодувала серіальні телеканали – FilmUADrama та Bolt (спільний телеканал студій Film.ua та Star Media). Наріман Гусейнов пояснює це тим, що «вони були і є основними розважальними мовниками нашої групи». Наприклад, сигнал каналу FilmUADrama закодовано з кінця 2018 року. Він доступний у мережах провайдерів платного телебачення не лише в Україні, а й у Молдові, Білорусі, Естонії та Латвії.

Свої інші чотири канали група Film.ua вирішила кодувати після того, як закодуються канали чотирьох найбільших українських медіагруп. 3 березня було закодовано сигнал телеканалів 36,6 TV та «Кус-кус», а 10 березня – Epoque та «Дача». Усі канали закодовані системою умовного доступу Verimatrix.

«Дозвіл на кодування «Кус-кус» ми отримали ще восени, але, з огляду на те, що канал було запущено нещодавно, ми вирішили спершу не кодувати його, а ознайомити глядачів та провайдерів із його контентом, показати його якість та цінність», – пояснив пан Гусейнов поступовість змін.

Раніше співзасновниками каналів Epoque та «Дача» (ТОВ «Корисне ТБ») разом з Film.ua був також керівник консалтингової компанії Big Data UA Сергій Бойко. Однак восени минулого року він продав свою частку у компанії. Відповідні зміни в реєстр були внесені у вересні 2019 року.

«Рішення закодувати канали на супутнику стало для нас важливим стратегічним кроком, оскільки ми активно розширюємо міжнародну дистрибуцію власних продуктів, а відкритий супутник має велику географію мовлення і таким чином створює для нас конфлікт інтересів. Крім цього, ми цінуємо наших партнерів, які дистрибутують наш контент, а тому кодування – це створення додаткової цінності їхніх послуг», – зазначає Наріман Гусейнов.

Компанія подала регулятору усі документи для внесення відповідних змін у ліцензії. Тепер жоден канал Film.ua не доступний на відкритому супутнику.

На сьогодні дистрибуцією каналів Film.ua займаються компанії «1+1 медіа» та «Континент ТВ». А також «ряд великих провайдерів, із якими у нас прямі контракти, у тому числі й на міжнародне мовлення. Крім цього, ми маємо контракти із рядом закордонних провайдерів, які транслюють наші канали та контент нашого виробництва», – додав операційний директор.

Саме дистрибутори, за його словами, мають повноваження приймати рішення щодо того, як продавати права на трансляцію каналів провайдерам – окремо чи пакетом, виключно провайдерам телевізійної послуги чи, наприклад, підприємствам, які працюють у сфері HoReCa (заклади відпочинку та харчування). «Ми не втручаємось у бізнес наших дистрибуторів, а тому не можемо коментувати питання ціноутворення каналів для провайдерів», – зауважив пан Гусейнов.

Також він додає, що наразі компанію цікавить просування пакету українських каналів для закордонного ринку (Польща, Європа, Америка та інші.). І тому поки що група не бачить можливостей для використання індивідуальної підписки a la carte. За моделлю a la carte з 15 березня 2020 року розповсюджуватимуться канали «Медіа Групи Україна» «Футбол 1 та 2». «Ми не відкидаємо такої можливості [розповсюдження a la carte] та у випадку, якщо нас це зацікавить у майбутньому, ми обов’язково звернемося за порадою [до «Медіа Групи Україна»], оскільки, здається, серед українських гравців PayTV саме вони і відкрили цю модель нашому ринку – як глядачам, так і провайдерам», – сказав пан Гусейнов.

Із запуском нових платних каналів Film.ua поки що не квапиться, оскільки вони є інвестиційними проєктами. Група спостерігає за розвитком ринку та економіки в цілому. «Поки запуск інших мовників не є нашим пріоритетом, ми зосереджуємось на тих продуктах, які ми маємо на сьогодні. Звісно, бажання та ідеї щодо розвитку нових каналів у нас є, проте це не простий процес, а тому має бути зваженим і враховувати багато факторів та ситуацію на ринку», – пояснив операційний директор.

Торік на прес-ланчі «1+1» керівники дистрибуції медіагрупи згадували про плани запуску тревел-каналу Film.ua. А сам Наріман Гусейнов розказував, що бачить «сімейство PayTV напрямку із 8-10 каналами у портфоліо Film.ua Group разом із функціями міжнародної теледистрибуції, розширенням власного виробничого продакшену PayTV, розвиток напрямків телевізійного спонсорства, соцмереж, YouTube, а також дистрибуції та монетизації контенту власного виробництва».

Нагадаємо, чотири найбільші медіагрупи – StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – закодували сигнал своїх 22 каналів на супутнику в ніч із 28 на 29 січня. 2 березня свій сигнал закодував музичний канал Music Box, який мовив з 2007 року у відкритому доступі. Ймовірно, цим шляхом підуть і інші мовники.

28 лютого президент Володимир Зеленський із представниками медіагруп домовилися, що до 16 березня кожна з медіагруп запускає некодовану міжнародну версію одного свого каналу. А супутникові платформи Xtra TV та Viasat (належать «Медіа Групі Україна» та «1+1 медіа», відповідно) мають розробити соціальні пакети супутникового телебачення з мінімальною абонплатою для соціально незахищених верств населення.

Група «1+1 медіа» вже має некодовану міжнародну версію – канал «1+1 international», а також залишає некодованим канал УНІАН ТБ. Група «Інтер» має міжнародну версію – канал «Інтер+». «Медіа Група Україна» вважає такою некодованою міжнародною версією свій інформаційний канал «Україна 24». Група StarLightMedia 16 березня запускає некодований супутниковий міжнародний канал ICTV Ukraine.

Що робити, щоб і надалі дивитись канали українських медіагруп, читайте в матеріалі «Все пропало! Українські канали кодуються на супутнику, що робити?».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6216
Читайте також
15.07.2021 14:27
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 362
06.03.2020 13:08
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
9 357
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду