detector.media
Наталія Данькова
11.03.2020 17:22
Усі канали Film.ua закодувалися на супутнику
Усі канали Film.ua закодувалися на супутнику
Українських каналів, які транслюються у відкритому доступі на супутнику, поменшало. Група компаній Film.ua поступово закодувала сигнал усіх своїх шести мовників: FilmUADrama, Bolt, 36,6 TV, «Кус-кус», Epoque і «Дача». Останні два – з 10 березня. Про це «Детектору медіа» розповів операційний директор напрямку PayTV групи Film.ua Наріман Гусейнов.

Першочергово компанія закодувала серіальні телеканали – FilmUADrama та Bolt (спільний телеканал студій Film.ua та Star Media). Наріман Гусейнов пояснює це тим, що «вони були і є основними розважальними мовниками нашої групи». Наприклад, сигнал каналу FilmUADrama закодовано з кінця 2018 року. Він доступний у мережах провайдерів платного телебачення не лише в Україні, а й у Молдові, Білорусі, Естонії та Латвії.

Свої інші чотири канали група Film.ua вирішила кодувати після того, як закодуються канали чотирьох найбільших українських медіагруп. 3 березня було закодовано сигнал телеканалів 36,6 TV та «Кус-кус», а 10 березня – Epoque та «Дача». Усі канали закодовані системою умовного доступу Verimatrix.

«Дозвіл на кодування «Кус-кус» ми отримали ще восени, але, з огляду на те, що канал було запущено нещодавно, ми вирішили спершу не кодувати його, а ознайомити глядачів та провайдерів із його контентом, показати його якість та цінність», – пояснив пан Гусейнов поступовість змін.

Раніше співзасновниками каналів Epoque та «Дача» (ТОВ «Корисне ТБ») разом з Film.ua був також керівник консалтингової компанії Big Data UA Сергій Бойко. Однак восени минулого року він продав свою частку у компанії. Відповідні зміни в реєстр були внесені у вересні 2019 року.

«Рішення закодувати канали на супутнику стало для нас важливим стратегічним кроком, оскільки ми активно розширюємо міжнародну дистрибуцію власних продуктів, а відкритий супутник має велику географію мовлення і таким чином створює для нас конфлікт інтересів. Крім цього, ми цінуємо наших партнерів, які дистрибутують наш контент, а тому кодування – це створення додаткової цінності їхніх послуг», – зазначає Наріман Гусейнов.

Компанія подала регулятору усі документи для внесення відповідних змін у ліцензії. Тепер жоден канал Film.ua не доступний на відкритому супутнику.

На сьогодні дистрибуцією каналів Film.ua займаються компанії «1+1 медіа» та «Континент ТВ». А також «ряд великих провайдерів, із якими у нас прямі контракти, у тому числі й на міжнародне мовлення. Крім цього, ми маємо контракти із рядом закордонних провайдерів, які транслюють наші канали та контент нашого виробництва», – додав операційний директор.

Саме дистрибутори, за його словами, мають повноваження приймати рішення щодо того, як продавати права на трансляцію каналів провайдерам – окремо чи пакетом, виключно провайдерам телевізійної послуги чи, наприклад, підприємствам, які працюють у сфері HoReCa (заклади відпочинку та харчування). «Ми не втручаємось у бізнес наших дистрибуторів, а тому не можемо коментувати питання ціноутворення каналів для провайдерів», – зауважив пан Гусейнов.

Також він додає, що наразі компанію цікавить просування пакету українських каналів для закордонного ринку (Польща, Європа, Америка та інші.). І тому поки що група не бачить можливостей для використання індивідуальної підписки a la carte. За моделлю a la carte з 15 березня 2020 року розповсюджуватимуться канали «Медіа Групи Україна» «Футбол 1 та 2». «Ми не відкидаємо такої можливості [розповсюдження a la carte] та у випадку, якщо нас це зацікавить у майбутньому, ми обов’язково звернемося за порадою [до «Медіа Групи Україна»], оскільки, здається, серед українських гравців PayTV саме вони і відкрили цю модель нашому ринку – як глядачам, так і провайдерам», – сказав пан Гусейнов.

Із запуском нових платних каналів Film.ua поки що не квапиться, оскільки вони є інвестиційними проєктами. Група спостерігає за розвитком ринку та економіки в цілому. «Поки запуск інших мовників не є нашим пріоритетом, ми зосереджуємось на тих продуктах, які ми маємо на сьогодні. Звісно, бажання та ідеї щодо розвитку нових каналів у нас є, проте це не простий процес, а тому має бути зваженим і враховувати багато факторів та ситуацію на ринку», – пояснив операційний директор.

Торік на прес-ланчі «1+1» керівники дистрибуції медіагрупи згадували про плани запуску тревел-каналу Film.ua. А сам Наріман Гусейнов розказував, що бачить «сімейство PayTV напрямку із 8-10 каналами у портфоліо Film.ua Group разом із функціями міжнародної теледистрибуції, розширенням власного виробничого продакшену PayTV, розвиток напрямків телевізійного спонсорства, соцмереж, YouTube, а також дистрибуції та монетизації контенту власного виробництва».

Нагадаємо, чотири найбільші медіагрупи – StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – закодували сигнал своїх 22 каналів на супутнику в ніч із 28 на 29 січня. 2 березня свій сигнал закодував музичний канал Music Box, який мовив з 2007 року у відкритому доступі. Ймовірно, цим шляхом підуть і інші мовники.

28 лютого президент Володимир Зеленський із представниками медіагруп домовилися, що до 16 березня кожна з медіагруп запускає некодовану міжнародну версію одного свого каналу. А супутникові платформи Xtra TV та Viasat (належать «Медіа Групі Україна» та «1+1 медіа», відповідно) мають розробити соціальні пакети супутникового телебачення з мінімальною абонплатою для соціально незахищених верств населення.

Група «1+1 медіа» вже має некодовану міжнародну версію – канал «1+1 international», а також залишає некодованим канал УНІАН ТБ. Група «Інтер» має міжнародну версію – канал «Інтер+». «Медіа Група Україна» вважає такою некодованою міжнародною версією свій інформаційний канал «Україна 24». Група StarLightMedia 16 березня запускає некодований супутниковий міжнародний канал ICTV Ukraine.

Що робити, щоб і надалі дивитись канали українських медіагруп, читайте в матеріалі «Все пропало! Українські канали кодуються на супутнику, що робити?».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY