«Зеонбуд» заперечив дані «Інтера» про проблеми з цифровим покриттям у 299 містах

«Зеонбуд» заперечив дані «Інтера» про проблеми з цифровим покриттям у 299 містах

23 Липня 2018
4702
23 Липня 2018
12:10

«Зеонбуд» заперечив дані «Інтера» про проблеми з цифровим покриттям у 299 містах

4702
Провайдер цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2, компанія «Зеонбуд», заперечив дані телеканалу «Інтер» про проблеми з цифровим покриттям у 299 містах. Про це йдеться в прес-релізі «Зеонбуду».
«Зеонбуд» заперечив дані «Інтера» про проблеми з цифровим покриттям у 299 містах
«Зеонбуд» заперечив дані «Інтера» про проблеми з цифровим покриттям у 299 містах

За даними «Зеонбуду», із 299 проблемних, з точки зору «Інтера», населених пунктів у 143 містах цифрова мережа DVB-T2 «має якісне покриття, яке відповідає всім вимогам відповідних стандартів». Водночас у 91 місті, за даними провайдера, сам телеканал «Інтер» не має взагалі покриття або воно займає незначний відсоток території.

«Зеонбуд» заявляє, що технічна служба телеканалу «Інтер» не має професійного обладнання для радіочастотного планування та професійних приладів для вимірювання сигналу цифрового телебачення у стандарті DVB-T2, тоді як технічна служба «Зеонбуду» має таке обладнання.

На думку «Зеонбуду», інформація від топ-менеджерів «Інтера» «пов’язана з намаганням затримати перехід України до цифрового телебачення, в якому топ-менеджери “Інтера” вбачають загрозу своїй конкурентній перевазі за рахунок покриття аналогової мережі».

«Зеонбуд» заявляє, що надавав «Інтеру» повний аналіз покриття в цих 299 містах навесні 2017 року. «Але, в процесі палкої дискусії між провідними каналами щодо термінів відключення аналогового телебачення, питання покриття цифрової мережі набуло “політичного” характеру і використовується окремими телеканалами як інструмент шантажу владних інституцій», – йдеться в прес-релізі провайдера.

«Зеонбуд» наводить приклад вимірювання рівня покриття цифровим ефірним телебаченням у Волинській області, яке проводив «Український державний центр радіочастот» (УДЦР) на замовлення телеканалів «Інтер» і «1+1». «Зеонбуд» заявляє, що результати вимірювань не були надані громадськості, а замовники заборонили УДЦР надавати їх навіть Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, тому що дослідження нібито виявило, що покриття на Волині становить понад 95%, як декларував «Зеонбуд». Нагадаємо, що на конференції MIT Kyiv у травні 2018 року директор юридичного департаменту «Медіа Групи Україна» Євген Буцан повідомив, що натурні випробування виявили відхилення 10% від розрахункового покриття (95%).

«Зеонбуд» заявляє, що пропонував провести публічні обговорення отриманих результатів вимірювань у Волинській області, але пропозиція залишилася без відповіді. Нагадаємо, що «Зеонбуд» наперед погрожував УДЦР судом за ці дослідження, коли стало відомо про їх проведення у 2017 році.

«ТОВ Зеонбуд у 2017 році в черговий раз заявило про те, що цифрова мережа Т2 має більше покриття, ніж будь-яка аналогова мережа в країні, і запропонувало телеканалам, які вважають таку інформацію недостовірною, залучити провідних світових фахівців з радіочастотного планування. У разі, якщо аналогова мережа буде більшою, ніж цифрова Т2, то ТОВ Зеонбуд компенсує всі витрати такої телекомпанії. Минув уже рік, а претендентів так і не виявилось», – йдеться в прес-релізі.

За даними «Зеонбуду», «Інтер», який має третю за розміром покриття в країні аналогову мережу (це колишня мережа УТ-3), має проблеми з прийомом сигналу в 13 423 населених пунктах, у яких проживає 8 523 355 осіб. «Навіть якщо телеглядачі додатково застосують потужні підсилювачі сигналу, то проблемними все одно залишаються 5 272 населених пунктів з 3 433 634 телеглядачів», – йдеться в прес-релізі.

«Детектор медіа» звернеться по коментарі до телеканалів «Інтер» і «1+1» і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з приводу наведених «Зеонбудом» даних.

Нагадаємо, 13 червня 2018 Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про перенесення строків вимкнення аналогового телебачення з 30 червня на 31 серпня 2018 року, а для Києва та Кіровоградської області – 31 липня 2018 року.

Напередодні, 12 червня, прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду з цього приводу за участі керівників найбільших медіагруп, на якій досягли відповідних домовленостей про строки вимкнення аналогу. Володимир Гройсман попросив Нацраду невідкладно розглянути питання продовження строку дії ліцензій телеканалів на цифрове мовлення з огляду на відключення 31 серпня аналогового мовлення (а в Києві та Кіровоградській області – 31 липня).

11 липня Нацрада продовжила ліцензії на цифрове ефірне мовлення в загальнонаціональних мультиплексах компанії «Зеонбуд» 24 загальнонаціональним телеканалам і відмовила в продовженні цифрових ліцензій двом загальнонаціональним каналам. Також Нацрада погодила постанову уряду про відключення аналогового ТБ 31 серпня (31 липня - в Києві та Кіровоградській області).

Члени Нацради вирішили запропонувати уряду чотири доповнення до постанови:

  • проведення інформаційної кампанії щодо остаточного терміну вимкнення аналогового телевізійного мовлення (деякі телеканали вже почали цю кампанію);
  • створення інформаційних кол-центрів для надання роз’яснень громадянам з питань переходу на цифрове мовлення;
  • продовження роботи передавачів, що поширюють канали НСТУ та місцевих мовників, які не мають ліцензій на цифрове мовлення, а також передавачів у прикордонній зоні до кінця 2018 року;
  • розглянути механізми компенсації втрат Концерну РРТ, пов’язаних з вимкненням аналогового телевізійного мовлення.

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш виступає проти вимкнення аналогового телебачення 31 серпня. На його думку, слід діяти відповідно до розробленого Нацрадою Плану , який передбачає вимкнення аналогу в січні 2019 року і продовження аналогового мовлення НСТУ і телеканалів без цифрових ліцензій до травня 2019 року. Головний аргумент пана Черниша: в Україні аналоговий ефір є основним типом прийому телевізійного сигналу для 2,4 млн домогосподарств (тобто до 6 млн телеглядачів) і в країні просто немає такої кількості телетюнерів у продажу. Інші аргументи – наявність «білих плям» у покритті цифровим сигналом і відсутність цифрових ліцензій у понад 100 місцевих і регіональних мовників.

Телеканал «Інтер» оприлюднив список міст, де можуть виникнути проблеми з прийомом цифрового ефірного телебачення. У ньому – 299 населених пунктів.

18 липня Кабінет Міністрів на своєму засіданні ухвалив зміни (уточнення) до своєї постанови про вимкнення аналогового телебачення в Україні з 31 серпня (у Києві та Кіровоградській області – з 31 липня) щодо часткового збереження аналогового мовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4702
Читайте також
06.08.2018 17:06
Прес-служба ТОВ «Зеонбуд»
для «Детектора медіа»
4 572
15.06.2018 15:00
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
4 058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду