Постфутбольна реконкіста

22 Липня 2010
12189
22 Липня 2010
08:09

Постфутбольна реконкіста

12189
Цирк поїхав, і канали повернулися до своїх звичних позицій. Телеперегляд, 29-й тиждень 2010 року.
Постфутбольна реконкіста

Перший із середини червня тиждень без мундіалю (12 - 18 липня) очікувано зіпсував показники ICTV та Першого національного. Нагадаємо, цього року саме ці канали транслювали матчі Великого футболу. І не зовсім очікувано перший тиждень без політики підвищив результати «Інтера» та «України».

 

На державному каналі зміни сталися драматичні: він втратив майже 50% своєї частки і випав з першої десятки ранкінгу. За молодими аудиторіями Перший тепер балансує на психологічній межі в 1%, хоча все-таки її не перетинає (частка 1,1 - 1,2%). ICTV у порівнянні з минулим тижнем втратив 1,7 - 2 відсоткових пункти частки, залежно від аудиторії.

 

Вивільнену увагу глядачів розібрали й поділили між собою «Інтер», СТБ та «Україна». «Інтер» після провального минулого тижня реабілітувався суттєво: його показники зросли по всіх основних аудиторіях. Хоча до показників позаминулого тижня він ще не повернувся.

 

СТБ взагалі різко додав палива, разом із «Інтером» посівши першу сходинку за вибіркою 18-54, другу - за 14-49 (після Нового каналу) та за 18+ (після «Інтера»). Це більше ніж схвальний результат - враховуючи, що ніяких гучних суперпрем'єр на каналі не було і не могло бути під час телевізійного міжсезоння. Бонуси СТБ заробив на своїх сталих проектах та одному радянському фільмі (детальніше - нижче), що свідчить про міцність його програмування.

 

«Україна» також прикула до себе увагу, радше, звичним програмуванням.

 

«1+1» приєднався до кола щасливчиків, продовживши збирати лаври інтерівського серіалу «Свати». І лише Новий канал склав компанію ICTV, розгубивши глядачів.

 

Серед каналів другого ешелону різко зміцнився «Футбол». Що, в принципі, цілком логічно: під час Чемпіонату світу увага футбольних вболівальників була прикута до ICTV та Першого. Тепер, з початком вітчизняної Прем'єр-ліги, яку транслює група «Україна», увага фанатів перерозподілилася на «Футбол». Нагадаємо, окремі матчі також транслюватимуть «1+1» та «Кіно».

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Цікава ситуація відбувається з «Плюсами». Будні дні останнім часом не були їх «коником», за винятком хіба що понеділка, у який навесні йшов проект «Міняю жінку». Натомість вихідні збирали більший врожай і дозволяли вирівнювати загальну картину. Тепер, завдяки «Сватам», вихідні та будні помінялися місцями: саме робочі дні роблять більший внесок у тижневу частку, перевершуючи результати вікенду.

 

«Інтер» зробив ривок у п'ятницю, показавши замість політичного ток-шоу (яке пішло у відпустку) перші серії серіалу «Аннушка». Високий результат серіалу свідчить, наскільки ж українські глядачі втомилися від політики. Навіть зрілі, лояльні до політичних програм глядачі «Інтера». Втім, можливо, справа таки в літній спеці та бажанні перепочити, і восени ця ж сама аудиторія радо побіжить дивитися новий сезон «Великої політики».

 

Глядачі СТБ просто дивують своєю відданістю програмам каналу, в тому числі шоу «Україна має талант». Навіть секондхендна нарізка минулих епізодів цього шоу збирає пристойну частку. Але більш вагомим є той факт, що навіть без нових випусків п'ятничного шоу СТБ спромігся просунутися до перших-других сходинок ранкінгу.

 

Новий канал різко провалився у вівторок, що потягнуло донизу загальний тижневий результат. Також не дуже вдалою виявилася неділя. Вказати, хто конкретно відібрав увагу аудиторії каналу в ці дні, складно. Вочевидь, усі потроху. Хоча швидше втрата частки пов'язана з погодою та канікулами: молоді глядачі не переходили на інші канали, вони просто не сиділи вдома.

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Зважаючи на відносне літнє затишшя на вітчизняному ТБ, програмування більшості ключових телеканалів було більш-менш стабільним. Щоправда, певні зміни протягом тижня все ж відбулися.

 

«Інтер»: «Следующий!» - сказал заведующий...

На телеканалі «Інтер» на 29-му тижні року свою «мильну» зміну здали два серіали - «Дві долі. Нове життя» та «Бумеранг з минулого». У свою чергу, на їхнє місце заступили т/с «Принцеса та жебрачка» та т/с «Аннушка» відповідно, одразу перевершивши показники попередників:

 

 

Вочевидь, старше покоління глядачів у спеку на вулицю не навідувалися. Решта програм також додала показників, за винятком хіба що «Новин» у ранньому слоті.

 

«1+1»: Продовження родинного свята

Канал «1+1» протягом тижня продовжив набирати частку, передусім завдяки третьому сезону т/с «Свати»:

 

Дані подано за загальнонаціональною панеллю

 

У допомогу «Сватам» у ранній слот понеділка було поставлено гумористичний концерт «Криве дзеркало», розрахований знову ж таки на старшу категорію населення. Також відчутних успіхів досяг т/с «Закон і порядок». Показники ж інших програм коливалися навколо своїх звичних рівнів.      

 

СТБ: Мило проти радянської класики - раунд другий

На СТБ минулий тиждень був відзначений поверненням у програмування традиційного п'ятничного радянського фільму, який цього разу відігрався, перемігши серіал:

 

 

Як бачимо, не все так передбачувано, і від того, який саме фільм буде показано, залежить досить багато. Решта програм протягом прайм-тайму робочих днів тижня не продемонструвала значних змін показників - лише т/с «Адвокат» досяг позначки у 12% частки.   

 

Новий: Літо триває

Новий канал на минулому тижні не мав намірів порушувати свою традиційну стабільність, а тому залишив своє програмування незмінним, продовживши спочивати у літнє затишшя:

 

 

Разом з цим, показники більшості ключових програм каналу навіть дещо зросли, за винятком т/с «Курсанти», т/с «Щасливі разом» та телегри «Інтуїція». Як бачимо, незважаючи на сезонне зниження активності ключових глядачів, канал втримав показники своїх хедлайнерів.  

 

ІСTV: Важкі післяфутбольні часи

На каналі ICTV у зв'язку із завершенням Великого футболу протягом тижня відбулася майже докорінна зміна програмування:     

 

 

Так, пізній прайм-тайм було повністю віддано на відкуп гумору з Comedy Club, у проміжку 20:00 - 22:00 було запущено т/с «Менти-9», а в ранній прайм розпочався показ другого сезону т/с «Сліпий». Проте жодна з пропонованих глядачам програм не досягла й відносних успіхів - футбол завершився, а серіалами соціально активний прошарок населення біля екранів не втримаєш, тим більше в таку спеку...    

 

«Україна»: Зміну здав - зміну прийняв

Канал «Україна», як і «Інтер», минулого тижня оновив своє серіальне програмування, змінивши т/с «Зрадник» на т/с «Дикий», причому доволі вдало:

 

 

Крім того, у відпустку пішла політика, залишивши на своєму посту фільми з відносно рівними показниками. Решта інших програм каналу в прайм буднів також додали частки, за винятком хіба вечірнього фільму в понеділок.

 

Євгенія Продаєва, «Детектор медіа»,

Марина Коцюба, дослідницька компанія Cortex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Євгенія Продаєва
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12189
Читайте також
18.08.2010 13:22
Ростислав Костенко, для «Детектор медіа»
16 511
12.08.2010 13:56
Ростислав Костенко, для «Детектор медіа»
14 711
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 124
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 695
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 918
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 922
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 128
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 607
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 845
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 658
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 334
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 841
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 420
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 413
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 708
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду