Олігарх Фіала. Що проросійський телеграм розповідає про купівлю «Української правди»

Олігарх Фіала. Що проросійський телеграм розповідає про купівлю «Української правди»

28 Травня 2021
8101

Олігарх Фіала. Що проросійський телеграм розповідає про купівлю «Української правди»

8101
Плантації канабісу, піар «сорососів» та інші причини купити собі сайт.
Олігарх Фіала. Що проросійський телеграм розповідає про купівлю «Української правди»
Олігарх Фіала. Що проросійський телеграм розповідає про купівлю «Української правди»

Придбання «Української правди», яке Dragon Capital Томаша Фіали здійснив 26 травня, виявилося доволі складною для сприйняття подією. Українці звикли, що медіа працюють на власників. А олігархи скуповують ЗМІ заради впливу. Тому будь-який перехід журналістів у нові руки (Медведчука, Порошенка, Ахметова, Мураєва…) традиційно виглядає негативно, як втрата редакційної незалежності. 

«Українська правда» — це один із найкращих в Україні суспільно-політичних сайтів, який належав самим журналістам, тож її купівлю точно не можна назвати #перемогою. Але, з іншого боку, Томаш Фіала начебто спеціально уникає бізнес-сфер, які контролює держава, й поки має доволі позитивну репутацію. Тож подібна транзакція не тягне й на #зраду. Додатково ситуація ускладнюється тим, що «Українська правда» — далеко не перший подібний актив Dragon Capital. Видання приєдналося до цілої компанії «Нового времени», «Мінфіну» та Finance.ua. Ставши частиною оксюморону в межах нашої держави: холдингу якісних медіа. Трохи детальніше про це ви можете почитати в колонці Галини Петренко.

На щастя, як сприймати цю складну ситуацію, українцям пояснили проросійські телеграм-канали. Там усе завжди просто: соросята, квартира Лещенка та звинувачення Фіали в приналежності до олігархів.

***

Придбання «Української правди», звісно, не стало для проросійського телеграм-сегменту головною подією дня. Про нього написали не всі сміттярки, а ті, що все-таки згадали, «відстрілялися» одним-двома повідомленнями. Проте таку обмеженість подачі ресурси сповна компенсували яскравістю. Наприклад, згадками про Джорджа Сороса. 

Канал «Шептун» (у тексті буде багато таких назв) вирішив, що «Українська правда» перетвориться на «рупор Сороса»: «Если раньше "Украинская правда" косвенно была связана с соросятами, то теперь это практически официальный рупор Сороса в Украине». На каналі «Легитимный» стверджували, що медіа придбала «правая рука "сороса"». «Соросята» називали Фіалу «кошельком Сороса в Украине». 

 

Джордж Сорос, коли канал «Шептун» знову розгадав його плани

Жоден проросійський ТГ-канал не сумнівався, що Фіала придбав «Українську правду»  заради впливу. Канал «Недоторкані» навіть жартував, що видання можна перейменувати на «Чешскую правду» або «Лысую правду». Макс Бужанський пропонував варіант «Правда Фиалы». Від останнього іронія про власників медіа особливо іронічна, адже він співведучий на каналі Ахметова, а раніше Медведчука. Канал «Все ходы записаны» так не креативив (очевидно, весь їхній креатив пішов на назву), але мотивацію купівлі подав однозначно: «Чтобы увеличить своё влияние на власть и общественное сознание».

Головне питання, на яке вигадував відповіді телеграм, — як саме Фіала буцімто планує використовувати «Українську правду». «Леся из СТРАНЫ» бачила політичну мотивацію: піарити партію «Голос», «охреневшего Сергея Притулу» та «остальных соросососов». Нагадаємо, що у списку «Голоса» справді є три людини, дотично пов’язані з Фіалою. Але про те, як працює журналістика, авторка «Страны.ua» може лише здогадуватися. Також про піар «Голосу» згадував «Шептун». Інші джерела схилялися до радше бізнесових причин.

«Женщина с косой» вигадала цілу теорію змови: «Это связано с битвой за рынок земли (передел), а также продавливания законопроекта про каннабис, а плантации достанутся его инвестиционному фонду». «Разведчик» пов’язував придбання медіа з буцімто бажаннями Фіали «купить Приватбанк», впливати на фінансовий ринок та — неочікувано — використати «Українську правду» як «таран в процессе отставки Авакова».

 

Аваков, коли почитав канал «Разведчик»

Згадка цих слів разом — медіа, бізнес та політика — привели телеграм до єдиного висновку: Томаш Фіала — олігарх. Про це протягом години написали «Klymenko Time», «Женщина с косой», «Политика Страны», Михайло Добкін. Трішки згодом приєдналися VESTI. Наратив про приналежність Фіали до олігархату канали використали, аби ще раз розповісти про зовнішній вплив на Україну та безсилля влади. Так «Политика Страны» стверджувала: «Вряд ли у кого на Банковой поднимется рука (а точнее язык) публично причислить к олигархату Фиалу, который тесно связан с Соросом и многими другими западными структурами». 

«Тёмный рыцарь» та «Klymenko Time» додатково намагалися дискредитувати купівлю згадками про податки. А найпопулярнішим жартом стала квартира Сергія Лещенка. Думка про те, що тепер екснардеп винен гроші не колишній власниці «Української правди» Олені Притулі, а Томашу Фіалі, якось майже одночасно прийшла Бужанському, Дубінському та «Бородатой бабушке»

 

Єдиний мем на всю тему

***

 

Якісні авторитетні видання лишаються головним ворогом для маніпулятивних телеграм-каналів. Бренду «Української правди» із двадцятирічною історією читачі довіряють якось більше, ніж сторінці «Shadow Anonymous», яку, здається, називали восьмикласники. Тож мету подібної дискредитації можна зрозуміти, й вона точно тільки починається. Будь-які сумнівні моменти в матеріалах «УП» про членів «Голосу», «Приватбанку» чи на інші теми, за які Сороса призначать відповідальним цього тижня, стануть зброєю для проросійського телеграму. 

Сподіваємося, «Українська правда» лишить його з нічим. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8101
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду