Держспецзв’язку пропонує відключити аналогове мовлення до 1 липня майже по всій Україні

Держспецзв’язку пропонує відключити аналогове мовлення до 1 липня майже по всій Україні

31 Травня 2018
3450
31 Травня 2018
15:33

Держспецзв’язку пропонує відключити аналогове мовлення до 1 липня майже по всій Україні

3450
Державна служба спеціального зв’зяку та захисту інформації пропонує відключити аналогове телерадіомовлення до 1 липня 2018 року за винятком передавачів, розташованих на територіях, що межують з ОРДЛО, Кримом, і на прикордонних територіях України. Відповідний проект розпорядження, який підготувала Держспецзв’язку, є в розпорядженні «Детектора медіа».
Держспецзв’язку пропонує відключити аналогове мовлення до 1 липня майже по всій Україні
Держспецзв’язку пропонує відключити аналогове мовлення до 1 липня майже по всій Україні

Проект також передбачає побудову національного цифрового мультиплексу на базі Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення, а також «розгортання системи протидії антиукраїнському телерадіомовленню» на територіях, що межують з ОРДЛО, Кримом, і на прикордонних територіях.

На побудову мультиплексу Концерну РРТ запропоновано виділити Держспецзв’язку 260 млн грн з резервного фонду державного бюджету. Також пропонується виділити в державному бюджеті на 2018 і 2019 роки Держспецзв’язку кошти на «розгортання системи протидії антиукраїнському телерадіомовленню», а обласним державним адміністраціям – на телетюнери для малозахищених верств населення.

Пропоновані 260 млн грн. мають піти на закупівлю або модернізацію обладнання головної станції мультиплексування Концерну РРТ, 116 передавачів різної потужності (від 100 Вт до 4,3 кВт), систему моніторингу та управління мережі, антени, трансформатори і фідери.

Додатком до проекту розпорядження є проект нового Плану заходів щодо переходу на цифрове телевізійне мовлення. Це дуже стислий план, який передбачає:

  • травень 2018 року – визначення проблемних зон покриття цифровим ефірним сигналом, які потребують встановлення додаткових і модернізованих діючих передавачів у мультиплексі МХ-1 (провайдером і оператором мультиплексу є компанія «Зеонбуд»;
  • протягом 2018 року – побудова на базі Концерну РРТ національного цифрового мультиплексу;
  • травень 2018 року – визначення зон можливого проникнення на територію Україну наземного телевізійного «антиукраїнського» мовлення;
  • протягом 6 місяців від початку фінансування – підготовка пропозицій і схеми «розгортання системи протидії антиукраїнському телевізійному мовленню»;
  • травень 2018 року – внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу;
  • до 1 липня 2018 року – відключення аналогового телерадіомовлення на території України, крім проблемних зон покриття.

Два тижні тому Держспецзв’язку відправив проект урядового розпорядження на погодження Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів, Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

За даними одного з джерел «Детектора медіа», Мінфін поки що не погодив цього проекту, який передбачає виділення додаткових коштів з державного бюджету.

Також проект поки не погодила Нацрада, яка вже тричі не може зібрати кворум для проведення чергових засідань 24 і 31 травня і позачергового засідання 29 травня через відсутність двох членів: Олег Черниш перебуває на лікарняному, Ольга Герасим’юк минулого тижня була у відрядженні, а цього тижня відсутня за сімейними обставинами. Наступне чергове засідання Нацради заплановано аж на 14 червня, оскільки наступного тижня низка членів Нацради будуть у відрядженнях і відпустках.

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко повідомив «Детектору медіа», що Нацрада планує погодити проект урядового розпорядження, але із зауваженнями. Зокрема, Нацрада хоче запропонувати створити спеціальний кол-центр (хоча б один у Києві), а також до кінця 2018 року продовжити ефірне аналогове мовлення Суспільного мовника по всій країні та місцевих мовників, які не мають цифрових ліцензій.

Держспецзв’язку просив відомства погодити проект протягом п’яти робочих днів, оскільки розгляд документа планувався на засіданні уряду 30 травня. Але уряд його поки не розглянув. За даними джерела «Детектора медіа», розгляд проекту перенесли на наступне засідання. Уряд може ухвалити розпорядження і без погодження Нацради.

Нагадаємо, наприкінці березня Кабінет Міністрів України постановою № 218 знову переніс кінцеву дату використання аналогового телебачення з 30 березня, як було визначено попереднім рішенням уряду, на 30 червня. Паралельно міжвідомча робоча група при Держспецзв’язку напрацювала вже другий проект Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, який 15 березня схвалила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення і який мало бути подано на затвердження уряду.

Згідно з проектом, поетапне вимкнення аналогового ТБ мало би відбуватися в три етапи:

  • серпень 2018 року — вимкнення аналогового мовлення в першій пілотній області, яку має визначити Міжвідомча група при уряді;
  • січень 2019 року — вимкнення аналогового мовлення всіх телеканалів, крім «UA: Першого» та місцевих аналогових телеканалів, по всій країні, за винятком населених пунктів, де його не вимикатимуть в інтересах нацбезпеки (зона ООС і прикордонна зона на півночі країни), а також за винятком 47 населених пунктів, у яких буде добудовано мережу першого мультиплексу МХ-1 компанії «Зеонбуд»;
  • травень 2019 року — остаточне вимкнення аналогового мовлення по всій країні.

Але в ці плани свої корективи вніс Президент України Петро Порошенко. 19 квітня під час наради з питань протидії інформаційній агресії Росії він доручив здійснити повний перехід на цифрове телебачення до липня поточного року.

Про те, як відбувається підготовка до вимкнення аналогового ТБ, читайте в матеріалі «Концерн РРТ і цифрове ТБ: contra spem spero».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3450
Читайте також
10.07.2018 19:18
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 120
15.06.2018 15:00
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
4 080
14.06.2018 11:27
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду