detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
19.07.2023 14:00
Тернопільський телеканал «TV-4» під час війни: виявляється, так теж можна
Тернопільський телеканал «TV-4» під час війни: виявляється, так теж можна
Тернопільські телевізійники роблять доволі якісні новини та супутні проєкти, до яких важко прискіпатися. Зауваження можна висловити хіба що до гороскопа у рубриці однієї з програм.

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Історія появи телеканалу

За даними YouControl, ТОВ «TV-4» зареєстроване 22 роки тому: у липні 2001-го. Уповноваженою особою компанії є Юлія Винокур, а кінцевими бенефіціарними власниками — Ярослав Джоджик (35,3% статутного капіталу), Лариса Товарянська (31,7%) та Володимир Клімчук (25%). Першу ліцензію на мовлення, за даними профільної Нацради, телеканал отримав у квітні 2002-го року.

У поле зору оглядачів «Детектора медіа» TV-4, зокрема, потрапляв у 2016 році: канал був у переліку тернопільських мовників, контент яких перевіряли на дотримання професійних стандартів. Тоді п’ять сюжетів телеканалу із 41 проаналізованого, на думку оглядачки, мали ознаки політичної «джинси», а загалом медіа отримало 3,71 із шести можливих балів. Найбільше запитань було до балансу сторін.

Зараз TV-4 має власний сайт, сторінку у фейсбуці (75 тисяч читачів) та ютуб-канал. Він створений у січні 2010 року і нині має трохи менш ніж 40 тисяч підписників. Контент, що тут публікують, — це місцеві новини (викладені як випусками, так і окремими сюжетами), а також багато супутніх телепроєктів. Для моніторингу обрано новинний контент, розміщений у період з 5 по 13 липня (два випуски новин та 12 сюжетів), а також програми, що вийшли у цей період та раніше.

Новини здорової людини й трохи неточностей

Випуски новин від TV-4 мають назву «Провінційні вісті» та виходять у будні. Тривають близько 15 хвилин і зроблені за класичною схемою: із заставками та сюжетами, які анонсує ведуча у студії.

Теми, взяті журналістами у роботу, — різноманітні. Наприклад, у випуску від 5 липня було про: те, що з 1 липня медпрепарати у рамках програми «Доступні ліки» можна отримати тільки за електронним рецептом; способи оплати проїзду у громадському транспорті Тернополя; вшанування пам’яті жертв Заліщицької трагедії; турнір із мініфутболу серед поліціянтів; фестиваль «Відкрийте спорт. Бадмінтон»; дитячий табір при місцевому Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (УГКЦ).

У новинах були розлогі (але не задовгі) коментарі учасників подій, представників місцевої влади (там, де це було доречно), поліції, духовенства тощо. У відео, на щастя, не було «ритуальної» появи посадовців, довжелезних синхронів «про все на світі», прихованого піару політиків чи компаній. І це — чудово.

Відзначимо, що коли у випуску «Провінційних вістей» є відео, створені не фахівцями телеканалу, то про це повідомляє ведуча словами на кшталт «за ходом змагань стежили наші колеги з управління поліції області — далі їхній сюжет». Тут же помітно і мінуси «поліційних» відео: розповідаючи про подію, автори ставлять пряму мову керівництва, забуваючи опитати учасників дійства нижчого рангу. Але ця заувага — не до журналістів TV-4, а до медійників Головного управління нацполіції Тернопільщини.

Ще у випуску від 5 липня був матеріал про перебування дітей у таборі при місцевому Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Журналісти поспілкувалися з представником духовенства та дітлахами, котрі проводять тут своє дозвілля. Але, розповідаючи про те, що у таборі діти вивчають «євхаристію життя», не пояснили широкому загалу, що значить цей термін.

Інші незначні помилки тернопільських журналістів, що впали в очі у моніторинговий період — не завжди точні описи подій або наголоси у прізвищах посадовців. Зокрема, одна з ведучих називала бадмінтон «бадБінтоном», а фестиваль «Відкрийте спорт» медійники вперто оголошували як «ВідкриВАйте…». А у сюжеті про ініціативу представника Офісу президента вивести з обігу готівку журналістка назвала автора ідеї «Ростиславом ШУрмою», який насправді ШурмА. Наголошуємо: це — дрібні неточності, які дуже легко виправити надалі.

У сюжеті про мурал Назарія Яремчука, який з’явиться на фасаді тернопільської школи-ліцею №6, що має ім’я славетного співака, була пряма мова директора закладу, який розповідав деталі появи зображення. І більше нікого, хоча цікаво було б поспілкуватися, наприклад, із виконавцями проєкту.

Втім, загальне враження від «Провінційних вістей» TV-4 — позитивне. Автори матеріалів приділяють увагу житлово-комунальним проблемам, благодійним заходам, прискіпливо висвітлюють історичні події та спортивні змагання. Важко навіть виокремити хороші сюжети, адже більшість новинних відео, що потрапили у моніторинговий період, зроблені якісно та без злісних порушень стандартів. До речі, місцеві медійники заслужили ще один «плюсик до карми»: вони активно послуговуються фемінітивами у всіх своїх матеріалах.

Про переселенців, митців і правопорушників

Ще одна особливість тернопільського телеканалу TV-4 — велика кількість власних проєктів, зокрема нових. Творчий колектив мовника не забуває про повномасштабну війну та її наслідки. Тому відразу кілька програм присвячені внутрішньо переміщеним особам.

Одна з найґрунтовніших — «Всі свої», перший випуск якої опублікований 9 червня. У ньому йшлося про проблеми переселенців, зокрема, з працевлаштуванням на новому місці. Гостями студії були представниці обласного центру зайнятості та місцевого осередку «Дія. Бізнес». У програмі також розповіли історію переселенки з Сум, яка відкрила у Тернополі власну справу, а також навели опитування містян про те, як забезпечити роботою людей, котрі переїхали до міста з «гарячих» точок.

Решта випусків, доступних на ютубі, побудовані за схожою схемою: гості у студії, історії ВПО та бліци перехожих. Зокрема, у випуску від 22 червня на етер завітали психолог і переселенка з Рубіжного на Луганщині. Йшлося про психологічну допомогу ВПО. У програмі від 3 липня говорили про створення спільнот для переселенців, а у студії були секретар Тернопільської міськради та ВПО з Покровська, що на Донеччині. Усі розмови тривалістю близько пів години були доволі ґрунтовними, і при цьому без «води».

Ще один проєкт схожого штибу — «Ми з України». У коротких сюжетах (до 5 хвилин) журналісти розповідають історії внутрішньо переміщених осіб, котрі нині проживають на Тернопільщині. 3 липня на ютуб-каналі TV-4 опублікували два випуски: про переселенку з Лисичанська на Луганщині, яка нині волонтерить, та про юну співачку, яка переїхала в область із Краматорська. 7 липня був матеріал про родину ВПО з Харкова. На жаль, у часи великої війни подібних життєвих історій не бракує.

Є у тернопільського мовника і проєкт «На гарячому». Тут розповідають про надзвичайні події, що трапилися у громаді: затримання правопорушників, дорожньо-транспортні пригоди, пожежі тощо. Заставка програми підказує глядачу, що випуски створюються «за підтримки ГУНП».

З цікавинок — програма «Тернопільська погода». Щобудня просто на вулицях міста перехожі можуть зачитати прогноз синоптиків на наступний день. Оригінально.

Своє кулінарне шоу теж є. Тут воно має назву «Гриби сюди». А у зйомках беруть участь як медійники телеканалу, так і місцеві підприємці. Динамічно.

Відзначимо і програми, де були ознаки політичного піару. Одна з таких — «Фабрика подій». В останньому, доступному на ютубі, випуску від 6 липня висвітлили пресконференцію очільника обласної організації ВО «Батьківщина». На ній промовець нещадно критикував чинну владу за «шкідливий» закон про повернення «довоєнної» системи оподаткування. Голова осередку бідкався, що «з 1 серпня податки знову перетворяться на покарання», наголошуючи, що його політична сила, звісно ж, проти. Рекламного маркування (принаймні, у ютуб-версії) програма не мала.

Також в етері TV-4 регулярно виходить проєкт «На контролі», в межах якого на пряму лінію до студії приходить Тернопільський міський голова Сергій Надал. Посадовець звітує про все на світі: ремонт доріг, житлово-комунальні тарифи, шкільне харчування, пам’ятні дати тощо. При цьому міський голова відповідає як на запитання ведучих, так і на дзвінки від містян. Чого у цих розмовах більше — звітів посадовця про виконану роботу чи піару себе як політика — залишимо на розсуд жителів Тернополя.

Є тут і кілька проєктів, які трохи нагадують державне телебачення часів ранньої незалежності. Через трохи архаїчні заставки та занадто образні промови ведучих. Наприклад, «Про нас». Візьмемо випуск, опублікований 29 червня, в якому ведучий згадував про річницю прийняття закону про продаж землі. Тільки от з гостею, місцевою етнологинею, медійник спілкувався у стилі мистецьких роздумів про «матір-землю», по якій «ходили наші прадіди», хоча у законі, як ми знаємо, йдеться про продаж земельних ділянок.

Після обговорення ведучий згадав про видатних людей, які народилися у дні виходу програми, назвав пам’ятні дати, а також поділився свіжим астрологічним прогнозом. От без цього можна було б і обійтися.

Схожого штибу проєкт «Погляд зблизька» розповідає про актуальні теми сьогодення. Зокрема, 5 липня опублікований матеріал про завершення сезону у Тернопільській філармонії, в межах якого вийшло інтерв’ю з директором закладу та фрагменти з тематичного концерту. До того, у випуску від 2 вересня минулого року, була історія місцевої довгожительки. А ще раніше, 14 лютого 2022 року, ведуча спілкувалася з представниками місцевого теплокомуненерго про тарифи на тепло.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY