До України доставлено першу партію тюнерів для прийому закодованого супутникового сигналу

До України доставлено першу партію тюнерів для прийому закодованого супутникового сигналу

12 Грудня 2018
10650
12 Грудня 2018
12:56

До України доставлено першу партію тюнерів для прийому закодованого супутникового сигналу

10650
Українські канали на супутнику планують закодуватися в другому кварталі 2019 року.
До України доставлено першу партію тюнерів для прийому закодованого супутникового сигналу
До України доставлено першу партію тюнерів для прийому закодованого супутникового сигналу

Медіагрупа «1+1 медіа» разом з імпортером і виробником телевізійного приймального обладнання Strong здійснили поставку 45 тисяч супутникових телевізійних приймачів (сет-топ-боксів), необхідних для прийому закодованого супутникового сигналу. Про це повідомила прес-служба «1+1 медіа».

Поставки здійснюватимуться в декілька етапів у рамках запланованого на другий квартал 2019 року кодування супутникового сигналу українських телеканалів. За даними «1+1 медіа», першої партії має вистачити для задоволення першої хвилі попиту абонентів супутникового телебачення.

Від сьогодні, 12 грудня, обладнання можливо придбати в більшості українських гуртових та роздрібних мереж, в інтернет-магазинах та в офіційних операторів супутникового телебачення. Зокрема, пов’язаний з групою «1+1 медіа» супутниковий провайдер Viasat продаватиме тюнери за рекомендованою ціною 1099 грн за одиницю.

Також Viasat запропонував абонентам спеціальний тарифний пакет «Національний», що включає національні телеканали, за абонплату 29 грн на місяць.

Поставки в Україну тюнерів – це другий крок у переході до кодування супутникового сигналу, пояснив Ярослав Пахольчук, виконавчий директор і директор напрямку платного телебачення групи «1+1 медіа». Першим кроком стало внесення змін до ліцензій телеканалів стосовно зміни типу прийому супутникового сигналу з відкритого на закритий (кодований), нагадав він.

«Постачанням сеттопбоксів на ринок медіагрупи фактично підтверджують свій рішучий намір закодувати сигнал та демонструють, що у цей процес залучені не лише вони, а й імпортери, дистриб’ютори та супутникові провайдери. Всі учасники активно співпрацюють між собою. Впевнений, що зворотної дороги немає, адже всі зобов’язання, які ми вже взяли на себе та продовжуємо брати, будуть реалізовані в наступному році. Остаточне кодування супутникового сигналу заплановане на другий квартал 2019 року, і я переконаний, що ми витримаємо цей термін», – зазначив пан Пахольчук.

Нагадаємо, кодування супутникового сигналу в Україні здійснюється з метою обмеження території покриття супутника в Україні для захисту прав виробників та правовласників контенту. Такий підхід до трансляції контенту притаманний усім розвиненим європейським ринкам, тому його прийняття дозволить українським телемовникам не лише захищати контент від піратства та незаконного мовлення без ліцензії, а й відповідати міжнародним індустріальним стандартам.

Нагадаємо, влітку 2017 року стало відомо про плани українських медіагруп закодувати свій сигнал на супутнику в першому півріччі 2018 року.

На початку листопада 2017 року чотири найбільші українські медіагрупи досягли згоди щодо кодування відкритих телеканалів на супутнику орієнтовно в травні 2018 року. Однак виявилося, що сумніви щодо кодування мали кілька членів Нацради. Від позиції Нацради залежала можливість переоформлення супутникових ліцензій телеканалів, які передбачали відкритий спосіб розповсюдження сигналу.

Однак згодом регулятор змінив позицію. У січні 2018 року Нацрада дозволила телеканалам СТБ і ICTV закодувати супутниковий сигнал і переоформила їхні ліцензії. У квітні 2018 року Нацрада дозволила восьми телеканалам групи Inter Media Group закодувати свій супутниковий сигнал.

У лютому 2018 року плани кодування телеканалів на супутнику перенесли на осінь 2018 року.

У березні група «1+1 медіа» першою з медіагруп підписала угоду на постачання в Україну супутникових телевізійних приймачів, які потрібні для прийому закодованого супутникового сигналу. Для кодування медіагрупи планують використовувати систему умовного доступу Verimatrix.

Улітку 2018 року стало відомо про перенесення дати початку кодування телеканалів на супутнику у зв’язку із запланованим на серпень-вересень 2018 року вимкненням аналогового ефірного сигналу. Орієнтовно кодування заплановано на травень 2019 року.

Кодування є наріжним каменем у перемовинах медіагруп із кабельними провайдерами з приводу підвищення цін за контент. З 2017 року провайдери сплачують телеканалам роялті за ретрансляцію, і з 2018 року ціна зросла. У відповідь провайдери вимагають від телеканалів кодування на супутнику і в цифровому ефірі та вимкнення аналогового ефірного телебачення (уже відбулося).

Для глядачів супутникового телебачення кодування означатиме, що вони більше не матимуть безкоштовного доступу на супутнику до контенту таких каналів, як, наприклад, «1+1», СТБ, «Україна» та інших. Тобто якщо вони й далі хотітимуть дивитися ці канали, то муситимуть або підписатися на одного із супутникових платних провайдерів (Viasat або Xtra TV), або обрати інший спосіб телеперегляду (безкоштовне ефірне телебачення, підписка на платне кабельне ТБ, IPTV або OTT).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10650
Читайте також
01.02.2018 16:30
Галина Петренко
6 398
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Via343
1932 дн. тому
хир вам!!! всім!!! поки є дешеві супер комбо ресивери т2/t2mi на астрі то й платити не буду, а так то тіки т2 і російські канали якщо й т2 закодують. От так то ...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду