УТА, «Зеонбуд» і всі-всі-всі

УТА, «Зеонбуд» і всі-всі-всі

1 Лютого 2018
6413
1 Лютого 2018
16:30

УТА, «Зеонбуд» і всі-всі-всі

6413
Учора, 31 січня, відбулася закрита неформальна зустріч представників топових гравців телевізійного, провайдерського та рекламного ринку. Учасників набралося багато – більше 20 осіб. Зібрання тривало близько трьох годин, протягом яких його учасники обговорили чимало нагальних питань. Причому обговорили навіть не задля пошуку спільного рішення, а радше для «звірки годинників» – на телевізійному ринку вже традиційно відбувається багато подій та змін. Про що саме говорили – читайте нижче.
УТА, «Зеонбуд» і всі-всі-всі
УТА, «Зеонбуд» і всі-всі-всі

Помітними підбурювачами спокою нещодавно стали вісім телеканалів, які утворили Українську телевізійну асоціацію (УТА): «112 Україна», Прямий канал, «Сонце», XSport, «Еспресо», NewsOne, EU:Music та ATR. Телеканали-члени УТА незадоволені статус-кво у трьох основних напрямках:

  • небажанням Індустріального телевізійного комітету ділитися з ними всіма даними телевізійного дослідження Nielsen;
  • стоп-листами Альянсу;
  • пакетними продажами телеканалів медіагруп кабельним провайдерам.

Цікаво, що рекламні агентства теж говорять, що без стоп-листів Альянсу їм би працювалося краще. А про деякі особливості панелі Nielsen на кшталт наявності в ній так званих «зомбі-глядачів», які дивляться телевізор майже цілодобово, вони своїм клієнтам навіть не розповідають, щоб не викликати зайвих запитань. І цікавляться, чи немає в УТА планів заснувати сейлз-хаус. Відповідь: ні, немає.

Наскільки сильно медіагрупам може знадобитися рахуватися з інтересами телеканалів із УТА? З одного боку, ці дві групи мовників мають непорівнювані між собою показники перегляду. З іншого боку, можливості впливати на думку медійних чиновників, політиків та експертів у деяких телеканалів поза межами медіагруп цілком пристойні завдяки їхнім власникам. Крім того, саме по собі існування в медійному просторі великої кількості телеканалів з різним фокусом у висвітленні подій (мова йде перш за все про інформаційні телеканали, хоча не тільки вони увійшли до УТА) поглиблює фрагментацію аудиторії і – серед іншого – робить свій внесок до поступового зниження показників топ-шістки телеканалів.

Телеканали-члени УТА – не єдині, хто не в захваті від статус-кво на телеринку. Як відомо, кабельні оператори другий рік поспіль теж не дуже щасливі через умови співробітництва з медіагрупами. Безперечним ньюзмейкером січня був житомирський провайдер-монополіст «Телемережа», який із початку року вимкнув канали групи «1+1 медіа». Що насправді сталося між цими двома компаніями – чи то медіагрупа захотіла для себе нерівних умов, чи то провайдер спробував приховати частину абонентської бази, чи ще щось – але в останній день січня конфлікт завершився підписанням договору на умовах 2017 року.

Якщо продовжити тему про тих учасників ринку, в чиїх руках знаходиться «рубильник», то варто згадати «Зеонбуд». У 2020 році завершується термін дії його ліцензій. І поки одні учасники ринку замислюються над тим, чи можна буде відмовити в їхньому переоформленні через непрозорість власності, інші пропонують здогадатися, чи не захоче сам «Зеонбуд» змінити щось у своїй діяльності – якщо не закодувати сигнал, то принаймні запровадити платний пакет.

У вимкнення аналогу раніше, ніж відбудуться парламентські вибори 2019 року, більшість учасників ринку не вірить. Зате дехто з них не полишає думки про те, що в цифровому ефірі має бути не більше 15 безкоштовних телеканалів; а звузити коло ліцензіатів можна через оголошення нового конкурсу на видачу цифрових ліцензій на відповідно сформульованих умовах. І слушний момент для такого конкурсу настане вже незабаром: термін дії ліцензій телеканалів на мовлення в Т2 спливає в серпні-вересні цього року.

Що до кодування на супутнику, то наразі точної дати немає. Найоптимістичніший прогноз – вересень цього року. Щоб з’ясувати, як саме поведуться після кодування телеглядачі, дві медіагрупи (ймовірно, StarLightMedia і «1+1 медіа» як найбільші адепти цієї реформи) провели дослідження. Його результати вони не розголошують, але принаймні від планів закодувати сигнал на супутнику після цього дослідження вони не відмовилися.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду