Нацрада повертається до роботи

Нацрада повертається до роботи

10 Липня 2018
4081
10 Липня 2018
19:18

Нацрада повертається до роботи

4081
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повертається до роботи і планує 11 липня провести засідання, на якому має зібратися кворум. Такої домовленості досягли члени Нацради на закритій зустрічі з членами парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 10 липня.
Нацрада повертається до роботи
Нацрада повертається до роботи

Про це «Детектору медіа» повідомили члени Нацради Валентин Коваль та Олег Черниш і перша заступниця голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народна депутатка від «Блоку Петра Порошенка» Ольга Червакова.

«Ми повертаємося до роботи і розглядатимемо питання відповідно до порядку денного, оприлюдненого на сайті Національної ради», – повідомив Валентин Коваль.

«99%, що засідання завтра відбудеться, я особисто планую йти», – повідомив Олег Черниш, який не відвідував декілька останніх засідань Нацради. На запитання, яким чином вдалося порозумітися з колегами, він відповів: «Сьогодні ми зібралися в Комітеті свободи слова і поговорили».

Зустріч членів Нацради із членами Комітету свободи слова проходила в закритому режимі. На ній були присутні всі семеро членів Нацради і більшість членів Комітету. Про що саме йшлося на зустрічі, її учасники воліють не розголошувати, аби не порушувати досягнутих домовленостей.

«Це була закрита зустріч із членами Національної ради. Головний підсумок: Національна рада відновлює свою роботу із завтрашнього дня (11 липня. – ДМ)», – повідомила Ольга Червакова.

Останнє засідання Нацради відбулося 17 травня. Нацрада майже два місяці не може провести засідання через відсутність кворуму. Більшість засідань зривалися через відсутність Олега Черниша та Ольги Герасим’юк, одне засідання 14 червня – через відсутність Юрія Артеменка та Валентина Коваля.

Каменем спотикання став розгляд низки питань: результати позапланових перевірок телеканалів «Інтер» і «1+1» щодо показу радянських фільмів за участі осіб з «чорного списку» Мінкульту і призначення перевірки каналу СТБ з того самого приводу; продовження ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексах «Зеонбуду» загальнонаціональних цифрових телеканалів; погодження проекту розпорядження Кабміну щодо строків вимкнення аналогового телебачення.

Зокрема, 21 червня кворуму не було, тому що Ольга Герасим’юк поїхала в планове закордонне відрядження, а Олег Черниш просто не прийшов на засідання, не погоджуючись із порядком денним. П’ятеро членів Нацради звинуватили пана Черниша в демарші й лобізмі. Водночас пані Герасим’юк дорікнула колегам перекручуванням фактів, а пан Черниш натякнув на спробу Нацради зробити якісь телеканали «лояльними» до влади.

25 червня Ольга Герасим’юк подала голові Нацради Юрію Артеменку заяву про свою відставку «через неможливість працювати прозоро». Рішення про звільнення члена Нацради за власним бажанням має прийняти Нацрада на своєму засіданні.

27 червня засідання Нацради не відбулося вшосте через відсутність кворуму, оскільки Ольга Герасим’юк і Олег Черниш вирішили не брати участь у засіданні.

Член Нацради Валентин Коваль заявив, що мета блокування роботи регуляторного органу двома членами Нацради полягає в тому, щоб не дати відключити аналогове телебачення. Ольга Герасим'юк і Олег Черниш це заперечили. Водночас Олег Черниш пояснив, що він проти вимкнення аналогового телебачення 31 серпня. Також пан Черниш припустив, що  «1+1» можуть не продовжити цифрову ліценію через «непрозору структуру власності».

Фракції «Народний фронт» і «Батьківщина» висловили своє занепокоєння з приводу заяви про відставку Ольги Герасим’юк зі складу Нацради. Вони вважали, що кризову ситуацію в Нацраді мав розглянути Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Ольга Герасим’юк і Олег Черниш підтримували ідею обговорення ситуації в Комітеті свободи слова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4081
Читайте також
15.06.2018 15:00
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
4 058
14.06.2018 11:27
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду