Федір Гречанінов, StarLightMedia: «Концерн РРТ, порівняно із “Зеонбудом”, – це якась злодійська організація»

Федір Гречанінов, StarLightMedia: «Концерн РРТ, порівняно із “Зеонбудом”, – це якась злодійська організація»

1 Червня 2018
4618
1 Червня 2018
17:10

Федір Гречанінов, StarLightMedia: «Концерн РРТ, порівняно із “Зеонбудом”, – це якась злодійська організація»

4618
Медіагрупи розуміють ціноутворення «Зеонбуду», але не можуть добитися роз’яснення тарифної політики Концерну РРТ, розповів директор зі стратегічного розвитку медіагрупи StarLightMedia на конференції «Дні електронних комунікацій».
Федір Гречанінов, StarLightMedia: «Концерн РРТ, порівняно із “Зеонбудом”, – це якась злодійська організація»
Федір Гречанінов, StarLightMedia: «Концерн РРТ, порівняно із “Зеонбудом”, – це якась злодійська організація»

Директор зі стратегічного розвитку медіагрупи StarLightMedia Федір Гречанінов на конференції «Дні електронних комунікацій» 1 червня заявив, що в телеканалів відносини з оператором і провайдером цифрового ефірного телебачення «Зеонбудом» набагато кращі, ніж з оператором аналогового ефірного телебачення Концерном радіомовлення, радіозв’язку і телебачення. Відтак, медіагрупи виступають проти побудови державного мультиплексу цифрового ТБ.

Федір Гречанінов нагадав, що StarLightMedia підтримує якомога швидше вимкнення аналогового ефірного телебачення та вважає, що це потрібно було зробити ще минулого літа. Але була низка труднощів, які непокоїли індустрію та державу, які, втім, за рік ніяк не вирішені. Його дивує кардинальна зміна позиції державних органів (насамперед Держспецзв’язку). Рік тому вони відстоювали позицію, що вимикати аналог не можна, через недостатнє покриття мережі «Зеонбуду» та інші фактори. Зараз, коли минув рік і покриття «Зеонбуду» ніяк не змінилося, вони змінили позицію на протилежну – потрібно вимикати негайно та не озираючись.

«Зате за цей рік просунулася тема мультиплексу Концерну РРТ. 250 млн грн. – це приблизно таку суму потрібно виділити країні, щоб почати його будувати. Є плани потім добудувати його один раз і другий раз. За відчуттями, на це піде півмільярда державних грошей. Потрібні ще й витрати на підтримку цього мультиплексу. Хто за це заплатить? Або держава попаде” на ці гроші, або за це заплатять телеканали», – сказав пан Гречанінов.

Модератор дискусії, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (а в минулому топ-менеджер StarLightMedia) Валентин Коваль уточнив, що заплатять власники телеканалів.

«Тобто найближчими роками телеканали за цю нікому не потрібну радість повинні будуть заплатити мільярд гривень, який мав би піти на створення нового контенту», – додав пан Гречанінов. Він вважає, що від цього не виграє ніхто, крім керівництва Концерну РРТ.

Валентин Коваль зауважив, що ситуація з розвитком чинного провайдера чотирьох цифрових мультиплексів «Зеонбуду» патова – він не може розвиватися далі, бо не хоче.

«Це не так, – заперечив Федір Гречанінов. – Ми, індустрія, домовилися із Зеонбудом”, що вони добудують 47 передавачів в одному з мультиплексів. Цього достатньо. Ми питали в “Зеонбуду”, чи вони встигнуть це зробити до 1 липня – вони сказали, що збиралися закінчити ці роботи до січня 2019 року».

Федір Гречанінов заявив, що ніякої проблеми із «Зеонбудом» уже немає: «У телеканалів із “Зеонбудом” зараз відносини набагато кращі, ніж із Концерном РРТ. Тому що ми розуміємо економіку “Зеонбуду”, розуміємо тариф. Ми сперечалися і прийшли до того, що тариф має бути таким. Звісно, Зеонбуд” пішов на співпрацю не з доброї волі (був тиск Нацради), але нині є нормальний діалог».

Він розповів, як робоча група з представників чотирьох медіагруп і Незалежної асоціації телерадіомовників вела переговори з Концерном РРТ щодо тарифів на його послуги: «Ми прийшли до Концерну РРТ з проханням показати нам інформацію, на підставі чого калькулюють ся тарифи, обговорити підходи до ціноутворення. Діалог не склався. В Концерні РРТ люди в принципі не розуміють, чому з нами – їхніми клієнтами – потрібно розмовляти».

Валентин Коваль зауважив, що питання телеканалів щодо тарифоутворення Концерну РРТ були завжди, їх ставили і 15 років тому.

«Концерн РРТ, порівняно із “Зеонбудом”, – це якась злодійська організація, – заявив пан Гречанінов. – Незрозуміло, як вони змінюють тариф. У Концерну приблизно 1000 опор (веж). У Зеонбуду” 140 передавачів (і не всі на опорах Концерну РРТ), а з урахуванням добудови мережі “Зеонбуду” виходить, що для телебачення більше 200 опор не потрібно. Я питаю в Концерну РРТ: ми не повинні будемо платити за решту 800 опор? Вони відповідають: а хто тоді платитиме? Так ви знайдіть, кому вони потрібні, – нехай вони заплатять. Якщо вони потрібні радійникам, “Київстару” – нехай вони заплатять, якщо вони потрібні країні, РНБО – нехай у бюджеті з’явиться рядок. У них є щире нерозуміння, чому ми не повинні платити за все».

Як писав «Детектор медіа», Концерн РРТ хоче побудувати державний мультиплекс цифрового телебачення як альтернативу чотирьом приватним мультиплексам «Зеонбуду». Концерн замовив прорахунок частот у 159 населених пунктах (мережа «Зеонбуду» охоплює 166 міст, але у 23 окупованих Росією містах мовлення відсутнє). За прогнозами Концерну, заявлена ними кількість і потужність передавачів дозволить покрити 78 % населення країни на першому етапі, а згодом розширити покриття до 95 % населення. Концерн РРТ обіцяє, що його тарифи будуть приблизно такими ж, як у «Зеонбуду» за умови більшого покриття мережі.

Якщо Концерн РРТ не займе свого місця на ринку цифрового телебачення, йому загрожують два сценарії, заявив нещодавно гендиректор Концерну Петро Семерей: банкрутство або приватизація «Зеонбудом». Гендиректор державного оператора телекомунікацій вважає, що «всі потихеньку чекають, доки Концерн РРТ помре своєю смертю». Детальніше читайте в матеріалі «Концерн РРТ і цифрове ТБ: contra spem spero».

Нагадаємо, наприкінці березня Кабінет Міністрів України постановою № 218 знову переніс кінцеву дату використання аналогового телебачення з 30 березня, як було визначено попереднім рішенням уряду, на 30 червня. Паралельно міжвідомча робоча група при Держспецзв’язку напрацювала вже другий проект Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, який 15 березня схвалила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення і який мало бути подано на затвердження уряду.

Згідно з проектом, поетапне вимкнення аналогового ТБ мало би відбуватися в три етапи:

  • серпень 2018 року — вимкнення аналогового мовлення в першій пілотній області, яку має визначити Міжвідомча група при уряді;
  • січень 2019 року — вимкнення аналогового мовлення всіх телеканалів, крім «UA: Першого» та місцевих аналогових телеканалів, по всій країні, за винятком населених пунктів, де його не вимикатимуть в інтересах нацбезпеки (зона ООС і прикордонна зона на півночі країни), а також за винятком 47 населених пунктів, у яких буде добудовано мережу першого мультиплексу МХ-1 компанії «Зеонбуд»;
  • травень 2019 року — остаточне вимкнення аналогового мовлення по всій країні.

Але в ці плани свої корективи вніс Президент України Петро Порошенко. 19 квітня під час наради з питань протидії інформаційній агресії Росії він доручив здійснити повний перехід на цифрове телебачення до липня поточного року.

Держспецзв’язку розробила проект розпорядження уряду, в якому пропонує відключити аналогове телерадіомовлення до 1 липня 2018 року за винятком передавачів, розташованих на територіях, що межують з ОРДЛО, Кримом, і на прикордонних територіях України. Проект також передбачає побудову національного цифрового мультиплексу на базі Концерну РРТ, на що запропоновано виділити з резервного фонду державного бюджету 260 млн грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4618
Читайте також
06.08.2018 17:06
Прес-служба ТОВ «Зеонбуд»
для «Детектора медіа»
4 574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду