Чи відчули наслідки кодування каналів на супутнику «Воля», «Тріолан» і «Ланет»?

Чи відчули наслідки кодування каналів на супутнику «Воля», «Тріолан» і «Ланет»?

17 Лютого 2020
17495
17 Лютого 2020
12:17

Чи відчули наслідки кодування каналів на супутнику «Воля», «Тріолан» і «Ланет»?

17495
Перші результати кодування виправдовують негативні очікування, але дехто спостерігає притік нових користувачів.
Чи відчули наслідки кодування каналів на супутнику «Воля», «Тріолан» і «Ланет»?
Чи відчули наслідки кодування каналів на супутнику «Воля», «Тріолан» і «Ланет»?

З моменту кодування супутникового сигналу каналів медіагруп минуло вже понад два тижні. Абоненти, які бажають і надалі дивитися закодовані канали, мають обрати нову технологію: ефір (Т2), легальний супутник (DTH), інтернет телебачення (IPTV/OTT) або кабельне ТБ.

«Детектор медіа» вже дізнавався про перші результати цього революційного для індустрії кроку для двох легальних супутникових платформ: Viasat та XtraTV, які планують отримати 13% від тих користувачів, які перейдуть з безкоштовного супутника в платний сегмент.

За даними соціологічного дослідження, проведеного в березні 2019 року на замовлення «1+1 медіа» (опитано 1000 абонентів супутникового телебачення віком старше 18 років по всій Україні, за винятком Криму та ООС), загалом ринок очікує, що таких користувачів має бути 2 млн. І 18% з них нібито мають обрати кабельний тип підключення.

Утім, кабельні провайдери, зважаючи на досвід відключення аналогового ефірного телебачення, який не приніс їм буму підключень, досить скептично ставились до можливого поповнення своєї абонентської бази внаслідок кодування на супутнику. Дехто хіба що сподівався, що цей крок завадить втратам користувачів через підвищення цін.

На 2020 рік медіагрупи поставили провайдерам планку вартості послуг за телебачення – найдешевший пакет для абонента має коштувати не менше 80 гривень. При цьому, на думку аналітиків «1+1 медіа», економічно обґрунтований ARPU (середній дохід на одного користувача) сьогодні становить 120 грн. Відповідно, зросла вартість базових пакетів провайдерів. Наприклад, «Тріолан» підвищив вартість свого єдиного пакету із 70 грн до 96 грн, а вартість мінімального пакету провайдера «Ланет» зросла з 59 грн до 90 грн.

Представники найбільших кабельних провайдерів – «Воля», «Тріолан» і «Ланет» – розповіли «Детектору медіа» про перші підсумки кодування, а також про те, чи мало вони вплив на їхню абонентську базу. Здебільшого перші результати кодування виправдовують негативні очікування, але дехто спостерігає притік нових користувачів.

Сандра Крауіня, директор з маркетингу компанії «Воля»:

– Процес кодування супутника не вплинув на нашу абонентську базу за останні два місяці. Ми пов'язуємо це з тим, що з 4 млн домогосподарств, які до 28 січня 2020 року користувалися вільним супутниковим сигналом, до кабельних провайдерів перейшли або ще перейдуть тільки 10% (приблизно 320 тис. домогосподарств). Ця кількість абонентів «розмилася» між понад 400 кабельними операторами в Україні. Цей обсяг не може значно вплинути на ринок Pay TV України. Однак невелике зростання ринку платного телебачення ми все ж можемо прогнозувати.

За нашими дослідженнями, інтерактивні сервіси (OTT/IPTV) заберуть 7%, а на платні DTH-платформи перейдуть ще 12%. Таким чином, загальний ринок Pay TV у 2020 році зросте на 29% (близько 1,2 млн домогосподарств).

Микола Андрущенко, керівник відділу digital-маркетингу «Мережі Ланет»:

– На абонентській базі кабельного телебачення від «Мережі Ланет» кодування практично не позначилося. Тема кодування більш актуальна для ринку онлайн-телебачення. Тому ми робили додаткові спеціальні пропозиції для нових користувачів нашого OTT-сервісу «Ланет.TV».

Можемо сказати про суттєву динаміку в прирості абонбази «Ланет.TV» у зв’язку з кодуванням супутникового телебачення. Так, якщо подивитися на коефіцієнт конверсії реєстрацій у сервісі в підписки на платні пакети (графік 1), видно, що в жовтні-листопаді 2019 року була досить рівномірна конверсійність. Значення коефіцієнту конверсії знаходилося в діапазоні 0,5%-1%. А вже з початку грудня фіксувався посилений інтерес аудиторії до пакетів з платними телеканалами. Цей інтерес рівномірно наростав, корелюючи з коефіцієнтом конверсії, що сягнув високих значень на початку січня, і тримався впродовж усього січня та на початку лютого. У цей період в окремі дні значення коефіцієнта конверсії сягало 5,8%.

Графік 1

У синергії з посиленими маркетинговими зусиллями у період кодування цей тренд на збільшення конверсійності призвів до стрибкоподібної динаміки та збільшення В рази щоденної кількості підписок. Максимальна кількість підписок на день спостерігалася 28 та 29 січня (Графік 2), і загалом підвищений темп підписок тримався до найближчих вихідних днів включно (тобто до 01-02.02.2020). У наступні дні залишковий ефект ще спостерігається, але меншою мірою. Ми очікуємо, що майже повне згасання впливу кодування відбудеться до кінця лютого.

Графік 2

Володимир Олексієнко, директор ТОВ «Контент трейдінг» («Тріолан»):

– Перетік абонентських баз має певну інертність. Найкраще підсумки підбивати за результатами першого кварталу. Думаю, що більшість тих, хто дивився безкоштовний супутник, не вирішували питання з переходом на інші технології завчасно. І 28 січня – це відправна точка для переходів.

Статистики, хто саме з абонентів супутника підключився до «Тріолану», у нас немає. Але за результатами грудня та січня бачимо, що відбувається планомірний відтік абонентів, який характерний для кабельних провайдерів. Це стійка тенденція останніх років: усі переходять або в Т2 (якщо не можуть платити), або в ОТТ як у більш технологічний вид.

Щодо конкретних цифр, то у 2019 році по Україні відтік абонентів у всіх кабельних провайдерів – близько 8%. У нас приблизно така ж ситуація. На цей процес вплинуло і зростання тарифів, і акції конкурентів. Впливу кодування на нашу абонентську базу я не бачу.

У нас є і цифрове кабельне телебачення, і IPTV, але ми надаємо єдиний пакет – абонент платить за підписку на «Тріолан». І ми не розділяємо абонентів за технологіями.

Фото: Derek Bruff / Flickr.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17495
Читайте також
28.10.2020 16:29
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 804
06.03.2020 13:08
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
9 406
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду